Šta udruženje građana plaća kada primi donaciju ili sponzorstvo?

Da li i koliko udruženje građana plaća državi kada prime donaciju jedna je od čestih nedoumica sa kojom se susreću svi oni koji su osnovali ili imaju u planu da osnuju udruženje građana.

U video-snimku rešavam ovu i dileme poput onih da li se plaća porez na poklon, koliko tačno iznosi, kada i da li postoje oslobođenja od poreza i koji je to granični iznos na koji se ne mora plaćati porez.

Vaš poreski savetnik,

Milan Trbojević #FT1P

Transkript snimka:

Ćao svima! Ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik i dolazim ispred FT1P.

Današnji snimak će ustvari biti odgovor na Vaše često postavljano pitanje:

Da li udruženje građana plaća porez na donaciju ili sponzorstvo?

Pre svega, hvala na ovom pitanju, a odgovor bi bio sledeći:

Udruženja građana su dužna da plaćaju porez na poklon, koji iznosi 2,5% od vrednosti. Međutim, postoje i neka oslobođenja.

Prvo oslobođenje je oslobođenje za 100.000 dinara koje ste primili na godišnjem nivou. Ako primite iznos ispod navedenog od fizičkog ili pravnog lica odjednom, Vi ne morate plaćati porez na poklon. Uzgred budi rečeno, porez na poklon utvrđuje se rešenjem Poreske uprave: Vi predate određeni obrazac (PPI3) Poreskoj upravi i ona Vam rešenjem naloži koliko je u stvari tih 2,5%.

Drugo oslobođenje podrazumeva namenu iznosa za neke opštekorisne ciljeve. Tada udruženje građana, fondacija ili humanitarna organizacija primaju novac od donacije ili sponzorstva i koriste ga za društveno korisne projekte, te su oslobođena poreza i na iznos preko 100.000 dinara koje bi dobile od pojedinca ili organizacije, odnosno firme, u toku jedne godine.

Ovo su dva slučaja kada se udruženje građana oslobađa poreza. Naravno, ukoliko primite donaciju od jedne firme u iznosu od 200.000 dinara koja nije namenjena nekom opštekorisnom cilju, već razvijanju sopstvenog proizvoda ili nečem sličnom (što u suštini i nije u skladu sa statutom, odnosno zakonski tretiranim neprofitnim udruženjem), moraćete da platite ovaj porez od 2,5%.

Hvala što ste gledali. Podelite ovo sa prijateljima, a za više informacija posetite sajt www.ft1p.rs.

 

 

About author View all posts Author website

Milan Trbojević

Sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT preduzetnike. Osnivač je i vlasnik sajber Knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač je ovog bloga. Angažovan je kao poreski savetnik za IT delatnost u ICT hub-u gde pomaže preduzetnicima i prevazilaženju biroktraskih prepreka. Angažovan u IT zajednici i specijalizovan za Startup kompanije i pronalaženja modela poslovanja u Srbiji.

162 CommentsLeave a comment

 • Postovani,

  Bavim se racunovodstvom niz godina, medjutim iskustvo imam samo u vodjenju knjiga za doo.
  Nedavno smo sestra i ja osnovale udruzenje gradjana pa bi me interesovalo ako mozete da me uputite da li postoji obaveza placanja poreza na zakup nepokretnosti ukoliko clan udruzenja ustupi na koriscenje svoju nepokretnost za potrebe sedista udruzenja. Napominjem da udruzenje jos uvek ne ostvaruje nikakve prihode.
  Unapred hvala.
  Pozdrav
  Sladjana

   
 • Poštovani,

  Koje su obaveze prema državi neprofitnog udruženja i/ili fizičkog lica ako je ono udruženje davalac donacije ili sponzor fizičkom licu?

  Srdačan pozdrav.

   
  • Nadam se da sam razumeo pitanje. Ako udruženje prima donaciju ono je oslobođeno bilo od koga da li od pravnog ili od fizičkog lica. Ako npr udruženje da donaciju ili sponzorstvo fizičko licu to se smatra isplatom zarada ili naknade pa se obračunavaju svi doprinose koje je dužno udruženje da plati.

    
 • Poštovani, ako udruženje koje se bavi humanitarnim radom dobije sredstva od međunarodne organizacije za projekat koji ima karakter opšteg dobra ( deo će se iskoristiti za kulturne projekte a jedan deo za kupovinu predmeta koji će biti poklonjen lokalnoj zajednici ) da li na iznos od 1.200.000 din plaća porez od 2,5% ili ne?

   
 • Da li lice koje je predsednik udruženja može sredstva od članarine, prikazati u sudskom sporu o podeli bračne imovine kao lični dohodak, odnosno doprinos u sticanju sredstava u toku bračne zajednice? Da li je NVO čija je šifra delatnosti 9499 (Delatnost ostalih organizaciaja na bazi učlanjenja),koja nema prijavljenu delatnost udruženja, obavezna da vodi bilo kakve knjige, evidenciju o članovima, bilo šta u pisanom obliku i šta u slučajevima ako je obavezna a to ne radi?
  Srdačan pozdrav

   
  • Članarine su prihod udruženja a ne prihod predsednika udruženje on ga samo zastupa ali to je više pitanje pravne prirode za advokata. Što se tiče udruženje bez obzira koju šifru imalo obavezno je da vodi dvojno knjigovodstvo i da predaje završni račun i vodi knjigu članova.

