Koje su vrste oporezivanja preduzetnika?

Ako ste odlučili da otvorite preduzetničku radnju, a ne znate koje su vrste oporezivanja preduzetnika, pogledajte video i saznajte koje su razlike. Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević   Transkript: Današnja tema je koje su vrste oporezivanja preduzetnika Ja sam Milan Trbojević Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs Postoje tri vrste oporezivanja […]

Transkript

Ako ste odlučili da otvorite preduzetničku radnju, a ne znate koje su vrste oporezivanja preduzetnika, pogledajte video i saznajte koje su razlike.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

 

Transkript:

Današnja tema je koje su vrste oporezivanja preduzetnika

Ja sam Milan Trbojević

Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs

Postoje tri vrste oporezivanja preduzetnika

Preduzetnik se može odlučiti za bilo koju od ove tri vrste, sam, jednom godišnje ili pri samom osnivanju

Prva vrsta, odnosno nevođenje knjiga, je paušal

Kod paušala konkretno nemate završni račun, vodite najjednostavnije moguće knjige i država vam određuje visinu poreza i doprinosa

Postoji način vođenja knjiga i tu su ove druge dve vrste, samooporezivanje i lična zarada

Tu predajete završni račun

Država vam određuje prema tome što ste vi predali vaše poreze i doprinose

I tu ste oporezovani ustvari prema stvarnom dohodku

Razlika između samooporezivanja i lične zarade je što kod lične zarade vi sami određujete vaše doprinose, a kod samooporezivanja vaša dobit ustvari određuje vaše doprinose

Pri osnivanju imate rok od 15 dana da podnesete poresku prijavu za jedan od ova tri oblika

I jednom godišnje određujete da li ćete naredne godine vi biti jedan od ova tri načina oporezivanja

Hvala što ste gledali

Vidimo se sledeći put

Podelite ovo nekome kome je korisno

Ćao

 

23 thoughts on “Koje su vrste oporezivanja preduzetnika?”

 1. Dejan

  Ako otvorim Pr kohi nije u sistemu Pdv-a za trgovinu na veliko mesom , da li moj kupac neka veleprodaja koja je u sistemu Pdv-a ima problem sa Pdv-om kada prodaje dalje moju robu? Odnosno objasnite mi niz kako moja firma kupuje robu i dalje je prodaje veleprodajama. Hvala

  1. Milan Trbojević

   Ukoliko Vi meso prodate nekome koje u sistemu PDV on neće imati odbitni PDV npr od Vas kopi za 100 din, a proda za 140 din i on će morati da plati 28 din PDV, a od Vas u ceni od 100 din neće imati nikakav PDV. Da ste u PDV imao bih od Vas PDV npr 20 din i onda bi državi platio samo 8 din PDV. (primer je proizvoljan)

 2. Miki

  Pozdrav,

  Moze li objasnjenje oko licne zarade preduzetnika? Nikako da naidjem na konkretan odgovor po netu.
  Evo na primeru:
  1) Stigne uplata od 1000€ na racun (i npr bude jedina u toku meseca)
  2) Ja kazem moja plata je 500€
  3) Racunam 47.8% od 500€ = 239€ (dakle suma za poreze i doprinose) .

  4a) 239€ oduzimam od 500€ (licna zarada) i placam poreskoj, ostaje mi 261€ da podignem za licne potrebe.
  5a) Na racunu ostaje 500€ (dobit), na koje placam 10% poreza i mogu da podignem 450€
  6a) Ukupno imam za licne potrebe 261€ + 450€ = 711€
  ili
  4b) 500€ mogu da podignem, od preostalih 500€ na racunu placam 239€ poreskoj
  5b) Na racunu ostaje 261€ (dobit), placam 10% poreza na tu sumu i mogu da podignem 235€
  6b) Ukupno imam za licne potrebe 500€ + 235€ = 735€

  Hvala,
  Miki

  1. Milan Trbojević

   Prva opcija pod A ti je dobar primer. Ono što ti je bitno da ako tvoja lična primanja što je plata i dobit pređe godišnje oko 2,2 miliona dinara ulaziš u plaćanje poreza na dohodak građana gde plaćaš još 10%.

 3. Petar

  Pozdrav,
  Ako je preduzetnicka radnja otvorena u septembru 2017 sa zahtevom za pausalno oporezivanje i jos uvek (Novembar) nije stiglo ni jedno resenje od poreske (negde sam procitao da ukoliko nista ne stigne u roku od 8 dana smatra se da je pausal odobren)

  pitanje: da li ponovo sada do kraja novembra treba podnosti novi zahtev za pausalno oporezivanje?

  1. Milan Trbojević

   U roku od 30 dana trebaju da Vam odgovore, u suprotnom se smatra da Vam je odobreno paušalno oporezivanje. Ko je paušalno oporezovan u 2017 ne treba do kraja novembra da podnese zahteve, ali kod Vas preporučujem da podnesete za svaki slučaj.

