Lična zarada – kako preduzetnik isplaćuje sebi zaradu?

U ovom snimku pogledajte kako preduzetnik može sebi isplaćivati zaradu i šta je potrebno da bi to mogao i nakoji način. Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević   Transkript: Ćao svima, ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik i knjigovođa. Dolazim ispred ft1p.rs. i danas ću Vam pričati kako preduzetnik može da isplati samom sebi zaradu. […]

Transkript

U ovom snimku pogledajte kako preduzetnik može sebi isplaćivati zaradu i šta je potrebno da bi to mogao i nakoji način.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

 

Transkript:

Ćao svima, ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik i knjigovođa.

Dolazim ispred ft1p.rs. i danas ću Vam pričati kako preduzetnik može da isplati samom sebi zaradu.

Način oporezivanja koji je omogućen se zove isplata lične zarade kod preduzetnika.
Takav način mogu da imaju jedino preduzetnici koji se odluče za vođenje poslovnih knjiga.
U tom slučaju, znači, ne mogu paušalci. I u tom načinu oporezivanja preduzetnik sam određuje svoju zaradu.
Naravno, država je propisala neki minimalni iznos ispod koga ne možete, ali sve iznad toga je dozvoljeno i možete menjati po potrebi.
Rokovi koji su bitni pri odlučivanju za ličnu zaradu su u roku od 15 dana nakon otvaranja same preduzetničke radnje ili odmrzavanja.
Vi morate da obavestite poresku upravu da želite da budete tako oporezovani.
U slobodnoj formi se podnosi zahtev.
Ili pri samom osnivanju, Agencija za privredne registre je sada omogućila da označite tu opciju.
Drugi rok je, ukoliko ste bili na nekom drugom načinu oporezivanja, do 15. decembra u toku tekuće godine za narednu godinu.
Vi podnosite taj zahtev u slobodnoj formi.
Znači, konkretno, u 2017. vi ste bili paušalno oporezovani.
Ako hoćete da u 2018. budete na sistemu lične zarade i da vodite knjige, do 15. decembra 2017. podnosite taj zahtev.
Doprinosi koji se obračunavaju na tu samu ličnu zaradu se plaćaju za tekući mesec do kraja narednog.
Konkretno, za februar do kraja marta, za mart do kraja aprila.

Toliko o ovoj temi.

Pratite nas i dalje.

Vidimo se. Hvala što gledate. Podelite ovo nekome kome je korisno.

Ćaos.

25 thoughts on “Lična zarada – kako preduzetnik isplaćuje sebi zaradu?”

 1. jackd

  pozdrav, da li ce biti neki video sa pausalce i isplata licbe zarade, konkretno uplacivanje na privatni racun sa racuna agencije ?

 2. Jova

  Da li preduzetnik koji vodi knjige moze da raspolaze novcem koji je ostao kao “visak”? Npr, na kraju godine je nakon sto su isplacene licne zarade i prateci doprinosi, te poslovni troskovi ostalo 900 hiljada dinara. Da li taj novac preduzetnik moze da uzme nakon sto su proknjizeni zavrsni racuni? Pretpostavljam da bi, ukoliko je to moguce, morao da se plati i neki dodatni namet?

  Hvala!

 3. Rastko

  Postovani, nadovezacu se na pitanje koje je bilo postavljeno u vezi sa uplatom licne zarade sa racuna firme na privatni racun. Koliki iznos po zakonu pausalac moze da uplati mesecno? Da li je to iznos njegove poreske osnovice ili od toga odbija poreze i doprinose ili bilo koji iznos? Drugo pitanje se odnosi na isplatu gotovine sa racuna firme. Da li pausalac unosi svrhu uplate sitni racuni sifra 166 ili 141 a poziv na broj onaj broj koji je dodelila poreska. Hvala unapred.

  1. Milan Trbojević

   Nemojte mešati pre svega ličnu zaradu i paušal to su 2 različita oblika. Kod paušala nema plate to su banke izmislilie i onda najčešće ide iznos po rešenju tj ona osnovica i prebacuje se sa šifrom 241.

