Šta je PDV i ko mora da plaća taj porez

U vezi sa PDV-om postoji mnogo pitanja i nerazrešenih nedoumica, a jedna od njih je i ko je obavezan da ga plaća i u kom iznosu, u kom roku (odnosno, na koji period) i da li to ima neke veze sa pravnim oblikom.

Šta je to PDV, kome se savetuje da bude u PDV-u a kome ne, biće Vam jasno kada pogledate snimak. Kolika je stopa PDV-a za određene proizvode? Šta kada je celokupna delatnost Vaše firme orijentisana prema izvozu? Odgovore pronađite u sledećem snimku.

Vaš poreski savetnik,

Milan Trbojević #FT1P

Transkript snimka:

Ćao svima! Ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik. Dolazim ispred ft1p ili „fali ti jedan papir“ i ovim snimcima pokušavam da razrešim misteriju famoznog ft1p. Današnja tema je šta je to porez na dodatu vrednost i ko je obavezan da ga plaća. PDV je porez na dodatu vrednost, odnosno porez na potrošnju. Najčešće pitanje je ko plaća taj PDV, kada i zašto mora da ga plaća i da li to zavisi od pravnog oblika. Ono što je zapravo najznačajnije kod PDV-a je limit od 8 miliona dinara. 8 miliona dinara je prihod, odnosno promet, koji neki pravni oblik (zapravo, bilo koji pravni oblik – ovo je jako bitno!) ostvari u određenih 12 meseci (nije vezano za kalendarsku godinu, nego u nekih 12 meseci). Ako je ispod toga, bilo koji pravni oblik se može odlučiti da bude, ali i ne mora biti u PDV-u. Kada ima 8 miliona i samo dinar preko toga, onda je obavezan da se prijavi na PDV i da bude obveznik PDV-a, odnosno poreza na dodatu vrednost. Još jednom: PDV nije vezan za pravni oblik, pošto je to najčešće postavljano pitanje, znači nije vezan za to da li je D.O.O. ili preduzetnik, jer i jedan i drugi mogu biti u PDV-u, ali ako ostvare 8 miliona. Naravno, paušalni obveznici ne mogu biti u PDV-u zato što mogu imati promet samo do 6 miliona dinara, a ako se odluče za PDV oni predviđaju da će imati više od 8 miliona dinara iako nemaju, i ne mogu biti i jedno i drugo.

Kod PDV-a postoje viša i niža stopa, odnosno posebna i opšta. Posebna stopa je 10% i njom su uglavnom oporezovani esencijalni proizvodi (mleko, brašno, jaja, novine) i neki proizvodi ili usluge koje stimuliše država. Ostali, odnosno većina proizvoda je po 20% (kupovina automobila i tehnike, na primer).

U vezi sa PDV-om postoje još i periodi na koje se on obračunava, plaća i predaje. Obavezno je predati ga tada kada je obračunat i tada ga i platiti. U ovom smislu postoje ponovo dve vrste PDV-a: mesečni (svakog meseca) i tromesečni (na svaka tri meseca). Rok za mesečne je 15. u mesecu za prethodni mesec. Primera radi, Vi ćete 15. februara predati, kao mesečni PDV obveznik, za ceo januar svoj porez. Pošto  obračunate koliko, moraćete do 15-og da predate poresku prijavu i da platite državi koliko je njeno. Isto funkcioniše sa tromesečnim PDV-om: na svaka tri meseca Vi morate da obračunate, predate i platite poresku prijavu, s tim što je rok 20. u mesecu za prethodno tromesečje. Primera radi, 20. aprila Vi predajete za prva tri meseca u godini, i tako na svaka tri meseca, i naravno svaki put morate da platite.