    
 • Vidim da pišete o udruženjima i nedobitnim organizacijama…Interesuje me da li Skupština stanara, kojoj vodimo knjige, pošto izdaje u zakup krovne površine zgrade raznim “kupcima” , provajderima i ostalima da montiraju tu predajnike i antene , da li je Skupština u obavezi da plati neki porez na to? Nije obveznik PDV-a, ali ako pređe 8 miliona da li moram da ih prijavim za PDV? Takođe, da li se kad se podnosi poreski bilans, ovaj prihod od ovih zakupnina prijavljuje i dobit oporezuje sa 15% iako su neprofitno udruženje tj. skupština stanara zgrade? Hvala unapred

   
  • Do 400.000 din godišnje dobiti ne mora da plati nikakav porez, a ako pređe 400.000 din plaća na ceo iznos 15%. Predaje samo poreskoj bilanse da bi se utvrdio porez i može da uđe u PDV ukoliko pređe 8 miliona.

    
 • Poštovani,da li donacije pravnih i fizičkih lica neprofitibilnom udruženju podležu plaćenju poreza,da li sekretar udruženja koji ima status volontera ,novcana sredstva od donacije koja bi se koristila za isplatu na ime prevoza i iznosa od trideset posto min.ličnog dohodka podleže plaćanju poreza kao i novac za hranu koji bi dobijao kao volonter.
  Unapred hvala na odgovoru

  s poštovanjem

   
  • Nema poreza za donacija ukoliko se sredstva koriste za neprofitne ciljeve udruženja, a isplata koja se vrši volonterima koje su fizičkim licima podleže svim porezima i doprinosima kao zarada.

    
 • Poštovani,

  Da li se kod priliva sredstava na račun udruženja u vidu članarine plaća porez i na šta se ta članarina može iskoristiti

  s poštovanjem

   
 • Poštovani,

  Reklama i marketing, pošto podpadaju pod član 12 ZPDV, kad se fakturiše ino kupcu, smatra se izvozom i ne plaća se PDV na izlazu niti ide promet u PDV prijavu, da li PR agencije imaju pravo da odbiju prehodni porez (na svoje nabavke oko organizacije neke marketinške kampanje koja se tiče tog izvoza npr. dizajnere za logo ili štamparije za promo materijal)?
  Hvala veliko na odgovoru.

   
 • Da li udruzenje gradjana moze obavljati privrednu delatnost,npr.ugostiteljstvo a bavi se sasvim nečim drugim,u cilju prikupljanja sredstava za svoje potrebe isključivo.

   
 • Poštovani, da li udruzenje gradjana koje od svog osnivanja pre dve godine do sada nije imalo nikakve prilive, treba da koristi knjigovodstvene usluge i plaća porez jer se vodi kao aktivno?

   
 • Postovanje Milane!

  Osusevljena sam da se mogu ovakve informacije dobiti na netu 🙂
  Jedno pitanje: da li revizor u udruzenju gradjana koji se bira na prvoj sednici mora biti covek sa strukom ( pravi revizor, ekonomista) ili to moze biti i neko lice koje se ne bavi iskljucivo racunovodstvom?

  Hvala unapred i srdacan pozdrav
  Jelena

   
 • Gospodine Trbojeviću, molim Vas da nam rešite jednu nedoumicu.

  Nedavno smo osnovali nedobino udruženje, dobili smo i neki novac od donacije pa bih sada da kupimo par stvari za funkcionisanje udruženja.
  Udruženje nije u PDV sistemu.
  Pitanje:
  Kada kupujemo nešto preko računa našeg nedobitnog udruženja, što košta primera radi 100 din + pdv 18 din = 118 din
  da li će se nama sa računa udruženja skinuti 100 din ili 118 din ?

  Ukoliko je vaš odgovor 118 din, šta bi trebalo da preduzmemo kako bi te stvari potrebne za funkcionisanje udruženja plaćali bez PDV-a ? Ako to znači da trebamo biti u PDV sistemu, molim Vas da nas uputite kako se to radi (podnosi li se neki zahtev..), odnosno da li treba da ispunjavamo neke uslove ili da za to dobijemo odobranje od nekoga…

  Srdačan pozdrav i hvala Vam unapred.

   
 • Vama se sa računa skida 118 tj 120 din pošto je PDV 20% nije više 18%. Uvek će tako stidati, a ako se evidentirate na PDV tih 20 din možete na kraju meseca tražiti nazad od države. Evidentirate se uz pomoć EPPDV obrasca i svakog meseca se podnosi prijava za PDV i takođe ono što je lošija stvar je ako fakturišete nešto preko udruženja onda imate tu obračun PDV pa može da se dogodi da morate nešto i da platiti na kraju meseca zavisi od razlike. Pogledajte ovde na ft1p.rs video o PDV može Vam biti malo jasnije.

