Subvencije za novozaposlene – kako ih ostvariti?

Postoje li subvencije države za zapošljavanje? Ko ih možemo koristiti? Da li ih realno možemo ostvariti? Šta je potrebno ispuniti od uslova?  Sve to možete saznati u ovoj epizodi.

Nove informacije o subvencijama od 01.01.2018.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Cao svima, ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik. Dolazim ispred sajta FT1P.rs

Današnja tema je da li postoje i kako se mogu ostvariti subvencije za novozaposlene.

U svakom poslovodstvu najveći trošak predstavljaju doprinosi i porezi na zaradu svakog zaposlenog. Zbog toga je država pokušala da olakša preduzetnicima i privrednicima i kao rezultat toga nastali su povraćaji određenog dela poreza i doprinosa.

Trenutno postoje dve subvencije po tom osnovu: povraćaj 65% i  povraćaj 75% plaćenih poreza i doprinosa. Zajedničko za obe subvencije je što radnici, za koje bi tražili subvenciju, moraju da budu na birou (tj. prijavljeni u  Nacionalnoj službi za zapošljavanje) 6 meseci ili više. Od biroa, tj. Nacionalne službe za zapošljavanje moraju dobiti potvrdu da su prijavljeni 6 meseci ili više.

Kod 65% povraćaja poreza i doprinosa radnik koga ste zaposlili ( možete zaposliti jednog radnika da bi ostvarili pravo na subvenciju) mora da bude povećanje broja radnika u odnosu na 31.mart 2014.godine. Ako ispunjava oba uslova (povećanje broja radnika i da je 6 meseci prijavljen na birou (NSZ), možete tražiti povraćaj. Ova subvencija traje do kraja 2017.godine.

Povraćaj poreza i doprinosa od 75% možete tražiti kada zaposlite dva nova radnika (koji moraju biti prijavljeni na birou, tj. Nacionalnoj službi za zapošljavanje) i oni treba da predstavljaju povećanje radnika u odnosu na 31.oktobar 2015.godine. Ne može se zaposliti jedan radnik, pa posle nekog vremena drugi. Takodje, ne može se zaposliti jedan radnik za koga ćete tražiti povraćaj od 65%, pa kad se zaposli i drugi, onda tražiti povraćaj od 75%, tj. subvencije se ne mogu koristiti istovremeno. Ova subvencija funkcioniše tako da, na primer, zaposlimo jednog radnika, za njega ne tražimo nikakav povraćaj, nakon njega zaposlimo još jednog radnika i onda možemo tražiti povraćaj poreza i doprinosa (ako ispunjavaju uslov od 6 meseci i predstavljaju povećanje broja radnika).

 

 

About author View all posts Author website

Milan Trbojević

Sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT preduzetnike. Osnivač je i vlasnik sajber Knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač je ovog bloga. Angažovan je kao poreski savetnik za IT delatnost u ICT hub-u gde pomaže preduzetnicima i prevazilaženju biroktraskih prepreka. Angažovan u IT zajednici i specijalizovan za Startup kompanije i pronalaženja modela poslovanja u Srbiji.

258 CommentsLeave a comment

 • Pozdrav Milane. Preduzeće je počelo sa radom u decembru 2014. U toku oktobra prošle godine bio je zaposlen jedan radnik ali više nije. Da li se ispunjava uslov za dobijanje povraćaja od 65% za doprinose na radnika kojeg bi zaposlili od 01.03. a koji je bio na birou duže od 6 meseci?

   
  • Ispunjavate uslov pošto je to povećanja u odnosu na 31.03.2014 a tada niste ni postoji tako da je to povećanje u odnosu na dan osnivanja nisam imao konkretno takav slučaj ono što sam dobio kao mišljenje od njih je da može naravno praksa može svašta da pokaže.

    
 • Postovani, otvaram firmu i zelela bih da zaposlim jednog sa NSZZ pa me interesuje da li ovo vazi i za tek otvorena preduzeca.Da li je samo bitno da je na NSZZ ili mora da ispunjava i godine starosti? Hvala

   
 • Postovani Milane,
  i 31.3.2014-te i 31.10.2015-te sam imao 5 prijavljenih radnika. U novembru sam prijavio jos 2 radnika koji su bili na birou vise od 6 meseci. Interesuje me da li imam pravo na subvenciju za ova dva radnika?

   
 • Dobio sam subvenciju od Nacionalne sliybe za zaposljavanje teze zaosljivih radnika od 500.000,00.din. Treba da zaposlim dva radnika. Da li imam pravo na subvenciju od 75% koja je stupila na snagu od 10.01.2016.god.

   
 • Dobila sam subvenciju od Nacionalne slizbe za zaposljavanje teze zaposljivih radnika od 500.000.00din. Treba da zaposlim dva radnika. Da li imam pravo da koristim subvenciju od 75% za novozaposlene radnike. Do sada nisam imala zaposljene radnike.

   
 • Pozdrav za #ft1p i Milina,

  interesuje me da li postoje neke subvencije/pogodnosti i imas li neki savet za otvaranje preduzetnicke agencije u IT sektoru? (Racunarsko programiranje i tome slicno)

   
 • Da li je neko dosada uspeo da podnese poresku pirjavu i da ostvari pravo na povracaj sredstava po osnovu subvencije od 75 % na osnovu subvencije 2 ili vsie novozaposlenih radnika od 01.01.2016. godine? I ako jeste, na koji nacin? Jer sifru 101110 koja se odnosi na te novozaposleno po cl. 21 g Zakona sistem e-Porezi ne prepoznaje, tj. javlja gresku, a ona je propisana Uredbom iz februara 2016. godine.
  Bez te sifre Poreska uprava ne prima zahteve i ne vrsi povracaj sredstava po osnovu te subvencije, a ona se ne moze uneti prilikom podnosenja prijave.
  Da li neko zna kada ce taj problem biti resen (PU kaze da je problem da spoljnog izradjivaca aplikacija koji nije izvrsio prilagodjavanje i to traje vise od 3 meseca, prakticno od pocetka godine??

   
   • Hvala na odgovoru.
    Koliko je meni poznato, to azuriranje je najavljeno jos pre nekog vremena, ali jos uvek nije sprovedeno. Iskreno se nadam da ce biti vrlo uskoro reseno.
    Ako imate saznanje kako da za sada predamo tu prijavu, tj. sa kojom sifrom vrste prihoda, ako se ona razlikuje od one koju sam ja koristio, 199000, molim Vas da mi to i napisete.
    Sve pohvale za Vas sajt i brze odgovore.

