Subvencije za novozaposlene – kako ih ostvariti?

Postoje li subvencije države za zapošljavanje? Ko ih možemo koristiti? Da li ih realno možemo ostvariti? Šta je potrebno ispuniti od uslova?  Sve to možete saznati u ovoj epizodi. Nove informacije o subvencijama od 01.01.2018. Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević Transkript: Cao svima, ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik. Dolazim ispred sajta FT1P.rs Današnja tema […]

Transkript

Postoje li subvencije države za zapošljavanje? Ko ih možemo koristiti? Da li ih realno možemo ostvariti? Šta je potrebno ispuniti od uslova?  Sve to možete saznati u ovoj epizodi.

Nove informacije o subvencijama od 01.01.2018.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Cao svima, ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik. Dolazim ispred sajta FT1P.rs

Današnja tema je da li postoje i kako se mogu ostvariti subvencije za novozaposlene.

U svakom poslovodstvu najveći trošak predstavljaju doprinosi i porezi na zaradu svakog zaposlenog. Zbog toga je država pokušala da olakša preduzetnicima i privrednicima i kao rezultat toga nastali su povraćaji određenog dela poreza i doprinosa.

Trenutno postoje dve subvencije po tom osnovu: povraćaj 65% i  povraćaj 75% plaćenih poreza i doprinosa. Zajedničko za obe subvencije je što radnici, za koje bi tražili subvenciju, moraju da budu na birou (tj. prijavljeni u  Nacionalnoj službi za zapošljavanje) 6 meseci ili više. Od biroa, tj. Nacionalne službe za zapošljavanje moraju dobiti potvrdu da su prijavljeni 6 meseci ili više.

Kod 65% povraćaja poreza i doprinosa radnik koga ste zaposlili ( možete zaposliti jednog radnika da bi ostvarili pravo na subvenciju) mora da bude povećanje broja radnika u odnosu na 31.mart 2014.godine. Ako ispunjava oba uslova (povećanje broja radnika i da je 6 meseci prijavljen na birou (NSZ), možete tražiti povraćaj. Ova subvencija traje do kraja 2017.godine.

Povraćaj poreza i doprinosa od 75% možete tražiti kada zaposlite dva nova radnika (koji moraju biti prijavljeni na birou, tj. Nacionalnoj službi za zapošljavanje) i oni treba da predstavljaju povećanje radnika u odnosu na 31.oktobar 2015.godine. Ne može se zaposliti jedan radnik, pa posle nekog vremena drugi. Takodje, ne može se zaposliti jedan radnik za koga ćete tražiti povraćaj od 65%, pa kad se zaposli i drugi, onda tražiti povraćaj od 75%, tj. subvencije se ne mogu koristiti istovremeno. Ova subvencija funkcioniše tako da, na primer, zaposlimo jednog radnika, za njega ne tražimo nikakav povraćaj, nakon njega zaposlimo još jednog radnika i onda možemo tražiti povraćaj poreza i doprinosa (ako ispunjavaju uslov od 6 meseci i predstavljaju povećanje broja radnika).

 

257 thoughts on “Subvencije za novozaposlene – kako ih ostvariti?”

 1. nenad

  dali postoji uslov koliko dugo moraju da budu zaposljeni dva radnika da bi se ostvarile subvencije od 75% povracaja

 2. Vlada Matić
  Vlada Matić

  Pozdrav Milane. Preduzeće je počelo sa radom u decembru 2014. U toku oktobra prošle godine bio je zaposlen jedan radnik ali više nije. Da li se ispunjava uslov za dobijanje povraćaja od 65% za doprinose na radnika kojeg bi zaposlili od 01.03. a koji je bio na birou duže od 6 meseci?

  1. Milan Trbojević

   Ispunjavate uslov pošto je to povećanja u odnosu na 31.03.2014 a tada niste ni postoji tako da je to povećanje u odnosu na dan osnivanja nisam imao konkretno takav slučaj ono što sam dobio kao mišljenje od njih je da može naravno praksa može svašta da pokaže.

 3. slavica

  mogu li da prijavim dva radnika i da na oba koristim prvu subvenciju,posto uslov za drugu ne ispunjavam

 4. Marina

  Postovani, otvaram firmu i zelela bih da zaposlim jednog sa NSZZ pa me interesuje da li ovo vazi i za tek otvorena preduzeca.Da li je samo bitno da je na NSZZ ili mora da ispunjava i godine starosti? Hvala

 5. Norbert

  Postovani Milane,
  i 31.3.2014-te i 31.10.2015-te sam imao 5 prijavljenih radnika. U novembru sam prijavio jos 2 radnika koji su bili na birou vise od 6 meseci. Interesuje me da li imam pravo na subvenciju za ova dva radnika?