   
  • Hvala na ovako brzom odgovoru i to u sred vikenda.
   Imate li možda neki lični savet za mala nedobitna humanitarna udruženja koja funkcionišu zahvaljujući donacijama ili pozajmicama i ne vrše nikakve privredne delatnosti (ne fakturišemo ništa preko udruženja)… Da li nam da preporučujete da se evidentiramo na PDV kako bi “uštedeli” 20% ili bolje ne, ako je velika peripetija svakog meseca podnositi prijavu za PDV.
   (Godišnje u početku verovatno nećemo dobijati više od 100.000 din od donacija koje ćemo koristiti za kupovinu robe za izvršavanje statutarnih ciljeva)
   u tom slučaju 20.000 din od povrata PDV-a nije za bacanje.
   Dakle znamo da je prednost evidencije u PDV-u “ušteda” od 20% a ima li nekih mana ?

   Hvala i izvinjavam se na vremenu koje vam oduzimamo mi totalni lajici u ovoj oblasti.

    
 • Postovani Milane,

  Udruženje gde ja radim, s vremena na vreme, prima donacije građana iz inostranstva, preko deviznog računa poslovne banke, prema instrukcijama za devizne uplate, koje koristimo u skladu sa zakonom.
  Takodje imamo i paypal racun, pa me sada interesuje da li možemo da primamo te donacije iz inostranstva preko paypal racuna.
  Cula sam da to ne može, i interesuje me ako je ova informacija tačna, zašto to nije moguće.
  Unapred hvala na odgovoru.

  Srdačan pozdrav.

   
 • Poštovani gospodine Trbojeviću,

  Da li U.G. (Ekološki pokret), je dužno da plaća porez ukoliko sredstva dobija od Pravnih lica, na osnovu izdatog računa? U okviru statuta udruženja naveo sam da se bavimo sakupljanjem otpada koji nije opasan.
  Hvala unapred.

   
 • Poštovani, radio stanica d.o.o. primila je donaciju od drugog pravnog lica 30.000 dinara. Ima li kakve obaveze plaćanja poreza i kako tu donaciju knjižiti?

   
 • Poštovani,

  Godinama radim u javnom preduzecu i paralelno istu delatnost u privatnoj režiji, u drugoj smeni. Odlučio sam da napustim javno preduzeće i osnujem svoju firmu ili udruženje građana, sa željom da nastavim samo privatni posao.
  Namera mi je da se prijavim i plaćam sve doprinose na svoj lični dohodak. Usluge koje pružam su medicinske i donose ozbiljna novčana sredstva na mesečnom nivou.
  Zanima me, da li je u mom interesu da sredstva koja dobijam za svoje usluge, uplaćujem na račun udruzenja kao članarinu ili donaciju, zatim koliko sredstava da uplaćujem da izbegnem plaćanje poreza tjs. kako i koliko bi se uplaćena sredstva oporezovala?

  hvala unapred na odgovoru

   
   • poštovani,
    hvala Vam na brzom odgovoru. Možda nisam bio dovoljno precizan, radi se o nekoj vrsti kombinacije personalnih treninga i fizioterapeutskih usluga, koje se obavljaju u kući korisnika. Osnovao bih udruženje građana, baš sa ciljem da izbegnem kategorizaciju pod medicinske ustanove jer je u tom slučaju jako rigorozna procedura registracije firme a za moje usluge nije potrebna ordinacija. Registrovan je veliki broj udruženja koja se bave tim uslugama. Korisnici uplaćuju članarine ili donacije na račun udruženja, pa me zanima ako možete da mi odgovorite na pitanja iz prvog email a?

    srdacan pozdrav i hvala unapred

     
 • Postovani,
  Osnovali bi udruzenje gradjana zbog organizacije fudbalskog turnira koji se organizuje jednom godisnje. Imali bi donacije i sponzorstvo koje bi iskoristili za taj turnir. Interesuje me da li imamo neki obavezu placanja poreza na poklon u vezi tih donacija/sponzorstva. Da li znate mozda u kom broju PS mogu vise saznati o tome?

  Unapred zahvala na odgovoru,
  Milica

   
 • Postovani,

  Planiram da osnujem sportsko udruzenje stonog tenisa. Moje pitanje je da li mogu clanovima kluba prodavati kafu ili domaci sportski sejk a pritom da nemam fiskalnu kasu? Takodje me zanima da li mogu izdavati prostoriju udruzenja za proslave, naravno sve u interesu udruzenja?

  Hvala,

   
 • Poštovani Gospodine Trbojeviću,

  Imamo u planu da osnujemo udruzenje za izradu suvenira uglavnom od starih zanata. Naše pitanje da li možemo pisati račune drugim pravnim licima koja bi bila zainteresovana za nas kao dobavljače tih suvenira? I do koje cifre na mesečnom/godišnjem nivou uz koje odbitke?

