Paušalno rešenje i tutorial kako ga protumačiti

Dugo čekana paušalna rešenja za preduzetnike su počela da pristižu, a u ovom videu ćemo Vam pokazati kako da na pravi način protumačite isto I utvrdite koliko ste dužni da platite poreze i doprinose. Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević Transkript: Kako protumačiti paušalno rešenje – tutorial   Stigla nam je plava koverta u kojoj […]

Transkript

Dugo čekana paušalna rešenja za preduzetnike su počela da pristižu, a u ovom videu ćemo Vam pokazati kako da na pravi način protumačite isto I utvrdite koliko ste dužni da platite poreze i doprinose.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript: Kako protumačiti paušalno rešenje – tutorial

 

Stigla nam je plava koverta u kojoj se nalazi paušalno rešenje za 2016. godinu ili paušalno rešenje i za 2015. i 2016. godinu. Evo objašnjenja šta predstavljaju brojevi u njima i kako izmiriti obavze prema državi.

Za 2015. godinu stižu dva odvojena rešenja, posebno za doprinose i posebno za porez, a prikazani su zbirno za celu obračunsku godinu.

Prvo rešenje za 2015. godinu se sastoji od osnovice I doprinosa za PIO, zdravstvo I nezaposlenost.

Ono što je bitno su doprinosi koji su izračunati procentualno od osnovice za celu godinu. Ti doprinosi se plaćaju, a u nastavku rešenja možete naći posebno brojeve računa I pozive na broj za plaćanje istih. Doprinosi za PIO, zdravstvo I nezaposlenost se plaćaju na odvojenim uplatnicama I mogu se platiti zbirno za celu godinu.

Drugo rešenje koje dobijate za 2015. godinu je za porez

I kod ovog rešenja iznos za porez je procentualno obračunat od osnovice za celu godinu zbirno. Takođe, u nastavku ovog rešenja možete naći broj računa I poziv na broj na koji uplaćujete stavku porez na dohodak građana I plaća se zbirno na jednoj uplatnici.

U slučaju da ste unapred plaćali gore navedene doprinose I porez na dohodak građana, treba da saberete pojedinačno sve doprinose za PIO, za zdravstvo, za nezaposlenost I porez na dohodak građana I te iznose da oduzmete od iznosa utvrđenim u rešenju I da uplatite razliku.

Znači, iznosi na rešenju predstavljaju sveukupne obaveze za navedenu godinu, a ne preostalo dugovanje.

 

Za 2016. godinu takođe stižu dva odvojena rešenja, posebno za doprinose I posebno za porez, ali su prikazani pojedinačno, tj za svaki mesec posebno.

Doprinosi su takođe izračunati procentualno od osnovice, ali su iskazani po mesecima. U nastavku imate broj računa I poziv na broj po kojima treba da izvršite uplatu. Primetićete da su pozivi na broj I brojevi računa za doprinose isti kao I za 2015. godinu. To znači da kompletno dugovanje ili razliku koju dugujete možete uplatiti zbirno za 2015. I 2016. godinu.

Rešenje za porez na dohodak građana za 2016. godinu se sastoji samo od mesečne osnovice I iznosa mesečne obaveze koja je iskazana procentualno od osnovice. To znači da se ukupan dug za 2016. Godinu dobija tako što se obračunata mesečna akontacija poreza pomnoži sa brojem proteklih meseci do pristizanja rešenja.

Ako ste I za 2016. godinu plaćali unapred doprinose I poreze važi isto pravilo kao što je navedeno I za 2015. godinu, tj plaća se razlika između iznosa na rešenju I uplaćenih iznosa.

Kada izmirite sve obaveze po rešenju za protekli period, naredne doprinose placate tako što do svakog 15-og u narednom mesecu placate doprinose za PIO, zdravstvo, nezaposlenost I porez na dohodak građana za protekli mesec (npr. Porez I doprinose za novembar morate da izmirite do 15og decembra).