Postoji još nekoliko saveta kome se preporučuje, a kome ne, da bude u PDV-u. Pre svega, ne preporučujem da budu u PDV-u (osim ako ne moraju – ukoliko ne pređu limit) ugostiteljima, ali onima koji rade sa hranom. Njima se može desiti da dosta materijala nabavljaju po nižoj stopi, a prodaju po višoj, i tu može da nastane razlika (na primer, ako u pljeskavicu ubacuju jaja sa stopom od 10%, prodavaće je sa većom stopom). Naravno, to nije uvek slučaj: ako je lokal opremljen i otvorena firma, tu se isplati odbijanje PDV-a ako ne želite samostalno da investirate u to. U svakom slučaju, moja preporuka je da, ako možete, izbegavate PDV. Ne mogu dati neku generalnu preporuku, ali manje-više u većini delatnosti kojima je domaće tržište glavni orijentir, preporuka je izbegavanje PDV-a.

Ljudi koji rade izvozne poslove, odnosno izvoz bilo fizičkog proizvoda bilo usluga većinski ka inostranstvu, isplati im se da budu u PDV-u, pogotovo ako imaju kupovinu opreme ili nabavku nekih određenih dobara, koje koriste za svoju uslugu i nabavljaju ih u zemlji Srbiji, ili uvoze. Svakako, u tom slučaju će imati plaćanje PDV-a, ali kada se izvozi usluga ili proizvod, oni su oslobođeni plaćanja PDV-a. U većini slučajeva, tada postoji pretplata PDV-a, odnosno država će Vama doći taj PDV. Naravno, Vi ga možete tražiti nazad od države, koja će ga sigurno vratiti (nekad sa zakašnjenjem, ali vratiće ga, u najgorem slučaju možete ići na sudsko rešenje ako baš dođe do toga).

Hvala što ste gledali, toliko je bilo od mene za danas. Vidimo se sledeći put. Prijatno!

 

About author View all posts Author website

Milan Trbojević

Sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT preduzetnike. Osnivač je i vlasnik sajber Knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač je ovog bloga. Angažovan je kao poreski savetnik za IT delatnost u ICT hub-u gde pomaže preduzetnicima i prevazilaženju biroktraskih prepreka. Angažovan u IT zajednici i specijalizovan za Startup kompanije i pronalaženja modela poslovanja u Srbiji.

112 CommentsLeave a comment

 • Postovani,

  Vezano za PDV promene koje su nastupile 15.10. Vlasnik sam doo koji nije u sistemu pdv, imam usluge placene posle 15og, radi se konkretno o uslugama hostinga u americi, google translate, kao i usluge promocije u hrvatskoj. Koliko sam shvatio – bez obzira sto nisam u PDV, kao primalac usluga sam obavezan da platim interni PDV – a ne postoji mogucnost odbitka. Da li je ovo moguce?

   
 • molim vas za pomoc dosada nisam imala iskustva sa udruzenjima a treba da osnujem jedno upitanju je ribolovacko udruzenje molim vas dajte mi neke smernice sa kojima bih se rukovodila ……

   
 • Osnivaju se kod APR – Agencije za privredne registre, takse su oko 6000 din za osnivanje. Nakod registracije se otvara račun u banci, nakon otvaranja računa dokumentacija se predaje poreskoj upravi. Osnivanje mogu da urade najmanje 3 osnivača baš sam sada pravim koncept da snimim jedno kratko objašnjenje o udruženjima građana. Pravite blog uskoro će snimak o tome.

   
 • Dobar dan. Ja sam advokat i u pausalu sam. Sta bi se dogodilo kada bi trebalo da preko racuna primim iznos, koji podleze PDV-u ? Jasno mi je da bih odmah izasao iz pausala, ali me zanima da li bi, u takvoj situaciji, prvo morao da se prijavim na PDV, pa da izdam faktura na na pr. 9.000.000,00 dinara, uvecano za PDV ili fakturisem samo 9.000.000,00 dinara, bey PDV-a, a posle te uplate se prijavim kao obveznik, obzirom da tek sa faktickim prijemom te sume ulazim u PDV sistem. Pozdrav

   
 • Dragi Dimitrije Vi se na PDV prijavljujete tek kada pređete iznos od 8 miliona i ta faktura koja prelazi taj iznos ne podleže obračunavanju PDV nego tek od sledeće. Moje mišljenje je da u slučaju kada npr odmah fakturišete 9 miliona to ide bez pdv, a sve naredne idu sa PDV.

