Službeno putovanje koje su novine?

Službeno putovanje – koje su novine?

Nove uredbe u vezi sa službenim putovanjima donele su i nova pitanja, prvenstveno ona u vezi sa iznosima koji se oporezuju ili ne kada je privatni sektor u pitanju.

Koliki su to tačno iznosi koji neće biti oporezovani, da li je zakonom jasno propisana takva odredba i da li se za privatni sektor zakonski određuje dnevnica za službena putovanja, saznaćete u ovom snimku.

Vaš poreski savetnik,

Milan Trbojević #FT1P

Transkript snimka:

Ćao svima! Ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik, i dolazim ispred FT1P.

Današnja tema će biti službena putovanja i šta je to novo što je u vezi sa njima doneto.

Pre svega, doneta je nova uredba Vlade, koja ograničava državne činovnike, odnosno njihove dnevnice u zemlji i u inostranstvu.

Kod privatnog sektora, to uređuju dva zakona. Prvi je Zakon o radu, koji propisuje da poslodavac može opštim aktom, nekom odlukom ili rešenjem da pošalje nekoga ili sebe na službeno putovanje u zemlji ili inostranstvu. Taj zakon mu ne određuje koliko će platiti – on to sam može da odredi, niti mu određuje šta će biti oporezovano, a šta ne.

O oporezivanju postoje odredbe u drugom zakonu, Zakonu o porezu na dohodak građana, koji propisuje da je dnevnica za putovanje u zemlji od 2.168 dinara neoporeziv iznos, i u nastavku tog člana govori o tome da uredba – nije precizirano koja – određuje neoporezive iznose za inostranstvo.

Pošto ne postoji druga uredba nego ova koju je Vlada donela, odnosno sada izmenila, mišljenja sam da se ista primenjuje za dnevnice za putovanja u sve zemlje u inostranstvu, i to u iznosu od 15 evra kao neoporezivom. Sve iznad toga će biti dodatno oporezovano porezom na zarade, odnosno 10%. Ovo je odgovor na sve nedoumice oko kojih se u poslednje vreme stvara velika pompa u medijima.

U Zakonu ne stoji precizno koliki je to iznos dnevnica za inostranstvo, kao što je to slučaj sa dnevnicama u zemlji. Ta odredba se definitivno primenjuje i donosi veće opterećenje ljudima koji su putovali u inostranstvo, odnosno privatnom sektoru. Primera radi, dnevnica za London je u dinarskoj protivvrednosti bila oko 11.500, a sada će biti oko 1.800 dinara, što je, verujem, velika promena, sve do toga da će biti dodatno oporezovana.

Ipak sam mišljenja da je došlo do značajne promene u privatnom sektoru. Ona se može vratiti na staro, ali samo ako se donese nova uredba ili ako se u Zakonu dodatno definiše neki iznos ili napravi neka tabela, bilo šta što neće biti ovako opšte određeno – da se nekom uredbom uređuje, pošto je ovo jedina uredba i ne postoji druga.

Hvala što ste gledali, za više informacija posetite www.ft1p.rs.

Pitajte i komentarišite, zanima me vaše mišljenje.

Gledamo se i sledeći put! Ćaos!

 

About author View all posts Author website

Milan Trbojević

Sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT preduzetnike. Osnivač je i vlasnik sajber Knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač je ovog bloga. Angažovan je kao poreski savetnik za IT delatnost u ICT hub-u gde pomaže preduzetnicima i prevazilaženju biroktraskih prepreka. Angažovan u IT zajednici i specijalizovan za Startup kompanije i pronalaženja modela poslovanja u Srbiji.

11 CommentsLeave a comment

Ostavite komentar

Loading...