Kako otvoriti firmu ako ste zaposleni?

Imate posao, ali ipak želite da otvorite vašu privatnu firmu. Pogledajte koji su uslovi, ograničenja i kako otvoriti firmu ako ste zaposleni. Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević   Transkript: Dobijam puno pitanja na temu da li mogu da otvorim firmu iz radnog odnosa To će nam biti i današnja tema Ja sam Milan Trbojević […]

Transkript

Imate posao, ali ipak želite da otvorite vašu privatnu firmu. Pogledajte koji su uslovi, ograničenja i kako otvoriti firmu ako ste zaposleni.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

 

Transkript:

Dobijam puno pitanja na temu da li mogu da otvorim firmu iz radnog odnosa

To će nam biti i današnja tema

Ja sam Milan Trbojević

Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs

Kratak odgovor na pitanje da li mogu da otvorim firmu iz radnog odnosa je: Da, možete

Ali, postoje određena ograničenja

Ukoliko radite u državnoj službi, ograničenje je recimo ukoliko radite u MUP-u, da vi ne smete da imate privatnu firmu

Tako da, postojanje vaše privatne firme može vas dovesti do otkaza

Slična stvar je ako radite u privatnoj firmi, ugovorom o radu, postoji ta klauzula o konkurenciji koju vam ustvari poslodavac kada vi potpišete ugovor o radu, može zabraniti da imate privatnu firmu

Tada može zabraniti određenu delatnost ili potpuno da imate privatnu firmu

To je sad već na samom poslodavcu, odnosno videćete u samom ugovoru o radu

Naravno, to može dovesti do toga da dobijete otkaz u privatnoj firmi, jer to može biti jedan od razloga za otkaz

Ostali razlozi da vi ne možete da osnujete privatnu firmu iz radnog odnosa ne postoje

Hvala što ste gledali

Vidimo se sledeći put

Podelite ovo nekome kome je korisno

Ćao

 

19 thoughts on “Kako otvoriti firmu ako ste zaposleni?”

 1. Stevan

  Poštovani Milane,

  imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje je u sistemu PDV-a i preduzetničku radnju koja je paušalno oporezovana. Imam li pravo da otvorim još jednu preduzetničku radnju ili osnujem D.O.O koji bi bio u sistemu PDV-a i imao drugačiju pretežnu delatnost?

 2. jasminka

  Molim Vas ako možete da mi objasnite pojam osnivanje radnje”iz radnog odnosa”,”van radnog odnosa” koje je od ovih lica osigurano po osnovu obavljanja preduzetničke delatnosti po svim osnovama
  hvala

  1. Milan Trbojević

   Iz radnog odnosa je kada već negde radite pa onda otvorite preduzetnika , a kada je van radnog odnosa to je onda kada ste zaposleni samo u svojoj preduzetničkoj radnji. Razlika u prvom slučaju plaćate samo PIO i porez, a u drugom plaćate sve doprinose i porez.

 3. Marija

  Ukoliko imam svoju agenciju , kakav ugovor mogu da imam ukoliko radim i u nekoj firmi? Koju vrstu ugovora tacnije? Hvala unapred

  1. Milan Trbojević

   Možete raditi bilo kojim ugovor ovim više opcija. Generalno možete raditi npr ugovor o radu u toj firmi, a kod sebe da raditi onda kao dopunski rad u svojoj firmi tj da Vam tada firma bude iz radnog odnosa. Možete raditi i po osnovu ugovora o delu, autorskog ugovora…

 4. Pedja

  Postovani,
  Bio sam osiguran u firmi (D.O.O.) od aprila 2006 do stecaja 29.05.2015, od toga zadnjih 6 (ili koji vise) meseci firma mi nije isplacivala plate i doprinose.
  Imam preduzetnicku radnju iz radnog odnosa od jula 2014 do 29.05.2015, a od 30.05.2015 osnov osiguranja postaje samostalno obavljanje delatnosti. Radnja je i danas aktivna.
  Kako mesece radnog staza pre 29.05.2015, u kojima mi firma nije uplacivala PIO doprinose (prioritetni osnov osiguranja), a uplacivao sam samostalno preko radnje po Resenju PU prikazem u radnom stazu, kako bi se racunali za penziju?

  Hvala unapred.

   1. Pedja

    Hvala ali firma je regularno zatvorena a ja sam uplacivao PIO doprinose preko radnje u to vreme za koje mi firma nije placala. Da li te uplate mogu da iskoristim da povezem radni staz?

 5. Jelena

  Poštovani Milane, ukoliko je lice otvorilo firmu iz radnog odnosa, tj. preduzetnik je, a odranije je zaposleno na neodređeno vreme na drugom mestu gde se plaćaju svi doprinosi, koliki je onda doprinos za PIO koji treba da plati kao preduzetnik?
  Po rešenju koje sam kao preduzetnik dobila piše da treba da uplatim 12.780 dinara mesečno za PIO. Očekivala sam da će taj iznos biti manji… Ali realnost i očekivanja se očigledno ne poklapaju.

 6. Mina

  Pozdrav,
  Šta se dešava ako je firma osnovana dok sam bila stalno zaposlena a onda je radni odnos okončan – kako se prijavljuje na PIO naknadno?
  Hvala unapred.

  1. Milan Trbojević

   Dan nakon odjave trebalo je uraditi prijavu u PIO fondu, ako to niste onda to možete uraditi ali će trajati postupak biće postupak utvrđivanja svojstva osiguranika, zavisno da li ste doo ili ste preduzetnik.

 7. Aleksandra
  Aleksandra

  Pozdrav, Milane!

  Interesuje me da li najpre mogu da otvorim firmu/agenciju preko koje bih radila sa ljudima iz inostranstva i primala uplate iz inostranstva, a da nakon toga budem zaposlena kod nekog. Kako bi onda bili regulisani porezi i doprinosi?

  Bilo je govora o otvaranju firme iz radnog odnosa, ali ne mogu da nađem informacju o tome šta bi bilo ako bismo išli obrnutim redosledom.
  Svako dobro!

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Proverite sa svojim pravnikom nisam siguran da nemate kao državni službenik ograničenje.

 8. Mile Lošić
  Mile Lošić

  Da li firma u kojoj radim treba da mi izda bilo kakav dokument /potvrdu za otvaranje preduzetničke radnje?

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Ako imate zabranu rada ili neko ograničenje samo to morate ispoštovati, ali nije potrebna potvrda za osnivanje,

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top