 6. dragica

  Dobio sam subvenciju od Nacionalne sliybe za zaposljavanje teze zaosljivih radnika od 500.000,00.din. Treba da zaposlim dva radnika. Da li imam pravo na subvenciju od 75% koja je stupila na snagu od 10.01.2016.god.

 7. dragica

  Dobila sam subvenciju od Nacionalne slizbe za zaposljavanje teze zaposljivih radnika od 500.000.00din. Treba da zaposlim dva radnika. Da li imam pravo da koristim subvenciju od 75% za novozaposlene radnike. Do sada nisam imala zaposljene radnike.

  1. Milan Trbojević

   Koliko je meni poznate ne mozete pošto se ne mogu koristiti 2 vrste državne pomoći za jednog radnika. Ovo je bolje da proverite sa poreskom mada se bojim da sam upravu.

  2. Ozrenka

   Postovanje,
   zanima me da li imam pravo na dobijanje bespovratnih sredstava i u kom iznosu ako zaposlim osbu sa invaliditetom na min 2 godine koja se nalazi na birou. Naime potrebna mi je osoba koja odlicno zna da radi na kompjuterima i razume se u izradu sajtova.
   Hvala unapred

 8. Stefan

  Pozdrav za #ft1p i Milina,

  interesuje me da li postoje neke subvencije/pogodnosti i imas li neki savet za otvaranje preduzetnicke agencije u IT sektoru? (Racunarsko programiranje i tome slicno)

 9. Zoran

  Da li je neko dosada uspeo da podnese poresku pirjavu i da ostvari pravo na povracaj sredstava po osnovu subvencije od 75 % na osnovu subvencije 2 ili vsie novozaposlenih radnika od 01.01.2016. godine? I ako jeste, na koji nacin? Jer sifru 101110 koja se odnosi na te novozaposleno po cl. 21 g Zakona sistem e-Porezi ne prepoznaje, tj. javlja gresku, a ona je propisana Uredbom iz februara 2016. godine.
  Bez te sifre Poreska uprava ne prima zahteve i ne vrsi povracaj sredstava po osnovu te subvencije, a ona se ne moze uneti prilikom podnosenja prijave.
  Da li neko zna kada ce taj problem biti resen (PU kaze da je problem da spoljnog izradjivaca aplikacija koji nije izvrsio prilagodjavanje i to traje vise od 3 meseca, prakticno od pocetka godine??

   1. Zoran

    Hvala na odgovoru.
    Koliko je meni poznato, to azuriranje je najavljeno jos pre nekog vremena, ali jos uvek nije sprovedeno. Iskreno se nadam da ce biti vrlo uskoro reseno.
    Ako imate saznanje kako da za sada predamo tu prijavu, tj. sa kojom sifrom vrste prihoda, ako se ona razlikuje od one koju sam ja koristio, 199000, molim Vas da mi to i napisete.
    Sve pohvale za Vas sajt i brze odgovore.

     1. Zoran

      Od juce funkcionise ova sifra vrste prihoda: 101110 za novozaposlene. To je dobra vest za sve koji imaju novozaposlene radnike.

 10. Zorica

  Da li ispunjavam uslov za povracaj doprinosa od 65% ako sam na Birou od 30.11.2015 do 31.05.2016?

   1. Zorica

    Moj poslodavac ima dilemu da li ispunjavam uslov od 6 meseci i jedan dan.Hvala,puno na odgovoru.

    1. Milan Trbojević

     To je pitanje nisam imao ovako granični slučaj pa da li će ga neko tačno kalendarski gledati ili će mesec gledati kao 30 dana najsigurnija opcija je da idete direktno kod svog referenta koji će taj predmet i raditi i da on tačno potvrdi ako je moguće još napismeno bilo bi idealno.

     1. Zorica

      A joj,znači postoji mogućnost da ne bude to moglo jer je mene njihov knjigovođa već prijavio od prvog i sad su u dilemi da li ce dobiti uopšte taj povracaj.

 11. Vesna

  Pozdrav, Milane……
  Od 01.06.2016 god imam novog ranika,i imam pravo na subencije od 65%, pored PPP-PD obrasca, sa propisanom šifrom prihoda potrebno je podneti i zahtev za povraćaj dela plaćenih poreza i doprinosa, kao i uverenje iz CROSO….takodje i potvrda od NSZ da je lice duže od šest meseci na biro…..zanima ne gde sve to predati!? Unapred hvala….