   
 • Postovani ,zakasnio sam sa predajom PPPDV.prijave,u pitanju je obveznik tromesecnog karaktera.Do sada je bio rok 20-ti ,a sada je 15 ti.Sta mi sledi koji je postupak,sta da ocekujem?

   
 • Registrovana sam kao doo preduzeće koje nije u sistemu PDV-a. Da li sam dužna da predajem PDV prijavu iako nisam obveznik ? ( Zakon o porezu)

   
 • Postovani, dobro sam slusao i to vise puta takodje sam trazio po internetu aili nisam nasao. Sigurno je tu negde odgovor ali ja ne vidim zato moram da pitam. Sve jelo receno sta placaju pausalci a sta oni koji su u sistemu pdv a sta ako neko nije u sistemu pdv-a koje on obaveze ima prema drzavi? Hava

   
 • Postovani, nikako ne mogu da odgonetnem situaciju kod preduzetnika vezanu za limite od 6 mil. dinara i 8 mil. dinara. Jedino sto ima logike jeste da ukoliko se u poslovnoj godini ostvari vise od 6 mil dinara, sledece godine se gubi pravo na pausalno oporezivanje, znaci ovde je u pitanju poslovna godina, a limit od 8 mil. dinara se gleda za 12 meseci unazad. Ovo bi znacilo da neko ko je na primer otvorio preduzetnicku agenciju u septembru mesecu i do kraja godine zabelezio promet od 4 mil. dinara ostaje pausalac i u sledecoj godini jer limit od 6 mil nije probijen, ali ukoliko recimo vec u februaru sledece godine primi uplatu od 5 mil. dinara, automatski ulazi u sistem PDV-a jer jer je za period od 12 meseci unazad probijen limit od 8 mil. dinara iako nije probijen limit od 6 miliona za tu poslovnu godinu. Da li je ovo tacno?

   
 • Poštovani,
  registrovao sam udruženje koje će se u maloj meri baviti obrazovanjem ali nikako neće doći do limita za PDV. Još uvek nisam predao dokumente poreskoj upravi posle registracije. Interesuje me, šta i zašto je potrebno predati poreskoj upravi ako udruženje neće biti u PDV sistemu?
  Usput, hvala za sve korisne informacije do sada!

   
 • Poštovani,
  treba mi savet, bila sam u poreskoj upravi i rekli su mi da moram biti u PDV-u
  ne znam iz kog razloga pošto nisu znali da mi objasne.
  Želim da otvorim prodavnicu za dekoraciju sa balonima kao i samu prodaju balona, pa mi treba Vaša pomoć i savet da li moram biti u PDV-u ili ne?
  Unapred hvala na odgovoru.

   
 • Postovani,

  Odlican sajt!
  cini mi se da ste naveli u snimku za najbolje resenje za freelancere da granica za ulazak u pdv od 8 miliona dinara vazi za transakcije unutar Srbije.
  Da li isto mora da udje u pdv pausalac koji se bavi racunarskim programiranjem (sifra 6201) i koji u nekom trenutku prekoraci neku od ovih granica, bilo 6 ili 8 miliona dinara, ako je vecina priliva stizala iz inostranstva u evrima (pa kasnie u banci konvertovana u dinare)?

  Hvala

   
 • Poštovani,

  Interesuje me prodaja ambasadama i stranim državljanima iz člana 24. Zakona o PDV,
  Znam da im je ranije refundiran pdv, a sada je promet oslobođen pdv (uz ispunjenje dva uslova iz Pravilnika). Da li je to tačno? Da li to znači da im se izdaje fiskalni isečak sa 0% pdv?

   
 • Postovani G-dine Trbojevic!
  Mi smo privatna ordinacija i zeleli bi da uvezemo Ultrazvucni aparat iz Kine.

  Interesuje nas : Dali smo duzni da platimo PDV !
  Ako nismo, molimo da nas informisete na koji nacin da to konkretizujem.

  Veliko hvala unapred za brzi odgovor.

  Prijateljski poz… Maksimovic.