     
    • To je pitanje nisam imao ovako granični slučaj pa da li će ga neko tačno kalendarski gledati ili će mesec gledati kao 30 dana najsigurnija opcija je da idete direktno kod svog referenta koji će taj predmet i raditi i da on tačno potvrdi ako je moguće još napismeno bilo bi idealno.

      
     • A joj,znači postoji mogućnost da ne bude to moglo jer je mene njihov knjigovođa već prijavio od prvog i sad su u dilemi da li ce dobiti uopšte taj povracaj.

       
 • Pozdrav, Milane……
  Od 01.06.2016 god imam novog ranika,i imam pravo na subencije od 65%, pored PPP-PD obrasca, sa propisanom šifrom prihoda potrebno je podneti i zahtev za povraćaj dela plaćenih poreza i doprinosa, kao i uverenje iz CROSO….takodje i potvrda od NSZ da je lice duže od šest meseci na biro…..zanima ne gde sve to predati!? Unapred hvala….

   
 • Prijavio sam radnika od 01.10.2015. i koristio sam pravo na povracaj dela poreza i doprinosa (dobio sam povracaj za sest meseci). Znam da neko vreme firma ne sme da otpusti tog zaposlenog zato sto je koristila subvencije, ali radnik sada zeli da da otkaz. Pa me zanima da li je moguce da se raskine ugovor o radu, tj da se odjavi radnik i kakva je procedura u tom slucaju, da li firma placa neke penale (verovatno bi trebalo da se vrati taj iznos koji je dobijen kao povracaj)? Hvala

   
 • Imam privatnu firmu bez ijednog zaposlenog i trenutno bih zaposlio jedno lice. Imam glavnog kandidata, koji do sada nije zapošljavan. Koliko vidim, ostvarujem sve uslove da ga zaposlim. Želeo bih samo da pitam, na koji vremenski period dobijamo povraćaj poreza, odnosno, poreske olakšice?

   
 • Postovani, firma,prduzetnik je u pitanju, je osnovana 1.10.2015. god i od tada ima prijavljenog jednog radnika-vlasnika, ako bi sada vlasnika zaposlio jos jednog radnika da li vl ima pravo na subvencije od 65%?

  I jel mozete malo da mi objasnite oko subvenc, da li tih 65 % subv. drzava placa a preduzetnik 35%, ili preduzetnik dobija neki iznos novca na racun firme? Kako to funkcionise jel mozete da pojasnite malo ?? Hvala unapred

   
  • Funkcioniše tako što VI uplatite ceo iznos, podnesete zahtev za povraćaj i ako je sve ok onda država vrati 65%. Ukoliko je ovo slučaj kao što ste opisali imali bi pravo na povraćaj 65%.

    
 • Da li radnik mora da bude trenutno 6 meseci na birou ili moze i ako je u proslosti vezao 6 ili vise pa skinut i ponovo prijavljen ?

   
 • Da li je moguce da se sada izmene elektronske prijave ( sifra prihoda ) i ostvari subvencija za radnika koji je prijavjen od 01.01.2016.? Tj. da li mogu da podnesem zahtev poreskoj upravi za subvencije unazad sest meseci? I da li postoji uslov koliko taj radnik mora ostati zaposlen posle kraja 2017.godine? Hvala unapred na odgovoru 🙂

   
  • Moguće je raditi unazad izmenu i tražiti povraćaj ne znam koliko je rok zastarevanja ali ukoliko su svi ostali uslovi ispunjeni mislim da nema smetnji. Nepostoji uslov da taj radnik ostane zaposlen posle 2017.

    
 • Da li postoji neki rok koliko dugo novozaposleno lice mora da bude u radnom odnosu kod poslodavca? I da li poslodavac mora da zaposli neko drugo lice ukoliko postoji propisani rok,a zeli da raskine ugovor sa novozaposlenim? Unapred hvala! Pozdrav

   
 • Postovani Milane,
  Moj suprug je zaposlen u jednoj firmi zvanicno od 01.06.2016….ali vlasnik mu skida sa plate penziono i socijalno,oko 12.000 mesecno,jer je suprug trazio da bude prijavljen.Cak mu skida sa plate i 1200 mesecno za usluge knjigovodje i obracun plate.Razliku novca ce mu navodno vratiti,kada mu drzava refundira novac,tj tih 65%-.On ce njemu onda ostatak vratiti (mom suprugu ce vratiti tih 7.500 od skinutih 12.000 sa plate).Ako ste me razumeli,moj ce suprug sam uplacivati sebi oko 4.500 mesecno.Moje pitanje glasi,kako da proverimo da li je knjigovodja uopste podneo zahteve za povrat novca.Firma se nalazi u Novom Sadu,ali suprug radi u ogranku u Vrbasu.Sada je vec 19.08. a suprug nije dobio povracaj ni za jun mesec.Pozdrav iz Vrbasa.

   
  • Моžete traži od knjigovođe overeni zahtev za povraćaj doprinosa da se vidi da je predat na pisarnici i tu se vidi koji je datum predaje na pisarnici stoji pečat ministarstvo finansija poreska uprava i piše u zahtevu za koji je mesec.

    
 • Pozdrav,
  Malo sam nov u tematici, no zanima me da li olakšice važe za lica koja nikada ranije nisu bila u radnom odnosu? Da li su olakšice vremenski odredjene datumom (kraj 2017.), ili trajanjem (prvih godinu dana rada, na primer)?

  Hvala unapred.

   
 • Postovani Milane,

  Firma je osnovana septembra 2015.Od tada je broj zaposlenih varirao od 1 do 10.
  Trenutan broj zaposlenih je 5,i oni su svi prijavljeni od novembra 2015.+direktor koji je prijavljen od osnivanja.
  Da li sada mogu da predam zahtev za povracaj, za koje radnike i za koji vremenski period?
  Unapred hvala

   
 • postovani na sajtu porezi.blogspot procitala sam da vise nije potrebno da se na birou bude 6 meseci za dobijanje olaksica i to po zakonu od januara 2016,mozeteli proveriti da li je to tacno?srdacan pozdrav

   
 • Ne znam kako da otvorim novo pitanje, pa se nadovezujem na Vaš komentar iako nije na ovu temu 🙁
  Pitanje je rashodovanje Osnovnog sredstva (kompjutera) koje je neupotrebljivo (ne može da se ni popravi). Da li kad ga isknjižimo stavom 029 IV/023 NV /570 SV, Pošto ima neku vrednost u knjigama (koja je nama gubitak 570), a ovo sredstvo ne prodajemo, imamo li obavezu da obračunampo i platimo PDV (kako se to knjiži – kao Manjak? Na koju vrednost se računa PDV Nabavnu ili sadašnju?) u knjigu izlaznih računa kako se evidentira (kome izdamo “fakturu” , jer ne možemo ni da prodamo jer je skroz neupotrebljivo).

