Šta je pretežna delatnost i kako da je izaberem

Kada je u pitanju birokratija oko svega se pravi fama i sve je jako komplikovano. Jedna od stvari oko kojih se često čuju različita mišljenja jeste šifra delatnosti, pravilno rečeno pretežna šifra delatnosti.

Zašto se zove pretežna odgledate video pa će Vam biti jasno zašto baš tako kao i još neki od sledećih odgovora. Kako je uopšte izabrati? Da li je ona zaista toliko bitna? Odgovore odgledajte u sledećem snimku.

Vaš poreski savetnik,

Milan Trbojević #FT1P

Transkript snimka:

Ćao svima! Ja sam Milan Trbojević. Dolazim ispred ft1p.rs i rešavamo misteriju „fali ti jedan papir“, koji nam uvek nedostaje na svakom šalteru. Danas ćemo pričati o tome šta je pretežna šifra delatnosti,  koliko je bitna i kako je odabrati.

Pretežna šifra delatnosti, kao što i sama reč kaže, jeste nešto čime se pretežno bavite. Konretno, ako imate firmu koja se bavi trgovinom na veliko,  i kao procenat prihoda od toga zarađuje 60%, a 20%, recimo, zarađuje od računarskog programiranja, a preostalih 20% od, na primer, šivenja.  Onda ćete registrovati šifru delatnosti kojom se najviše bavite, odnosno trgovina na veliko. Zakon vam dozvoljava da imate jednu šifru delatnosti, a da obavljate sve ostale delatnosti koje ne iziskuju dodatnu dozvolu.

Šifra delatnosti ključna je kod preduzetnika koji su paušalni; prema njoj će preduzetnici biti razvrstani u sedam grupa i to će uticati na visinu paušalnog poreza kasnije. Kod paušala postoje šifre delatnosti koje ne mogu biti paušalno oporezivane, kao što su reklamne agencije, istraživanje tržišta, trgovina na malo. Dobijam dosta pitanja o tome koliko će vas šifra delatnosti ograničiti, da li možete da se bavite uvozom/izvozom ako se registrujete neku domaću trgovinu na malo, da li možete da se bavite veleprodajom. Odgovor je DA. Ali  šta je važno reći: ako ste, na primer, registrovani da se bavite trgovinom voća, ako vam je to pretežna delatnost, ne možete se baviti trgovinom oružja jer ta šifra delatnosti iziskuje neku posebnu dozvolu od nekog nadležnog organa ili ministarstva. U tom smislu vas šifra može ograničiti. Dakle, tu vas zakon ograničava da bavljenje određenim delatnostima mora biti posebno propisano. Još jedan primer je, recimo, registrovanje veterinarske apoteke ili menjačnice. Šifra delatnosti će vam biti jako značajna,  jer samo za šifru delatnosti koja je propisana može se dobiti dozvola ministarstva ili Odeljenja inspektorata, koje je pri Poreskoj upravi; recimo, dobijete dozvolu da budete ovlašćeni menjač.

Imate preduzetnike koji vode knjige, kod njih šifra delatnosti nije preterano značajna, kao ni kod preduzeća doo.  Vi možete registrovati firmu koja većinu svojih prihoda dobija baveći se računarskim programiranjem, ali ta firma bez problema može obavljati i prodaju nekih svojih igračkica na domaćem tržištu ili u inostranstvu. I možete u okviru toga imati i svoju onlajn-prodavnicu, prodavati neke svoje proizvode. Možete imati i sopstvenu proizvodnju i praviti od svojih materijala majice. Ako je registrovan frizersko-kozmetički salon, vi možete u okviru jedne šifre delatnosti i ako je na istoj adresi registrovati i krojački salon (ako je na drugoj adresi, onda biste morali registrovati i plaćati za izdvojeno mesto); time biste imali 60% prihoda od frizerske delatnosti, a 40% od krojačke delatnosti.  Toliko o tome za danas.

Hvala što ste gledali. Ako mislite da je interesantno, podelite sa prijateljima.

Bonus spisak šifara delatnosti.PREUZMI BONUS

 

About author View all posts Author website

Milan Trbojević

Sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT preduzetnike. Osnivač je i vlasnik sajber Knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač je ovog bloga. Angažovan je kao poreski savetnik za IT delatnost u ICT hub-u gde pomaže preduzetnicima i prevazilaženju biroktraskih prepreka. Angažovan u IT zajednici i specijalizovan za Startup kompanije i pronalaženja modela poslovanja u Srbiji.

