Subvencije za novozaposlene – kako ih ostvariti?

Postoje li subvencije države za zapošljavanje? Ko ih možemo koristiti? Da li ih realno možemo ostvariti? Šta je potrebno ispuniti od uslova?  Sve to možete saznati u ovoj epizodi.Nove informacije o subvencijama od 01.01.2018.Vaš poreski savetnik,#ft1p Milan TrbojevićTranskript:Cao svima, ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik. Dolazim ispred sajta FT1P.rsDanašnja tema je da li postoje i kako …

Subvencije za novozaposlene – kako ih ostvariti? Saznaj više »

Transkript

Postoje li subvencije države za zapošljavanje? Ko ih možemo koristiti? Da li ih realno možemo ostvariti? Šta je potrebno ispuniti od uslova?  Sve to možete saznati u ovoj epizodi.

Nove informacije o subvencijama od 01.01.2018.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Cao svima, ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik. Dolazim ispred sajta FT1P.rs

Današnja tema je da li postoje i kako se mogu ostvariti subvencije za novozaposlene.

U svakom poslovodstvu najveći trošak predstavljaju doprinosi i porezi na zaradu svakog zaposlenog. Zbog toga je država pokušala da olakša preduzetnicima i privrednicima i kao rezultat toga nastali su povraćaji određenog dela poreza i doprinosa.

Trenutno postoje dve subvencije po tom osnovu: povraćaj 65% i  povraćaj 75% plaćenih poreza i doprinosa. Zajedničko za obe subvencije je što radnici, za koje bi tražili subvenciju, moraju da budu na birou (tj. prijavljeni u  Nacionalnoj službi za zapošljavanje) 6 meseci ili više. Od biroa, tj. Nacionalne službe za zapošljavanje moraju dobiti potvrdu da su prijavljeni 6 meseci ili više.

Kod 65% povraćaja poreza i doprinosa radnik koga ste zaposlili ( možete zaposliti jednog radnika da bi ostvarili pravo na subvenciju) mora da bude povećanje broja radnika u odnosu na 31.mart 2014.godine. Ako ispunjava oba uslova (povećanje broja radnika i da je 6 meseci prijavljen na birou (NSZ), možete tražiti povraćaj. Ova subvencija traje do kraja 2017.godine.

Povraćaj poreza i doprinosa od 75% možete tražiti kada zaposlite dva nova radnika (koji moraju biti prijavljeni na birou, tj. Nacionalnoj službi za zapošljavanje) i oni treba da predstavljaju povećanje radnika u odnosu na 31.oktobar 2015.godine. Ne može se zaposliti jedan radnik, pa posle nekog vremena drugi. Takodje, ne može se zaposliti jedan radnik za koga ćete tražiti povraćaj od 65%, pa kad se zaposli i drugi, onda tražiti povraćaj od 75%, tj. subvencije se ne mogu koristiti istovremeno. Ova subvencija funkcioniše tako da, na primer, zaposlimo jednog radnika, za njega ne tražimo nikakav povraćaj, nakon njega zaposlimo još jednog radnika i onda možemo tražiti povraćaj poreza i doprinosa (ako ispunjavaju uslov od 6 meseci i predstavljaju povećanje broja radnika).

 

257 thoughts on “Subvencije za novozaposlene – kako ih ostvariti?”

 1. Pozdrav Milane. Preduzeće je počelo sa radom u decembru 2014. U toku oktobra prošle godine bio je zaposlen jedan radnik ali više nije. Da li se ispunjava uslov za dobijanje povraćaja od 65% za doprinose na radnika kojeg bi zaposlili od 01.03. a koji je bio na birou duže od 6 meseci?

  1. Ispunjavate uslov pošto je to povećanja u odnosu na 31.03.2014 a tada niste ni postoji tako da je to povećanje u odnosu na dan osnivanja nisam imao konkretno takav slučaj ono što sam dobio kao mišljenje od njih je da može naravno praksa može svašta da pokaže.

 2. Postovani, otvaram firmu i zelela bih da zaposlim jednog sa NSZZ pa me interesuje da li ovo vazi i za tek otvorena preduzeca.Da li je samo bitno da je na NSZZ ili mora da ispunjava i godine starosti? Hvala

 3. Postovani Milane,
  i 31.3.2014-te i 31.10.2015-te sam imao 5 prijavljenih radnika. U novembru sam prijavio jos 2 radnika koji su bili na birou vise od 6 meseci. Interesuje me da li imam pravo na subvenciju za ova dva radnika?

 4. Dobio sam subvenciju od Nacionalne sliybe za zaposljavanje teze zaosljivih radnika od 500.000,00.din. Treba da zaposlim dva radnika. Da li imam pravo na subvenciju od 75% koja je stupila na snagu od 10.01.2016.god.

 5. Dobila sam subvenciju od Nacionalne slizbe za zaposljavanje teze zaposljivih radnika od 500.000.00din. Treba da zaposlim dva radnika. Da li imam pravo da koristim subvenciju od 75% za novozaposlene radnike. Do sada nisam imala zaposljene radnike.

