Šta nakon registracije preduzetnika?

Na šta treba obrtiti pažnju posle otvaranja preduzetnika, koji su rokovi, načini oporezivanja kod preduzetnika?Pogledaj u novoj epizodi.Vaš poreski savetnik,#ft1p Milan TrbojevićTranskript:Ove nedelje je tema šta nakon registracije preduzetnika, odnosno koji je postupak. Pre svega znamo da kao i d.o.o., preduzetnik se registruje u agenciji za privredne registre i nakon otvaraja preduzetnika, otvorili ste tekući račun, …

Šta nakon registracije preduzetnika? Saznaj više »

Transkript

Na šta treba obrtiti pažnju posle otvaranja preduzetnika, koji su rokovi, načini oporezivanja kod preduzetnika?

Pogledaj u novoj epizodi.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Ove nedelje je tema šta nakon registracije preduzetnika, odnosno koji je postupak.

 

Pre svega znamo da kao i d.o.o., preduzetnik se registruje u agenciji za privredne registre i nakon otvaraja preduzetnika, otvorili ste tekući račun, uradili pečat i ostalu dokumentaciju. Ono što je jako bitno je da se za datum osnivanja gleda datum kada je doneto rešenje i od tada se mere neki važni rokovi. Bitna stvar što ide nakon osnivanja je to da se vi prijavljujete na socijalno osiguranje, ukoliko vas APR već nije prijavila. Prijavljujete se na zadravstveno osiguranje i vadite zdravstvenu knjižicu. Videćete da to treba odmah, ali nije strašno ako malo zakasite, to možete podići i u narednih mesec dana, nije toliki problem. I ono što je jako bitno da u roku od 15 dana od datuma osnivanja vi podnosite i poresku prijavu i tu je jako bitan rok od 15 dana, znači obavezni ste da u roku od 15 dana to uradite. Kod preduzetnika se to radi u papiru još uvek, videćemo dali će se to promeniti i ukoliko ne podnesete u roku od 15 dana, mogu da vam npr ne prihvate paušalno oporezivanje i da vam kažu da morate da idete na samooporezivanj. Znači vi birate 3 načina oporezivanja. Paušalno oporezivaje, samooporezivanje i lična zarada. To su 3 načina oporezivanja kod preduzetnika. Jako jedan bitan detalj koji još nije zaživeo u praksi je taj da preduzetnici mogu pri samom osnivanju da napišu da žele da budu paušalno oporezovani. Ipak radi sigurnosti treba podneti zahtev direktno poreskoj upravi u roku od 15 dana da ne bi bilo nekih daljih, gorih komplikacija. I uglavnom uživajte, to je to. Pratite rok od 15 dana, to je ono što je najbitnije da iz ovoga izvučete.

42 thoughts on “Šta nakon registracije preduzetnika?”

 1. Milane, imam preduzetnicku radnju (pausalac)koju hocu privremeno da zatvorim. Da li je potrebno da radnju prijavim upravi javnih prihoda posto to nisam uradila. Da li cu moci da uzmem odjavu iz zdravstvenog osiguranja ukoliko nemam resenje iz uprave prihoda?

 2. Milan Mihajlović

  Dragi imenjače, interesuje me proces isplaćivanja „plate“ sa preduzetničkog računa.

  Bivši knjigoviđa mi je rekla da samo upišem šifru 241, i da skidam iznose po želji. Da li je ovo prihvatljiv način, ili postoje neka ograničenja (u sumi recimo)? Takođe, da li je potrebno upisivati poziv na broj prilikom korišćenja šifre 241?

  Ukoliko je na nešto od ovoga bilo potrebno voditi računa (što nisam), šta mogu da očekujem kao posledice?

  1. Ako si paušalac to je ok i to radiš samo zbog banke i to onaj iznos sa rešenje. Paušalci nemaju platu ako ovo je jedan od načina gde banka prihvata to kao platu i nije bitan pozv na broj.

   1. Milan Mihajlović

    Ovaj deo „i to onaj iznos sa rešenja“ je ono što mene brine 🙂 Isplaćivao sam višestruku svotu u odnosu na tu dobijenu u rešenju – da li je za 241 trebalo da bude samo do tog iznosa, a za iznos preko njega koristeći neku drugu šifru?

