Šta posle osnivanja D.O.O.?

Šta raditi posle otvaranja d.o.o.-a, na šta treba paziti, šta prvo uraditi, koji su rokovi? Pogledajte u snimku. Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević Transkript: Današnja tema je šta posle osnivanja d.o.o.-a. Da li je to noćna mora ili je to tako jednostavno.   Pre svega osnovali ste d.o.o., odnosno drustvo sa ogranicenom odgovornošću i […]

Transkript

Šta raditi posle otvaranja d.o.o.-a, na šta treba paziti, šta prvo uraditi, koji su rokovi?

Pogledajte u snimku.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Današnja tema je šta posle osnivanja d.o.o.-a. Da li je to noćna mora ili je to tako jednostavno.

 

Pre svega osnovali ste d.o.o., odnosno drustvo sa ogranicenom odgovornošću i to ste završili u agenciji za privredne registre i otvorili ste tekući račun u banci. To su bila neka prva dva poteza. Sledeći potezi koji su nam bitni su da idete da se prijavite na penzijsko-invalidsko osiguranje, da se prijavite na zdravstveno osiguranje i da podnesete poresku prijavu. Za sve to postoje rokovi. Na pio i na zdravstveno osiguranje se prijavljuje u roku od 3 dana, što je u praksi nemoguće, ali teoretski bi trebalo da bude tako i ako zakasnite nije problem, uz jednu izjavu možete prosto i dalje da se prijavite. Tako da i ukoliko se prijavite u roku od 15-20 dana to nije nikakav problem. Ono što je jako bitno je da se poreska prijava podnosi u roku od 15 dana od datuma osnivanja i to je jako bitan rok. Često se dešava u praksi da zbog toga što ne podnesete na vreme poreska uprava vam oduzme vaš pib i zabrani rad u tom trenutku, tako da bi moj neki savet bio da se odmah ili pri samom osnivanju ili čak pre osnivanja posavetujete sa nekim stručnim licem, da se možda odmah odlučite za knjigovođu, ali nekog koji će vam taj proces isprati do kraja ili se jednostavno spremite da sami to uradite. Znači u roku od 15 dana se mora podneti, ili ćete to dati ovlašćenom knjigovođi sa ovlašćenjem da on podnese poresku prijavu u mesto vas ili ćete vi posedovati elektronski potpis i to sami uraditi. To je već stvar vaše odluke. Ono što je tu jako bitan detalj je to da vi time što ste podneli tu prijavu, ustvari podnosite predviđanje za tu godinu. Znači ukoliko se osnivate sada u 2016. Vi ćete podneti vaše predviđanje dobiti za ovu godinu i prema tome ćete plaćati porez takođe. Onoliko koliko predvidite, toliko ćete plaćati od kraja godine. Na kraju godine će se videti stvarno stanje, pa će se videti da li ćete platiti nešto ukoliko ste napravili više ili ćete biti u pretplati ako ste napravili manji rezultat nego onaj što ste predvideli.

5 thoughts on “Šta posle osnivanja D.O.O.?”

 1. Ksenija

  Dobar dan ,
  mene jako muči ova obaveza prijave na neki od fondova obaveznog soc.osiguranja.
  Naime 20.10. smo osnovali firmu čiji je vlasnik PRAVNO LICE, pa me zanima o kakvoj se prijavi radi, obzirom da još uvek nema zaposlenih, a osnivač nije fizičko lice…
  U rešenju APR-a piše da smo duđni ODMAH da podnesemo jedinstvenu prijavu na obavezno socijalno osiguranje a mi zapravo ne razumemo kakva je to prijava?

  Pozdrav

  1. Milan Trbojević

   Ukoliko je direktor zaposlen ili je različit od zakonskog zastupnika društva koje je osnivač njega morate prijaviti obavezno, a ukoliko je lice različiti, a nije zaposleno i pravnom licu onda nemate tu obavezu.

 2. Ksenija

  Hvala, ali vrlo ste mi neprecizno odgovorili. Imajte na umu da ono što vi razumete i podrazumevate, onaj koji Vas pita ne razume i ne podrazumeva, pa odgovore pišite u tom duhu. *Dobronameran savet.

  Konkretno, društvo X je 20.10. osnovalo društvo Y (i njegov je 100% član).
  Direktor Društva X je XA, a direktor društva Y je YA.
  XA ima ugovor o radu kao direktor u društvu X.
  Zanima me da li moramo da prijavimpo YA i po kom osnovu i kome?

  1. Milan Trbojević

   Hvala na savetu, samo se prijavljuje dirktor XA koji je direktor društva X, a direktor društva Y tj YA se ne prijavljaljuje tj nije obavezno pošto je to društvo samo osnivač.

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top