  Hvala Vam unapred ako imate odgovor! Sve pohvale!

   
 • dali imam pravo da koristim umanjenje 65% za novozaposlenog radnika, ako sam radnju otvorila 25.septembra 2014.godine i a imala sam prijavljenog radnika u periodu od 1.decembra 2014 -20.08.2016..godine,

   
 • Kako sam informisana subvencija vazi do 31,12,2017,godine dali postoji obaveza da i posle tog datuma radnik mora da ostane u radnom odnosu, koliko vremenski, ako bi bio prijavljen od 01,10,2016,godine.
  Unapred hvala

   
 • Postovanje,

  sta se desava kad se zatvori firma a imala sam zaposljenog radnika skinutog sa biroa sa svim uslovima za povracaj 65 %? Da li isplacuju novac ili ne?

   
 • Postovani Milane,

  da li osnivac privrednog drustva ima pravo na subvenciju poreza i doprinosa od 65%, dustvo osnivano 12.09.2016. godine, ispunjava uslov nezaposljeno lice vise od 6 meseci.
  Unapred hvala na odgovoru!

   
 • Postovani Milane,
  U firmi imam nekoliko prijave i odjave radnika u ovoj godini. Pre toga nisam.
  Prvi radnik je prijavljen 22.02., i jos uvek je prijavljen, ali ne ispunjava uslove za umanjenje doprinosa. Od decembra ce biti na porodiljskom bolovanju.
  Drugi radnik je radio od 15.03. do 03.06. Nije ispunjavao uslove za umanjenje.
  Treci radnik je radio od 25.03. do 20.07. Nije ispunjavao uslove za umanjenje.
  Cetvrti radnik je u radnom odnosu od 28.04. i jos uvek radi.Ispunjava uslove za umanjenje.
  Peti i sesti radnik su bili na probnom radu 10 dana i bili osigurani za to vreme.
  Interesuje me, da li sada treba da osiguram druga dva radnika, kako bih ostvarila pravo na umanjenje od 65% ili mogu jednog, pa kasnije jos jednog, kada bude bilo potrebe za radnikom.
  Unapred zahvalna.

   
 • BItno je da taj jedan radnik bude povećanje u odnosu na 31.03.2014 ili datum osnivanja firme, a kasnije i kada drugog prijavite i za njega možete tražiti 65% ili oboje ako prijavite i oni su povećanje onda možete ostvariti 75%.

   
  • Recite mi samo jos ovo, molim Vas. Radnik koji je prijavljen od 28.04. i ispunjava uslov za umanjenje, da li i dalje ima prava na umanjenje, ukoliko sam zakasnila sa placanjem doprinosa ? Nisam jos uvek podnosila zahtev za povracaj. I da li ce to kasnjenje placanja uticati na svakog narednog prijavljenog radnika ili ne ? Normalno, uz redovno izmirene doprinose.

    
 • Postovani,
  Ako je radnik prijavljen u mesecu septembru 2016 i ispunjava uslove za olaksicu 65 posto, a naredna dva radnika koja bi se prijavila 01.10. bi ispunjavala uslove za olaksicu 75 posto. Zanima me da li moze da se koristi istovremeno znaci za jednog 65 a za ostala dva 75 posto posto Poreska uprava kaze da ne moze?Jasno mi je da mozemo za sva tri od 01.10 koristiti 75 posto ali ta dva ce biti u radnom odnosu mozda ni godinu dana pa bi automatski izgubli pravo na subvenciju za prvog osim ako taj prvi nije na 65 posto.
  Hvala

   
 • Pitanje:
  25/03/2015 otvorila sam firmu . Zaposlila sam radnika i uzimam subvencije (65%)
  01/02/2016 zaposlila sam drugog radnika koji ce raditi do sredine 2017.(seli se iz zemlje)
  Planiram da zaposlim treceg radnika od 01/10/2016.koji ne ispunjava uslove za subvenciju.

  Pitanje- Drugi radnik – da li imam prava da uzmem subvencije za njega i ako ce raditi samo do kraja sledece godine?!
  – u odnosu na koji datum se posmatra broj radnika koji ne smem da smanjim?

  pomoc!
  Hvala unapred.

   
 • Da lì je moguce traziti potvrdu sa biroa o 6 meseci, posle mesec dana posle prijave, ti pocinjanja radnog odnosa, i da lì se onda moze traziti povracaj od 65%?

   
 • Poštovani Milane
  Primio sam radnika u radni odnos 1.10. 2015 na 12 meseci . Ugovor je istekao pre 5 dana . Radnik je bio više godina na birou i ja sam redovno izmirio sve obaveze . Dali imam pravo na povračaj dela doprinosa kao preduzetnik paušalac , pre toga nisam imao radnika .
  Koji obrasci su potrebni za podnošenje zahteva .

   
 • Postovani Milane,

  firma je otvorena 2011 i ja sam kao vlasnik (pausalac) jedina radila u njoj. U decembru bih otvorila porodiljsko ali ne bih prekinula obavljanje delatnosti nego bih angazovala poslovodju koji mora biti u radnom odnosu.
  Devojka sa kojom sam se dogovorila da me menja je oko godinu dana na birou sto bi znacilo da ima pravo na subvencije.
  E sada, kako ja preko leta nemam posla, takva je vrsta delatnosti ja bih prekinula delatnost u junu, julu i avgustu sledece godine sto znaci da bi njen Ugovor bio na 6 meseci. Da li bih ja morala da placam neke penale za to?
  Hvala Vam unapred.

   
 • Firma je osnovana juna 2015 godine. 31.10.2015. godine je imala 7 zaposlenih. Za dve radnice koristim olaksice od 65%. Broj zaposlenih se nije smanjivao. od 10.10.2016 godine treba da prijavim jednu radnicu koja je vise od 6 meseci na birou.
  Pitanje:
  1. kakve olaksice mogu da dobijem za nju 65% ili 75%
  2. planiram da je prijavim na odredjeno vreme od 3 meseca
  – dali onda imam pravo na olaksice?
  3. Ako je budem odjavila, dali gubim pravo na olaksice na ove dve zaposlene ukoliko se broj zaposlenih nece smanjiti u odnosu na 31.10.2016.

   
 • Postovani Milane,

  Ukoliko je osoba na birou duze od sest meseci ali je primio jednokratni novcani iznos za to vreme po “autorskom ugovoru” da li poslodavac ima pravo na subvencije?
  Hvala!