 4. Zdravko

  Pozdrav
  Ako sam zaposlen i otvaram privatnu firmu da li mogu sebe prijaviti kao zaposlenog i da li moram sebi uplacivati doprinose i sve ostalo po redu iako ih vec primam iz moje firme gde radim i koji bi nacin oporezivanja vi preporucili firmi koju bi otvorio a koja nema veliki obrt finansija radi lakseg opstajanja na trzistu dok se malo ne probije i ne pocne malo ozbiljnije da radi

  1. Milan Trbojević

   Morate plaćati PIO i porez samo u tom slučaju, što se tiče oblika zavisi od dosta faktora to može biti paušalac ili preduzetnik sa ličnom zaradom, svakako predlažem preduzetnika.

 5. Svetlana

  Kako se obračunavaju porezi i doprinosi kada je u pitanju samooporezivanje? Pošto je u pitanju novoosnovana firma i predvidjena dobit je 100.000,00, da li se tih 100.000,00 deli na 12 meseci pa obračunava 47,8% ili ne?

  1. Milan Trbojević

   Ne tih 100.000,00 din pošto je to ispod najniže godišnje osnovice koje je okvirno preko 200.000,00 din pa na nju obračunavate 47,8% doprinosa, a kada je iznad tog neoporezivog iznosa onda ide na tu cifru 47,8%.

 6. doni

  Postovani Milane,
  Sta sa pausalcima koji sredinom godine predju silom zakona (8mil) u PDV? Oni moraju poceti da vode knjige i to je jasno, ali da li su oni u tom slucaju u mogucnosti da se opredele za isplatu licne zarade u tekucoj godini, ili su u velikom problemu gde ce morati da placaju katastrofalno visoke doprinose do kraja godine da bi tek sledece mogli da otpocnu sa licnom zaradom. (47,8% za sve zaradjeno od trenutka ulaska u pdv)?

   1. doni

    Hvala Milane,
    Znaci nema prepreka odma poceti i sa licnom zaradom kada se u toku tekuce godine predje na vodjenje knjiga preduzetnika, posle samo platiti porez na dobit krajem godine.

    Milane, jos jedno vazno pitanje u ovom slucaju, sta se desava sa novcanim sredstvima koja su zatecena na tekucem racunu preduzetnika dok je bio u pausal-u a nakon prelaska na pdv sistem i vodjenje knjiga.

    Da li se taj novac i dalje moze slobodno prebaciti na licni racun preduzetnika iako smo otpoceli vodjenje knjiga i pdv?
    Takodje sta u slucaju da smo poceli vodjenje knjiga a novac stigne na racun za fakturu koja je izdata dok smo vodili KPO knjigu.

 7. Vlada

  Zdravo Milane,

  Prvo veliko hvala za ovaj blog i znanjem koje delis drudge online. Uz pomoc uglavnom tvojih saveta i info-a registrovao sam se kao pausalac, pa radim online preko PayPal-a. Imao bih sada 2 pitanja.

  1. Da li se nakon registrovanja kao preduzetnik personalni Paypal nalog mora “pretvoriti” u business account ili to nije bitno?

  2. Kada se povuku sredstva sa Paypal-a, da li se moze pisati faktura Paypal-u (posto on stoji kao uplatilac u izvodu Banke)?

  Pozdrav

  1. Milan Trbojević

   1. Da mora da se pretvori u poslovni PP koji glasi na firmu.
   2. Ne PP nego onom ko ti je uplatio na PP pošto se PP gledao kao tvoj “virtualni” devizni račun.

   1. Vlada

    Hvala za odgovor. Samo jos nesto, ako se PP business account gleda kao virtuelni firmin devizni:

    1. na njemu vec postoje sredstva od poslovanja kao fizickog lica, i ona sada mogu da se povuku sa njega (naravno uz fakturu i sve to)?

    2. da li je problem da se tim istim business accountom kupuju stvari za licnu upotrebu? (tipa narucuju knjige, odeca, itd)

     1. Vlada

      Ok, sta ako je racun vec prebacen na biznis? Da li je sad to neki veliki problem? Inace u pitanju je pausalni oblik firme

     2. Vlada

      Da, ali koja je onda svrha naknadnog registrovanja delatnosti ako se sredstva zaradjena u medjuvremenu (tipa kao freelancer) ne mogu sada podici preko firme? To je zapravo i jedan od razloga registrovanja. Ne vidim drugi nacin da se “ocisti” PP racun osim da se povuce iznos kao fizicko lice, a to nikako ne odgovara. Izvinjavam se ako postavljam previse pitanja ali sam stvarno zbunjen svim tim. A gde god drugde da sam se raspitivao niko nista ne zna o tim stvarima.

     3. Milan Trbojević

      Suština je u tome da to možete koristiti samo za buduće poslova kada imate firmu i tako raditi, a ovo morate nažalost platiti kao fizičko lice što će biti skoro 50%.

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top