18 thoughts on “Paušalno rešenje i tutorial kako ga protumačiti”

 1. Mirjana

  Poštovani,
  Hvala za tutorial Paušalno rešenje i kako ga protumačiti.
  Moje pitanje se odnosi na kamatu! Registrovala sam firmu 04.12.2014. Rešenje sam dobila početkom marta 2015 god. i odmah platila sve dospele obaveze. Kad sam uzela listing, videla sam da mi je obračunata kamata za period do marta 2015 god.
  Sada plaćam po rešenju za 2014 god. Ukoliko iznos novog poreza bude različit od ovog, morat ću da platim kamatu za dve godine!!!!
  Unapred se zahvaljujem,
  Mirjana

 2. Mirko

  Poštovani Milane,
  Registrovan sam kao preduzetnik od marta 2015. i do sada nisam dobio poresko rešenje. Zanima me da li rešenja stižu na kućnu adresu vlasnika ili adresu gde je agencija prijavljena?

  Hvala na strpljenju!

 3. Zoran

  Ako može jedno razjašnjenje – kolika je “neto plata” paušalca?
  Ako je na primer osnovica za plaćanje obaveza 50.000, obaveze na to su ukupno 23.900 (ako sam dobro izračunao).
  Da li je “neto plata” 50.000 ili osnovica umanjena za obaveze, tj. 26.100 dinara?

 4. kiki

  takodje trazim tu informaciju, i svuda razliciti odgovori, banka tvrdi jedno, knjigovodja drugo,a u poreskoj kazu da mogu koliko hocu uplacivati na privatni racun sa 241 jer ih se to ne tice

  1. Milan Trbojević

   Ne vidim celo pitanja ali ako pričate o 241 pretpostavljam da pričate o plati paušalca koja nepostoji ali banke priznaju ko platu pod tom šifru a poresku to ne zanima.

 5. Srdjan

  Poštovanje,

  u Novom Sadu još imamo slučaj da paušalci koji su otvorili preduzetničke firme 2015 i kasnije nisu dobili poreska rešenja dok oni koji su otvorili 2014 i pre su dobili i dobijaju. Jel ima nekih naznaka zašto se ovo dešava?

 6. Tanja

  Postovani Milane,
  Od velikog mi je znacaja Vas sajt…hvala Vam puno sto ste odvojili vremena za sve nas.
  Imam jedno pitanje: registrovala sam firmu maja ove godine. Prijavila sam se poreskoj za pausalno oporezivanje, i sudeci po komentarima necu dobiti resenje i toku ove godine. Ono sto mene muci je to sto sam ja korisnik novcanih sredstava za samozaposljavanje pa bi trebalo da redovno placam poreze i dopronose, i pravdam na tak navin sredstva koje sam dobila. Ja bih da placam redovno iz straha da mi ne obracunavaju kamatu, ali neznam ni koji iznos ni na kom racunu, pozivu na broj….sta da radim u ovoj situaciji.
  Hvala na odojenom vremenu

  1. Milan Trbojević

   Možete otići kod svog inspektora i tražiti mu okviran iznos koliko, gde i kako možete uplaćivati. Svakako neće Vam obrčaunati kamatu dok ne dobijete rešenje.

 7. Igor

  Pozdrav Milane,

  Zahvaljujuci tvojim informacija uspesno sam se registrovao kao preduzetnik pausalac. Dobio sam resenje i imam samo jednu nejasnocu.

  Prilikom placanja doprinosa (nalog za uplatu), sta treba navesti pod primalac za porez a sta za doprinose (pio, zdravstveno, nezaposlene)? Takodje sta navesti pod mesto primaoca (obavezno polje kod e-bankinga). Hvala!

  1. Milan Trbojević

   Drago mi je da si uspeo 😀 što se tog polja tiče nije bitno i ima različitih mišljenja ali možete staviti budžet republike srbije i mesto beograd to je ok bitni je račun da bude tačan i poziv na broj.

   1. Igor

    Hvala puno na brzom odgovoru,

    Izvini samo jos jedno pitanje 🙂 Kao svrha uplate da li je dovoljno navesti: “Doprinosi za porez”, “Doprinosi za zdravstveno”, itd? Treba li igde navoditi da je u pitanju placanje po resenju za vise meseci ili je to takodje irelevanto. Hvala jos jednom.

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top