Ugovor o pozajmici osnivača

Pozajmica osnivača može biti korisno rešenje ukoliko vam nedostaju sredstva na vašem poslovnom računu za, na primer plaćanje obaveza prema Poreskoj upravi, dobavljačima i slično. To je dobar način da se premosti takva situacija gde vi kao osnivač možete uplatiti pozajmicu na tekući račun firme kao fizičko lice.  Vremenski rok u kojem morate da vratim […]

Transkript

Pozajmica osnivača može biti korisno rešenje ukoliko vam nedostaju sredstva na vašem poslovnom računu za, na primer plaćanje obaveza prema Poreskoj upravi, dobavljačima i slično. To je dobar način da se premosti takva situacija gde vi kao osnivač možete uplatiti pozajmicu na tekući račun firme kao fizičko lice. 

Vremenski rok u kojem morate da vratim pozajmljene pare na svoj tekući račun ne postoji. To su najčešće kratkoročne pozajmice, a kasnije kada budete imali novac na računu firme možete izvršiti povraćaj te pozajmice sa računa vaše firme na svoj lični tekući račun.

Takođe, možete vraćanje pozajmice uraditi kada god želite ili u ugovoru o pozajmici osnivača tačno odrediti datum u kojem će vam taj novac biti vraćen na lični račun.

Ugovor o pozajmici osnivača kod DOO-a

Nakon sklopljenog ugovora o pozajmici osnivača, šifre koje se koriste za uplatu i isplatu su:

 • ako uplaćujete gotovinom, uplaćuje se pod šifrom 181
 • ako uplaćujete sa svog ličnog tekućeg računa uplaćuje se pod šifrom 281,
 • ako isplaćujete ako je gotovina šifra je 182 i
 • ako isplaćujete na svoj račun šifra je 282.

Kada je DOO u pitanju, po dobijanju pozajmice od osnivača:

 • može pozajmicu vratiti,
 • može da prihoduje pozajmicu ( što je najlošija opcija zato što plaća porez na dobit na svoje pare praktično zato što se priznaju u prihod, a banka to gleda kao ostale prihode i ne uzima ih u obzir npr. zbog kredita ),
 • može povećati osnovni kapital tako što ga registruje u APR i njega može i vratiti.

Pozajmica osnivača kod preduzetnika

Ukoliko ste preduzetnik verovatno ste od svoje banke dobili informaciju da ne možete uplatiti pozajmicu osnivača za likvidnost, ali rešenje zapravo postoji.

Preduzetnici ne mogu sredstva da uplate na taj način kao što to može osnivač DOO-a, jer banke tu uplatu drugačije posmatraju. Kao što verujem da već znate, ugovor potpisuju dva pravna ili fizička lica. Kako je preduzetnik fizičko lice koje obavlja delatnost, znači reč je o istom fizičkom licu, u tom slučaju ne postoje dve ugovorne strane i zato nije potreban ugovor. O tome se izjasnila Narodna banka Srbije i objavila obaveštenje o načinu na koji se uplaćuje pozajmica kod preduzetnika.

Zapravo, nije vam potreban ugovor već jednostavno Odluka za preduzetnika, tj. Odluku o ulaganju ličnih sredstava u poslovanje. Ne postoji neka propisana forma, već ta odluka može biti u slobodnoj formi.

Važno je da odluka sadrži:

 • podatke vašeg preduzetnika (poput naziva, PIB-a i matičnog broja),
 • iznos koji će biti uplaćen,
 • datum (ili do kojeg datuma) i 
 • vaši lični podaci (JMBG i adresa).

Preduzetnik pozajmicu uplaćuje:

 • sa šifrom 190, ako je reč o gotovini i
 • sa šifrom 290, ako uplaćuje sa svog računa na račun preduzetnika.

Inače, više o šiframa plaćanja možete pronaći ovde na jednom mestu.

Ukoliko želite da skinete besplatno ugovor o pozajmici osnivača ili odluke o ulaganju ličnih sredstava u poslovanje kliknite na linkove ispod.

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top