Kako se kuca na fiskalnoj kasi?

Kako se kuca na fiskalnoj kasi? Šta je bitno, kako kucati gotovinsko i bezgotovinsko plaćanje, šta je ček i na koji način se koristi? Sve to saznajte u novoj epizodi.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Evo nas u novoj epizodi sa FT1P. Današnja tema je kako se kuca na fiskalnoj kasi.

 

Pre svega fiskalnu kasu imaju ona pravna lica koja rade sa fizičkim licima. Znači odmah da razložimo, za pravna lica koja rade sa drugim pravnim licima, odnosno koja rade firma- firma nije potreba fiskalna kasa, a kad radi firma sa fizičkim licem u nekim slučajevima je potrebna. U nekim narednim emisijama pričaćemo o tome kada je potrebna ili ne. Današnja tema je kako kucamo na fiskalnoj kasi. Pre svega na fiskalnoj kasi imaju 3 neke stvari koje su bitne za kucanje. Jedna je kucanje kada se kuca gotovina, jedno kucanje je kartica i jedno kucanje je ček. Te tri opcije ustvari određuju način plaćanja tog nekog fizičkog lica ili može biti i pravno ukoliko ta firma ima samo maloprodaju, pa prodaje preko fiskalne kase. Ono što je bitno ukoliko fizičko lice plaća gotovim novcem kuca se gotovina i to verujem da je kristalno jasno. Ukoliko firma ima terminal, odnosno mogućnost plaćanja karticom, onda se kuca isključivo kartica i onaj treći, odnosno najzanimjiviji oblik, nešto što dovodi naviše nedoumica je taj ček. Ček služi za plaćanje čekovima, ali pored toga, služi i kada se plaća bezgotovinski, tj kada se plaća uplatom na račun. To konkretno znači, recimo, prodajete nešto i neko vam je unapred platio novac. Vi kucate na fiskalnoj kasi, znači uplatio je na vaš račun, da li je uzeo uplatncu, da li je prebacio on-line bankarstvom sa svog računa fizičkog lica na vaš račun firme, nije bitno, znači on je to platio bezgotovinski, nije vam doneo gotovinu ili platio karticom. U tom slučaju vi kucate ček, ali kucate tek onda kada mu prodate nešto. U suštii kada on uzme tu robu ili dobije tu uslugu koju jeste. To je najbitnija stvar kod čeka i ono takođe ukoliko vam pravno lice plaća na račun što je velika verovatnoća, onda će isto biti kucan najobičniji račun šta se tu stvarno desilo i kucaće se ček.

 

About author View all posts Author website

Milan Trbojević

Sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT preduzetnike. Osnivač je i vlasnik sajber Knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač je ovog bloga. Angažovan je kao poreski savetnik za IT delatnost u ICT hub-u gde pomaže preduzetnicima i prevazilaženju biroktraskih prepreka. Angažovan u IT zajednici i specijalizovan za Startup kompanije i pronalaženja modela poslovanja u Srbiji.

1 CommentLeave a comment

Ostavite komentar

Loading...