 4. Predrag

  Postovani,

  U procesu sam apliciranja za stambeni kredit,inace sam pausalac. u vezi ove isplate osnovice na racun fiz.lica sifra je 241 – ali koji model i poziv na broj se koristi? Da li uopste unosim ista u ta polja na nalogu za prenos?

  Unapred hvala na odgovoru!

   1. Predrag

    Hvala vam puno na odgovoru! Ako moze jos jedno pitanje: koliko para se moze prebaciti po sifri 241 na privatni racun? Moja osnovica je 53 hiljade, da li ide ta cifra ili osnovica umanjena za vrednosti poreza,pio,zdravstva i nezaposlenosti?

 5. Nik

  Pozdrav, dvoumim se izmedju otvaranja pausalne agencije ili preduzetnika sa l.dohotkom.
  Zanima me ukoliko mozete da odgovorite, ako se registrujem kao preduzetnik i odredim sebi minimalac i kad platim sve doprinose, koliki je limit godisnje za podizanje preostalog novca na racunu?
  Da li ima neki iznos do kojeg se placa 10%, a preko vise?

  Koje su mane/ogranicenja preduzetnika u odnosu na pausal?

   1. Nik

    Hvala na odgovoru, mozes mi jos samo reci – kao pausalac, ako jednog meseca imam zaradu vecu od te osnovice koja mi je odredjena da li placam dodatni porez osim onoga sto placam na osnovicu (porez + doprinosi)?

 6. Goran

  Znaci za pausalce prenos s racuna firme na privatni je moguce sifrom 241 do iznosa osnovice ?
  Sta se onda navodi kao razlog te transakcije, zarada ili nesto drugo ?

 7. Dejan Popovic
  Dejan Popovic

  Ja pausalno placam porez, osnovica je 40000 pa su svi troskovi iznosili 20-21 hiljadu. Do sada nisam prebacivao novac pod sifrom 241 ali zbog stambenog kredita banka mi trazi da to pocnem da radim. Ukoliko bih pod ovom sifrom uplacivao 100000 dinara, da li bi mi se povecali porezi, doprinosi i ostale obaveze prema drzavi, i za koliko?

  Hvala

 8. Marina

  Da li neko ima neku detaljnu informaciju po pitanju stambenih kredita za paušalce? Ili preporuku za bankarskog savetnika, jer su oni nekada važniji od same banke? Izvinjavam se ako je tema promašena. 😀

 9. Predrag

  Marina,

  Ja trenutno cekam novembar, tada cu imati agenciju 2 godine,sto je jos jedan od uslova za stambeni kredit. U intesi cu probati, tamo mi je trenutno racun agencije. Inace: 2 godine postojanja, prebacivanje na privatni po 241 sifri i ugovor o saradnji bi trebalo da postoji, ja sam uspeo da dobijem taj ugovor i onda ti se gleda i cifra iz ugovora ne samo poresko resenje. Ovo sto sam napisao vazi za Intesu.

  Za SOGE i Erste je obavezno imati ugovor i isplate po tom ugovoru najmanje 24 meseca.

  Pozdrav.

  1. Marina

   Hvala, vrlo korisne informacije. Imam ja onda još da čekam….A do tada se možda još nešto promeni u bankarskim odlukama…

 10. Dejan Popovic
  Dejan Popovic

  Marina, ja sam sada u proceduri uzimanja kredita. Trenutno sam u komercijalnoj banci ali sam isao i u Intesu i SoGe banku da se raspitam o uslovima.
  Trazili su mi dokaz da imam firmu godinu dana i da pocnem da uplacujem novac pod sifrom 241 (u intesi iznos sa poreskog resenja a u SoGe da uplacujem veci iznos pod ovom sifrom). Da imam overene ugovore i izvod iz banke, da mogu da provere tvoj promet, da li se slaze sa ugovorom.
  Od glavnih stvari to je to. Savetujem ti da zakazes razgovor u nekoj od banaka (meni su svi rekli da su ove dve najbolje za rad sa pausalcima) i proveris detalje. Neces potrositi puno vremena a dobices mnogo vise informacija

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top