   1. Mićo

    Kakvi su uslovi, kada se otvori zanatska radnja i prijavi više radnika ,dal tu ima nekih povoljnosti,

 12. Nemanja

  Prijavio sam radnika od 01.10.2015. i koristio sam pravo na povracaj dela poreza i doprinosa (dobio sam povracaj za sest meseci). Znam da neko vreme firma ne sme da otpusti tog zaposlenog zato sto je koristila subvencije, ali radnik sada zeli da da otkaz. Pa me zanima da li je moguce da se raskine ugovor o radu, tj da se odjavi radnik i kakva je procedura u tom slucaju, da li firma placa neke penale (verovatno bi trebalo da se vrati taj iznos koji je dobijen kao povracaj)? Hvala

 13. Jakob

  Imam privatnu firmu bez ijednog zaposlenog i trenutno bih zaposlio jedno lice. Imam glavnog kandidata, koji do sada nije zapošljavan. Koliko vidim, ostvarujem sve uslove da ga zaposlim. Želeo bih samo da pitam, na koji vremenski period dobijamo povraćaj poreza, odnosno, poreske olakšice?

 14. Daca

  Postovani, firma,prduzetnik je u pitanju, je osnovana 1.10.2015. god i od tada ima prijavljenog jednog radnika-vlasnika, ako bi sada vlasnika zaposlio jos jednog radnika da li vl ima pravo na subvencije od 65%?

  I jel mozete malo da mi objasnite oko subvenc, da li tih 65 % subv. drzava placa a preduzetnik 35%, ili preduzetnik dobija neki iznos novca na racun firme? Kako to funkcionise jel mozete da pojasnite malo ?? Hvala unapred

  1. Milan Trbojević

   Funkcioniše tako što VI uplatite ceo iznos, podnesete zahtev za povraćaj i ako je sve ok onda država vrati 65%. Ukoliko je ovo slučaj kao što ste opisali imali bi pravo na povraćaj 65%.

 15. Mare

  Da li radnik mora da bude trenutno 6 meseci na birou ili moze i ako je u proslosti vezao 6 ili vise pa skinut i ponovo prijavljen ?

 16. Marina

  Da li je moguce da se sada izmene elektronske prijave ( sifra prihoda ) i ostvari subvencija za radnika koji je prijavjen od 01.01.2016.? Tj. da li mogu da podnesem zahtev poreskoj upravi za subvencije unazad sest meseci? I da li postoji uslov koliko taj radnik mora ostati zaposlen posle kraja 2017.godine? Hvala unapred na odgovoru 🙂

  1. Milan Trbojević

   Moguće je raditi unazad izmenu i tražiti povraćaj ne znam koliko je rok zastarevanja ali ukoliko su svi ostali uslovi ispunjeni mislim da nema smetnji. Nepostoji uslov da taj radnik ostane zaposlen posle 2017.

 17. Anita

  Da li postoji neki rok koliko dugo novozaposleno lice mora da bude u radnom odnosu kod poslodavca? I da li poslodavac mora da zaposli neko drugo lice ukoliko postoji propisani rok,a zeli da raskine ugovor sa novozaposlenim? Unapred hvala! Pozdrav

 18. Sasa Cetic Popadic
  Sasa Cetic Popadic

  Postovani Milane,
  Moj suprug je zaposlen u jednoj firmi zvanicno od 01.06.2016….ali vlasnik mu skida sa plate penziono i socijalno,oko 12.000 mesecno,jer je suprug trazio da bude prijavljen.Cak mu skida sa plate i 1200 mesecno za usluge knjigovodje i obracun plate.Razliku novca ce mu navodno vratiti,kada mu drzava refundira novac,tj tih 65%-.On ce njemu onda ostatak vratiti (mom suprugu ce vratiti tih 7.500 od skinutih 12.000 sa plate).Ako ste me razumeli,moj ce suprug sam uplacivati sebi oko 4.500 mesecno.Moje pitanje glasi,kako da proverimo da li je knjigovodja uopste podneo zahteve za povrat novca.Firma se nalazi u Novom Sadu,ali suprug radi u ogranku u Vrbasu.Sada je vec 19.08. a suprug nije dobio povracaj ni za jun mesec.Pozdrav iz Vrbasa.