 3. Ćao, obećala sam suprugu da ću naći odgovor iz pouzdanog izvora vezano za podizanje novca sa računa u paušalnoj firmi i evo me, trazim odgovor na pouzdanom mestu 🙂

  Dakle, suprug ima paušalnu firmu (bez vodjenja knjiga) za racunarsko programiranje/web dizajn i od prvog dana ima knjigovodju po preporuci nekog prijatelja i sve ukupno se ne bavi previše administritavnom stranom posla.

  Uglavnom, imamo problem oko prodizanja novca. Ona (knjigovodja) tvrdi da dnevno NE TREBA podizati preko 50,000 din jer će u suprotnom da te proverava neko iz poreske. E, sad, meni ovo zvuči kao apsolutna besmislica jer je dnevni limit, ako se ne varam, 150,000 din.
  Dodatno, ovo dobija novu smešnu dimenziju u kontekstu npr kupovine automobila/stana ili bilo kog zaista velikog izdatka.

  Dakle, možeš li molim te da mi odgovoriš postoji li realna opasnost da ti poreska dodje u vanrednu proveru ako dnevno podizes vise od 50,000 din sa računa svoje pausalne firme a pritom su sve dažbine prema državi izmirene?

  I, još jedno pitanje: knjigovadja takodje traži da čuvamo sve račune koje platimo sa Buisniss karticom (vezanom za racun firme). Da li je ovo potrebno buduci, opet, da se radi o pusalu bez vodjenja knjiga? Meni deluje da ne, ali nisma autoritet u tom polju pa me suprug gleda sumnjicavo kada mu kažem 🙂

  Hvala najlepše!

  PS: Ne znam kako nalaziš vremena i za blog ali hvala ti što pišeš i snimaš 🙂

  1. Dnevni limit je 150.000 din i nemate problem sa poreskom zbog toga. Moja pretpostavka je da je ona dosta naplašena praksom koje se jako retko dogodi. Ne morate čuvati to pošto ćete moći da dokažete da je to stvarno potrošeno po izvodu. Niste dužni ništa da čuvate od dokumentacije koju plaćate. 😀

   1. Hvala puno na brzom odgovoru! 🙂

    Ako imaš vremena, imamo još jedno kratko, povezano pitanje. Ako bismo pri kupovini stana deo novca platili sa racuna te firme (ako je uopste moguce uraditi prenos/uplatu novca na racun fizickog lica) da li bi sa racunovodstvene strane dovoljno pokriće za tu transakciju bio kupooprodajni ugovor (ako je uopšte potrebno pokriće)?

    🙂

    Hvala još jednom 🙂

    1. To nemojte raditi ide potpuno nova procedure upisivanja vlasništva preduzetničke radnje na deo stana. Skupite novac za stan u kešu ili prebacite na lični račun fizičkog lice pa onda platite stan. 😀

 4. Da li se poreska prijava podnosi Upravi na opstini gde je preduzetnicka firma prijavljena i da li je potrebno to uraditi licno ili je moguce postom?
  Takodje imam povezano pitanje. Da li Poreska Uprava salje postu na adresu na kojoj je preduzetnicka radnja registrovana ili na adresu za slanje poste ako je to navedeno prilikom registracije u APR?

 5. Evo jedne sveže informacije iz PU opštine Vrnjačka Banja. Preko telefona sam od inpektora dobio uveravanje da ne mora da se naknadno šalje ništa poreskoj, u koliko je prilikom registracije kod APR na formularu obeležena opcija „paušalno oporezivanje“.
  Po donošenju rešenja u APR automatski se evidetira u poreskoj upravi opštine na kojoj je preduzetnicka radnja registrovana.
  Kaže da eventualno mogu pozvati 2-3 dana po preuzimanju rešenja iz APR, čisto da potvrdimo na poreska vidi sve što treba.

