Godišnji porez na dohodak građana ko to plaća?

Šta je godišnji porez na dohodak građana. Ko ga plaća, kada se plaća i od čega zavisi?Pogledajte u ovom videu…Vaš poreski savetnik,#ft1p Milan TrbojevićTranskript:Ćao svima, ovo je emisija FT1P. Pre svega želeo bih da se predstavim. Ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik i vlasnik knjigovodstva Knjiški moljac Generalno, godišnji porez na dohodak građana je ustvari ekstra …

Godišnji porez na dohodak građana ko to plaća? Saznaj više »

Transkript

Šta je godišnji porez na dohodak građana. Ko ga plaća, kada se plaća i od čega zavisi?

Pogledajte u ovom videu…

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Ćao svima, ovo je emisija FT1P. Pre svega želeo bih da se predstavim. Ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik i vlasnik knjigovodstva Knjiški moljac

 

Generalno, godišnji porez na dohodak građana je ustvari ekstra porez na vašu zaradu neku ili na vašu dobit. On se predaje do 15. maja u toku godine za prethodnu godinu. Konkretno sada 15. maja će se predavati za prethodnu godinu. Šta je još tu bitno, on se plaća preko određenog neoporezivog iznosa. Konkretno za ovu godinu neoporezivi iznos je 2.201.220 din. Taj iznos se svake godine menja,  zavisi od prosečne zarade i svake godine se izbacuje koliki je taj limit. Još dve bitne stvari. On ima dve poreske stope. Ova vrsta poreza se plaća ukoliko je vaš iznos ukupnih zarada veći od limita predviđen za tu godinu. U njega spadaju zarade, dobit preduzetnika, ako imate neke prihode po osnovu ugovora o zakupu, po osnovu ugovora o delu, prihod paušalne agencije, ali one po rešenju, ne ono koliko je zaista vaš prihod to sve ulazi u taj godišnji porez na dohodak građana. Ukoliko sve to kad se sabere je do 6 prosečnih godišnjih plata vi plaćate 10% preko ovog neoporezivog iznosa  i ukoliko je to preko 6 prosečnih plata na godišnjem nivou, vi plaćate 15%. Naravno preko ovog neoporezivog iznosa vama se oduzima još i porez, oduzimaju se doprinosi koje ste platili i imate neke još odbitke o kojima nećemo sad toliko detaljno pričati. Još jedna stvar koju bih voleo da rešim i time možda i završim ovaj video je ta što se pojavila velika zabluda da do ovih 2.201.220 din koliko je ove godine, odnosno za 2015. god vi ne morate ništa da plaćate. Primili ste novac iz inostranstva na osnovu nekog prihoda ili ovde ste dobili neki novac na račun i vi ne morate ništa da plaćate. To je velika zabluda i velika greška. Znači sve to što ste primili vama mora da bude neki oblik zarade. Znači porez na dohodak građana je ustvari nešto što je dodatno ,a ne što se do tog iznosa ne plaća. Znači, dinar ste prihodovali, na dinar imate da platite nešto kao fizičko lice.

32 thoughts on “Godišnji porez na dohodak građana ko to plaća?”

 1. Pošto paušalac praktično ne može da predje zaradu u iznosu od oko 2.200.000 din. (ako se gleda iznos po rešenju) da li treba biti oprezan kako prebacivati/trošiti stvarnu zaradu? Da li bez problema paušalac može svu realnu zaradu da prebacuje na svoj privatni račun elektronski preko šifre 241 iako taj iznos prebacuje više od 2.200.000 din? Da li je u tom slučaju preduzetnik paušalac dužan da prijavi/plati ovaj porez na dohodak građana?

  Ovo pitam zato što postoje mišljenja da je jedino sigurno da se samo deo prebacuje na privatni račun (da se pazi da se ne predje ova cifra), a ostalo da se uzima direktno sa biznis kartice na bankomatima.

  1. Hvala na odgovoru.

   Da li možeš da mi navedeš član zakona tj. kombinaciju članova na osnovu kojih si izvukao ovakav zaključak?

 2. A kako se oporezuje ako lice zivi u Srbiji a svakog meseca prima odredjeni iznos na koji je vec placen porez u zemlji sa kojom Srbija ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja? Hvala!

   1. Da li to znaci da ja – kao fizicko lice koje radi za austrijsku firmu koja u potpunosti izmiruje poreze na moju platu u Austriji i to je regulisano ugovorom koji smo potpisali – nisam duzan da poreskim organima Republike Srbije platim bilo sta? Podvlacim da sam rezident Srbije, tj u Austriji provodim svega 20 dana godisnje i to ne u komadu. Malo mi je nerealno da Srbiji ne treba da platim nista na ime svog dohotka? Hvala!