589 CommentsLeave a comment

 • Pozdrav, jedno pitanje, ja kao preduzetnik sam registrovana kao maloprodaja ukrasa za torte. Da li mogu da se bavim i sopstvenom proizvodnjom sitnih ukrasa za torte? Sta moram da uradim da bi to bilo kao moja dodatna delatnost, da li mogu da otkupljujem proizvode od proizvodjaca koji to rade u kucnoj delatnosti,znaci nemaju firme, … Hvala

   
  • Postovani Gospodine Milane,
   Htela bih da registrujem PR. Radim suvenire dekupaz tehnikom; sijem posteljinu, stolnjake, itd. Htela bih sve to da prodajem na pijaci kao i drugu tudju robu. Koju sifru delatnosti da registrujem. Da li ako radim pijacnu prodaju mogu da budem pausalac? Na pijacu bih izlazila povremeno.
   Unapred hvala.
   Pozdrav.

    
   • Možete da prodajte na pijaci i možete biti paušalac nešto što se u tom slučaju najčešće registruje je šifra 1629 zbog dekupaža ili se zbog ostalog odlučiti za neku proizvodu tekstilnih proizvoda ili slično.

     
   • Postovanje
    Hvala na dobrim i konkretnim savetima. Mene zanima jedna stvar, kada registuejm preteznu delatnost, ovde kazete da mozete ponovo da na istoj adresi registurjem jos drugih delatnosti pod drugim siframa. Kada odem u kancelariju APR meni kazu da po zakonu kad registrujem jednu delatnos mogu da se bavim i drugim delantnostima osim onih za koje je potrebna posebna dozvola..to je meni jasno ali nije mi jasno kako da izvrisim registraciju i drugih delatnosti pod posebnim siframa na istoj adesi a ne kao izdvojeni poslovni prostor. Da li je to uopste moguce?
    Unapred hvala

     
 • Poštovani,
  Što se tiče šifre delatnosti možete raditi i to ograničavaju vas sanitarni propisi koje ne bih znao najbolje da Vas uputim sa poreske i administrativne strane nema prepreka. Otkup od pravnih lica je moguć, problem je u tome što ste vi u tom slučaju isplatilac prihoda fizičkom licu pa je na Vama da platite poreze i doprinose za to što je nepovoljna situacija.

   
 • Molima vas da mi odgovorite ako sam ja kao preduzetnik i pretezna sifra delatnosti mi je 6831 delatnost posredovanja u nekretninama,da li trzisna inspekcija moze da mi zabrani rad ili moram menjati preteznu sifru delatnosti.

  Hvala vam unapred srdačan pozdrav

   
 • Poštovani,
  ja sam registrovana kao građevinski preduzetnik i do sada sam plaćala porez paušalno. Planiram da na istoj adresi otvorim prodavnicu staklene ambalaže na malo i da se bavim uvozom. Šta je potrebno da uradim?

   
  • Imate obavezu da obavesite poresku upravu i da od 01.01 vodite knjige u skladu sa tim i predate ili do 15.12 zahtev za licnu zaradu ili do 31.01 samo poresku prijavu da vodite knjige. Maloprodaja ili bilo kakva trgovina nije dozvoljena da bude paušalno oprorezovana.

