Kako se ulazi u pdv?

Kako se ulazi u PDV, koji su načini, na šta treba paziti i kako izbeći?Saznajte u novom snimku.Vaš poreski savetnik,#ft1p Milan TrbojevićTranskript:Ulaz u pdv postoji na dva načina. Prvi način ulaska u pdv je ulazak dobrovoljno ili ukoliko vi sami odlučite da hoćete da uđete. To možete da se odlučite pri osnivanju. Agencija za privredne …

Kako se ulazi u pdv? Saznaj više »

Transkript

Kako se ulazi u PDV, koji su načini, na šta treba paziti i kako izbeći?

Saznajte u novom snimku.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Ulaz u pdv postoji na dva načina. Prvi način ulaska u pdv je ulazak dobrovoljno ili ukoliko vi sami odlučite da hoćete da uđete. To možete da se odlučite pri osnivanju. Agencija za privredne registre gde se registruje firma vam omogućava to da se uradi pri samom osivanju. Mada to još uvek nije tako zaživelo i poreska uprava baš i dalje ne želi to da prihvati nego traži svoj obrazac koji je inače bio. Inače obrazac za prijavu na pdv se zove eppdv, tj evidenciona prijava poreza na dodatu vrednost. I tim podnošenjem vi sami dobrovoljno možete ući u pdv. Ono što je jako bitno, tada ste se obavezali da 2 godine budete u pdv-u ili možete izaći ranije ali samo uz gašenje. I ono što je drugi način, drugi način je taj obavezan ulazak u pdv. To znači kada pređete 8 miliona dinara prihoda u 12 meseci, znači bilo kojih 12 meseci, ne samo u toku jedne godine, nego može i iz predhodne. Tada ulazite obavezno u pdv. U tom slučaju ste dužni da budete u pdv-u minimum godinu dana i nakon toga možete izaći ukoliko imate promet ispod 8 miliona i ukoliko se gasite, možete naravno pri gašenju da izađete. To su ta dva načina i toliko o tome za danas.

14 thoughts on “Kako se ulazi u pdv?”

 1. Poštovani,

  Da li trgovinska radnja plaća porez na robu koju je kupila od dobavljača koji nije u sistemu PDV-a tj da li dodaje na VP i cenu poreza? I da li postoje neka olakšanja za plaćanje poreza na dobit i poreza na zarade kod novoosnovanih preduzeca koja se bave proizvodnjom?

  Hvala na odgovoru.

   1. Hvala na odgovoru. A ukoliko ni trgovinska radnja ni dobavljac nisu u sistemu PDV-a, da li se dodaje 20% na cenu proizvoda?

 2. Bojana Nikolić

  Kako se obracunava nabvna cena i PDV na zlihe robe u trenutku kada preduzece udje u sistem PDV-a, a roba je nabavljena dok obveznik nije bio u sistemu PDV-a?
  Da li se nabavna cena robe u tom trenutku razdvaja na osnovicu nabavne cene i PDV na osnovu ulazne fakture dobavljača koji je usistemu PDV-a?

 3. Ako poslasticarnica ulazi u PDV od 01.07.2019. Zalihe su male i ne uradi popis, dali moze da preda samo EPPDV bez popisa? Treba li da se prilozi jos nesto uz EPPDV?

 4. Preduzece se bavi fakturisanjem zakupa. Prilikom izdavanja faktura osim zakupnine fakturise i troskove zakupa – struju, vodu, smece.
  Da li u prag od 8 miliona ulazi zbir svih tako izdatih faktura ili se racuna samo fakturisana zakupnina (a ne racunaju troskovi zakupa koji su fakturisani)??

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top