   
 • Poštovani,

  Distributer smo robe za Srbiju. U zemlji imamo mrežu svojih dilera, znači drugih prodavaca od kojih su neki i ovlašćeni serviseri.
  Pitanje se tiče sirvisiranja robe u garantnom roku.
  Naime, ukoliko svojim dilerima fakturišemo robu koju oni prodaju, ali i u nekom momentu mogu da iskoriste za popravku u garantnom roku, zanima me da li vrednost tih delova možemo izdati knjižno odobrenje kako bi vrednost tih delova sveli na nulu.

  Unapred hvala,

   
   • Da, teret teret troškova mi snosimo. Ali, mi smo recimo delove fakturisali kao robu sa obračunatim pdv.. ali serviser sa zaliha svojim internim dokumentom tu robu prebacuje u svoj servis i koristi kao delove za popravku. Znači treba da vrednost tih delova svedemo na nulu i da ga razdužimo (jer i onako to ne bi bilo fakturisano)

    Medjutim, da li možemo da izdamo knjižno odobrenje za nešto što inače ne bi bio promet?

    Hvala,

     
  • Može se odbiti i ako možete molim Vas kada pošaljete ličnu poruku preko kontakt forme nemojte poslati i komentar ako je možete molim Vas pošaljite ili jedno ili drugo rado ću odgovoriti kada sam u mogućnosti. 😀 Hvala na razumevanju

    
 • Poštovani,

  Ja sam advokat u sistemu paušala.
  Zanima me da li bih ušao u sistem PDV-a u slučaju da naredne godine fakturišem troškove postupka-nagradu za zastupanje vlastodavcu u iznosu od 1.000.000 Evra?

  Da li bih morao da platim PDV NA 1.000.000 Evra ili ulazim posle te uplate u sistem PDV-a i za svaku narednu transakciju plaćam PDV?

  S poštovanjem,

  Nemanja

   
 • Pozdrav. Kod mene je najzad prošla voda i kanalizacija. Sklopio sam ugovor za priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu i u njima pored cene priključka stoji i cena za PDV, to je 20% od cene priključka. Da li sam ja kao korisnik tih mreža u obavezi da plaćam PDV za priključak. U pitanju je porodična kuća.

   
 • Poštovani molim Vas za odgovor za jedno pitanje. Nedavno sam otvorio firmu kao preduzetnik – paušalac. Bavim se web portalima. Nisam u sistemu PDV-a. Za potrebe marketinga i nastupa na sajmu treba firmi organizatoru da platim usluge po izdatoj profakturi gde je zaračunat i PDV. Da li sam u obavezi da platim ove usluge u ukupnom iznosu prema profakturi zajedno sa PDV-om ili ne treba da plaćam PDV? Ove me interesuje generalno i kod nabavke opreme za kancelariju – kako plaćam robu/opremu – sa ili bez PDV-a? Najlepše hvala

   
 • Poštovani,
  kada je neko D.o.o. tek otvorio radnju,kupuje robu i kroz račun plaća PDV ,a on sam nije još uvek ostvario promet od 8000000,00 da bi mogao da traži povraćaj,šta se dešava sa PDV-om koji je on platio ?

   
 • Poštovani, paušalno oporezovani preduzetnik sam od 2010.
  U 2016. godina ostvarila sam promet od 7 miliona, u poslednjih 12 meseci nisam probila limit od osam miliona.
  Taj jedna milion pojavio se prema fakturi za usluge koje su izvršene i plaćene 2012. godine prema predračunu, ali su mi ove godine tražili da izdam račun (predračun i račun iz 2012 su navodno izgubili).

  Da li ima pravo na paušalno oporezivanje u 2017?

   
 • Postovani,
  Otvaram predizetnicku radnju koja ce se baviti online prodajom dobara proizvedenih u inostranstvu. Obzirom da cu biti u obavezi placanja pdv-a na uvoz, da li je preporucljivo da se odmah registrujem i u sistem pdv-a? Unapred hvala.

   
 • Postovani, ako dobrovoljno udjem u sistem prv-a i u narednom periodu od godinu dana ne ostvarim promet od 8 miliona, vec tipa 3-4 miliona, a rashodi mi budu blizu te cifre, sta se desava? Da li moram drzavi da vratim sav porez koji mi je bio odbijen?