 3. Poštovani,

  Otvorio sam agenciju za poslovno savetovanje iz radnog odnosa. U agenciji sam jedini zaposleni.
  Zanima me da li u osnovicu za (eventualan) obračun poreza na dohodak građana ulaze primanja koja primam u kompaniji u kojoj sam u radnom odnosu, kao i svi prihodi koje agencija ostvari?
  Konkretno, pošto je agencija otvorena iz radnog odnosa nisam siguran da li treba da ubrajam i prihode agencije ili ne.

  Hvala unapred!

  Nemanja

 4. Poštovani Milane!

  Nigde ne mogu da pronađem odgovor na moje pitanje: paušalac sam, otvorio sam radnju prošle godine, a rešenje još nisam dobio (pretežna delatnost 6201). Pošto imam zaradu veću od 2.2 miliona dinara (ali manje od 6 miliona), dosta sam siguran da bih trebao da platim porez na dohodak, ali to bi trebalo platiti na osnovu rešenja, samim tim ako mi rešenje ne bude stiglo 15. maja, šta treba da uradim? Logično bi mi bilo da u tom slučaju ne plaćam porez na dohodak – ali šta je situacija ako mi rešenje stigne recimo 16. maja?

  Hvala za Vaš odgovor!

  1. Milane,

   Krivo si siguran. Preduzetnik =/= pausalac. Ti kao pausalac imas zaradu (0.9 * osnovica) i ne spadas u kategoriju koja mora da placa ovaj godisnji porez. Pare koje primas na agenciju, primas kao pravno lice i ne spada u tvoju licnu zaradu/platu.

   1. Prihod po rešenju je rečeno, mislilo se na onaj iznos koji dobiješ na rešenju poreske uprave. Baš to što Vi kažete, svakako hvala na komentaru pošto sam mogao to jasnije da kažem.

 5. Milane,

  jedno pitanje na brzinu. U mom PPP-PO, jedini bruto prihod iz radnog odnosa mi je 4.891,000.

  Pokusavam okvirno da izracunam koliko ce izneti taj porez. Da li od ove gore cifre, oduzimam 2.375.136 i licne odbitke za mene i izdrzavano lice, ili se ta suma gore umanjuje za vec placene poreze, doprinose?

  Pozdrav

   1. Da li se odbijaju samo doprinosi za obavezno socijalno osiguranje na teret primaoca prihoda ili se odbijaju i isti ovi doprinosi na teret isplatioca prihoda?

 6. Poštovani molim pojasnjenje,da li se iznos od 2357000 odnosno iznos okvirno 197000 mesečne zarade odnodi na neto ili bruto platu?

 7. Ima li veze da taj iznos bude na nivou godine ili postoji i neki mesecni „limit“ da tako kazemo?

  Negde sam cuo da se pominje cifra od 197 hiljada mesecno, i da je to merodavno, a ne godisnje, sta raditi u slucaju da se prima zaostala naknada od usluga izvrsenih u prethodnom periodu odjednom, i onda se predje taj iznos od 197 hiljada mesecno samo u tom mesecu, a u narednima maltene niceg ne bude?

 8. Hvala mnogo na detaljnim informacijama – imam 2 pitanja na koja stalno nalazim različit odgovor 🙂 Ukolko sam zaposlen za stranu firmu, koja nema središte u Beogradu, kao fizičko lice da li moram da otvorim firmu/agenciju da bih plaćao poreze ili je dovoljno sa tim ugovorom o zaposlenju da uplaćujem porez? I najvažnije, ako mi je penziono i zdravstveno već pokriveno preko te firme (privatno) da li je dovoljno da plaćam samo porez na dohodak ili i dalje moram da plaćam i doprinose u Srbiji?

  Hvala unapred

  1. Ako pod sedištem u Beogradu smatrate da je firma osnovana u Srbiji onda će firma platiti poreze i doprinose i ne morate otvarati firmu u tom slučaju. Ta firma će plaćati penziono i zdravstveno bez obzira što to plaćate privatno.

   1. Hvala Milane, izvini sto nisam precizirao, u pitanju je strana firma koja nema srediste u Srbiji, da li sve to isto vazi i u tom slucaju?

 9. Postovani,

  Prihod za proslu godinu (bez neoporezivog dela) mi je bio 2.5 miliona, sto je vise od limita od 2.375 miliona. Kada se odbiju porezi i doprinosi, iznos je ~1.8 miliona. Znam da ne moram da platim porez, ali da li je neophodno da podnosim prijavu ako mi je bruto prihod iznad, a neto ispod limita? Hvala!

   1. Da, ali koliko sam shvatio odnosi se na neto iznos? Meni je ukupan prihod bio 2.5 miliona, od toga nekih 700 hiljada je otislo na porez i doprinose, tako da sam kroz platu dobio 1.8 miliona.

    U svakom slucaju, hvala na odgovoru!

    1. Nije to čist neto to je neka statistička zarada uglavnom najlakše je da tražite od firme obrazac PPP-PO i tu imate taj podatak ako je preko iznosa onda podnosite imate pravo na odbitak za porez i doprinose na teret primaoca i može da se dogodi da nemate ništa da platite pošto ima još odbitaka.

Vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top