Da li vas natpis “lokal u pripremi” štiti od inspekcije?

Šetajući ulicama često nailazimo na natpis “lokal u pripremi”, šta on znači? Da li uopšte nešto može da pomogne? Koji je razlog što on stoji kao natpis na lokalu? Da li imate pravo da radite neregistovani 8 dana dok je lokal u pripremi? I sve ovo možete saznati u ovom snimku. Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević […]

Transkript

Šetajući ulicama često nailazimo na natpis “lokal u pripremi”, šta on znači? Da li uopšte nešto može da pomogne? Koji je razlog što on stoji kao natpis na lokalu? Da li imate pravo da radite neregistovani 8 dana dok je lokal u pripremi? I sve ovo možete saznati u ovom snimku.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Ćao svima, ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik. Dolazim ispred sajta FT1P.rs.

Družimo se opet u 2016. godini i novom ambijentu.

Današnja tema, na koju svi imaju mnogo nedoumica, je da li Vas natpis ’’LOKAL U PRIPREMI’’ štiti od inspekcije.

Moj odgovor na ovo pitanje jeste da Vas natpis ’’LOKAL U PRIPREMI’’, zakonski, ne štiti od inspekcije. Ovaj natpis služi da obavestite mušterije da uskoro počinjete sa radom, ali nije potkrepljen zakonom. Ono što je potrebno pre nego što počnete da radite je da imate registrovanu firmu, bio to preduzetnik ili D. O. O,  i ukoliko Vaša delatnost podrazumeva da imate fiskalnu kasu, morate je imati i tek nakon toga možete početi sa radom. Postoje delatnosti za koje fiskalna kasa nije obavezna i na satju FT1P.rs možete preuzeti Uredbu koja sadrži tačan spisak delatnosti koje to ne podrazumevaju. To Vam može poslužiti kao osnova za neko dalje postupanje.

Ako inspektor dodje i vidi natpis ’’LOKAL U PRIPREMI’’, a vi zaista radite, taj natips Vas neće zaštititi ukoliko Vam firma nije registrovana, nemate fiskalnu kasu, a potrebna Vam je, itd…

Od 01.01.2016.doprinosi ne zastarevaju, što, po mom mišljenju, znači da, ukoliko Vas inspektor zatekne da radite neregistrovanu delatnost, imaće pravo da unazad proceni koliko ste radili i da obračuna porez i doprinose u nazad.

Bonus: delatnosti koje su oslobođene fiskalne kase PREUZMI BONUS

18 thoughts on “Da li vas natpis “lokal u pripremi” štiti od inspekcije?”

 1. Jasmina

  POŠTOVANJE,ja sam Jasmina i potrebna mi je vaša pomoć.Moj otac je bio registrovan kao preduzetnik 2,5 godine,i bio je prinuđen da radnju stavi u stanje mirovanja zbog duga za poreze i doprinose,koji otprilike iznose oko 250 000 dinara,koje nije mogao da plaća jer bukvalno ne bi imao od čega da živi.On je pre mesec dana napunio 63 godine i ispunio je uslov da ostvari pravo novčanu nadoknadu sa biroa,jer mu fali dve godine do penzije.Neke moje poznanice koje su inače knjigovođe savetovale su me da podnese zahtev za reprogram duga,kako bi bez problema mogao za dve godine da ode u penziju.Mene zanima da li on ima pravo da dobije novčanu nadoknadu sa biroa,bez obzira na dug koji ima ili na to nažalost nema pravo dok ne vrati dug?HVALA UNAPRED

  1. Milan Trbojević

   Da bi dobio naknadu sa biroa mora zatvoriti firmu, mislim da mu poreska neće dati da zatvoriti firmu dok sve ne izmiri od obaveze bez obzira na reprogram. Ako poreska to dozvoli može ostvariti novčanu naknadu.

 2. Bilja

  Poštovani, imam poljoprivrednu apoteku i praznu prostoriju u objektu, otvorila bih tu bife da li mi trebaju posebne dozvole za to.

 3. Maja

  Postovani,zelim da pocnem rad noktiju u objektu u sklopu kuce da li postoji neka mogucnost da se prvih nekoliko meseci zastitim inspekcije jer nisam sigurna da li cu da imam posla,pa ako vidim da ima interesovanja da prijavim salon? Hvala

   1. Maja

    Hvala na odgovoru. A citala sam na internetu da ce se oslobadjati od poreza i doprinosa prvih godinu dana za pocetnike. Da li znate nesto detaljnije da mi kazete o tome i da li bi to vazilo za mene ako bih ja prijavila kozmeticki salon ali da radim samo ja nokte? Hvala puno

     1. Maja

      Hvala puno na odgovoru. Jos ovo bih da pitam ukoliko ja zelim da vezbam u kuci na drugaricama da li inspekcija moze da mi udje u kucu kako bi proverila i koja je kazna ? Hvala jos jednom

     2. Milan Trbojević

      Može uz sudski nalog da uđe u kuću tj privatan posed, mogu da oduzmu svu opremu ako je ima, kazne su novčane od 100.000 din pa naviše i plus imaju pravo da procene koliko ti već radiš i obračunaju ti doprinose i poreze unazad i naravno da će ti naložiti da otvoriš firmu sada kako bi izbegla i eventulanu krivičnu odgovorinost.

 4. Maja

  Hvala puno na odgovoru. Da li Vi znate da mi kazete ili gde da pitam koliko bih placala mesecno obaveze ako prijavim rad?

 5. Maja

  Hvala najlepse! Izvinite zbog toliko pitanja ali mi je to podpuno novo pa zbog toga! Jos jednom hvala i veliki pozdrav!

 6. Darko Branislav Cvekić
  Darko Branislav Cvekić

  Izgleda da smo zemlja koja prvenstveno gleda da obiđe zakon, do te predpostavke dolazim nailazeći na ovakve tekstove 🙂 Tražim na netu propise šta činiti i kako se ponašati kada je STVARNO LOKAL U PRIPREMI, koje su mi obaveze, šta sam u obavezi da istaknem, uključujem kasu, izvaličim li dnevne izveštaje… i sl. 🙂 U našoj zemlji krećemo od osnove da smo krivi, pa u gard da se pravdamo. Stoga predpostavljam da i Milan kreće da objašnjava kako “mi” to doživljavamo, “natpis na vratima = bodyguard na vratima”.
  Mene zanima šta kada je lokal zaključan i nikoga ne prima, stavrno krečimo i menjam pločice u toaletima i s. Koje su mi obaveze, da li je dovoljan natpis za inspekciju kao i za goste.
  Hvala i pozdrav.

   1. Darko

    Hvala puno na odgovoru. Da li sam u obavezi da napišem do kad je renoviranje, datum nastavka sa radom i da li postoji organ koji sam u obavezi da izvestim o takvim aktivnostima.
    Hvala u napred.

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top