frilenserI porez 2023. godinu – kompletan vodič

Od 2023. godine frilenseri u Republici Srbiji će se susresti sa brojnim promenama vezanim za porez na frilensere. Ako spadate u ovu grupu znajte da je novina mnogo. Radna grupa koja se bavi predlozima za rešavanje obračuna i plaćanja poreza na frilensere u Srbiji je objavila nova dva modela oporezivanja, koji bi, ukoliko bude usvojeni, […]

Transkript

Od 2023. godine frilenseri u Republici Srbiji će se susresti sa brojnim promenama vezanim za porez na frilensere. Ako spadate u ovu grupu znajte da je novina mnogo.

Radna grupa koja se bavi predlozima za rešavanje obračuna i plaćanja poreza na frilensere u Srbiji je objavila nova dva modela oporezivanja, koji bi, ukoliko bude usvojeni, trebalo da stupe na snagu 1. januara 2023. godine.

Za početak je bitno da znate da prema novom načinu oporezivanja frilensera prema ovom predlogu, u 2023. godini, radnici na internetu će se umesto na godišnjem nivou oporezivati kvartalno. Rok za prijavu prihoda, tj. predaju PP-OPO poreske prijave dužni ste da podnesete Poreskoj upravi za svaki kvartal. Rok za predaju prijave je 30 dana od njegovog završetka.

Primer:

Za period od 1. januara do 31. marta 2023.godine treba podneti poresku prijavu do 30. aprila.

Porez se plaća najkasnije do isteka roka za prijavu za određeni kvartal, a u ovom primeru  to znači do kraja aprila.

frileneri porez 2023 godinu Kako se obračunava?

Prema predlogu Ministarstva finansija i Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) frilenseri koji posluju preko interneta će moći da biraju između dva modela oporezivanja u skladu sa prihodom koji ostvaruju: 

MODEL A:

 • Neoporezivi mesečni prihod je 19.300 dinara, kvartalno je to 57.900 dinara.
 • Normirani troškovi iznose 34%.

Šta su normirani troškovi, da se podsetimo:

Normirani troškovi su oni troškovi poslovanja koji se priznaju bez ikakvog dokaza da su napravljeni, a uz pomoć njih se dolazi do osnovice za plaćanje poreza i doprinosa.

Evo primera:

Ako su normirani troškovi 20%, a primili ste uplatu od klijenta u iznosu od 1.000 evra, oduzmite tih 20%, pa ćete dobiti osnovicu na koju se računaju porezi i doprinosi. U ovom primeru to je 800 evra.

Prema modelu A osnovica za porez i doprinose dobija se tako što se od ukupnog kvartalnog prihoda oduzmu normirani troškovi i trostruka vrednost neoporezivog mesečnog prihoda.

Kada ste dobili osnovicu potrebno je izračunati pojedinačne poreze i dorinose.

Na osnovicu se obračunavaju:

 • Porez po stopi od 10%
 • Doprinosi za zdravstveno osiguranje po stopi od 10,3%.
 • PIO po stopi od 25%.

Ukoliko vam je oporezivi prihod ostvaren u kvartalu viši od trostrukog iznosa najniže mesečne odnovice doprinosa, osnovica za obračun doprinosa je oporezivi prihod. 

Takođe je važno da znate da  minimalni mesečni iznos za uplatu za PIO je trenutno 7.720 dinara kako bi se obezbedilo upisivanje punog staža za ceo mesec, tj. 23.160 dinara kvartalno.

Napomena: Ovaj model je povoljnija za frilensere sa većim prihodima i onima koji obezbeđuju redovniji izvor prihoda od rada preko interneta.

MODEL B

 • Neoporezivi mesečni iznos je 32.000 dinara, kvartalno je to 96.000 dinara.
 • Nema normiranih troškova.

Prema modelu B osnovica za porez i doprinose dobija se tako što se od ukupnog kvartalnog prihoda oduzme trostruka vrednost neoporezivog mesečnog prihoda.

Na osnovicu se obračunavaju:

 • Porez po stopi od 20%
 • Doprinosi za zdravstveno osiguranje po stopi od 10,3%.
 • PIO po stopi od 25%.

Ako u kvartalu ostvarite do 96.000 dinara, tj mesečno 32.000 dinara  i izaberete da se oporezujete po ovom modelu nećete imati obavezu plaćanja poreza i doprinosa. 