   
   • Postovani Milane,

    Imam jos nekoliko pitanja.
    Prilikom podnosenja zahteva za subvenciju od 65% koja sifra u ppp pd prijavi se pise?
    Koliko sam shvatila. Kada se uplate doprinosi tek tada se ide sa svim dokumentima u poresku. I prilaze se potvrda iz NSZ, neka dva uverenja iz CROSO, ppp pd izvod, i zahtev za povracaj.
    E sada, kada se vadi ta potvrda iz NSZ? Dok je ta osoba jos uvek na birou ili tek kada se predaje sve to u poreskoj? Da li postoji propisani obrazac za zahtev? Da li je potreban dokaz da su placeni prihodi ili to oni sami vide?
    Da li je potrebno pre prvog placanja doprinosa podneti neka dokumenta ili tek posle uplate prihoda?
    I da li sva ova dokumenta moraju da se podnose svakog meseca ili samo neki od njih.
    Izvinite na velikom broju pitanja. I mnogo Vam hvala na svim informacijama koje delite sa nama. 🙂

     
 • Poštovani Milane,
  Imam firmu od 2 zaposlena i koristim subvenciju za novozaposlene 65%, za oba zaposlena.
  Nakon isplate svake mesečne zarade posle 1-2,predajemo zahtev Poreskoj upravi. Prvih nekoliko meseci sve je funkionisalo, a poslednjih 6 su počeli da kasne sa obardom tj.refundacijom. Nakon više intervencija su uplatili 2, tako da sada kasne 4. Zakon kaže da Poreska treba u roku od 15 dana da refundira, ako je sve u redu. S obzirom da je sve u redu, kako da naplatimo sredstva na koja imamo pravo?
  Hvala

   
 • Postovani Milane,
  Firma je registrovana 01.10.2015. godine. Imamo 2 zaposlena radnika ( preduzetnik + 1 zaposleni). Preduzetnik je zaposlen od 01.10.2015. a drugi zaposleni od 16.11.2015.Pre zaposlenja oboje smo bili prijavljeni duze od 6 meseci kod NSZZ. Da li oboje imamo pravo na subvenciju od 65%?

  Unapred hvala

   
 • Imam preduzece u kome je pored mene zaposlen jos jedan radnik od osnivanja tj septembra 2012 godine. U novembru 2014 zaposlila sam jos jednog radnika koji je radio do januara 2015. Kako bih sada ponovo zaposlila tog radnika interesuje me da li po osnovu njegovog ponovnog zaposlenja imam pravo na subvenciju od 65%? obzirom da nikada do sada nisam koristila te subvencije.

   
  • Ukoliko ga ponovo zaposlete nemate pravo da za njega koristite 65% povraćaj pošto je to bivše povezano lice ali može da se dogodi da Vam dozvole ako ima više od 6 meseci na birou pošto vidim da ovo sa povezanim licima nije zaživelo baš u praksi.

    
 • Postovani Milane, firma od 01. Januara 2016. a i trenutno ima 3 radnika vise u odnosu na propisani datum. Za dva radnika je postojao ispunjen uslov od 6 meseci na birou i dobijaju se subvencije od 75%. Pitanje: ako jedan radnik za koga se dobija subvencija postane tehnoloski visak ili raskine radni odnos , kako god, moze li firma za ovog jednog radnika dalje ostvarivati subvencija bar od 65%, bez novog zaposljavanja? Iz prethodnih Vasih diskusija zakljucujem da kazneni poeni ne postoje. Veliki pozdrav i hvala unapred.

   
  • Ne postoji kazneni poeni svakako u ovom slučaju, ali ovo ne bih znao tj nisam imao u praksi navodno su mi za ovakvu situaciju rekli da ne bi mogli da ostvarite 65% ali ne znam da li bi u praksi bilo drugačije ako je već došlo do te situacije ništa Vas ne košta da probate.

    
 • Postovani,imam sansu za zaposlenje.Ali ne znam da li je problem,sto sam do pre dva meseca bila ,,kaznjena,,zbog zakasnjenja prijave,pa samim tim izbrisana sa evidencije.Ponovo sam se prijavila pocetkom septembra,sto znaci da sam na zavodu,tek dva meseca.
  Poslodavac bi me uzeo sa zavoda,samo uz taj program subvencije…pa je moje pitanje, da li ispunjavam uslove(s’obzirom da sam na zavodu 2 meseca, ili se racunaju i sve predhodne godine koje sam bila na evidenciji,pre brisanja, zbog zakasnjenja?)
  I postoji li neko drugo resenje ukoliko ovo nije moguce,osim da sacekam jos 4 meseca?☺
  Hvala i izvinjavam se na poduzem tekstu.

   
 • Postovani,planiram da otvorim firmu u kojoj bih ja kao direktor tj.vlasnik bila prijavljena i kao radnik,da li bih mogla da koristim povracaj od 65% ili bih morala da zaposlim jos jednog radnika?

   
 • Postovani,
  firma za jednog zaposlenog od oktobra 2015.g. ostaruje olaksice od 65 %. Taj radnik bi dao otkaz , a na njegovo mesto bi bio primljen drugi koji ispunjava uslov za olaksice. Da li imamo neke penale zbog otkaza jednog i da li mozemo koristiti olaksicu za drugog, naravno od 65%.
  Hvala unapred

   
 • Poštovani,
  Preduzetnik ima radnika starijeg od 50 godina sa subvencijim. Subvencija je istekla u maju 2016. Zaposleni traži odjavu zbog prelaska u drugo preduzeće. Šta da preduzetnik radi u tom slučaju a nije u mogućnosti nikog da prijavi?

   
 • Preduzetnik je na dan 31.03.2014. goidne imao jednog zaposlenog radinka. U novembru ove godine je zaposlio drugog radnika sa subvencijom 65%. Da li ce izgubiri pravo na subvenciju ako prvog radnika odjavi? I dalje ce imati jednog zaposlenog, kao i na dan 31.03.2014.

   
 • Postovani,
  Ja sam vlasnica preduzeca i imala sam jednog radnika do 16.09.2016. kada je dao otkaz. Od tada sam samo ja prijavljena u preduzecu ali planiram da od januara prijavim jos dva radnika obojica su vise od 6 meseci na birou, s tim sto bih jednog od njih morala da proglasim i zakonskim zastupnikom jer od polovine marta 2017 bicu na porodiljskom bolovanju. Da li mozda ja ispunjavam uslove za subvenciju jednog radnika ako ih prijavim obojicu u isto vreme?

   
 • Imam trgovinsku radnju i planiram da zaposlim radnika sa biroa na godinu i po dana, tacnije do aprila 2018. Koliko sam razumeo, imam pravo na povracaj samo do kraja 2017., a za period od 1.1. do 1.4.2018, nemam pravo na povracaj?

   
 • Postovani da li imam pravo na subvenciju ako zaposlim lice koje je na zavodu za zaposljavanje duze od 6 meseci ali iz druge opstine (firmu imam u Bg a zaposljavam radnika iz NS)?