   
 • Poštovani,

  Vidim da je od poslednjih​ komentara prošlo dosta vremena, ali se nadam da ćete mi pomoći. Postavila bih suštinsko pitanje vezano za Pdv. Da li je, osim prednosti vezane za sprečavanje sive ekonomije, transparentnosti i sl, cilj uvođenja podsticanje privr. aktivnosti?
  Npr kod preduzeća koja nisu u sistemu pdv-a pdv je trošak, ako sam dobro razumela, a kod ovih koji su u sistemu pdv-a, trošak je samo razlika u porezu na maržu koju su zaračunale (zbog odbitka prethodno obračunatog poreza, koji će država vratiti… Recimo da se radi o trgovini, ne o proizvodnji, zato pominjem maržu, a ne i dodatu vrednost za druge troškove. Ne uzimam u obzir robu za koju nema odbitka pdv-a, maksimalno je uprošćen primer). Da li je to tako? Da li time što se pdv ograničava na ove iznad i ispod limita od 8 miliona, tj pravo na odbitak, država želi da pojačava privrednu aktivnost kroz smanjenje troškova firmi, zašto svi nisu u sistemu?

  Hvala najlepše,
  Ana

   
 • Poštovani,

  moja firma je samostalna radnja i nisam u sistemu PDV-a. Trenutno imam ugovoren posao za specifične proizvode koje sam uspeo da osvojim i proizvedem. Sva ta roba će ići u izvoz u Crnu Goru. Sav repromaterijal nabavljam u Srbiji i na njemu plaćam PDV 20% i za toliko skuplje prodajem proizvod, jer ja neću zaračunati PDV kupcu u Crnoj Gori.
  PITANJE 1. Interesuje me da li u ovom trenutku mogu biti oslobođen plaćanja PDV-a, na kupljen repromaterijal i plaćene usluge, za proizvodnju robe koja se izvozi?
  Ako se taj posao nastavi prekoračiću limit od 8 miliona dinara prometa i ulazim u sistem PDV-a.
  PITANJE 2. Da li u tom slučaju mogu biti oslobođen plaćanja PDV-a na kupljen repromaterijal i plaćene usluge. Ovo iz razloga da u konačnom obračunu mogu ponuditi kupcu u inostranstvu proizvod po ceni ne opterćenoj PDV-om na repromaterijal (jeftiniji tj. konkurentniji proizvod od sadašnje kalkulacije)? ili moram platiti PDV na kupljeni repromaterijal i plaćene usluge, a onda tražiti od države povraćaj PDV-a?

  Čuo sam komentare: da ovaj čin traženja povraćaja PDV-a nije simpatičan državnim institucijama, da je vrlo komplikovan, da može izazvati druge neželjene efekte po poslovanje… ili su to samo neproverena naglabanja?

  Unapred se zahvaljujem na odgovor

   
  • 1. Povraćaj PDV možete tražiti samo ako ste u sistemu PDV ukoliko niste ne možete dobiti taj PDV nazad.
   2. PDV ako ste u sistemu PDV možete tražiti nazad kao povraćaj poreska inspekcija možete obaviti inspekciju i ukoliko je sve u redu novac ce Vam vratiti.

    
 • Postovani, interesuje me sledece,,,Imam proizvodnju i pausalac sam, sav repromaterijal nabavljam sa pdv, zanima me da li moje musterije , u mom slucaju str , zaracunavaju pdv na moju robu i imaju li pravo na povracaj pdv,,,unapred hvala

   
 • Postovani,
  Vlasnica sam preduzetnicke radnje u sistemu pdv-a. Dobavljac je takodje bio u sistemu pdv i npr robu koju sam kupovala po 1440din (pdv20%)prodavala sam po 2190din. Placala sam umanjen pdv i zarada mi je bila 625 din. Sada je dobavljac postao pausalac i istu tu robu mi prodaje za takodje za 1440din. Nikako ne mogu da shvatim koliki sada pdv moram da platim i kolika ce mi biti zarada ako je prodam po istoj ceni(2190din). Molim Vas pomozite mi kako to da izracunam.
  Unapred zahvalna,
  Ekaterina.