Napomena: Ovaj model je povoljni za frilensere koji ostvaruju male i neredovne prihode.

Po modelu A porezi i doprinosi se sa povećanjem zarade smanjuju, dok se po modelu B povećavaju.

Poresku prijavu možete podneti vi kao frilenser ili knjigovodstvena agencija koju ste angažovali za to. Kao frilenser dužni ste da nakon obračuna i podnošenja poreske prijave, platite predviđeni frilenser porez.

frilenseri porez Još važnih napomena za 2023. godinu

Postoje i druge važne promene za frilensere koji rade preko interneta poput programiranja, profesora jezika, internet marketera, virtuelnih asistenata, grafičkih dizajnera i drugih. 

Od 1. januara 2023. godine stopa za PIO doprinose bi trebalo da bude smanjena na 24 %.

Frilenseri će moći da biraju model oporezivanja za svaki kvartal, tj. jednom odabran model oporezivanja nije stalan, već može da se menja za svaki kvartal drugačije.

Takođe, frilenseri zbog neredovnosti prihoda preko ova dva modela mogu da ostanu u statusu frilensera, jer nemaju mogućnost da postanu preduzetnik.

Za frilenserski rad ne postoji test samostalnosti.

Podsetnik: Do kraja 2022.godine nema samooporezivanja, tj. samoprijavljivanja prihoda, već će Poreska uprava slati rešenja samo frilenserima koji zarađuju više od 768.000 dinara godišnje.

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa obračunom i predajom poreske prijave za frilensere ili želite da angažujete knjigovodstvenu agenciju koja će vam pružiti sve potrebne usluge u vezi toga, javite nam se.

60 thoughts on “frilenserI porez 2023. godinu – kompletan vodič”

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Za sada nemamo to pojašnjenje, ali mislim da će ulaziti ovaj prihod u limit pa ako se probije neoporezivi iznos ali to je moje mišljenje videćemo kada se tek uredi.

 1. Mihajlo

  Meni jos uvek nije jasno da li oni koji ostvaruju mesecno do 32.000 izuzeti od placanja poreza ili bilo cega? Ja povremeno imam prihode koji mesecno uglavnom ne prelaze 200e.. Sta se desava ako npr. jedan mesec zaradim 200e, a tek za 3 ili 4 meseca jos 200? Da li i sta treba da platim u tom slucaju?

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Za sada verovatno neće ali još uvek nema predloga zakona o doprinosima pa je moguće da će se plaćati minimalno zdravstveno to se još uvek pregovara.

 2. Milan

  Pozdrav! Malo mi je nejasno sledece: ja dobijam uplate od inostranog poslodavca sa nekih mesec i po dana zakasnjenja, tj, ono sto sam zaradio u septembru, isplacuje mi se sredinom novembra, ono sto sam zaradio u oktobru, isplatice mi se sredinom decembra, itd… Zanima me, posto ce mi zarade za novembar i decembar 2022. biti isplacene januara i februara, a januarska u martu 2023, da li to znaci da za prvi kvartal naredne godine placam porez na novembarsku, decembarsku i januarsku zaradu, ili pak prvi kvartal obuhvata januarsku, februarsku i martovsku zaradu? Doznake o zaradi, odnosno fakture od poslodavca dobijam ranije, 2-3 nedelje nakon isteka meseca, da li se one mogu koristiti kao dokaz o zaradi, pre nego sto novac zaista i bude uplacen na moj racun? Hvala unapred!

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   To ćemo nažalost videti tek u praksi da li će se gledati uplate ili će se gledati kada je stvarno to rađeno, moje mišljenje da će se gledati uplate na račun pošto poreska to tada može da vidi inače do tada ne zna za to i lakše je za praćenje.

 3. Boban

  Znači povoljniji sistem za one sa većim zaradama izlazi na oko 30% ako sam ja ovo dobro shvatio – 34% su normirani troškovi, na onih 66% što ostaje ide oko 45% poreza, pa tako izlazi na 30%. Plus verovatno porez na ekstraprofit ako prebaciš oko 3M godišnje. I dalje mi deluje da je DOO najbolje za prihode preko 2500.

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Ima smisla da bude DOO, ako se prolazi test samostalnosti onda može biti i lična zarada ili paušal možda zavisi od slučaju do slučaja i uvek treba uraditi računicu.