   
 • Postovani Milane imam priliku da se zaposlim ali bi poslodavac hteo da ostvari subvenciju za mene.Ja bih u trenutku prijavljivanja bila 5 meseci na zavodu(s tim da sam tri meseca primala novcanu naknadu).Cula sam da ce od 2017. tih obaveznih 6 meseci na zavodu biti smanjeno na 3,da li je to istina i ako nije da li poslodavac moze da ostvari neku subvenciju i sa mojih 5.meseci?Srdacan pozdrav!

   
 • Postovani,planiram da otvorim proizvodnju i zaposlim veci broj radnika(izmedju deset i dvadeset),pa me interesuje koja je subvencija povoljnija za mene,150.000 po radniku ili 75% na doprinose.Cuo sam da subvencija za doprinose vazi dve godine ali iz Vasih odgovora nisam stekao to uverenje.Posedujem proizvodno prometnu radnju vec petnaestak godina i imam u kontinuitetu troje zaposljenih.Unapred hvala na odgovoru

   
  • Subvncija od 65% i 75% traje do kraja 2017 godine, a ako dobije subvenciju npr po 150.000 din po radniku tada imate obavezu da radnika imate 24 meseca prijavljenog. Možete sami izračunati koliko će iznositi od doprinosa taj deo povraćaja i videti šta Vam je ispativije.

    
 • Molim Vas da samo pojasnim,da li znaci da 2018g.necu imati subvenciju za doprinose?U tom slucaju,ako marta meseca zaposlim radnike,dobicu subvencije samo za deset meseci,sto je,otprilike,devedeset hiljada.Da li postoji mogucnost da se subvencija nekom uredbom produzi na 2018g?Hvala i pozdrav

   
 • Poštovani,

  da li može da se ostvari subvencija za lice koje ispunjava uslov od najmanje šest meseci na birou, ako je to lice primalo novčanu naknadu od zavoda za zapošljavanje?

  Hvala unapred na odgovoru

   
 • Postovani Milane, da li i srednja preduzeca mogu ostvariti subvencije za novozaposlene ili se odnosi samo na mikro i mala preduzeca?
  Hvala

   
 • Postovani,
  s obzirom da sam pre tri meseca pocela da staziram preko konkursa na birou i ostalo mi jos tri meseca do kraja, a u medjuvremenu jedan poslodavac mi je ponudio posao i ja sam planirala da prekinem staziranje i da predjem na taj drugi posao koji mi je isplativiji nego staziranje. Poslodavac mi je ponudio da me prijavi preko konkursa za subvencije za nezaposlene koji je takodje preko biroa. da li ja smem da se prijavim i na taj konkurs za subvencije i da ovamo prekinem staziranje ili ce me zbog prekida staziranja na birou sankcionisati zabranom da ne mogu da se prijavim na konkurs za subvencije? Nadam se da sam razumno objasnila. unapred hvala

   
  • Ana nažalost ne mogu Vam ovde pomoći pošto zavisi šta mislite pod stažiranjem da li je to neki program NSZ ili nije i koja je subvencija u pitanju. Najbolje je da pozovite NSZ i pitate ih to direktno možete telefonom dobićete najpreciniji odgovor.

    
 • Kada se predaju dokumenta za povracaj uplaceniog poreze i doprinosa da li uz sva dokumenta treba da se preda i Ugovor o radu?
  Na sajtu poreske ne treba ali su mi rekli da su u filijali Stari grad trazili. Ne znam kako je na Zvezdari. Da li imate tu informaciju?
  Hvala

   
 • Poštovani,

  interesuje me da li bih imala pravo na subvenciju od 65%, radnik ispunjava uslov da je 6 meseci na birou, a firma je osnovana u decembru 2015, u pitanju je preduzetnička radnja i bilo bi povećanje radnika? Da li ima neka veze što je firma iz Beograda, a radnik je na birou u drugom gradu, zivi u Beogradu, ali je prijavljen sa adresom u drugom gradu?

   
 • Postovani, koje su obaveze poslodavca prema zaposlenoj trudnici na ugovor na odredjeno vreme od 3 meseca, a za istu imam subvenciju jer je bila nezaposlena vise od 6 meseci na birou?

  Unapred hvala.

   
 • Poštovani, prijavljen sam na birou duže od 3 meseca. Mlađi sam od 30 godina. Koje olakšice bi poslodavac dobio ako bi me zaposlio na određeno ili neodređeno a koje olakšice bi dobio ako bi me primili kao pripravnika?

   
 • Postovani,
  firma posluje od2000.godine,
  2014 je imala 25,a31.10.2015.6 radnika.Trenutno zaposljava 8 radnika a u planu je da zaposli jos 7 novih radnika prijavljenih na Zavod
  Interesuje me da li ima pravo na povracaj poreza i doprinosa za ove novoprijavljene radnike
  Hvala

   
 • Postovani ja imam sledece pitanje. Osnovala sam radnju 2015 god. Radnika skinula sa biroa u aprilu 2016god. Podneli zahtev za refundaciju doprinosa u septembru. Jos uvek mi nije stiglo resenje. Posto smo iz Novog Sada gde bih mogla proveriti sta je sa mojim predmetom?

   
  • To radi poreska uprava u Novom Sadu u ovom slučaju tako da sa njima proveriti ponesiti dokaz da ste predali da li imate broj predmeta i potražite prvo kod svog inspektora pa će Vas on upititi ako neko drugi to radi.

    
 • Pozdrav gos. Milane
  Molila bih Vas da mi odgovorite kakve sve povlastice moze da dobije moj poslodavac s obzirom da imam 57 god i da sam invalid , a i da sam duze od godinu dana na birou . Prijavljena sam na neodredjeno (za stalno)

   
 • Pozdrav,

  Moja firma ima 20-tak zaposlenih i imam uslov da retroaktivno od juna prošle godine podnesem zahtev za povraćaj poreza i doprinosa za 6 osoba.
  Pitanje je vezano za tehniku podnošenja, u uputstvu stoji sledeće :
  “Пре подношења захтева за повраћај послодавац треба да поднесе пријаву ППП-ПД
  у којој ће исказати податке само за новозапослена лица за која ће тражити повраћај ”
  Ja sam prijavu podnosio za sva lica, ne samo za one za koje treba da podnesem zahtev, da li to može da bude probelm ?

  Hvala unapred

  Goran

   
 • Hvala na odgovoru,

  Još jedno pitanje vezano za one potvrde od NSZ koje se podnose samo prvi put.
  Probao sam da pomoću one aplikacije koja se instalira na računaru, Obveznik, izvadim te potvrde, međutim dobijam obične Excel fajlove, koji nemaju niti elektronski potpis niti nikakve oznake NSZ, da li ja negde grešim ili treba da se preda takav odštampan Excel fajl ?