  Unapred hvala na Vašem odgovoru!

   
 • Zdravo, kada društvo treba da primi članarinu od pravnog lica da li mu za to izdraje predračun i račun i da li može da izdaje račine i ako nije registrovano za neku privrednu delatnost.

  Unapred hvala.

   
 • Postovani,

  1.Da li registrovanjem sifre 9329-Ostale zabavne i rekreativne delatnosti sportsko udruzenje stice pravo na komercijalne usluge izdavanja elektronskih igara, a ostvarenu dobit naravno koristi za ciljeve udruzenja?
  2. Da li udruzenje tu delatnost mora obavljati samo u prostorijama udruzenja ili moze i na nekoj drugoj lokaciji koja nije navedena u APR-u kao i Statutu?

   
 • Postovani,

  Da li udruzenje koje je ostvarilo prihod od donacije za pomoc soc.ugrozenim porodicama moze deo novca potrositi na naknade za koriscenje privatnog vozila u sluzbene svrhe osnivacima sa kojima ima ugovor i da li te troskove kao i troskove goriva moze priznati kao trosak u bilansima?

  Hvala!!!

   
 • Postoutani,

  Udruzenje ima 4 osnivaca, od toga 2 su zastupnici. Sva lica su u punom radnom odnosu u drugim preduzecima. Udruzenje nema prijavljenih radnika
  Moje pitanje je da li udruzenje ovim licima moze isplatiti dnevnice za sluzbeni put u neoporezivom iznosu od 2000 rsd po danu i ako moze, koliko puta mesecno?

  Hvala.

   
   • Interesuje me po kom osnovu mogu da se isplate dnevnice licima koja nisu zaposlena već su vlasnici odnosno osnivači, a da nema obaveze plaćanja poreza. Molim da navedete tačan član u zakonu ili mišljenje Ministarstva Finansija kojima je to neoporezovano?

     
 • Postovani,

  moj brat zeli da otvori teretanu, pa me interesuje kako je najjeftinije da je registruje.

  Da li kao sportsko udruzenje ili udruzenje gradjana s obzirom da dobit nece prelaziti 400 000din. na godisnjem nivou i zaposlice jednog radnika.

  Srdacan pozdrav

   
 • Da li kao udruženje možemo izdati račun za kotizaciju za učešće na seminaru koji organizujemo ako nam je šifra delatnosti 9499?
  Inače da li možemo izdavati račune , ako nemamo registrovanu privrednu delatnost?

   
 • Postovani g. Trbojevicu,
  udruzenje koje se bavi umetnoscu/muzikom, zbog finansija ne moze da realizuje svoju turneju, pa smo primorani da trazimo sponzora (firme koje bi nam pokrile putne troskove, hotele, honorare umetnika itd). Za uzvrat bi dobili nase CD-ove, vidljivost u katalozima itd).

  Da li kao udruzenje smemo da imamo komercijalne sponzore i da li se placa neki porez na sponzorstvo?
  Unapred hvala, fantasticno je ovo sto radite.

   
 • Postovani Milane!

  U ime svih hvala na trudu i odgovorima. Dosta mojih pitanja je vec odgovoreno pa imam samo jedno: ako kao zastupnik UG uplatim honorar fizickom licu ucesniku projekta da li on/ona ima neke obaveze po osnovu prihoda i poreza za iznos do 98.000RSD?

   
 • Hvala na odgovoru ali nisam sigurna da sam dobro razumela ovo “autorski”. Naime, ja sam autor projekta u kojem lice A ima status Angazovan Na Projektu, u smislu da treba da odradi neki deo posla, npr. predavanje.

  Na koji nacin se to lice isplacuje i na ciji teret idu porezi na njegov/njen honorar?

  Hvala!

   
 • Postovani,

  Obzirom da Vam ne pisem prvi put, zeleo bih da Vam zahvalim na brzim, preciznim i strucnim odgovorima
  Ako udruzenje ostvari dobit na kraju godine manju od 400.000 dinara, da li mora da podnese pdp prijavu?

  Hvala

   
 • Postovani,
  nas nekoliko prijateljica se bavimo rukotvorinama, proizvodimo razne predmete(sijemo, vezemo, pletemo, heklamo, koristimo razne druge tehnike:oslikavanje na staklju, tkanini, dekupaž tehnika).Imamo zelju da otvorimo jednu malu radnju-galeriju, gde bi nase rukotvorine izlagali i prodavali, to je nama svima hobi jer smo svi u radnom odnosu i bio bi nam dodatan izvor prihoda. Ono sto nas interesuje je na koji nacin da se registrujemo, mi smo mislili kao udruzenje, da li nam treba fiskalna kasa, da li neko mora da bude prijavljen i da mu se placaju doprinosi( mi smo imali u planu da organiyujemo dezurstva, taman nas ima dovoljan broj za to), raspitivali smo se u nasoj trzisnoj inspekciji ali su nam rekli da dodjemo naredne nedelje , dok se oni malo raspitaju. nadam se da imate neko resenje za nas. Unapred hvala i srdacan pozdrav

   
 • Postovani Milane,moje pitanje se odnosi u vezi sa udruzenjem gradjana da li sem zavrsnog racuna koje se predaje APR postoji i obaveza predavanja prijave poreskoj upravi i koja je prijava u pitanju. I da li udruzenje placa dobit ukoliko se utvrdi da postoji i u kom procentu.
  Hvala unapred.