  1. Postovanje,
   zanima me da li imam pravo na dobijanje bespovratnih sredstava i u kom iznosu ako zaposlim osbu sa invaliditetom na min 2 godine koja se nalazi na birou. Naime potrebna mi je osoba koja odlicno zna da radi na kompjuterima i razume se u izradu sajtova.
   Hvala unapred

 6. Pozdrav za #ft1p i Milina,

  interesuje me da li postoje neke subvencije/pogodnosti i imas li neki savet za otvaranje preduzetnicke agencije u IT sektoru? (Racunarsko programiranje i tome slicno)

 7. Da li je neko dosada uspeo da podnese poresku pirjavu i da ostvari pravo na povracaj sredstava po osnovu subvencije od 75 % na osnovu subvencije 2 ili vsie novozaposlenih radnika od 01.01.2016. godine? I ako jeste, na koji nacin? Jer sifru 101110 koja se odnosi na te novozaposleno po cl. 21 g Zakona sistem e-Porezi ne prepoznaje, tj. javlja gresku, a ona je propisana Uredbom iz februara 2016. godine.
  Bez te sifre Poreska uprava ne prima zahteve i ne vrsi povracaj sredstava po osnovu te subvencije, a ona se ne moze uneti prilikom podnosenja prijave.
  Da li neko zna kada ce taj problem biti resen (PU kaze da je problem da spoljnog izradjivaca aplikacija koji nije izvrsio prilagodjavanje i to traje vise od 3 meseca, prakticno od pocetka godine??

   1. Hvala na odgovoru.
    Koliko je meni poznato, to azuriranje je najavljeno jos pre nekog vremena, ali jos uvek nije sprovedeno. Iskreno se nadam da ce biti vrlo uskoro reseno.
    Ako imate saznanje kako da za sada predamo tu prijavu, tj. sa kojom sifrom vrste prihoda, ako se ona razlikuje od one koju sam ja koristio, 199000, molim Vas da mi to i napisete.
    Sve pohvale za Vas sajt i brze odgovore.

     1. Od juce funkcionise ova sifra vrste prihoda: 101110 za novozaposlene. To je dobra vest za sve koji imaju novozaposlene radnike.

    1. To je pitanje nisam imao ovako granični slučaj pa da li će ga neko tačno kalendarski gledati ili će mesec gledati kao 30 dana najsigurnija opcija je da idete direktno kod svog referenta koji će taj predmet i raditi i da on tačno potvrdi ako je moguće još napismeno bilo bi idealno.

     1. A joj,znači postoji mogućnost da ne bude to moglo jer je mene njihov knjigovođa već prijavio od prvog i sad su u dilemi da li ce dobiti uopšte taj povracaj.

 8. Pozdrav, Milane……
  Od 01.06.2016 god imam novog ranika,i imam pravo na subencije od 65%, pored PPP-PD obrasca, sa propisanom šifrom prihoda potrebno je podneti i zahtev za povraćaj dela plaćenih poreza i doprinosa, kao i uverenje iz CROSO….takodje i potvrda od NSZ da je lice duže od šest meseci na biro…..zanima ne gde sve to predati!? Unapred hvala….

 9. Prijavio sam radnika od 01.10.2015. i koristio sam pravo na povracaj dela poreza i doprinosa (dobio sam povracaj za sest meseci). Znam da neko vreme firma ne sme da otpusti tog zaposlenog zato sto je koristila subvencije, ali radnik sada zeli da da otkaz. Pa me zanima da li je moguce da se raskine ugovor o radu, tj da se odjavi radnik i kakva je procedura u tom slucaju, da li firma placa neke penale (verovatno bi trebalo da se vrati taj iznos koji je dobijen kao povracaj)? Hvala

 10. Imam privatnu firmu bez ijednog zaposlenog i trenutno bih zaposlio jedno lice. Imam glavnog kandidata, koji do sada nije zapošljavan. Koliko vidim, ostvarujem sve uslove da ga zaposlim. Želeo bih samo da pitam, na koji vremenski period dobijamo povraćaj poreza, odnosno, poreske olakšice?

 11. Postovani, firma,prduzetnik je u pitanju, je osnovana 1.10.2015. god i od tada ima prijavljenog jednog radnika-vlasnika, ako bi sada vlasnika zaposlio jos jednog radnika da li vl ima pravo na subvencije od 65%?

  I jel mozete malo da mi objasnite oko subvenc, da li tih 65 % subv. drzava placa a preduzetnik 35%, ili preduzetnik dobija neki iznos novca na racun firme? Kako to funkcionise jel mozete da pojasnite malo ?? Hvala unapred

  1. Funkcioniše tako što VI uplatite ceo iznos, podnesete zahtev za povraćaj i ako je sve ok onda država vrati 65%. Ukoliko je ovo slučaj kao što ste opisali imali bi pravo na povraćaj 65%.

 12. Da li radnik mora da bude trenutno 6 meseci na birou ili moze i ako je u proslosti vezao 6 ili vise pa skinut i ponovo prijavljen ?

 13. Da li je moguce da se sada izmene elektronske prijave ( sifra prihoda ) i ostvari subvencija za radnika koji je prijavjen od 01.01.2016.? Tj. da li mogu da podnesem zahtev poreskoj upravi za subvencije unazad sest meseci? I da li postoji uslov koliko taj radnik mora ostati zaposlen posle kraja 2017.godine? Hvala unapred na odgovoru 🙂

  1. Moguće je raditi unazad izmenu i tražiti povraćaj ne znam koliko je rok zastarevanja ali ukoliko su svi ostali uslovi ispunjeni mislim da nema smetnji. Nepostoji uslov da taj radnik ostane zaposlen posle 2017.

 14. Da li postoji neki rok koliko dugo novozaposleno lice mora da bude u radnom odnosu kod poslodavca? I da li poslodavac mora da zaposli neko drugo lice ukoliko postoji propisani rok,a zeli da raskine ugovor sa novozaposlenim? Unapred hvala! Pozdrav