   
 • Gradjevinska firma (u sistemu PDV-a) je izvodila radove na popravci i postavljanju ograde oko osnovne škole,koja nije u sistemu PDV-a…Da li firma fakturiše radove školi sa PDV-om
  ili bez….i ko je dužnik Pdv-a u konkretnom slučaju?
  Hvala lepo

   
 • Postovani,

  Vlasnik sam doo pravnog lica koji duze vreme nije u PDV sistemu.
  Od skoro se pojavila mogucnost da fakturisemo odredjenu uslugu u Srbiji, pa me zanima kako se izdaje faktura na uslugu prema drugom pravnom licu ako nismo u sistemu PDV-a?
  Tj da li treba da obracunamo PDV na uslugu i ukoliko ne koja formulacija/recenica treba da stoji na fakturi kako bi nas kupac usluge bio oslobodjen placanja PDV-a prema nama?

  Hvala unapred na odgovoru.

   
 • Postovani,
  Sajt Vam je odlican bas dosta pomaze. Jedno pitanje, hteo bih da otvorim radnju kucne hemije i gledam cene nekih veleprodajnih trgovina i na svakom artiklu je napisana cena bez PDV-a i sa PDV-om (npr. дин. 142.00 +Pdv= дин. 170.40). Kada registrujem firmu i sve zavrsim papiroloski a nisam u sistemu PDV-a po kojoj veleprodajnoj ceni ja kupujem ove proizvode?

   
 • Hvala puno na brzom odgovoru. Jos samo jedno pitanje koje jos poreze imam pored tog pdv-a. i koliko to otprilike iznosi na mesecnom nivou?
  Unapred zahvalan.

   
 • Presao sam 8000000 din a nisam kontrolisao sta treba da radim i da li je moguce da ulazim u pdv posto sam bio u pausalu 9 god. A nemam prometa i uduce god u januaru putujem za inostranstvo

   
 • Pozdrav,
  Kada firma plati fakturu pausalcu, da li ona ima obavezu placanja nekog dodatnog poreza ili samo placa iznos fakture? Pausalac nije u sistemu pdv-a i placa doprinose po poreskom resenju.

   
 • Poštovani,
  Ja i moj sin posedujemo trgovačko preduzeće doo. Zbog nedostatka poslova moramo ugasimo firmu. Nemamo dugovanja ni prema dobavljačima, a ni prema državi. Uložili smo prilikom registracije firme i osnivački kapital. Ostaće nam velika količina ne prodate robe. Da li imamo obaveze da platimo porez na tu ne prodatu robu prilikom likvidacije firme.
  Unapred zahvalni.

   
 • Postovani,
  U procesu sam otvaranja stolarske frime za preradu drva, pa sam narucio neke masine iz EU i Kine. Molim Vas, recite mi da li imam mogucnost oslobadjanja pdv-a prilikom uvoza tih masina? Da li treba odmah da se prijavim za sistem pdv-a? Inace, sva roba koja se proizvede od tih masina je namenjena dogovorenom kupcu u inostranstvu, odnosno sve ide na izvoz.
  Unapred zahvalan!

   
  • Poštovani,
   Pre svega da bi ste se “oslobodili” PDV morate biti u sistemu PDV i tada ćete taj PDV platiti pri uvozu i moći ćete da ga koristiti kao prethodni ili tražite povraćaj tog novca. Prednost je biti u PDV kada radite izvoz naročito ako materijal nabavljate u Srbiji. Nije to jedini uslov i ne mogu sa 100% sigurnošću tvrditi da je najbolje da budete u PDV, ali svakako možete vraćati PDV pošto nećete imati PDV koji obračunavate kada izvozite.

    
 • Poštovani,

  Gledao samn klip o načinima izlaska iz PDV-a. Ali, zanima me da li mogu izaći pre nego što istekne 2 godine? U pdv sam ušao zbog prometa većeg od 8 miliona, a ne dobrovoljno prilikom osnivanja preduzetničke radnje. Hvala.