 6. Poštovani Milane,
  Potrebna mi je informacija na koji način mogu da podignem veći iznos novca sa računa preduzetničke radnje koja obaveze plaća paušalno.
  Sredstva sam do sada isključivo podizao kroz materijalne troškove a sada bih hteo da podignem veću sumu novca (oko 10.000 eur). Knjigovođa kaže da za to nema osnova i da nije predviđeno zakonom.

  Molim Vas za odgovor:

  1. da li paušalac koji ne vodi knjige ima prava na isplatu neisplaćenih ličnih dohodaka, ukoliko to do sada nije radio

  2. po kojim osnovima je moguće podizati veće iznose novca sa računa firme i šta je potrebno u tim slučajevima (spomenuli su mi da je moguće doneti odluku o isplati, pa na osnovu toga izvršiti isplatu…)

  3. da li je opcija sa prenosom sredstava na lični tekući račun vlasnika validna, u smislu da li treba nešto od papira čime se to pravda i da li postoji neko ograničenje u iznosu (npr. po godini ili mesecu)

  4. ako ne postoji drugi način, da li je moguće svakodnevno podizati iznos od 150.000 rsd više dana uzastopce (do dostizanja željenog iznosa) i koje komplikacije i problemi mogu da nastanu u navedenim slučajevima (ovde mislim na PU, matičnu banku ili NBS)

  Unapred hvala na odgovorima i srdačan pozdrav.

  1. 1. Vi nemate lični dohodak pošto to paušalac nema.
   2.3. Možete da donesete odluku o isplati i podići taj novac proverite samo da li to trebate najaviti banci i možete tako isplatiti ili opcija npr da isplatite to sebi na privatni račun i podignete sa privatnog računa.
   4. Možete i podizati po 150.000 din dnevno i nema nikakvih posledica.

 7. Poštovani Milane, sve čestitke na odličnom radu i pruženoj pomoći.
  Elektronski sam podneo prijavu za registraciju preduzetnika (označio sam da želim da budem paušalac). Danas sam dobio rešenje i potvrdu da je izvršena registracija.
  Interesuju me šta moram da uradim dalje:
  1. Idem u banku da otvorim račun. Šta treba da ponesem od dokumenata?
  2. Kako podnosim poresku prijavu?
  3. Da li ima i pod 3? 🙂 Tj., da li treba još nešto da uradim/ispunim/prijavim itd?

  Da bi radio i izdavao račune itd ne moram da imam pečat?

  Unapred hvala

  1. 1. Sve što si dobio od APR, OP obrazac, lična karta i mislim ništa više ali svakako kontaktiraj banku za ovo.
   2. Elektronski se podnosi preko portala e-porezi, potreban ti je e-potpis ili to možeš uraditi kod knjigovođe kada mu daš pismeno ovlašćenje.
   3. Trebaš da se prijaviš na socijalno i zdravstveno ako nije to već urađeno automatski to proveri da li imaš osiguranje.
   4. Ne moraš.

 8. Postovanje, da li je moguce da odem ovih dana u APR da zavrsim tamk sve sto treba,a da odmah pri aplikaciji naglasim da hocu da mi firma startuje 1jula (za mesec dana)? Dakle,zelim da u svojoj IT kompanini predjem na preduzetnicki ugovor tacno 1.7, , a necu biti u bgu sredinom juna 7dana, pa sam mkzlila da sada u prvoj polovini juna zavrsim sve i sa aprom i bankom i poreskom,ali da mi firma bude u statusu mirovanja do 1jula i da tacno tad (ili dan dva ranije)startuje? Hvala puno!

   1. Hvala puno na odgovoru! Da li biste mi onda savetovali da probam da sve zavrsim u tih poslednih 5 radih dana juna kada sam u bgdu (ako je moguce za 5 dana, +eventualno ako bude dan-dva vise pa da mi firma statuje 3,4.jula umesto 1og), ili da ipak sad zavrsim bar to sa APR-om da bude status mirovanja, a onda u tih 5 dana ostaju samo banka i poreska, pa je mozda tako lakse..?

 9. Pozdrav Milane,

  posto je ovaj tvoj video star koju godinu, molim te za info da li i sada registrovanje preduzetnika ide ovako:
  – zavrsim u APR-u prijavu, uplatu (sta vec treba), a onda u roku od 15 dana moram da podnesem poreskoj prijavu.