 4. Jeca

  Molim vas za inforamciju ako mesečno zarađujem 19.300 RSD, što je u okviru ovog “Neoporezivi mesečni prihod je 19.300 dinara”, da li sam u obavezi da podnosim poresku prijavu i plaćam frilenserski porez?

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Videćemo konačni predlog pošto još nije rešeno do kraja zdravstveno osiguranje možda ćete morati da platiti minimalno zdravstveno i tako ostvarite pravo, a možda nećete to za sada pošto još nije usvojeno nije definisano do kraja.

 5. Dragana

  Da li samo uplate od inostranog klijenta racunaju kao frilensing? Sta ako imamo i inostrane i uplate od klijenta iz Srbije? Da li isto vazi oporezivanje za frilensere, model A i B?

 6. Nikola

  Pitanje jedno, nigde ne pise.. Ako u januaru na primer zaradim 80 hiljada, a februar i mart ne zaradim nista, nisam presao neoporezivi kvartalni iznos od 96,000 znaci da ne placam nista osim zdravstvenog od 4,200 din, ili mesecno ne sme nikako da se predje 32,000 ?

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Tako je gleda se na nivou tri meseca nije bitno koliko je bilo prihoda u kom mesecu.

 7. Mitar

  Postovanje. Pusten je u rad novi portal i sad me zanima nesto. Svi primeri su navedeni iznad >60.000din. Sta se desava u slucaju da je ostvareni bruto prihod za jedan kvartal ispod <=57.900. Do 96.000din se placa samo zdravstveno osiguranje. Na sajtu je navedeno da je zdravstveno osiguranje obavezno(ukoliko nema z. osiguranja) Uzimam banalan primer, ako za tri meseca neko ima bruto prihod od 5.000din, a neko drugi 96.000din, oba moraju da plate z. osiguranje?

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Tako je ako nigde niste osigurani i da za kvartal zaradite 5.000 din morate platiti minimalno zdravstveno osiguranje.

   1. Mitar

    Hvala za odgovor. Ujedno imam jos jedno pitanje, ali razumecu ako nije bas za Vas. Da li mogu preko novog portala da prijavim porez ako novac nisam prebacio na devizni racun u Srbiji? Primer, imam uplatu od 500$ na racun van zemlje, da li mogu to da prijavim bez prebacivanja na devizni racun u Srbiji?

    1. Milan Trbojevic
     Milan Trbojevic

     Možete nije prijava vezana za priliv na račun nego za prhodovanje pa npr i ako je na platformi tada svakako prijavljujete, a posle možete prebacivati na račun.

     1. Jelena

      Postovani, nije mi u potpunosti jasno da li je legalno i u redu uopste ne povuci sredstva na racun u banci (domacoj banci). Da li je u redu prijaviti i platiti porez i doprinose na uplatu koja je legla preko Paypal, Payoneer…i koristiti ta sredstva bez povlacenja na racun u banci?
      Na izvodu Paypal-a se jasno vidi uplata, pa ako ovo nije moguce, koja je logika i zasto nije?

      Hvala unapred.

     2. Milan Trbojevic
      Milan Trbojevic

      Nigde nije propisano da mora biti povučen novac na račun u banci, ali jeste da kada imate prihod morate platiti porez tako da ovako nešto po meni je dozvoljeno.

 8. Ljuba

  Da se nadovezem na pitanje o zdravstvenom osiguranju (ista situacija, nigde nisam osiguran, zarada daleko ispod 96.000 u kvartalu) – posto je portal pusten u rad kasno tj. prosla su vec dva kvartala, da li je obavezno sada platiti zdravstveno za ta dva prethodna kvartala i da li cu uopste imati neke probleme sa drzavom posto je prosao rok od 30 dana za prvi kvartal?

  Mozda nije potpuno u domenu sajta ali bih hteo da pitam u kom periodu vazi zdravstveno ako se vec placa na kraju kvartala tj. ako sada platim u Julu zaostali iznos za zdravstveno da li cu imati vazece zdravstveno tokom treceg kvartala itd?

  Unapred hvala.

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Da morate platiti zdravstveno iako je to praktično unazad i tada niste mogli da koristite.

 9. Katarina

  Pozdrav, da li se na frilensere odnosi onih 9 kriterijuma testa samostalnosti?
  Da li domaća kompanija može da angažuje domaćeg frilensera za povremene zadatke i da ga plaća preko Payoneer platforme i da li postoje rizici takvog angažovanja?
  Hvala!