   
 • Pozdrav,
  Radim kao preduzetnik paušalac i imam uglavnom devizna primanja od kompanija koje nisu iz Srbije. Da li ovo znači da ukoliko na devizni račun legne tokom godine više evra od 8 000 000 dinara, ja i dalje ne moram da predjem u sistem PDV-a?

  Negde je rečeno da ukoliko izvozim usluge u inostranstvo (firmi čije sedište nije na teritoriji RS), ta primanja ne podležu obračunavanju za PDV.

  Hvala unapred.

   
   • Hvala na odgovoru.

    Ukoliko se ta devizna primanja konvertuju i prebace sa preduzetnickog deviznog racuna na preduzetnicki dinarski racun, da li onda ulaze u onu granicu od 6 i 8 miliona?

     
     • Ok, samo da sumiramo, posto mi ovo deluje nestvarno (u dobrom smislu).

      Znaci, radim kao programer za stranu firmu, cije sediste nije na teritoriji RS i u toku 2018. godine zaradim 10 miliona. Obe stavke (6 i 8 miliona) su probijene i banka javlja poreskoj da je promet na racunu veci od dozvoljenog za pausalce. Poreska trazi da se opravdaju ti troskovi i to cinim tako sto dokazem da je u pitanju strana firma i da izvozim usluge, i na taj nacin ta zarada ne podleze obracunu za prelazak u PDV-u.

      Ostajem i dalje pausalac i ne placam nikakve dodatne poreze (samo mesecni pausal kao ranije), podizanje novca sa racuna ostaje isto… Da li je ovo tacno ili ipak ima neke razlike?

      Ili mozda ne ostajem pausalac jer sam probio 6 miliona?

       
     • Ovaj deo oko PDV si dobro razumeo, ali kada probiješ 6 miliona nisi više paušalac to se menja i ona počinješ da vodiš knjige i menja ti se i vođenje knjiga kao i obračun poreza i doprinosa.

       
 • Postovani , pausalna firma-preduzetnik, usluge dizajna , otvorena 30.12.2016.g. i presla je promet od 6 miliona za naredni period od godinu dana do 30.12.2017.g. Poreska uprava je nalozila vodjenje knjiga i kako sam razumela vise nije pausalni obveznik. Pitanja su :
  1. da li ima taj preduzetnik neke obaveze finansijske za taj deo preko 6 miliona ili mozda na ceo iznos prometa? Mislim ovde na porez na dobit, odnosno prihod i kako se i da li on obracunava za prethodni period ?
  2. U konkretnom slucaju se vode poslovne knjige od kada tacno? Da li mora sve to unazad za godinu u kojoj je promet premasio 6 miliona ili je to obaveza za naredni period ?
  3. Kako se sada uz poslovne knjige, prosto knjigovodstvo obracunava i placa porez i koji je obracun za te primere validan , za bivse pausalce izmedju 6 i 8 miliona prometa ?

   
  • 1. obrčaunava se samo za perioda kada su naloženo da se vode knjige.
   2. vode se knjige od trenutnka kada inspektor to naloži tj donese rešenje
   3. idu fiksni doprinosi kod lične zarade sada oko 10.000 din + na dobit 10%.

    
 • Postovani,
  Razmisljam o otvaranju radnje nalik Gift shopu.Koliko sam shvatila, citajuci komentare, nemora da budem u sistemu PDV-a jer ne verujem da bi ostvarivala profit visi od 8.000.000 din.Da li to znaci da bi ja na nabavnu cenu koju dobijam od dobavljaca trebala da dodajem samo moju marzu? Da li osim doprinosa za radnika placam jos neki porez drzavi.
  Hvala

   
 • Postovani,
  Molim za pomoc,imamo DOO i bavimo se izradom ograda i iste izvozimo u Francusku,materijal za izradu nabavljamo u Srbiji,kako obracunavamo i placamo PDV?Kako da trazimo povracaj istog.Kada ograde radimo u Srbiji,fakture treba da izdajemo sa PDV,ili kako?Hvala unapred.

