Šta je udruženje građana i kako može da posluje?

Šta je udruženje građana? Kako može da posluje? Može li da izdaje fakturu? Da li plaća porez? Koliko plaća porez? Ko osniva udruženje? Pogledaj u novom snimku. Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević Transkript: Ćao svima, moje ime je Milan Trbojević, dolazim iz FT1P. Današnji snimak posvećujemo tome šta je udruženje građana i kako ono, […]

Transkript

Šta je udruženje građana? Kako može da posluje? Može li da izdaje fakturu? Da li plaća porez? Koliko plaća porez? Ko osniva udruženje? Pogledaj u novom snimku.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Ćao svima, moje ime je Milan Trbojević, dolazim iz FT1P.

Današnji snimak posvećujemo tome šta je udruženje građana i kako ono, i da li može da posluje.

Udruženje građana u zakonu je, pre svega, definisano kao neka neprofitna organizacija i, samim tim, mora obavljati nešto što je neprofitno.

Udruženje osniva najmanje troje osnivača ili više; to je stvar dogovora. Pri samom osnivanju udruženja pravi se statut udruženja, kojim se uređuju neke bitne odluke, a jedna od bitnih odluka za ovu našu današnju temu je kako udruženje može da prikuplja sredstva, odnosno prihoduje.

Udruženje, pre svega, tu definiše da li će ono sredstva prikupljati putem donacija, članstava, hoće li da dobija članarine neke od svojih članova; definisaće koliko i šta, da li treba ili ne treba, da li će dobijati neke subvencije, odnosno, da li može to, da li će dobijati sponzorstva ili da li će, što je jako bitno za današnju temu, dobijati tzv. prihode na tržištu.

Prostim jezikom rečeno, to je definisanje da li može da se izda faktura ili ne može udruženje da izda fakturu.

Ako definiše u statutu to i definiše da će obavljati sve to u skladu sa zakonom, odnosno, u skladu s klasifikacijom delatnosti, može; vrlo jednostavno može. Bitna stvar je da  tu delatnost, odnosno te prihode na tržištu, mora da koristi za svoju neprofitnu delatnost. U skladu sa ciljevima koje je definisalo u statutu; primera radi: udruženje se bavi zaštitom životne sredine, promoviše ekologiju, a ujedno ima i radionice koje naplaćuje. Taj novac koje je zaradilo iz radionice mora da koristi u te svoje neprofitne ciljeve, za promociju ekologije, razvoj ekologije, odnosno, sve ono što je navelo u statutu. To je veoma bitan detalj. Takođe, veoma je bitno da udruženje ne može da uzme te pare i da da svima, tj.može čak i to, ali time dobija jednu drugu stvar, odnosno gubi: udruženje građana do 400 hiljada dinara dobiti, odnosno razlike između prihoda i rashoda, ima neoporezivo, ništa ne plaća državi u smislu poreza na dobit. Ukoliko pređe tih 400 hiljada dinara, državi plaća 15%, ali na ceo iznos.

To je bilo to od odgovora na pitanje. Kao što sam obećao, nabavio sam bubicu, znam da sam sad lepši bez ovih. Ovo što vidite iza mene su ti čuveni registratori o kojima ljudi pričaju, tako da se gledamo sledeći put i vidimo, delite, komenatrišite, pa se čujemo.

254 thoughts on “Šta je udruženje građana i kako može da posluje?”

 1. Milivoj Petkovic

  Postovani, moze li udruzenje zaposliti radnika u administraciji i marketingu ?

  Drugo pitanje je moze li udruzenje potpisati ugovor o delu sa strucnjakom, za izvodjenje ekoloskih radova, npr. posumljavanje na konkretnom projektu ?

  Koji je najbolji pristup za poreske olaksice u oba slucaja ?

  Srdacno zahvaljujemo

  1. Milan Trbojević

   Udruženje može i jedno i drugo bitno je da iznos plata zaposlenima nije veći od dvostruke prosečne zarade koju možete nači koliko iznosi za koju godinu. Što se tiče poreskih olakšica u tom slučaju će Vam ostati olaksica od 400.000 din neoporezive dobiti.

     1. Slađana Stanić
      Slađana Stanić

      Da li Udruženje građana ima pravo da izdaje fakturu za izvršene usluge koje su u opisu rada tog udruženja budžetskom korisniku sa kojim ima ugovor za izvršenje određene usluge

     2. Branko

      A da li je potrebna kasa neprofitnim društvu ako se članarina uplaćuje direktno na račun putem administrativnih zabrana. Kome izdati račun ako legne uplata za 300 ljudi.