  1. Milan Trbojević

   Моžete traži od knjigovođe overeni zahtev za povraćaj doprinosa da se vidi da je predat na pisarnici i tu se vidi koji je datum predaje na pisarnici stoji pečat ministarstvo finansija poreska uprava i piše u zahtevu za koji je mesec.

 19. Deamonaux

  Pozdrav,
  Malo sam nov u tematici, no zanima me da li olakšice važe za lica koja nikada ranije nisu bila u radnom odnosu? Da li su olakšice vremenski odredjene datumom (kraj 2017.), ili trajanjem (prvih godinu dana rada, na primer)?

  Hvala unapred.

 20. Alekssss

  Postovani Milane,

  Firma je osnovana septembra 2015.Od tada je broj zaposlenih varirao od 1 do 10.
  Trenutan broj zaposlenih je 5,i oni su svi prijavljeni od novembra 2015.+direktor koji je prijavljen od osnivanja.
  Da li sada mogu da predam zahtev za povracaj, za koje radnike i za koji vremenski period?
  Unapred hvala

  1. Milan Trbojević

   Može se predati zahtev pošto se gleda onda datum osnivanja gde je bio 1 radnik, a može se predati za sve njih počev od novembra 2015 ako imaju potvrde da se bili na birou više od 6 meseci.

 21. ceca

  postovani na sajtu porezi.blogspot procitala sam da vise nije potrebno da se na birou bude 6 meseci za dobijanje olaksica i to po zakonu od januara 2016,mozeteli proveriti da li je to tacno?srdacan pozdrav

 22. Tiki

  Ne znam kako da otvorim novo pitanje, pa se nadovezujem na Vaš komentar iako nije na ovu temu 🙁
  Pitanje je rashodovanje Osnovnog sredstva (kompjutera) koje je neupotrebljivo (ne može da se ni popravi). Da li kad ga isknjižimo stavom 029 IV/023 NV /570 SV, Pošto ima neku vrednost u knjigama (koja je nama gubitak 570), a ovo sredstvo ne prodajemo, imamo li obavezu da obračunampo i platimo PDV (kako se to knjiži – kao Manjak? Na koju vrednost se računa PDV Nabavnu ili sadašnju?) u knjigu izlaznih računa kako se evidentira (kome izdamo “fakturu” , jer ne možemo ni da prodamo jer je skroz neupotrebljivo).

  Hvala Vam unapred ako imate odgovor! Sve pohvale!

 23. Ivana Jovanovic
  Ivana Jovanovic

  dali imam pravo da koristim umanjenje 65% za novozaposlenog radnika, ako sam radnju otvorila 25.septembra 2014.godine i a imala sam prijavljenog radnika u periodu od 1.decembra 2014 -20.08.2016..godine,

 24. Ivana Jovanovic
  Ivana Jovanovic

  Kako sam informisana subvencija vazi do 31,12,2017,godine dali postoji obaveza da i posle tog datuma radnik mora da ostane u radnom odnosu, koliko vremenski, ako bi bio prijavljen od 01,10,2016,godine.
  Unapred hvala

 25. sladja

  Postovanje,

  sta se desava kad se zatvori firma a imala sam zaposljenog radnika skinutog sa biroa sa svim uslovima za povracaj 65 %? Da li isplacuju novac ili ne?

 26. Sasa

  Postovani Milane,

  da li osnivac privrednog drustva ima pravo na subvenciju poreza i doprinosa od 65%, dustvo osnivano 12.09.2016. godine, ispunjava uslov nezaposljeno lice vise od 6 meseci.
  Unapred hvala na odgovoru!

 27. Jelena

  Postovani Milane,
  U firmi imam nekoliko prijave i odjave radnika u ovoj godini. Pre toga nisam.
  Prvi radnik je prijavljen 22.02., i jos uvek je prijavljen, ali ne ispunjava uslove za umanjenje doprinosa. Od decembra ce biti na porodiljskom bolovanju.
  Drugi radnik je radio od 15.03. do 03.06. Nije ispunjavao uslove za umanjenje.
  Treci radnik je radio od 25.03. do 20.07. Nije ispunjavao uslove za umanjenje.
  Cetvrti radnik je u radnom odnosu od 28.04. i jos uvek radi.Ispunjava uslove za umanjenje.
  Peti i sesti radnik su bili na probnom radu 10 dana i bili osigurani za to vreme.
  Interesuje me, da li sada treba da osiguram druga dva radnika, kako bih ostvarila pravo na umanjenje od 65% ili mogu jednog, pa kasnije jos jednog, kada bude bilo potrebe za radnikom.
  Unapred zahvalna.

