Šta kada firma zakupi prostor od fizičkog lica?

Šta se dešava kada zakupite prostor od fizičkog lica, koje su obaveze firme, šta i koliko plaćat? Pogledajte u ovoj epizodi Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević Transkript: Današnja tema je šta plaća firma kada zakupljuje poslovni prostor ili bilo kakav prostor od fizičkog lica.   Pre svega pod firmom ćemo podvesti d.o.o., preduzetnika ili […]

Transkript

Šta se dešava kada zakupite prostor od fizičkog lica, koje su obaveze firme, šta i koliko plaćat?

Pogledajte u ovoj epizodi

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Današnja tema je šta plaća firma kada zakupljuje poslovni prostor ili bilo kakav prostor od fizičkog lica.

 

Pre svega pod firmom ćemo podvesti d.o.o., preduzetnika ili bilo kakav drugi oblik firme. Narodski rečeno firme i u ovom primeru nije bitno da li je on d.o.o., preduzetnik ili bilo šta, nazivaćemo ga firmom. Pre svega kada firma zakupljuje prostor od fizičkog lica, porez na zakup tog prostora je dužna da plati ista. Firma kao isplatilac bilo kakvih prihoda koje prima fizičko lice je dužna da plati neki porez. U ovom slučaju konkretno porez je 20% i imate odbitak koji koristite od 25% normativnih troškova. Neka cela suština na konkretnom primeru je ta da na 5.000 din zakupa firma će platiti 882 din. To konkretno znači da na svaki sledeći veći iznos uzimate srazmerni deo. Ukoliko je 10.000 din, onda 882 din x2. Ono što je još bitno, preduzetnik ili d.o.o. i trošak zakupa u smislu 5.000 din i trošak porez u iznosu od 882 din može priznati kao trošak kod sebe i time umanjiti dobit. To jedino nije bitno za preduzetnika paušalca kod koga rashodi nisu bitni, ali kod onih koji vode knjige ili kod d.o.o.-a se to može priznati kao trošak i to je apsolutno trošak.

8 thoughts on “Šta kada firma zakupi prostor od fizičkog lica?”

 1. Katarina

  Cao Milane,

  Da li ja kao pausalac moram da imam ugovor sa roditeljima – na cijoj adresi je prijavljena moja agencija – o ustupanju poslovnog prostora bez naknade?

  Da li je istina da se placaju neke takse pri zatvaranju agencije ukoliko nemam ovaj ugovor?

   1. Katarina

    Da li mogu sama da sastavim ugovor? Onda idem kod notara da overim?

    I jos samo jedno pitanje – gde se placa ta ekoloska taksa?

    Hvala vam puno, Milane!

 2. Sasa

  Postovani Milane ukoliko je zakupodavac fizicko lice, a zakupac paušalac a ne doo, da li u tom slucaju moze zakupac kao pausalac da placa porez ili to mora zakapucac kao fiicko lice da podnese poreski prjavu ?
  Hvala unapred na odgovoru
  Sasa

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Onda paušalac plaća porez i mora se platiti sa računa paušala zbog toga što šifra plaćanja to zahteva, ako nemate novca uvek možete uplatiti pozajmicu na račun preduzentika

 3. Milan

  Zdravo Milane, da li paušalac može dati u podzakup prostor, i da li i kako plaća porez u tom slučaju?
  Hvala na odgovoru

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Podzakup se može dati to zavisi od ugovora, ali ukoliko to paušalac fakturiše neće moći više da bude paušalac pošto to nije dozvoljeno paušalom, tako da to može dati jedino kao fizičko lice.

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top