     3. Milan Trbojevic
      Milan Trbojevic

      Ako se za te članarine dobija neka usluga ili nešto potrebna je kasa

   1. Robert Sikora
    Robert Sikora

    Poštovanje!
    Imam pitanje za koje niko dosad nije znao dati siguran odgovor,nadam se da ću od Vas dobiti korisnu informaciju.
    Dali je udruženje građana,koji se bavi promovisanjem zdravog načina života,u obavezi da koristi fiskalnu kasu? Nemamo registrovani delatnost,ne proizvodimo i ne prodajemo ništa.Imamo članove,i skupljamo mesečnu članarinu za koju izdajemo priznanice i uredno uplaćujemo na račun udruženja,a novac trošimo na opšte potrebe udruženja(računi,gorivo,plata i doprinosi od sekretara).Imamo prijavljenog radnika sekretara.
    Hvala unapred.

    1. Milan Trbojevic
     Milan Trbojevic

     Jeste ako naplaćuje svoje usluge bez obzira da li je to članarina i donacija ako iza toga sledi neka usluga onda se koristi kasa.

   2. Aleksandar C
    Aleksandar C

    Postovani.
    U procesu sam osnivanja sportskog udruzenja gradjana.
    Ovo udruzenje ce ostvarivati dobit samo od clanarina.
    Da li se clanarine mogu uplatoti jednom godisnje?
    Da li sam mogu vodite knjge i da li je dovoljno samo taj novac od clanarina uplatiti na racun udruzenja?

    1. Milan Trbojevic
     Milan Trbojevic

     Biće Vam potrebna kasa i članarina se uplaćuje u roku od 7 dana tj toliko je rok za uplatu pazara

 2. Djukic

  Da li udruženje koje ima registrovanu privrednu delatnost i istom se aktivno bavi, može od tih sredstava da isplati platu direktoru (obzirom da plata direktoru nije jedan od ciljeva za koje je udruženje osnovano). Npr. udruženje IT stručnjaka napravi web sajt u iznosu od 100.000 din. (registrovana priv.delatnost) i onda sve pare od web sajta isplati direktoru (ili predsedniku, svejedno) kao zaradu (napominjem da bi direktor sve realno i radio).
  Ako ne, koji bi tu bio najbolji mehanizam za isplatu?

  Hvala!

  1. Milan Trbojević

   Može da isplati ali zarade ne smeju ići stalno da se ne bi prešao limit za isplatu zarada i time izgubio neoporezivi iznos od 400.000 din ako je jednokratno onda može.

 3. Djukic

  Da li je, na osnovu Vašeg iskustva, u oblasti IT tehnologija, (konkretno web dizajn), bolje biti paušalac ili voditi knjige?

  Hvala!

  1. slobodnium
   slobodnium

   koje au obaveze udruzenja koje ‘ne zaradjuje’ prema drzavi?
   da li mora da se ima racun u banci?
   osim 3 clana, statuta i pecata sta je jos potrebno?
   osnovao bih udruzenje koje bi se borilo a neke ekoloske stvari, sprecanaje sece suma, sprecavanje quadova za unistenje suma u zasticenim zonama i sl

 4. Joca

  Postovani
  Kako da se npr udruzenje med,sestara i tehnicara podeli s tim sto je sadasnje udruze je ima status pravnpg lica a drugi deo je tkz podruznica i da prilikom podele mi ne izgubimo status.pravnog lica a da gs oni osnivanjem nebitan naziv udruzenje stomatoloskih sestara dobije status pravnpg lica pecat,ziro racun itd oni koliko se ja razumem,moraju da imaju svoj statut a da posle mi potpisemo kao neki vid tehnicke koalicije saradnje radi zajedni kih ciljeva nekih

  1. Milan Trbojević

   Ako sam Vas ja razumeo dobro oni sami moraju otvoriti udruženje imati svoj statut i dobiti status pravnog lica i posle Vi možete potpisati ugovor o tehničkoj saradnji zarad neke saradnje.