   
  • Ukoliko ste u PDV-u obračunavate ga mesečno ili tromesečno i na kraju tog perioda ako imate više PDV koji ste platitli (ulazni) možete tražiti povraćaj istog. Kada fakturišete u Srbiji tj prodate nekom u Srbiji onda izdajete fakturu sa PDV-om.

    
 • Poštovani,
  mi smo neprofitno udruženje (šifra delatnosti – delatnost ostalih organizacija na bazi učlanjenja – 94.99), čiji su članovi iz kategorije socijalno ugroženog stanovništva.
  Dobili smo uverenje od nadležne filijale poreske uprave da se ‘Prema evidenciji ovog odseka ne nalazimo u sistemu PDV-a. Uverenje se izdaje radi regulisanja donacije i u druge svrhe se ne može koristiti’.
  Da li je to uverenje dovoljno da ne moramo da plaćamo PDV na kupovinu opreme koje koristimo u poljoprivredi. Novac za kupovinu te opreme obezbedili smo kroz projekat koji je novčano podržala jedna domaća fondacija i koja nam je taj novac uplatila kao donaciju.
  Unapred se zahvaljujemo

   
 • Postovani,
  Mozda ce ovo pitanje zvucati previse ”skolski” ali upravo spremam ispit i imam nedoumice oko prikaza poreza u bilansu stanja.
  U razlicitim literaturama koje koristim, nailazim na dve potpuno suprotne konstatacije:

  1. Razlika bruto prihoda i bruto rashoda jednaka je bruto dobiti (odnosno dobiti pre oporezivanja)
  2. Razlika bruto prihoda i bruto rashoda jednaka je neto dobiti (odnosno dobiti nakon oporezivanja)

  Ako je tacan 1. odgovor, u sta onda spada porez s obzirom da nije ubrojan u ukupne rashode?

  Unapred zahvalna.

   
 • Moje postovanje
  Imam otvorenu firmu prevoznicku od 29.11.2017god.Nisam bio u sistemu PDV-a.
  Koje su meni prednosti ovog PDV-a a koje su mane?
  Jer vise radim Eu.

   
  • Teško da mogu ovako da Vam odgovori pošto je tema jako opširna, ali glavne prednosti ako radite sa inostranstvo više je to što nemate izlazni PDV tj onaj koji plaćate, a ulazni PDV koji plaćate u tom slučaju bi mogli da dobijete nazad. Mane više dokumentacije i složenija procedura rada tj knjigovodstva kada ste u PDV-u zavisi od iznosi možda je isplativo možda nije da ste u PDV-u.

    
 • Zdravo Milane,

  Situacija je sledeća: servis za online prodaju hrane u ime restorana, i u planu je online naplata kreditnim karticama. Kako ukupan promet sigurno prelazi 8M za 12 meseci, ali taj novac zapravo nije profit već samo prolazi preko preko našeg računa. Čim uplata legne od banke, mi te pare prebacujemo na račune restorana jer to nisu naše pare. Da li se onda to računa kao promet ili se gleda samo profit (20x manji od prihoda) kao što je slučaj sa kreditima. Šta preporučuješ za ovaj biznis model: preduzetničku radnju ili d.o.o?

   
 • Ako imam vec pausalno oporezovanu agenciju i ona mi sluzi za freelance poslove, a otvorim DOO gde bih u startu bio jedini zaposleni koliki bi mi bili mesecni troskovi vodjenja tog DOO-a posto vec placam poreze kroz pausalno oporezovanu agenciju?
  DOO bi sluzio za neki startup i prodaju softvera/pristupa softveru online i nema nikakve veze sa poslovanjem agencije i ne bi bilo nikakvog poslovanja izmedju njih. Da li postoji i neki problem iz ugla drzave oko takve situacije?

   
 • Postovani, interesuje me da li se placa porez na promet ukoliko se predje 5 miliona na mesecnom nivou i kako se obracunava.Da pojasnim,posedujem firmu koja se bavi trgovinom i promet mesecno sa PDV iznosi preko 5 miliona.pozdrav

   

Ostavite komentar

Loading...