   
 • Postovani,

  Mikro pravno lice smo. 31.10.2015. smo imali 6 radnika. Od tada nije bilo smanjenja u broju zaposlenih radnika.
  26.10.2016. primili smo jednog radnika na odredjeno vreme, ko je bilo vec 6 meseci prijavljen u NSZ. Ali nismo ispunjavali uslove za koriscenje refundaciju poreza i doprinosa od 65%.
  Medjutim 26.01.2017. godine smo zaposlili jos jednog radnika, takodje samo na odredjeno vreme, ali on NIJE bilo u evidenciji NSZ-a, samo pre zaposljenja je registrovao.
  Pitanje je, da sada imamo za 2 radnika vise u odnosu na stanje na dan 31.10.2015, ali samo jedan radnik ispunjava uslove za koriscenje refundaciju dela poreza i doprinosa.
  Ako ja dobro razumem onda u ovom slucaju mozemo koristiti refundaciju dela poreza i doprinosa od 75% jer smo zaposlili najmanje 2 novozaposlenih radnika od 01.01.2016, ali SAMO za prvog radnika (zaposlen 26.10.2016) to mozemo zahtevati i SAMO od datuma kada smo primili i drugog radnika, znaci od 26.01.2017.
  Molim Vas dajte Vase misljenje o tome.
  Unapred hvala!

   
   • Znaci za oba radnika mora da se ispunjava uslov od toga da su vise od 6 meseci na birou, da bismo dobili refundaciju SAMO za jednog radnika?
    Jer samo prvi radnik to ispunjava, zato sam mislio da cu samo za njega podtneti zahtev za refundaciju.
    Drugog radnika sam zaposlio samo da ukupan broj zaposlenih bude veci za 2 radnika u odnosu na dan 31.10.2015. (jer je to takodje uslov)

    Hvala

     
 • poštovani…..hteo bih da zaposlim radnika koji je duže od šest meseci na listi NSZ čak više od godinu dana ali je pre mesec dana skinut sa biroa na pet dana (nije došlo do dogovora sa novim poslodavcem i ugovor raskinut)
  pa me zanima da li i dalje imam pravo na taj povracaj od 65% na njega s obzirom na kratak vremenski period koji je povučen sa biroa

   
 • Postovani Milane
  da li mozda znate da li ce subvencija za novozaposlene randike
  trajati i posle 31.12.2017 godine
  S postovanjem
  LJiljana Tepavac

   
 • Postovani

  Hteo bih da zaposlim dva radnika u preduzetnickoj radnji otvorenoj 2015-te godine i koja do sada nije imala zaposlenih sem vlasnika. Jedan je nezaposlen vise od 10 godina ali nikada nije bio prijavljen na biro-u a drugi je na birou duze od 6 meseci. Da li mogu na njih da ostvarim povracaj uplacenih doprinosa, koliki procenat i do kada to vazi?

  Hvala unapred

   
 • Postovanje, Milane!

  Molim Vas, da li mi mozete odgovoriti na sledece pitanje:
  ako se otvara ogranak koji ce se baviti turistickom delatnoscu, da li zaposleni iz sedista firme i vec ostvaruju subvenciju od 65%, mogu sedeti i u ogranku, a da im to ne utice na subvenciju?

  Hvala mnogo!

   
 • Pozdrav,
  ako sam dobro razumela: ako poslodavac podnes zahtev za subvenciju sada – moci ce da dobija novcanu nadoknadu samo do kraja 2017?

  Odlican sajt, svaka cast! 🙂

   
 • Poštovanje Milane.
  Molim Vas da mi odgovorite da li postoji uslov za povraćaj sredstava, ukoliko je radnik, koji ispunjava uslov od 6 meseci, prekinuo radni odnos, nakon godinu dana, pritom postoji kasnjenje u izmirivanju doprinosa, a na njegovom radnom mestu nije prijavljen novi radnik ?
  Unapred zahvalna.

   
  • Samo radnik mora biti prijavljen pre perioda plaćanja doprinosa tj ako je odjavljen npr sa 01.01.2017 i doprinosi plaćani posle tog datuma ti doprinose ne mogu biti vraćeni a dorpinosi plaćani pre tog datuma mogu biti vraćeni.

    
 • Da li se subvencija odnosi i na zapošljavanje radnika na određeno vreme koji ispunjavaju uslov boravka na birou?

  Do kog vremena po ukidanju subvencije postoji obaveza “prebrojavanja” radnika u odnosu na predhodni vremenski period ili ta obaveza prestaje datumom ukidanja subvencije?

   
 • Postovani,
  Pocetkom ove godine sam kao nezaposleno lice sa NSZ otvorila preduzetnicku radnju i zaposlila 4radnika takodje sa NSZ.Ja kao vlasnik sam takodje u radnom odnosu.Imam li ja pravo na povracaj doprinosa i da li radnici i pored potvrda iz NSZ moraju da pisu izjave kako bi ostvarila pravo na subvenciju?Unapred hvala

   
   • Da li to znači da preduzetnik ne može da koristi subvenciju na sina kao novozaposlenog iako ispunjava sve uslove?
    Unapred hvala na odgovoru

     
     • Imam slučaj preduzetnice koja je zaposlila svoga sina sa biroa koji ispunjava uslove za subvenciju(preko 6 meseci na birou, predstavlja povećanje broja zaposlenih, nije bio zaposlen u povezanom pravnom licu).
      Referent u PU traži da odustanemo od zahteva za subvenciju zato što je sin povezano lice sa preduzetnicom i kaže da nema pravo na istu.
      Napominjem da smo dali dve izjave prilikom podnošenja zahteva:
      1. Izjavu novozaposlenog da je bio prijavljen na birou i da nije ostvario nikakav prihod po osnovu radnog angažovanja.
      2. Izjavu poslodavca da novozaposleno lice nije bilo zaposleno u povezanom pravnom licu.
      Referent u PU kategorički tvrdi da ne može subvencija i kao dodatni dokaz traži izvod iz matične knjige rođenih da bi mogla da donese rešenje o odbijanju.
      Kako postupiti u ovakvoj situaciji?
      Unapred hvala na odgovoru.

       
     • Ja bih im odneo izjavu da sam saglasan da mogu da prikupe sve što im treba (po novom ZUP-u), pa neka traži od drugih institucija šta joj treba. Sačekao rešenje o odbijanju i na isto se žalio drugostepenom organu. To što su Vam naveli kao razlog odbijanja, po meni, nema blage veze, što bi naš narod rek’o.