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Ne ovaj oblik oporezivanja ne podleže testu samostalnosti, ali nije moguće da domaća kompanija angažuje nekoga na ovaj način tj kao frilensera. Domaća kompanija može agnažovati samo ugovor o radu, o delu, autorskom i drugim ugovorima.

 10. Milos

  Pozdrav, posto postoji dosta nedoumica za prijavu na CROSO, pogotovo ovaj deo
  “Ukoliko ne postoje podaci za
  lice, ono može preneti ovlašćenje na treće lice (putem obrasca za dodelu ovlašćenja), a nakon regulisanja svoje
  prijave na obaveznog socijalno osiguranje, može podneti nov zahtev za dodelu ovlašćenja (za sebe) ili mu nalog
  može kreirati prethodno ovlašćeno lice (uz uslov da mu je dodeljena administratorska privilegija, na
  korisničkom nalogu).”
  I koju izjavu/ugovor predajemo za zdravstveno ako radimo za platfore tipa 99design?

  Da li bi mogao neki kratak vodic za prijavu na taj portal 🙂 ?

  Hvala

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Izjavu imate na portalu frilenseri u delu korisna dokumenta, a ovo praijava na CROSO portalu ide sa šifrom 221 ili 222, ako nemate elektronski potpis možete nekome dati ovlašćenje da to uradi umesto Vas, a potrudiću se da snimim i to kako se radi na portalu CROSO za prijavu 🙂

 11. Vanda

  Poštovanje, i hvala od srca na korisnim uputstvima.
  Ukoliko sam prijavljena na zdravstveno osiguranje preko suprugove firme (u kojoj je zaposlen, ne preduzetnik), da li sam oslobođena doprinosa za zdravstveno? Potreban mi je dokaz/potvrda iz njegove firme?
  I još, ako dozvolite:) – Poljska firma za koju radim reguliše mi porez na prihod – a sa Poljskom imamo Sporazum o dvostrukom (ne)oporezivanju – dakle samo treba da priložim porvrdu putem aplikacije?
  Hvala najlepše!

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Niste jedino ako ste prijavljni u radni odnos ili imate preduztnika ste oslobođeni. Za priznavanje poreza iz Poljske potrebna je potvrda iz njihove poreske prevedena na sprski i overana od strane sudskog tumača i to prilaže pri podnošenju poreske prijave, ako je nabavite naknadno onda izmenite tu prijavu i porez koji ste već platili tada tražite da se vrati.

 12. Jovana

  Poštovanje,
  Da li postoji mogućnost plaćanja poreza za frilensere na rate? Makar za prva dva kvartala kada sajt nije radio?

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Postoji redovna opcija da se traži reprogram za fizičko lice je 200.000 din bez garancija mogućnsot da odbijete na rate, svakako ono što je od ove godine mogu Vam blokirati račun pre nego što se završi rešenje o plaćanju na rate. Tako je moguće, ali praktično vrlo teško.

  2. Aneta

   Poštovanje
   Možete li mi reći da li, ukoliko imam zdravstveno osiguranje preko roditelja kao student, da li sam u obavezi da plaćam porez i za zdravstveno osiguranje kao freelenser ili ne?

   1. Milan Trbojevic
    Milan Trbojevic

    Da, plaća se i zdravstveno jer samo ako sami plaćate već zdravstveno onda se ne plaća kada ste osigurani preko nekoga onda morate platiti zdravstvneo i bićete osigurani preko sebe.

 13. Alex

  Postovani,
  od momenta prijavljivanja na portal i dobijanja uplatnice, znate li
  koji je krajnji rok placanja?

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Do kraja roka za predaju tj u ovom slučaju 31.07, a inače 30 dana od isteka kvartala ( tromesečja )

 14. Marina

  Postovani, u radnom sam odnosu i ne prelazim limit od 96 000 za prva dva kvartala, da li svakako moram popuniti neki obrazac, ili nije potrebno nista da radim?

  Pozdrav,
  Marina

 15. Mima

  Poštovanje,
  Ja sam podnela prijavu i platila porez za prvi kvartal, ali sad nemam dovoljno sredstava da uplatim i za drugi kvartal, da li da podnosim prijavu danas ili da sačekam dok ne budem u mogućnosti da uplatim? Ne znam šta je gore, pa bar neki savet ako može

  Hvala

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Ja bih pre predao i kasnio sa plaćanjem imaćete kamatu svakako ali verovanto nećete dobiti kaznu za neplaćanje tj čini mi se da je veća verovanto da to dobijete kaznu ako ne predate nego ako ne platite. Svakako i jedno i drugo jeste rizično.