 28. Milan Trbojević

  BItno je da taj jedan radnik bude povećanje u odnosu na 31.03.2014 ili datum osnivanja firme, a kasnije i kada drugog prijavite i za njega možete tražiti 65% ili oboje ako prijavite i oni su povećanje onda možete ostvariti 75%.

  1. Jelena

   Recite mi samo jos ovo, molim Vas. Radnik koji je prijavljen od 28.04. i ispunjava uslov za umanjenje, da li i dalje ima prava na umanjenje, ukoliko sam zakasnila sa placanjem doprinosa ? Nisam jos uvek podnosila zahtev za povracaj. I da li ce to kasnjenje placanja uticati na svakog narednog prijavljenog radnika ili ne ? Normalno, uz redovno izmirene doprinose.

    1. Jelena

     Hvala Vam puno Milane na izdvojenom vremenu. Sve pohvale za Vas sajt i dobronamernost. Sve najbolje u daljem radu.

 29. Maja

  Postovani,
  Ako je radnik prijavljen u mesecu septembru 2016 i ispunjava uslove za olaksicu 65 posto, a naredna dva radnika koja bi se prijavila 01.10. bi ispunjavala uslove za olaksicu 75 posto. Zanima me da li moze da se koristi istovremeno znaci za jednog 65 a za ostala dva 75 posto posto Poreska uprava kaze da ne moze?Jasno mi je da mozemo za sva tri od 01.10 koristiti 75 posto ali ta dva ce biti u radnom odnosu mozda ni godinu dana pa bi automatski izgubli pravo na subvenciju za prvog osim ako taj prvi nije na 65 posto.
  Hvala

  1. Milan Trbojević

   Po meni za jednog radnika je moguće koristiti 65%, a za naredna dva može 75% ono što ne može da sada koristite za jednog 65% pa on posle kada se drugi zaposli da pređe na 75%.

 30. Milena

  Pitanje:
  25/03/2015 otvorila sam firmu . Zaposlila sam radnika i uzimam subvencije (65%)
  01/02/2016 zaposlila sam drugog radnika koji ce raditi do sredine 2017.(seli se iz zemlje)
  Planiram da zaposlim treceg radnika od 01/10/2016.koji ne ispunjava uslove za subvenciju.

  Pitanje- Drugi radnik – da li imam prava da uzmem subvencije za njega i ako ce raditi samo do kraja sledece godine?!
  – u odnosu na koji datum se posmatra broj radnika koji ne smem da smanjim?

  pomoc!
  Hvala unapred.

   1. Milena

    Hvala vam puno Milane!

    Da budem sigurna – Drugi radnik ce raditi do npr. Jula 2017 (znaci ne do kraja 2017) i ja imam prava da uzimam subvencije za njega do tada bez obaveze da zaposlim nekog novog na njegovo mesto?!
    Zasto pitam – jer sam juce u Poreskoj upravi dobila informaciju da moram da zaposlim nekog.

    Pozdrav.

 31. Jelena

  Da lì je moguce traziti potvrdu sa biroa o 6 meseci, posle mesec dana posle prijave, ti pocinjanja radnog odnosa, i da lì se onda moze traziti povracaj od 65%?

 32. Mišo

  Poštovani Milane
  Primio sam radnika u radni odnos 1.10. 2015 na 12 meseci . Ugovor je istekao pre 5 dana . Radnik je bio više godina na birou i ja sam redovno izmirio sve obaveze . Dali imam pravo na povračaj dela doprinosa kao preduzetnik paušalac , pre toga nisam imao radnika .
  Koji obrasci su potrebni za podnošenje zahteva .

 33. Nada

  Postovani Milane,

  firma je otvorena 2011 i ja sam kao vlasnik (pausalac) jedina radila u njoj. U decembru bih otvorila porodiljsko ali ne bih prekinula obavljanje delatnosti nego bih angazovala poslovodju koji mora biti u radnom odnosu.
  Devojka sa kojom sam se dogovorila da me menja je oko godinu dana na birou sto bi znacilo da ima pravo na subvencije.
  E sada, kako ja preko leta nemam posla, takva je vrsta delatnosti ja bih prekinula delatnost u junu, julu i avgustu sledece godine sto znaci da bi njen Ugovor bio na 6 meseci. Da li bih ja morala da placam neke penale za to?
  Hvala Vam unapred.

  1. Milan Trbojević