    
 • Društvo je osnovano kao trgovinsko preduzeće motornim vozilima šifra 4519 kao pretežna delatnost a obavlja i trgovinu automobilima i lakim motornim vozilima šifra 4511 i bavi se održavanjem i popravkom motornih vozila. U toku godine uvezlo je polovne kamione tegljače i poluprikolice.
  Konkretno pitanje je:
  1. kako je polovna vozila kupio za dalju prodaju kao oštećena i neispravna, potrebno je da.. se poprave, farbaju i drugo DA LI JE ISPRAVNO DA SE ZAPRIMANJE OVIH VOZILA VRŠI NA KONTU 135 Roba u obradi, doradi i manipulaciji ili kao 131- Roba u magacinu.
  2. da li uvoz ovakvih vozila ima tretman novog ili polovnog vozila s obzirom da nisu bila registrovana u zemlji
  3. prilikom uvoza carina je utvrdila veću vrednost nego što je u inofakturi : plaćeno 7.500 evra a carina je procenila na 12.000 evra i na tu osnovicu utvrdila PDV. Kako ovo proknjižiti
  Kako utvrditi PDV ako je u članu 17 Zakona o PDV rečeno da se PDV obračunava na naknadu koju obveznik plaća za izvršeni promet. Na osnovu carinskog obračuna plaćen je PDV mnogo više nego što se traži članom 17. Zakona o PDV. KAKO KNJIŽITI RAZLIKU KOJA SE POJAVLJUJE IZMEĐU PDV UTVRĐEN KALKULACIJOM (na osnovu fakture ino dobavljača i zavisnih troškova) i PDV PLAĆENOG CARINSKIM OBRAČUNOM. Na koji način i čime obrazložiti inspektorima PU prilikom kontrole ovu razliku između obračuna carine u JCI i obračuna u kalkulaciji na osnovu fakture inodobavljača?

   
 • Možete voditi na 135 i vrednost možete dodati na taj konto što se tiče farbanja i sređivanja što se tiče tretmana ne znam kako se tretirati i mislim da to nije značajno pošto carina procenju vrednost po osnovu kataloga. Zbog toga imate razliku i to možete knjižiti samo kao dodatak tj obavezu za porez.

   
 • Poštovani gospodine Milane Trbojeviću,
  na ovako složeno pitanje sa konkretnim činjenicama niste mi ništa odgovorili a slušajući vaša objašnjenja u video zapisima poverovao sam da ćete se maksimalno zauzeti da proučite ovaj problem kao problem jer je omasovljen kod uvoza automobila i procene po katalogu koji primenjuje carina. Pomislio sam da je profesionalno izazov. U svakom slučaju hvala što ste mi i ovoliko odgovorili a mogli ste i da ne odgovorite da prećutite pitanje. Pozdravljam vas i zahvaljujem se.

   
  • Samo ovo ima kao odgovor, a pitanje je iz više delova i traže objašnjenja

   Možete voditi na 135 i vrednost možete dodati na taj konto što se tiče farbanja i sređivanja što se tiče tretmana ne znam kako se tretirati i mislim da to nije značajno pošto carina procenju vrednost po osnovu kataloga. Zbog toga imate razliku i to možete knjižiti samo kao dodatak tj obavezu za porez.
   Reply

    
 • Prvi odgovora može na 135, drugi ne znam tačno mada mislim da nije bitno kako se smatra u smislu poreza i treći deo da se ta razlika knjiži na teret PDV koji će zaista biti plaćen i ono što nisam odgovorio je da objašnjavate poreskoj tako što imate carinsko rešenje.

   
 • Poštovani Milane,

  imam pitanje vezano za Vašu priču oko dodatnih delatnosti u okviru poslovanja, a vezano za preovlađujuću, primarnu delatnost. Koliko sam shvatio, zakon kaže da mogu da se bavim svime što mi samom primarnom delatnošću nije onemogućeno, kao i određenim potrebnim dozvolama od strane države. Međutim, u praksi to baš i nije tako.

  1) Ako sam registrovan kao 7022, šta ja mogu da, osim primarne delatnosti da radim a da mi poreski inspektor ne “pronađe” bilo kakav “sukob sa zakonom”?

  2) U okviru IT sektora, šta bi, po Vama, bilo najbolje registrovati (pr ili preduzeće, koja šifra delatnosti) da bi mogli pod tom šifrom da se bavimo i trgovinom bez bojazni da budemo kažnjeni?

  Unapred hvala.

   
 • Npr u slučaju da ste registrovani kao 7022 i recimo da ste paušalno oporezovani možete se baviti delatnostima koje mogu biti paušalne npr može računarsko programiranje, ali ne može delatnost reklamnih agencija. Ako hoćete i trgovinu to ne možete paušalno da bude oporezovani, ali zavisi od prihoda i drugih stvari da li je doo ili pr bolje rešenje.

   
 • Molim Vas da mi pomognete, hteo bih da registrujem 9329 ostale zabavne aktivnosti kao starosni penzioner, šta je neophodno da vodim od knjiga i koje su moje mesečne obaveze?

