Šta kada mi stigne opomena za porez?

Poreska uprava je pokrenula naplatu zaostalih poreza i doprinosa od pravnih i fizičkih lica. Češće nego ranije dešava se da dobijete opomenu ukoliko niste platili poreze i doprinose.  Šta da radim kada mi stigne opomena za porez? Koje su posledice, a koje mogućnosti? Kako se na najbolji način izboriti sa Poreskom upravom? Mogu li to […]

Transkript

Poreska uprava je pokrenula naplatu zaostalih poreza i doprinosa od pravnih i fizičkih lica. Češće nego ranije dešava se da dobijete opomenu ukoliko niste platili poreze i doprinose. 

Šta da radim kada mi stigne opomena za porez? Koje su posledice, a koje mogućnosti? Kako se na najbolji način izboriti sa Poreskom upravom? Mogu li to nekako da odložim? Odgovore odgledajte u sledećem snimku.

Vaš poreski savetnik,

Milan Trbojević #FT1P

Transkript snimka:

Ćao svima! Ja sam Milan Trbojević, govorim u ime #FT1P. Danas ćemo pričati o tome šta raditi kada stigne opomena za neplaćeni porez.
Poreska uprava sprovodi akciju naplate nekih zaostalih potraživanja opomenama koje šalju o dugu za porez ili doprinos. Kada vam opomena stigne, imate dve mogućnosti. Prva je da platite ono što vidite na uplatnom računu: porez je toliko, dugovanje toliko, kamata toliko. Druga mogućnost je da odete do Poreske uprave i odložite taj dug, tj. da iznos plaćate na rate, jer vam je to omogućeno po Zakonu. Do pre šest meseci se nije plaćala nikakva taksa, sad su uveli 200-300 dinara za to odlaganje; možete dobiti i do 24 meseca odlaganja, što i nije tako loše; time ne zaustavljate kamatu, ali izbegavate blokadu računa, koja bi usledila u sledećem koraku. Prvi način zvuči kao najlakši, ali on može da vam bude najveća noćna mora zbog toga što vam Poreska uprava, odnosno Odeljenje prinudne naplate (kako god se zvao taj sektor koji vrši naplatu), šalje opomenu sa određenim datumom – recimo, opomena vam je stigla 20. maja, a u njoj piše da na osnovu njihovog stanja vi do 11. maja dugujete određenu sumu. Vama se na toj opomeni ne prikazuje kamata za taj međuperiod od devet dana dok je putovalo pismo i vama, i ako platite ono što je pisalo na uplatnici, ostaje dug. Odete da tražite neko poresko uverenje, na primer, da overite zdravstvenu knjižicu i oni vam kažu ne može, imate dug, vi kažete platio sam po opomeni, oni kažu ne, niste, dugujete. I to je ono što je u tom slučaju najgore. Moja je preporuka da, kad vam stigne opomena, ne paničite, ne mislite da je smak sveta, nego odete do Poreske uprave i uzmete listing ili se registrujete onlajn slanjem pošte i pečatiranjem, pa ih pozovete telefonom da vam pošalju listing trenutnog stanja na mejl koji šalju u roku od 24 sata (uvek vam pošalju sutradan) i da tada vidite kolika je kamata u tom trenutku i ima li razlika u iznosu u odnosu na ono što vam je stiglo da dugujete. Uplatite taj iznos. Nakon toga posle sedam dana proverite, pozovite i vidite da li je sa dugom sve u redu. Ako je tada sve u redu, onda ste zaista sigurni da ste izmirili u potpunosti obavezu, a ako ne platite, vrlo brzo, u roku od sedam dana, stići će vam opomena, odnosno Rešenje o prinudnoj naplati, po kom će vam se naplatiti još 5% dodatnih troškova prinudne naplate plus, ako dođe do blokade računa, još nekih 5600 dinara.
Hvala što ste pogledali video-snimak. Vidimo se ponovo uskoro.

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top