 5. Dejan

  Poštovani, par pitanja za Vas.
  Moje udruzenje je proslo na tenderu u vrednoti oko 4 miliona dinara.
  U udruzenju imamo zapolenih na ugovor o radu, u zavisnosti od potrebe posla, nekad 15 nekad 5. Fakturisemo usluge firmi kod koje smo prosli na tenderu, i isplacujemo plate i doprinose radnicima. Ono sto me zanima, na koji nacin mi je najlakse da podignem ostatak redstava koji se ne isplati radnicima. Do sad sam to radio podizanjem gotovine, na osnovu gotovinskih racuna, ali da li potoji jos neki nacin. Vidim da te naveli da moze da do 400.000 din ne podlezemo porezu, ali na koje jos nacine mozemo da podignemo novac sa racuna. Hvala

 6. Milan Trbojević

  Taj novac od 400.000 din se podižete zato i ne podleže porezu, a način je na ostovu gotovinskih računa možete podići ili bilo kakvih drugih račune koje imate.

 7. Sanja

  Da li udruzenje mora biti upisano u APR’ili moze da posluje na osnovu statuta,ako moze kako da napravi pecat i otvori ziro racun za donacije

 8. Marko

  Poštovani gospodine Trbojeviću imam pitanje u vezi podizanja novca sa računa udruženja (nalog za isplatu).

  U periodu kada na računu udruženja nije bilo novca, kupio sam od svog novca web domen za sajt udruženja kao fizičko lice, pa je i na računu za kupovinu navedeno moje ime i prezime.

  Naziv domena (web adrese) je istovetan nazivu pod kojim je udruženje registrovano, što ukazuje na to da je kupljeni domen namenjen isključivo udruženju.

  Sada kada na računu udruženja ima novca, smem li podići (povratiti) novac koji sam utrošio za kupovinu tog web domena koji se sada koristi za sajt udruženja ?

  Napominjem da se na računu, kao kupac domena za udruženje navodim ja imenom i prezimenom kao fizičko lice.
  P.S. zastupnik sam tog udruženja.
  Hvala.

   1. Marko

    Hvala gospodine Trbojeviću, odgovarate brže nego što stižem da pročitam odgovor 🙂

    Dakle, ukoliko se u odluci koju izglasaju članovi udruženja, navede da materijalna i ne materijalna sredstva koja sam kupio kao fizičko lice, sada ustupam udruženju onda je sasvim legalno podići novac sa računa udruženja kako bi mi se pokrili troškovi kupovine tih sredstava.
    Samo mi kratko odgovorite jesam li u pravu ili ne.
    Hvala još jednom.

    1. Ivanka Pejić

     Poštovani, osnovali smo neprofitno udruženje, prijavili u Apr, ali tu smo stale.. nismo otvorile račun, niti angažovale knjigovodju niti bilo šta dalje od toga. Prošlo je godinu i po dana. Koja je procedura za zatvaranje udruženja i da li nam u ovom slučaju treba knjigovodja jer niti smo bile aktivne i bilo šta slično.

 9. Dragan Markovic
  Dragan Markovic

  Cao Milane,

  Prvo, sve pohvale za FT1P – puno sam naucio iz video prezentacija I Q&A.

  Interesuje me da li udruzenje gradjana koje se bavi promocijom umetnosti moze da organizuje prodajne izlozbe umetnika a da nema registrovanu privrednu delatnost, te da li, ukoliko moze, ima obavezu da izdaje fiskalne racune.

  Hvala unapred na odgovoru!

 10. Milena

  Postovani, planiramo osnovanje Udruzenja roditelja (za pocetak bi ono bilo samo formalno, dok se ne pojave neki projekti u kojima bi mozda aplicirali) pa me interesuje da li, dok ne budemo imali nekih aktivnosti i priliva-odliva, imamo neke obaveze i koje prema APR-u i poreskoj tip aplacanja poreza, doprinosa, predaje izjave o neaktivnosti, zavrsni i slicno. (napominjem da smo u fazi dogovora oko onivanja i da u narednih par meseci ne bisno imali nikakve aktivnosti)

  1. Milan Trbojević

   Kada se osnujete u apr za tu godinu imate obavezu da podnešete izjavu o neaktivnosti i predate poresku prijavu poreskoj upravu i nemate obavezu za bilo kakve doprinose.

   1. Milena

    Hvala. Ako se Udruzenje osnuje sad u toku marta, koji su rokovi za predaju izjave o neaktivnosti apr-u a koji za poresku prijavu. Moramo li nabaviti sertifikat ukoliko se to predaje elektronski ili eventualno angazovati knjigovodju?

   2. Jelena

    Postovani,
    Osnovala sam neprofitno Udruzenje pre nekoliko meseci ,registrovala u Apr ali nisam otvorila racun jos uvek.
    Da li za otvaranje racuna postoji rok ?