  Zivim u Beogradu, a registrovala bih se kao preduzetnik kod poznanika u Nisu.
  Sta mi sve treba od papira da bih to mogla da zavrsim, i da li to mogu elektronski sa poreskom da zavrsim, ili treba da odem licno u Nis?
  Posto cu biti prijavljena kod njega na adresi, da li mi treba neki njegov ugovor za stan na toj adresi ili nesto slicno?

  Hvala unapred! 🙂

  1. Da isto je kao i pre samo što se poreska prijava podnosi elektornski iskljčivo sada i možeš poštom u Niš da pošalješ papire ako ti traže tako da je sve moguće uraditi iz Beogada, od njega ti treba saglasnost ili izjava da ti ustupa adresu.

 10. Pozdrav Milane,

  Kazi mi da li mozda znas da li je moguce registrovati dve pausalne radnje sa istom delatnoscu.
  Pitam iz razloga ako se priblizim godisnjem max limitu odnosno max limitu u proteklih godinu dana.

 11. Pre svega cestitke Milanu na zalaganju i azurnosti, imam jedno pitanje vidim da je i „Nele“ pitao, a to je da li je moguce (preduzetnik pausalac) da posta od poreske uprave stize na drugu adresu odnosno na adresu koja je prijavljena kao adresa za prijem poste u APRu?

  Hvala i pozdrav,
  Ivan

   1. Kada se može otvoriti nova preduzetnicka radnja frizerski salon,ako je predhodna obrisana iz Apr po nalogu NBS?Dugovanja prema porečkoj upravi izmirena.

 12. Poštovani Milane,
  Primio sam elektronsko rešenje o registraciji preduzetnika u APR. Inače sam već zaposlen i poslodavac izmiruje obaveze prema PIO. Kakvu prijavu sada treba da podnesem u pogledu socijalnog osiguranja, da li to ide preko njihovog portala, i šta treba da priložim od dokumentacije obzirom da mi se već uplaćuje „socijalno“? Unapred hvala.

 13. Poštovanje Milane,

  Zamolio bih Vas za odgovor, imam nedoumicu vezano za interni prenos sredstava sa preduzetničkog na privatni račun, oba su u istoj banci. Da li dozvoljeno da prenesem odjednom više od 150000 rsd? Bankar mi kaže slobodno (neke od kolega to rade) dok mi knjigovođa kaže da nije za to.

  Banka to može tehnički izvesti, pitanje je samo da li pravim ikakav prekršaj ili slično? Verujem da ima i drugih preduzetnika sa istom nedoumicom.

  Hvala puno i velika podrška Vašem radu.
  Duško

   1. Pogledao sam snimak sada i zbunila me rečenica „za vas važi ograničenje od 150000 dnevno“. Iz Vašeg odgovora sam razumeo da ne postoji ograničenje kada je interni prenos u pitanju.

    Hvala.

    1. Do 150.000 din dnevno možete da prebacite sebi ili podigne u kešu svejedno je ali nije nedozvoljeno prebaciti 150.000 din sa firminog računa na svoj lični račun koliko sa razumeo to su Vam zabranili da uradite.

 14. Možete koliko hoćete, ali onda morate da pišete „izjavu“ o nameni tog novca, plus u nekim bankama će vam tražiti da priložite neku fakturu ili sličan dokaz u prilog opisane namene.

 15. Postovani, da li imate informacije da li vec postoje neke banke koje preduzetnicima daju kredite (za stan, uz ucesce) ili je to neizvodljivo, pa da se za kupovinu stana mora ponovo naci posao ‘na belo’..? hvala puno, pozz

 16. Samo bih dodala da je, po preuzimanju dokumentacije iz APRa, jako vazno iskopirati primerak MA obrasca, koji dobijete u APRu, da ne biste prolazili ono sto sam ja – predala sam taj jedini primerak prilikom produzenja zdravstvene knjizice i posle sam se propisno izmrcvarila u pokusaju da dodjem do novog primerka, potrebnog za poresku.

Vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top