       
 • Postovani,
  01.04. smo zaposlili 1 radnika a 01.05.2017 drugog radnika. Oba su bila na birou duze od 6 meseci. U odnosu na 2014 godinu firmi bi to bilo povecanje broja radnika. Da li imamo pravo da koristimo olaksice za oba radnika i kolike?

   
 • Postovani,
  U decembru sam otvorila firmu. U aprilu zaposlila radnicu koja je bila 4 meseca na birou,…da li ja imam pravo na ikakve subvencije,za samozaposljavanje ili za radnicu? Ona ima vise od 50 godina,a ja nisam bila na birou pre otvaranja firme. Hvala unapred

   
 • Poštovani,
  Mi ćemo zaposliti radnika ovog meseca, pa me samo zanima, da li odmah po zapošljavanju konkurišemo za subvenciju, ili povraćaj tražimo tek kasnije? Kakva je procedura?
  Unapred hvala

   
 • Poštovani Milane, da li kada se uzima radnik sa biroa mora da bude prijavljen na odredjeni period zbog subvencije ili ne mora da bude prijavljen na odredjeni period? Npr. da li mora da bude prijavljen dve – tri godine, ili može i godinu dana.? I šta to znači da lica ne smeju biti povezana? Hvala unapred

   
  • Možete biti prijavljen i na određeno i neodređeno dok je prijavljen može imati subvenciju, ali ona svakako traje do kraja godine. Povezana znači da ne možete npr da je neki radnik radio u nekoj Vašoj drugoj firmi pa posle 6 meseci prešao u neku Vašu 3 firmu. Kada kažem Vašu mislim da ste Vi vlasnik te firme.

    
 • Zdravo,

  potrebno mi je pojašnjenje što se tiče olakšica 65% za novozaposleog radnika koji je bio više od 6 meseci na Birou. Tačnije, nije mi najjasniji ovaj deo da olakšice traju do kraja 2017.g. Da li to znači da svaki radnik koji stupi u radni odnos do kraja 2017.g. (npr. 25.12.17.g.) ima pravo na olakšice naredne dve godine ili do kraja 2017.g. (zaključno sa zaradom za decembar) poslodavac ima pravo da traži povraćaj sredstava?

  Hvala unapred!

  Pozdrav,

  Jovana

   
 • Postovani koliko se to vraca na 65% ako zaposlim jednog radnika sa minimalnom zaradom 24000 neto 38 000 bruto koliko bi para mogao da dobijem nazad pojasnite to

   
 • Postovani,suprug je u aprilu otvorio firmu.Pausalac je.Sediste firme nije u Bg,a ja sam na birou u Bg .Kada bi me prijavio da li bi ostvarili tih 65%.Hvala Vam unapred

   
 • Poštovani, po BOP-u za jun 2017. imamo pretplatu zato što je doneto pozitivno rešenje po našem zahtevu za refundaciju PID za taj period (tu poresku prijavu), sredstva nam PU ne isplaćuje zato što nismo platili PID za jul 2017. Da li možemo podneti zahtev za preknjiženje i pretplatu koju imamo po BOP-u za jun (povraćaj za novozaposlene) preknjižimo na BOP za mesec jul za koji dugujemo PID??

  Hvala.

   
 • Pštovani Milane
  Primio sam subvenciju od NZS za prijem dva radnika starija od 50 godina . Od 1.10 2015 imam zaposlenog radnika za kojeg nisam imao subvenciju i sada moram da ga otpustim . Dali to smem i dali to ima posledice kod NZS.

   
 • Poštovani, da li poslodavac koji koristi podsticajna sredstva RAS-a preme Uredbi o privlačenju direktnih investicija može koristiti olakšicu za novozaposlene??

  Hvala.

   
  • Može koristiti olakšicu za novozaposleno bez obzira da li koristi sredstva RAS, ono što ne može je da za tog jednog radnika koristi 2 subvencije npr da je za jednog radnika dobio novac za zapošljavanje i da koristi povraćaj poreza i doprinosa.

    
   • Ok, hvala. Buni me samo to što su sredstva od RAS-a dobijena na osnovu Uredbe o privlačenju direktnih investicija (poslodavac zaposlio određeni broj lica, preuzeo obavezu da ta radna mesta drži popunjena određeni vremenski period i da investira određenu sumu u periodu od tri godine). Poslodavac je dobio neklu sumu (oko 5000eur) po radniku i zaposlio oko 400-500 radnika. Znam da poslodavac može koristiti olakšicu za novozaposlena lica u kombinaciji sa podsticajnim sredstvima NSZ. Npr, poslodavac ostvario pravo na subvenciju za otvaranje novih radnih mesta (200.000rsd po radniku) i za to lice koristi i olakšicu za novozaposlene, ali ne znam da li se olakšica za novozaposlene može kmbinovati sa sredstvima po Uredbi o privlačenju direktnih investicija.

     
 • Poštovani, poslodavac koji prima subvenciju za dva radnika ( 65% jer nisu u isto vreme stupili u radni odnos), sada ima jos jednog radnika koji ispunjava sve uslove za subvenciju.

  Pitanje je koliko % ide subvencija za ta tri radnika sa razlicitim datumima prijave?
  I sta ako se desi da jedna od njih ode na trudničko bolovanje?

  Hvala

   
  • I za 3 radnika ima 65% i to do 31.12.2017 pogledajte novi video o tome. Kada ode na trudničko isto ima i od države povraćaj 65% za doprinose koji idu na teret poslodavca tj prvih 30 dana, a posle kada država refundira onda ne dobija povraćaj. Iskreno nisam imao u praksi ovakav slučaj pa ne znam da li je neko od službeni bio zbunjen što je vrlo moguće.

    
 • Poštovani,

  Da li se subvencija nastavlja za novozaposlena lica kod poslodavca,ako neko od subvencionisanih ode na bolovanje, pa se po isteku istog vrati na posao… Ima li poslodavac pravo da traži povraćaj doprinosa za zaposlenog koji je po isteku bolovanja bio na subvenciji?

  Pozdrav,
  Unapred hvala

   
 • Lice je duže od 6 meseci na zavodu.
  Primalo je nadoknadu sa zavoda tri meseca ,interesuje me da li ima pravo na subvenciju poslodavac za tog radnika
  Hvala

   
 • Poštovani,
  Preduzetnik je prvobitno imao jednu radnicu na refundaciji 65%. Kasnije je zaposlio još dve radnice i za njih takođe ostvario pravo na refundaciju 65%. Umeđuvremenu jedna radnica odlazi na trudničko bolovanje, tu poslodavac uspešno ostvaruje pravo na refundaciju za bolovanje do 30 dana.
  Situacija je da sad poslodavac ima jos jednu radnicu koja ide na trudnicko bolovanje.
  Da li poslodavac treba na mesto trudnica da primi nove radnike da ne izgubi pravo na refundaciju?

