Šta kada firma zakupi prostor od fizičkog lica?

Šta se dešava kada zakupite prostor od fizičkog lica, koje su obaveze firme, šta i koliko plaćat?

Pogledajte u ovoj epizodi

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Današnja tema je šta plaća firma kada zakupljuje poslovni prostor ili bilo kakav prostor od fizičkog lica.

 

Pre svega pod firmom ćemo podvesti d.o.o., preduzetnika ili bilo kakav drugi oblik firme. Narodski rečeno firme i u ovom primeru nije bitno da li je on d.o.o., preduzetnik ili bilo šta, nazivaćemo ga firmom. Pre svega kada firma zakupljuje prostor od fizičkog lica, porez na zakup tog prostora je dužna da plati ista. Firma kao isplatilac bilo kakvih prihoda koje prima fizičko lice je dužna da plati neki porez. U ovom slučaju konkretno porez je 20% i imate odbitak koji koristite od 25% normativnih troškova. Neka cela suština na konkretnom primeru je ta da na 5.000 din zakupa firma će platiti 882 din. To konkretno znači da na svaki sledeći veći iznos uzimate srazmerni deo. Ukoliko je 10.000 din, onda 882 din x2. Ono što je još bitno, preduzetnik ili d.o.o. i trošak zakupa u smislu 5.000 din i trošak porez u iznosu od 882 din može priznati kao trošak kod sebe i time umanjiti dobit. To jedino nije bitno za preduzetnika paušalca kod koga rashodi nisu bitni, ali kod onih koji vode knjige ili kod d.o.o.-a se to može priznati kao trošak i to je apsolutno trošak.

 

About author View all posts Author website

Milan Trbojević

Sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT preduzetnike. Osnivač je i vlasnik sajber Knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač je ovog bloga. Angažovan je kao poreski savetnik za IT delatnost u ICT hub-u gde pomaže preduzetnicima i prevazilaženju biroktraskih prepreka. Angažovan u IT zajednici i specijalizovan za Startup kompanije i pronalaženja modela poslovanja u Srbiji.

4 CommentsLeave a comment

  • Cao Milane,

    Da li ja kao pausalac moram da imam ugovor sa roditeljima – na cijoj adresi je prijavljena moja agencija – o ustupanju poslovnog prostora bez naknade?

    Da li je istina da se placaju neke takse pri zatvaranju agencije ukoliko nemam ovaj ugovor?

     

Ostavite komentar

Loading...