Šta da radite dok nema rešenja za paušal?

Šta raditi dok ne stignu rešenja o paušalu, kako izbeći probleme i koji je najbolji način? Pogledajte ovde Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević Transkript: Ove nedelje isto imamo jednu zanimljivu temu. Dobili smo pitanje koje je postavio jedan naš pratilac i želeli smo da odgovorimo jer verovatno muči mnoge. Recimo, vi koji ste osnovani […]

Transkript

Šta raditi dok ne stignu rešenja o paušalu, kako izbeći probleme i koji je najbolji način?

Pogledajte ovde

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Ove nedelje isto imamo jednu zanimljivu temu. Dobili smo pitanje koje je postavio jedan naš pratilac i želeli smo da odgovorimo jer verovatno muči mnoge. Recimo, vi koji ste osnovani u 2015. god, a preduzetnici ste, paušalci, a još uvek niste dobili rešenje ovo je definitivno tema za vas. Ono o čemu ćemo govoriti je šta da radite ako vam još uvek nije stiglo rešenje još uvek.

 

Pre svega rešenje vam neće stići verovatno još neki period i ukoliko i dalje želite da budete paušalci ja ću vam dati neka dva predloga koji opcije šta da uradite. Prva opcija je da izračunate mesečni porez od prilike ili pitate koliko je bilo u ranijim godinama na vašoj opštini i taj novac čuvajte sa strane. Druga opcija je da odete kod svog referenta u poresku upravu i zahtevate od njega da vam da uplatne račune, pozive na broj i otprilike iznose koje treba da uplaćujete. I jedan i drugi detalj je bitan iz više razloga, ali najbitniji razlog je taj da vi u roku od 15 dana kad vam bude stiglo rešenje morate da platite sve u nazad koliko to god bude bilo. Znači možda I godinu i po dana u nazad ćete morati da platite. Ukoliko ništa niste plaćali to će biti mnogo veliki iznos, nakon 15 dana počinje da teče kamata i može posle da se desi prinudna naplata, blokada računa, još dodatnih troškova za prinudnu naplatu, za blokadu računa, za odblokiranje računa takođe. Tako da ili odvajajte novac sa strane pa onda pustite sve od jednom ili plaćajte nešto, pa doplatite razliku ukoliko je bude bilo kada stigne rešenje. Ukoliko se ipak odlučite da ne budete paušalci, nećete više da uživate u ovoj drami od godinu i po dana, pratite nas sledeće nedelje gde ćemo imati temu koja  je  alternativa paušalu, pa se svakako čujemo i vidimo.

10 thoughts on “Šta da radite dok nema rešenja za paušal?”

 1. Miloš

  Zdravo Milane,

  Interesuje me, da li postoji mogućnost zatvaranja preduzetničke radnje ako rešenje za paušalno oporezivanje još uvek nije stiglo?

  Po nekoj logici, posto se još uvek ne zna tačna visina poreza, ne postoji način da se izmire sva dugovanja prema poreskoj upravi, a sa druge strane, nema smisla da je neko uslovljen da mora da čeka rešenje o paušalnom oporezivanju, koje će da stigne ko zna kad.

  Pozdrav

 2. Milan Trbojević

  Moguće je zatvoriti svakako zavisi od referenta i mišljenja i postupanja te opštine bez problema smo zatvrotili na 2 opštine zemun i vračar, a na voždovcu imamo sad malo poteškoća ali će na kraju izdati rešenje bez obzira što nije zaduženo tako da je moguće zatvoriti ako negde zapneš samo treba biti malo uporniji.

 3. Ivan

  Postovanje Milane,

  Postao sam pausalac oktobra 2015. godine, od tog datuma u kontinuitetu obavljam svoju delatnost, resenje naravno, jos uvek nije stiglo. Ono sto mene zanima je da li sam ja duzan da po prispecu resenja za 2015. godinu u roku od 15 dana izmirim i dugovanja za 2016. godinu, dakle sve od jednom . Ili mogu da isplatim samo 3 meseca koja sam poslovao u 2015. pa onda lagano da uplacujem po tom resenju(ako mi dopuste) za 2016. ?

  Pozdrav.

 4. Maka

  Zdravo Milane,

  Šta se dešava ako sam ja otvorila juna 2015. preduzeće i zatvorila ga u novembru 2016. jer sam dobila drugi posao. Još uvek nisam dobila rešenje od 2015. Šta onda biva sa plaćanjem zdravstvenog osiguranja koje nikada nisam imala prava da koristim? Može li to da se izbegne nekako?

 5. Ivana

  Poštovani Ivane

  Dobila sam opomenu o neplaćenom porezu a još nisam dobila ni rešenje. Obaveze sam plaćala na svoju ruku do septembra 2016. dok mi na toj opomeni piše kao da nisam platila poslednjih 10 meseci. Kako da se postavim u odnosu na sve to?

  Hvala na svemu!

  1. Milan Trbojević

   Ako ste dobili opomenu ili imate rešenje iz ranijih godina i dok ne dobijete drugo obavezni ste po tom da plaćate ili su Vas oni greškom zadužili pa onda morate ići kod njih i žaliti se i to uradite pismeno.

 6. Boki

  Zdravo Milane,

  Societe Generale banka daje stambene kredite za pausalce, medjutim ft1p i to naravno resenje koje jos nikako da stigne. U banci su mi rekli da umesto resenja moze da se donese recimo uverenje da nemam dugovanja (ono kao za zdravstvenu sto ide) i jos da dodaju na uverenju kolika je moja poreska osnovica. Ja sam otisao u poresku upravu i oni su mi naravno rekli da takvo uverenje ne mogu da mi daju jer ne znaju koja je moja poreska osnovica jer nemaju resenje… i tako infinite loop.
  U banci sam cuo da u nekim Beogradskim opstinama su ljudi uspeli da izvuku ovo uverenje. Da li ti znas kako da dodjem do tog uverenja? Kako se to zove? Koga da napinjem?

  Ajde pomagaj da se skucim, neudobne ove klupice u parku 🙂

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top