  Pozdrav,
  Irena

   
 • Postovani,
  Da li je uslov za dobijanje subvencije da radnik bude istog mesta prebivalista kao i sediste firme u kojoj bi se zaposlio i ostavario to pravo (npr. radnik je iz Novog Sada a sediste firme je u Beogradu, da li je to problem)?

  Hvala unapred na odgovoru!

  Pozdrav,
  Goran

   
 • Postovani, zaposlila sam osobu sa biroa i ostvarila pravo na subvenciju. Ukoliko ta radnica ode na trudnicko/porodiljsko da li ja placam samo prvi mesec bolovanja a sve ostalo drzava? I da li sam u obavezi posle porodiljskog da je vratim na posao ili mogu da je otpustim?
  Hvala unapred

   
   • Hvala na odgovoru. Posto sam kao korisnik subvencije uslovljena da izmirujem obaveze po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci. Pa sam mislila da bih po zavrsetku porodiljskog morala da nastavim sa placanjem tih obaveza.

     
 • Poštovani
  Imam trgovinsku radnju i u kontinuitetu radim punih 5 godina. Zaposlila bih nekog starijeg od 50 godina i ko je evidentiran kod nacionalne službe kao nezaposlen. Koliki su doprinosi u tom slučaju? Nemam sada prijavljene radnike.
  Pozdrav. Hvala

   
 • Slucajno naidjoh na sajt. Vidim da je redovno azurirano.
  Imam jedno pitanje.
  31.03.2014god sam imao 2 zaposlena. 07.04.2014god jedan zaposleni odlazi u invalidsku penziju usled bolesti.
  01.08.2014god zaposljavam radnika,koji ispunjava uslove,vise od 6 meseci na birou. Odobravaju mi povrat od 65% za avgust i septembar. U novembru me odbijaju i traze da vratim olaksicu koju sam dobio za prethodna 2 meseca.
  Kazite mi da li je to po pravilniku uredu?

   
 • Mogu li da ostvarim olakšici pod sledećim uslovima.
  1.Da zaposlim radnika 1.06.2018. sa 30% radnog vremena ( ispunjava sve uslove)
  2.Da 01.12. u radnicu prijavim va 100% radnog vremena i zaposlim još jednog radnika koji ispunjava ostale uslove.

   
 • Poštovani,
  imam sličnu dilemu oko zamene radnika kao Johndoe od 18.02.2018. i to:
  1) Koristim subvenciju za dva novozaposlena radnika 75%
  2) 31.10.2015.g. imao sam jednog radnika
  3) trenutno imam 3 radnika
  Jedan radnik je dobio rešenje za invalidsku penziju i uskoro ćemo morati da ga odjavimo.
  Pitanje: Da li prijava novog radnika za zamenu treba da bude pre odjave, na isti dan ili sledeći dan ili nije bitno zato što sa njim povećavamo broj radnika, samo da bude u toku istog meseca?
  Srdačan pozdrav

   
  • Sledeći dan kada ovaj radnik bude odjavljen ili ako bude posle u toku meseca ili čak sledećeg meseca dok ne bude bio prijavljen drugi radnik za taj period nećete moći da tražite povraćaj.

    
 • Postovani. Sestra mi radi u jednom frizerskom salonu, gazda tog salona tek treba da je prijavi i skine sa biroa inace je tu godinu dana. Njegov zahtev je bio da doprinose drzavi isplacuje i ona 50% sto po njegovim recima prvih godinu dana da daje po 4000 dinara a svaku narednu po 8000 da. Sts uraditi povodom tog pitanja?

   
 • Poštovani,
  Kako registrovati proizvodnju roletni , komarnika, venecijanera na kućnoj adresi. Da li računi struja ,voda itd stižu na pravno lice ? Sa kojom šifrom registrovati ?

   
 • Pozdrav radim za jednog privatnika i uzeo je subvencije 180000 u 2017 koje traju do avgusta kada pada 12 meseci 2018. Posto sam sam u proizvodnji i hocu da dam otkaz jel se ne snalazim dobro i ne ide mi posao dali on mora da vrati novac zavodu ako je dam okaz ili mora da mi nadje zamenu da nebi vracao novac ima nas dvoje zaposlenih a samo za mene je dobio subvencije hvala

   
 • Postovani 01.05.2017g sam zaposlila 2 radnika i za njih ostvarujem subvencije 75%.
  1. Koliko dugo mogu potrazivati subvencije?
  2, Da li jednom radniku za koga sam dobivala subvencije mogu dati otkaz kao tehnoliski visak?

   
 • Postovani Milane, koristimo subvenciju povracaja poreza i doprinosa od 75% za dva radnika od avgusta 2017. godine. Jedna radnica ide na porodiljsko bolovanje u trajanju od godinu dana – do juna 2019. god.
  1. Sta ce se desiti sa subvencijom za prvog radnika? Da li ce preci na 65%? Mozemo li nastaviti da trazimo povracaj do kraja 2019. god?
  2. Da li za drugu radnicu kada se vrati sa porodiljskog odsustva u junu 2019. god mozemo da nastavimo sa trazimo povracaj do kraja 2019. god?
  Hvala

   
 • Postovani,
  zaposlila sam tri radnika u aprilu 2018. godine i za njih dobila 750.000 dinara od NZS, tj. 250.000 hiljade po radniku.
  Interesuje me da li za njih mogu ostvariti poresku olaksicu od 75% ?

   
 • Postovani,
  prijavila sam radnika sa ispunjenim uslovima za povratk 65% doprinosa ,oktobra 2017 .Firma se nalazi u Nisu.Do sad nije nista refundirano,pa me zanima kome da se obratim?
  Unapred hvala

   
 • Da li firma koja je mikro pravno lice, može da bira da li će da poreske olakšice koristi po članu 21v ili ih mora koristiti po članu 21 d koji se baš odnosi na mala i mikro pravna lica? Konkretno na dan 31.10.2015. imali smo veći broj radnika, pa nam više odgovara broj radnika na dan 31.03.2014.(jer smo tada imali manji broj radnika) iako je tu poreska olakšica manja 65%?

   
 • Gospodine Milane imam jedno pitanje za vas tice se subvenncija. Trenutno imam pet radnika na subvencije i jednu radnicu koja nije na subvencije,ta radnica stice pravo na biro rada dve godine i posle toga ide u penziju. Pa me interesuje ako nju odjavim i posaljem na zavod dali gubim pravo na subvencije za ovih pet radnika a da sam 31.03 2014 imala dva radnika. Hvala

   

Ostavite komentar

Loading...