 16. Jasenka

  Poštovani, gledala sam vaša uputstva vezano za freelancing. Zanima me da li mogu da budem frilenser ukoliko nekoliko puta mesecno izradjujem obuću za bebe, a radim iskljucivo po porudzbini koja ne ide ni preko kakvih platformi niti vebsajtova. Radim po porudzbini, po pozivu. Isto tako, ako je moj uplatilac domaće fizicko lice sa kojim nemam nikakav ugovor, da li ja zaista za svako od tih lica moram da imam dokument o usmenom ugovoru gde treba da stoji i njegov matični broj itd i da li se ti ugovori ako su obavezni negde prilažu?

  Srdačan pozdrav i hvala
  Jasenka

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Pozdrav,

   Možete ja svakako predlažem da uradite i test samoprocene da bi bili sigurni.

 17. Slobodan

  Pozdrav,
  bavim se kao freelancer od skoro, pa imam pitanje:
  da li se mora platiti doprinos za PIO ukoliko sam zaposlen za stalno i vec ga placam?
  Za zdrastveno vidim da ne mora ako ga vec placam sa drugog posla.
  Hvala na odgovoru.

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Morate, ako uplatite za godinu danu ukupno više od najviše godišnje osnovice kada se sabere PIO od plate i ovaj od frilensa možete tražiti povraćaj.

 18. Milan

  Pozdrav,
  Po modelu A, ako su mesečni prihodi iznad 1.000 evra, da li možete da platite minimalni iznos PIO od 7720 dinara ili je potrebno da platite najmanje 24 odsto?

 19. Robert

  Poštovani.
  Možete li mi objasniti, ako radim u državnoj firmi i želeo bih 1 dan nedeljno da radim u privanoj firmi kao frilenser, kakov ugovor treba da sklopim sa tom firmom, da bi me oni mogli da isplaćuju na mesečnom nivou. Pitam mesečno zato što se porez i pio obračunavaju na nivou kvartala frilenserima, a privatna firma gde bih jedan dan u nedelji obavljao administrativno-informatikčke poslove ne zna kako da me isplati pre nego što plati porez i ostalo. Kažu da ne mogu da mi plaćaju 3 meseca, pa tek posle da im dostavim dokaze o uplati poreza i pio, nego to moraju odraditi pre. Hvala unapred

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Po ovom modelu frilensera možete raditi samo za inostrane firme koje nisu registrovane u Srbiji inače ovaj model nije namenjen za domaće firme.

 20. Aleksandar Cvetkovic
  Aleksandar Cvetkovic

  Poštovanje,
  Ja sam preduzetnik i moja suprauga i dete osigurani su preko moje firme. Da li ona koja je frilenser mora da plati minimalno zdravstveno ili se prijava preko moje firme računa kao ok?

 21. Natasha

  Pozdrav,
  Zanima me da li frilenseri i dalje ostaju na birou kao nezapošljena lica ili nas automatski skidaju sa biroa čim krenemo da plaćamo porez? U pitanju je ugovor o frilens radu sa inostranom firmom, novac bi primala na svoj bankovni račun. Hvala!

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Kao frilenser u tom slučaju si sam dužan da se prijaviš na osiguranje i budeš osiguran kao frilenser i tada se “skidaš” sa biroa.

 22. Miroslav

  Pozdrav Milane,

  Da li je vama logicno da neko ko 1 godisnje naplacuje freelence usluge za 12 meseci recimo naplati 200.000 RSD u decembru i onda mora da plati porez u Q1, jel tako? Ili se tih 200k deli sa 12 meseci pa mozemo reci da prag od 32.000 nije preskocen?

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Gleda se kada je naplata i u tom kvartalu se prijavljuje tako da ili podelite na više uplata ili ako je odjednom onda će u tom kvartalu sve biti oporezovano.

 23. Aleksandar
  Aleksandar

  Zdravo Milane,

  ako je neko frilenser i ne predje kvartalni limit od 96000din(model A), pritom nezaposlen jos uvek je na birou ?

  Hvala

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top