   
 • Poštovani, udruženje gađana je primilo donaciju od 600.000,00 din i za ta sredstva kupilo adekvatno prevozno sredstvo. Pošto vozilo nije trošak več imovina razlika između prihoda i rashoda je veća od 400.000 din (bez ostalih troškova bi bila 600.000? Da li se to iskazuje u PBN obrascu s obzirom da je donacija a ne sponzorstvo na pr. Unapred hvala na odgovoru

   
 • Postovani,

  Koje finansijske izvestaje moram podneti za 2016 godinu? Radi se o udruzenju koje fakturise svoje usluge drugima.
  Koji je rok za podnosenje PDN prijave?
  Molio bih za link do PDN prijave, ne mogu je naci na sajtu poreske uprave.

  Hvala i pozdrav!

   
 • Poštovani Milane,
  Knjigovođa a s njom i ja ima nedoumicu na koji konto u pasivi da uknjiži vrednost imovine dobijene podelom jednog udruženja na četiri novoosnovana udruženja. Ja sam zastupnik jednog od ta četiri udruženja koja su osnovana krajem 2016 i sad treba da se uradi za tih nekoliko dana finansijski izveštaj. Knjigovođa bi da stavi kao osnivački ulog, mislim da je rekla 301 ali meni to nekako ne ide; ima nas 4 osnivača ali nismo mi položili ulog već smo ga primili ugovorom o podeli udruženja koje je podelom ugašeno; od informacija još da dodam da smo prethodno bili članovi skupštine udruženja koje je ugašeno. Takođe smo ugovorom o podeli dobili i nešto inventara, opreme itd što je u prethodnom udruženju već bilo otpisano. Da li sada treba da se knjiži ta oprema sa nekom vrednošću (simboličnom ili kakvom god) s obzirom na to da se nalazi u ugovoru o podeli ili ne treba da se uopšte knjiži jer je bila otpisana. Prilično sam odužila ;). Unapred hvala. Pozdrav. Milica

   
  • Ja takođe ne bih stavio na osnivački kapital nego bih to stavio npr na opremu neku ili sitan alat i inventar sa nekom procenjenom vrednošću makar ona bila i simbolična. Osnivački kapital je više za doo nego za udruženja.

    
   • Milane, hvala na vise nego brzom odgovoru. Opremu procenjujem/o ;). Jos jedno pitanje, da mi ne ostanu nedoumice: sem opreme, podelom nam su pripala i druga prava (npr.novcana sredstva) i jasno mi je gde ce ici s leve strane ali i dalje nisam sigurna za desnu stranu; obaveze nisu, da li da se stavi na 309-ostali kapital, sta mislite? Nekako mi fin.izvestaji za udruzenja, formulari itd nisu doreceni. Puno pozdrava. Milica

     
 • Poštovani Milane,

  U planu je osnivanje UG sa ciljem rekonstrukcije i unapređenja uslova u našem lokalnom vrtiću. Jedna od akcija za prikupljanje sredstava koju želimo da izvedemo je i postavljanje donatorskih kutija u lokalnim prodavnicama u koje bi se ostavljao novac (po principu kutije za crveni krst). Kako se ta gotovina prenosi na račun udruženja ako su donacije anonimne?
  Hvala unapred!

   
 • Poštovani,
  Planiram da otvorim školu engleskog jezika pa su mi predložili da je registrujem kao udruženje gradjana. S obzirom da ja, osnivač, neću biti u mogućnosti da lično drzim časove, već bi to radila jedna članica, na koji način bi bilo ispravno regulisati novčana sredstva koja bi ona primala od članarina? Da li je potrebno da je prijavljena ili ne?

   
 • Postovani Milane,ako je Konkurs raspisan za Udruzenja gradjana,da li moja Agencija koja se bavi onim sto je u konkursu navedeno moze da konkurise?Postoji li razlika izmedju Udruzenja gradjana i Agencije?

   
 • Da li je potrebno, nakon osnivanja i kada se dobije rešenje o PIB od APR-a, prijaviti udruženje i poreskoj upravi na opštini gde se nalazi, i ako da, koji obrazac poreske prijave se koristi? kako izgleda knjiga članova i šta znači duplo knjigovodstvo?

   
  • Više nije potrebno prijaviti poreskoj upravi. Dvojno knjigovodstvo je način knjigovodstvo gde predajete završni račun i to morate uraditi jednom godišnje a knjiga članovi nije propisana kako izgleda tako da može biti slobodnoj formi.