   
  • Ukoliko se odlučite da vodite knjige samo predaje poresku prijavu za vođenje knjiga imate rok 15 dana nakon otvaranja firme. Vaše mesečno obavezu za PIO mesečno oko 6000 din najniža osnovica i porez na dobit 10% i to je sve.

    
  • Nije to od presudnog znacaja vi registrujete jednu delatnost i obavljate druge delatnosti bez ogranicanja ukoliko ne treba neka dozvola to je zakosnki. Prakticno susretao sam se da inspektori to gledaju i ako nije bitno pa mozete promeniti u tom slucaju preteznu delatnost ukoliko zelite da izbegnete te komentara, ali zakonski niste u obavezi.

    
 • Želeo bih da registrujem delatnost za rentiranje svetlosnih efekata za žurke, rođendane i ostale svečanosti, koja bi to šifra delatnosti bila, šta je neophodno da vodim od knjiga i koje su moje mesečne obaveze?

   
  • Mogle bi ostale zabavne aktivnosti, ima vise opcija mozete da vodite knjige, pausalno i obaveze onda variraju za vodjenje knjiga mogu biti oko 11 hiljada dinara, a pausal varira od opstine do opstine ide oko 20 hiljada dinara.

    
 • Postovani, interesuje me da li preduzetnicka radnja koja je registrovana sa sifrom delatnosti 4941, drumski prevoz tereta, i to je primarna delatnost kao i 80% prihoda, moze da uvozi i prodaje kamione? Da li treba posebna sifra za to, tj za preprodaju kamiona na stranim tablama? Hvala unapred

   
  • Firma je preduzetnicka radnja, osnovana pre 3 god, i u sistemu PDV-a je od pocetka, i vodi knjige.znaci, nije problem da se preprodaje na stranim tablama, sa ovom sifrom delatnosti? HVALA unapred, srdacan pozdrav

    
 • Poštovani, planiram da registrujem servis bele tehnike, i aplicirao sam za sredstva za samozapošljavanje NSZ, e sad, hteo bih da se bavim i prodajom rez. delova, a oni to ne dozvoljavaju, pa me zanima da li je moguće i u kom roku proširiti delatnost sa servisa na servis i prodaju rez. delova, hvala

   
 • Da li je u sklopu veterinarske ambulante koja nije pausalno oporezovana moguce prodavati hranu za kucne ljubimce ili je neophodno registrovati pet shop? Hvala unapred.

   
 • Moze li firma registrovana za preradu voca i povrca da se bavi pakovanjem i prodajom pecuraka posto posedujem proizvodnju pecuraka a planiram i preradu?unapred hvala

   
 • Postovani moj suprug ima nameru da registruje delatnost koja bi se bavila uslugama u oblasti sumarstva seca i transport. Da li Vam je poznato kako se takva delatnost tretira sa aspekta poreskih propisa? Da li moze da bude pausalac ili je u obavezi da vodi poslovne knjige? Fiskalna kasa? Da li mu treba jos neka dozvola pored registracije u apr-u?

   
 • Postovani,
  Dvoumim se imedju 2 sifre delatnosti za otvaranje preduzetnicke radnje. Radi se o sifri 4645 i 2042. Bavila bih se proizvodnjom kozmeticke biljne kreme i naravno posle prodajom.
  Mozete li mi navesti prednosti i mane jedne ili druge delatnosti.
  Da li ima nekih posebnih uslova za otvaranje takve vrste radnje?
  Hvala unapred
  Vesna

   
 • Pozdrav
  Otvaramo fast food.Koja je šifra delatnosti?
  Ne znam koliko na šifru deltnosti to utiče,ali nećemo služiti hranu na tanjirima sa priborom.
  Koliko sam ja shvatila postoji više varijacija kod ugostiteljstva.Šta utiče na kod ugostiteljstva na šifru delatnosti?

   
 • Poštovani,
  Da li mogu da prodajem usluge i proizvode pravnim licima ako registrujem npr preduzetničku krojačku ili tapetarsku radnju (uslužne delatnost – šifre 9529 i 9524)u svom stanu sa paušalnim porezom?
  Hvala

   
 • Postovani gospodine,

  Imam jedno pitanje za Vas. Interesuje me koliko se placaju doprinosi i porez za obavljanje delatnosti Agencija za istrazivanje trzista?

