Kako se ulazi u pdv?

Kako se ulazi u PDV, koji su načini, na šta treba paziti i kako izbeći? Saznajte u novom snimku. Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević Transkript: Ulaz u pdv postoji na dva načina. Prvi način ulaska u pdv je ulazak dobrovoljno ili ukoliko vi sami odlučite da hoćete da uđete. To možete da se odlučite […]

Transkript

Kako se ulazi u PDV, koji su načini, na šta treba paziti i kako izbeći?

Saznajte u novom snimku.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Ulaz u pdv postoji na dva načina. Prvi način ulaska u pdv je ulazak dobrovoljno ili ukoliko vi sami odlučite da hoćete da uđete. To možete da se odlučite pri osnivanju. Agencija za privredne registre gde se registruje firma vam omogućava to da se uradi pri samom osivanju. Mada to još uvek nije tako zaživelo i poreska uprava baš i dalje ne želi to da prihvati nego traži svoj obrazac koji je inače bio. Inače obrazac za prijavu na pdv se zove eppdv, tj evidenciona prijava poreza na dodatu vrednost. I tim podnošenjem vi sami dobrovoljno možete ući u pdv. Ono što je jako bitno, tada ste se obavezali da 2 godine budete u pdv-u ili možete izaći ranije ali samo uz gašenje. I ono što je drugi način, drugi način je taj obavezan ulazak u pdv. To znači kada pređete 8 miliona dinara prihoda u 12 meseci, znači bilo kojih 12 meseci, ne samo u toku jedne godine, nego može i iz predhodne. Tada ulazite obavezno u pdv. U tom slučaju ste dužni da budete u pdv-u minimum godinu dana i nakon toga možete izaći ukoliko imate promet ispod 8 miliona i ukoliko se gasite, možete naravno pri gašenju da izađete. To su ta dva načina i toliko o tome za danas.

16 thoughts on “Kako se ulazi u pdv?”

 1. Radoslav

  Poštovani,

  Da li trgovinska radnja plaća porez na robu koju je kupila od dobavljača koji nije u sistemu PDV-a tj da li dodaje na VP i cenu poreza? I da li postoje neka olakšanja za plaćanje poreza na dobit i poreza na zarade kod novoosnovanih preduzeca koja se bave proizvodnjom?

  Hvala na odgovoru.

   1. Radoslav

    Hvala na odgovoru. A ukoliko ni trgovinska radnja ni dobavljac nisu u sistemu PDV-a, da li se dodaje 20% na cenu proizvoda?

     1. Branko

      Poštovani, ako se registrujem u APR-u kao preduzetnik na ličnoj zaradi, a ne želim da se evidentiram u sistem pdv-a jer sam procenio da mi nije isplativo, da li treba ikakvu prijavu u vezi sa tim da podnosim? Ili je dovoljna ppdg1s prijava za mene? A što se tiče pdv sistema, podrazumeva se da nisam u njemu, osim ako se sam ne evidentiram?

     2. Milan Trbojevic
      Milan Trbojevic

      Ako je u pitanju osnivanje i ne označite samo da ste u i sistemu PDV onda samo podnosi prijavu, a ako ste prešli na vođenje knjiga, a ne želite u PDV samo podnosite isto ppdg-1s nemorate ništa posebno naglašavati osim ako ne pređete 8 miliona dinara kada ste obavezni da uđete u sistem PDV-a.

 2. Bojana Nikolić
  Bojana Nikolić

  Kako se obracunava nabvna cena i PDV na zlihe robe u trenutku kada preduzece udje u sistem PDV-a, a roba je nabavljena dok obveznik nije bio u sistemu PDV-a?
  Da li se nabavna cena robe u tom trenutku razdvaja na osnovicu nabavne cene i PDV na osnovu ulazne fakture dobavljača koji je usistemu PDV-a?

 3. Mirjana

  ULAZIM U PDV 01,10,2018 IMAM ZALIHE 2,142,000,00 MOLIM VAS DA MI OBJASNITE POSTUPAK
  OBRACUNA PDV U ZALIHAMA I KNJIZENJE

 4. Nada

  Ako poslasticarnica ulazi u PDV od 01.07.2019. Zalihe su male i ne uradi popis, dali moze da preda samo EPPDV bez popisa? Treba li da se prilozi jos nesto uz EPPDV?

 5. Dejan

  Preduzece se bavi fakturisanjem zakupa. Prilikom izdavanja faktura osim zakupnine fakturise i troskove zakupa – struju, vodu, smece.
  Da li u prag od 8 miliona ulazi zbir svih tako izdatih faktura ili se racuna samo fakturisana zakupnina (a ne racunaju troskovi zakupa koji su fakturisani)??

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top