    
 • Uvazeni Milane,

  Od donatora pravnog lica smo dobili donaciju u robi i istu smo razdelili fizickim licima. Kako to da knjizimo?

  Hvala i pozdrav

   
 • I jos jedno pitanje

  Da li je udruzenje gradjana koje je naplacivalo svoje usluge edukacije duzno da uz zavrsni racun preda i poreski bilans?

  Hvala

   
 • Osnovali smo i registrovali nedobitno UG za “istraživanje, zaštitu i unapređenje etničkog i kulturnog identiteta” dveju srodnih nacionalnih manjina; planiramo i da se bavimo izdavanjem knjiga, koje nećemo prodavati mi, nego preko knjižarskih mreža. Prihode ćemo ostvarivati od donacija i apliciranjem projekata na raspisane konkurse kod domaćih i stranih insitutcija i fondacija. Sva dobijena sredstva ulagaće se u ostvarenje programskih ciljeva. Troškovi će uglavnom biti za terenski rad (gorivo i dnevnice), ili autorski honorar za autore knjiga. Imamo članove koji su bili (nelicencirane) knjigovođe u svojim firmama, pa bismo mi samo vodili knjigovodstvo. Planiramo da nabavimo program za knjigvodstvo. Zanima nas vaše mišljenje o tim programima: da li je NVO sektor možda razvio besplatni sofver, ako nije, da i možete da nam preporučiti neki koji bi mogao da zadovolji naše potrebe, jer smo uglavnom na netu nailazili na programe za preduzeća.

   
 • postovani Milane osnovao sam udruzenje sa 4 osnivaca i ja sam zakonski zastupnik osvojili smo nagradu na takmicenju i pravna lica koja su bila sponzori takmicenja su nam uplatili 300000.00 din mozemo li ta sredstva iskoristiti za nabavku racunara i druge opreme koja nam treba za funkcionisanje udruzenja jer smo i naveli u statutu da ce se udruzenje baviti istazivackim radom na polju informatickih nauka i kakva je nasa poreska obaveza nakon kupovine uredjaja

   
 • Poštovani, mi smo udruženje građana, sa šifrom delatnosti 9499. Nismo u sistemu PDV-a i nigde nam do sada nisu tražili da navedemo po kom članu Zakona je tako. Sada nam traže za potrebe podnošenja jedne projektne prijave. Možete li da nam pomognete? Hvala u svakom slučaju.

   
 • Postovani, da li sportski klub (udruzenje gradjana) moze primati donacije iz inostranstva i da li postoji ogranicenje u pogledu iznosa sredstava koja se doniraju? Takodje me zanima da li je u tu svrhu potrebno otvoriti devizni racun u poslovnoj banci i da li je obavezno placanje poreza na takvu vrstu donacije?

   
  • Možete primiti donaciju iz inostranstva, ako koristite donaciju za neprofitne ciljeve udruženja građana ne morate platiti nikakav dodatni porez. Devizni račun Vam je potreban za takvu donaciju.

    
 • Treba da pitam drugara koji drzi radnju sa Televizorima i raspolozen je da nam pomogne ii da u donaciji TV za potrebe plana da napravim klub mladih u lokalu . Kako to ide i da li je on oslobodjen ili ima nekih poreskih olaksica ako se napise ugovor od donaciji i kakvu olaksicu ima. Pozdrav i sve najbolje

   
 • Postovani
  mozete li ukratko objasniti proceduru sa fisalnom kasom i udruzenjem.?

  Nabavimo kasu i sve ostalo je kao kod preduzetnika ili ima razlike? Nista mi nije jasno 🙂

   
  • Kucate na fiskalnoj kasi kao i svi drugi sve kako Vam serviser objasnio da kucate ako nije pitajte ga. Dnevni izveštaji su obavezni na kraju dana da se vadi i sve je isto kao kod bilo koje firme koja ima fiskalnu kasu. Detalji kako se kuca, unose artikli i slično će Vam objasniti servise kase pošto je za svaki model različito.

    
 • Postovani, imam UG i
  interesuje me da li postoji neka odrenena forma formulara za učlanjenje ( kako izgleda ) , i šta treba da stoji na Fakturi u koloni opis posla/usluge kada se ona izdaje pravnom licu koje želi da postane član udruženja.

   
 • Poštovani,

  Udruženje koje vodim se bavi organizovanjem različitih kurseva. Planirao sam da kurseve reklamiram putem Facebook-a i Instagrama i da troškove reklamiranja plaćam preko debitne kartice Udruženja. Da li postoji neka posebna procedura u vezi toga po pitanju pravdanja troškova i kniženja i da li je to uopšte moguće izvesti na ovaj način?