 11. tanja

  Poštovani,

  zanima da li udruzenje moze uci u sistem pdv, tj. da li mora ući u sistem pdv ako ima veći prihod od 8.000 dinara

 12. Milan

  Pozdrav Milane. U okviru mog udruzenja gradjana posluje lokalna fm radio stanica i internet portal. Da li je moguce zaposliti radnika sa biroa u stalni radni odnos i pri tom iskoristiti subvenciju za zaposljavanje za 2017 ili neku drugu vrstu olaksica? Udruzenje je registrovano za proizvodnju medijskih sadrzaja. Ima sve pib,racune u trezoru itd.

 13. Marijana Andjelkovic
  Marijana Andjelkovic

  kada se dobije resenje iz apr-a i pib-a , koji su dalji koraci za osnivanje udruzenja?

 14. Misko

  Postovanje, gos’n Trbojevicu
  Imamo udruzenje auto moto klub, na racunu kluba nismo dugo vremena imali nikakvih sredstava, a nedavno nam je legla uplata u iznosu od 160.000 dinara.
  Na koji nacin je moguce podici taj novac?

  1. Milan Trbojević

   Novac možete podići ako imate gotovinske račune, kroz isplatu zarada što je možda i najskuplji vid podizanja novca ali ako imate neke račune koje ste plaćali gotovinom tako možete podići.

 15. Tina

  Postovani,
  Ako je jedan od osnivaca nezaposlen, da li ce osnivanje udruzenja I registracija u APR uticati na taj njegov status odn da li ce to lice imati smetnje pri zaposljavanju?
  Hvala unapred

 16. Tanja Aleksic

  Postovani,
  do kog iznosa udruzenje moze dobiti donaciju, a da ona ne podleze oporezivanju?
  Koji je neoporeziv iznos donacije u novcu?

  Hvala,
  Pozzzz
  Tanja

   1. Jelena

    Poštovani,
    Da li udruženje gradjana može da koristi volonterske ugovore sa angažovanim licima i koliko iznosi maximalno neoporezivi deo za tu vrstu ugovora?
    Lica su angažovana 8 h mesečno, na volonterskoj bazi, ali želimo da im isplatimo nadoknadu.
    Hvala.

 17. Zoran

  Postovani,
  Udruzenje odgajivaca sitnih zivotinja je registrovano na jednoj adresi,na kojoj je prijavljena i privredna delatnost-ugostiteljstvo,te ima i fiskalnu kasu,ali tamo ne funkcionisu.. Medjutim isti imaju “izdvojeni ugostiteljski objekat-bife” na drugoj adresi,koji se nigde ne navodi u apr-u i gde koriste fiskalnu kasu. Napominjem da se taj objekat koristi iako nije legalizovan niti je u njihovom vlasnistvu(u okviru pijace). Da li je to moguce i da li udruzenje ima obavezu da prijavi u APR-u lokaciju gde vrsi privrednu delatnost?

  1. Milan Trbojević

   Nemate obavezu da prijavite lokaciju samo donesite odluku, a sama fiskalna kasa je registrovana na tu adresu gde se obavlja delatnost i to je jedina obaveza prijave.

   1. Zorica

    Postovani.
    Zelela bih otvoriti udruzenje za izradu raznih rukotvorina
    Ali te rukotvorine zelim i prodavati
    Pa me zanima na koji nacin se mogu prodavati a da se ispostuju zakonske regulative?

 18. Marko

  Gospodine Milane,imamo udruzenje taxista,zelimo da sklopimo ugovor sa bekim firmama da vozaci tog udruzenja voze radnike a da nam placaju na mesecnom nivou preko racuna,kako je najbezbolnije preneti novac sa racuna udruzenja na racun vozaca koji je odvezao pomenutu voznju…?
  Unapred hvala…

 19. Gruja

  Postovani sredjuejm bazen preko udruzenje gradjana tj i dobio sam ugovor da koristim bazen i okolne zgrade, kako po zakonu mogu ja tu da pokrenem posao(ulaznice, pice) a da sav profit ide u dalji rad moje organizacije?

   1. Gruja

    jos jedno pitanje, kada zavrsim sezonski posao na bazenu tj dok traje leto , treba da stopiram kasu ili jednostavno ne kucam nista pa cekam sledece leto ili ako organizujem u drugo,m lokalu neki drugi vid zarade za udruzenje da li to ja tako moze?

    1. Milan Trbojević