  Unapred zahvaljujem

   
 • Dobar dan mene interesuje posto sam osnovao paintball klub ali u principu par puta smo organizovali igre i ubrzo posle toga smo prestali sa aktivnostima ali ga nismo ugasili . Da li postoji mogucnost da imam neki porez kao dug ili ne zato sto tako klub stoji vec vise od dve god aktivan ali racun nikad nije imao ni uplata ni isplata jednostavno novac smo ulozili za opremu i to je to nismo imali nikakvog profita . Unapred hvala

   
 • Bora kaze:
  Seljaci su osnovalji udruzenje radi koriscenja vvodovoda,Naime svako domacinsttvo ima vodomer i proporcionalno utrosenoj vodi placaju elekticnu enegiju.Kako knjiziti primljena sredstva od glanova.

   
 • Poštovani, osnovali smo udruženje nas osmoro, sada bi smo želeli da doniramo nešto novca, simboličan iznos npr. po 2000 dinara svako od nas, da li je dovoljno da samo izvršimo uplatu na račun udruženja ili imamo još neku papirologiju? Hvala na odgovoru, potpuno smo laici, učimo sa ovog sajta

   
 • Poštovani,
  Cilj udruženja je zaštita i unapređenje mentalnog zdravlja- kroz sledeće aktivnosti:predavanja,seminare,readionice…Privredna delatnost je ostalo obrazovanje 8559.
  .1.Na koji način Zakon predviđa da Udruženje naplaćuje obavljanje ove delatnosti (treba li fiskalna kasa ili postoji i drugi način)
  2.Da li predavanja i radionice potpadaju pod šifru 8559 .
  Zahvaljujem se,Tanja

   
 • Poštovani Milane, tako sam srećna što sam otkrila Vaš blog.
  Po zanimanju sam nutricionista i pisac kuvara za decu. Snimala sam radionice zdravog kuvanja i bilo je uspešno. Jena firma želi da sarađujemo tako što bih otvorila Youtub kanal i snimla video klipove gde bih i njih reklamirala. Molim Vas mogu li preko UG koje bi se bavilo edukacijom u oblasti ishrane i očuvanjem porodičnih vrednosti da primam uplate za snimanje tih klipova i da izdajem i distribuiram knjige o ishrani čiji sam autor? U tom slučaju ja bih angažovala studijo koji bi radio snimanje i plasman video materijala. Molim Vas da li je ovaj način funkcionisanja pravno moguć?
  Unapred zahvalna!

   
 • Poštovani Milane,
  sada vidim da svi postavljaju pitanja pod ” imenom” a ne kao ja!! Molim Vas za odgovor i molbu da moje ime iz predhodnog pitanja ostane poznato samo redakciji.
  Unapred zahvalna!

   
 • Postovani Milane,

  Pre svega hvala Vam na objavljenom materijalu, zaista se dosta toga moze nauciti. Priblizili ste mi makar malo ovo “spansko selo”!

  Moje pitanje je sledece: Nameravamo da osnujemo humanitarnu organizaciju, pomoc bi dobijali pretezno iz inostranstva u vidu robe (odeca i tome sl.). Procitao sam na internetu da smo u tom slucaju oslobodjeni carine i PDV-a ako se podnesu one 3 stavke (izjava donatora, izjava da ce biti upotrebljeno u hum. svrhe, izvod iz registra). Da li to znaci da mi prilikom primanja te pomoci nista ne placamo?
  Posto mi nameravamo da pomoc distribuiramo porodicama sirom Srbije, da li mozemo imati neki problem sa drzavnim organima? Tj. kako mozemo dokazati da smo koristili dobijenu pomoc u humanitarne svrhe? (Jasno mi je da u izjavi to potpisujemo prilikom prijema ali zanima me naknadno) Takodje, da li postoji neko ogranicenje koliko robe mozemo primiti s obzirom da bi godisnje dolazilo par kontejnera?

  Hvala Vam unapred

   
  • Iskreno ne znam puno o funkcionisanju humanitarnih organizacija. Zakonski nije tačno definisano šta je to što treba da se uradi kako bi se znalo gde taj novac odlazi osim izjave koju može da potpiše lice koje primi novac ili pomoć. Nema ograničenja što se tiče robe koju tako možete da primiti.

    
 • poštovani,
  Kao Neformalna grupa dobila sam određena sredstava koja su na računu Udruženja koje sam navela kaoda partnersko. Nakon realizovanja aktivnosti, ostala su određena sredstva na računu. Da li i na kojiračunu način mogu da podignem taj novac, tj.novac koji pripada Neformalnoj grupi?

   
  • Možete ga podići npr ako ste imali određene troškove koje ste plaćali u gotovini, ako toga nema jedini drugi način je da se to isplati kao plata ili naknada preko nekog ugovora npr ugovor o delu, ali u tom slučaju morate i doprinose platiti državi.

    
 • Postovani,

  Molim za odgovor, Da li KUD- kulturno umetnicko drustvo duzno da placa izvesni deo poreza ukoliko dobija donacije od pojedinaca preko opstine ili od same opstine?
  Hvala unapred i pozdrav
  Mira

   
 • Poštovani,

  imam nedoumice u vezi sa tematikom sponzorstva koje ugovaraju sa jedne strane preduzeće a sa druge strane registrovano Udruženje građana.

  Preduzeće koje se bavi proizvodnjom i prodajom brze hrane bi sponzorisalo program Udruženja građana kroz davanje robe (hrane) Udruženju, a Udruženje bi pružilo protivuslugu isticanja logotipa preduzeća na promotivnim materijalima programa.
  Pitanja:
  1. Da li je potrebno pored Ugovora o sponzorstvu spremiti još nešto od dokumenata za pokriće ovakve saradnje?
  2. Da li Udruženje treba da izda nekakav račun u vrednosti protivusluge (isticanje logotipa preduzeća)?
  3. Da li se ovako primljena roba (kroz sponzorstvo) vodi kao prihod Udruženja?
  4. Posmatrano iz ugla Udruženja, koji oblik je administrativno (poreski) jednostavniji (bolji) za UG: donacija ili sponzorstvo?

  Unapred hvala na svim odgovorima. Odličnu stvar radite kroz ovaj Blog.

   
    • Postovani,
     Nezaposlena sam, po struci vaspitac, i zelim da osnujem udruzenje koje bi se bavilo kreativnim radionicama za decu (koje bih naplacivala), i koje bi se odrzavale 2-3 puta nedeljno. Ne verujem da bi to bili prihodi ni priblizno cifri od 400 000 godisnje. Da li moram imati fiskalnu kasu i placati porez.
     Kako je najbolje i pod kojom sifrom osnovati takvo udruzenje? Plasim se da ne upadnem u fimansijske probleme, iz kojih se ne mogu izvuci. Da li uopste moram prikazivati novac koji bih ostvarivala od tih radionica.
     Hvala

      
     • Možete to raditi kao udruženje, ako imate dobit godišnju ispod 400.000 din nemate nikakav porez, a možete ubaciti recimo šifru privredne delatnosti kod udruženje 8559 ostalo obrazovanje. Novac koji ostvairte morate prikazati.

       
 • Hvala na brzom osgovoru. Samo mi nijw jasno ata kad prikazem taj novac? Ostaje u udruzenju, tj meni? Kada ga prikazujem i kako? Na kraju godine ili mesecno?
  Iako sam citala ostala pitanja i Vase odgovore, ne snalazim se bas najbolje u svemu tome. Sve mi je ro velika nepoznanica.
  Hvala jos jednom

   
 • Poštovani,

  Kao NVO za zaštitu mentalnog zdravlja, u okviru koje će se održavati besplatne grupe podrške vođene od strane psihologa, dobili smo donaciju za plaćanje prostora. Da li se plaća porez za tako nešto? Donacija se uplaćuje na mesečnom nivou i iznosi 400e, dok je prostor koji se iznajmljuje takođe 400e.

  Drugo pitanje je u kojim se slučajevima plaća porez, sem za doprinose? S obzirom na to da bi trebalo da dobijemo i donaciju za opremanje tog prostora, da li bi to bilo oslobodjeno poreza?

  Sve naše aktivnosti su za opšte dobro i za razvoj zajednice.

  Nadam se da sam bila dovoljno jasna 🙂

  Hvala Vam puno na odgovoru

   
 • Postovani,

  kao rukometni klub dobili smo sponzorstvo u iznosu od 1.500.000,00 dinara, pa me interesuje da li na ime toga placamo porez na sponzorstvo ili smo oslobodjeni placanja? Napominjemo da nismo u sistemu PDV-a.
  Unapred hvala!

   
 • Poštovani,
  Osnovali smo NVO, i sada želim oda konkurišemo na mali grant, ali nam traže finansijski izvještaj. Mi za dvije godine postojanja, s obzirom na neke zdravstvene probleme, pa još nešto, nismo imali nikakav prihod. Kako i šta da predstavimo kao finansijski izvještaj da bi upotpunili papire?
  Unapred hvala

   
  • Morali ste predati barem izjavu o neaktivnosti i to bi predstavljalo finansijski izveštaj ako to niste uradili možete im poslati izjavu o neaktivnosti koju sada sami popunite, ali ako se bude proveravalo da li je to javno objavljeno nećete moći da ispunite taj uslov.

    
 • Postovani Milane,
  imam par pitanja u vezi Udruzenja. Prvo me zanima:
  1. Da li jedno Udruzenje moze da donira sredstva drugom Udruzenju?
  2. Da li u tom slucaju Udrzenje koje donira sredstva placa neki porez i ako da koji je to iznos?
  3. Da li postoji novcani limit u smislu donacije (na mesecnom i na godisnjem nivou)?
  Hvala unapred.

   
 • Postovani Milane, ako na zahtev skole odrzimo seminar, posaljemo im profakturu na 40000 din, oni to plate na racun udruzenja, mogu li kao zastupnik UG da na osnovu ugovora koje sa njima sklopim u ime udruzenja da isplatim svakom od realizatora seminara po 20000..ili tu idu neka smanjenja? Hvala vam puno !!

   

Ostavite komentar

Loading...