   
   • Upravo me to zanima poreski oblik obzirom da je delatnost koja ne ostvaruje profit, ne moze se govoriti o porezu na profit a kazete da ne moze biti ni pausalno. Interesuje me da li otvaranjem agencije, mogu da se opredelim za samooporezivanje prijavom odredjenog iznosa kao licne zarade preduzetnika i da obracunati doprinosi i porez na zarade bude jedino sto cu morati da placam kao poreski obveznik?

     
 • Da li sa šifrom delatnosti 4520 mogu da budem pausalno oporezovan? da li vi za ovu sifru preporucujete pausalno oporezivanje ili vodjenje poslovnih knjiga?

   
  • Šifra 4520 održavanje i popravka motornih vozila ne može biti paušalna tako da morate ići na vođenje knjiga, a preporuka kod vođenja knjiga je isplata lične zarade kao predvidljiviji oblik oporezivanja.

    
 • Poštovani,
  Šifra delatnost moje agencije već pet godina je 8559- ostalo obrazovanje.
  Da li se u sklopu ovih delatnosti mogu baviti i prevodilačkim uslugama?

   
 • Postovani Milane,

  Registrovala sam igraonicu-rodjendaonicu pod sifrom delatnosti 9329-ostale zabavne i rekreativne delatnosti, kao pretezna delatnost. Da li mogu u okviru rodjendaonice, dakle sa ovom sifrom, da imam i kafe sa picem koje bi se prodavalo klijentima ili moram da se “doregistrujem” za tu vrstu ugostiteljske usluge?
  Hvala unapred na odgovoru.

   
   • Jos jednom veliki pozdrav za Vas. Posto mi je vec jednom vas savet pomogao, imala bih jos jedno pitanje – da li mogu u okviru rada igraonice da organizujem i čuvanje dece a da ne menjam šifru? I da li mogu da u nazivu nove “usluge” koristim reč “zabavište”? Sve se nalazi na jednoj lokaciji.
    Hvala unapred na odgovoru.

     
 • Dobar dan, da li izdavanje aplikacije, a potom i prostora u njoj za objavu vesti, akcija, i novosti drugim firmama moze da se podvede pod sifru 62.01 ili 58.29 ? Ukoliko ne, koja bi Vasa preporuka bila?
  Takođe Vas molim da nam preporučite po Vama odgovarajuci poreski oblik.
  Unapred hvala

   
 • Poštovani Milane,
  htela bih da registrujem proizvodnju kolača i sličnih proizvoda. Da li mislite je šifra 10.72 odgovarajuća za tu delatnost? Da li moram da dobijem posebnu dozovlu za obavljanje te delatnosti? Da li moram da imam fiskalnu kasu?
  Unapred hvala na Vašem odgovoru

   
 • Postovani Milane,
  dobila sam subvenciju za samozaposljavanje i dvoumim se izmedju shifara 3299 i 9003 . Bavim se oslikavanjem staklenih predmeta. Radnja bi mi bila u stanu. Htela bih da budem pausalac bez kase ali u tom slucaju mogla bih da prodajem samo pravnim licima?. Molim Vas da mi odgovorite sta je najbolje za mene.

   
  • I jedna i druga šifra mogu biti paušalne ja bih pre preporučio 9003 umetničko stvaralaštvo i možete putem interneta da prodajete fizičkim licima ali mora isporuka brzom poštom i ne treba fiskalna kasa.

    
 • Postovani Milane,
  imam registrovanu pausalnu preduzetnicku radnju pod sifrom 8110. Sada sam htela da pocnem proizvodnju kora. Da li mogu da radim pod ovom sifrom, ili moram da zatvorim radnj i otvorim novu?

   
 • Postovani prijatelji pre izvesnog vremena sam imao zanatsku radnju koja je imala sifru delatnosti 4339 ostali zavrsni radovi. Sada bih ponovo registrovao istu delatnost pa me zanimaju dve stvari. Da li ta sifra ima najpovoljniju osnovicu za oporezivanje i da li se ta sifra i dalje odnosi na istu delatnost.
  Unapred hvala na odgovoru.
  Srdacan pozdrav
  Srdjan Jovicic

   
   • Milane puno vam hvala na konkretnom odgovoru. Sada bih vas zamolio ako vam to nije problem da mi kazete koja sifra daje najpovoljniju osnovicu za pauslano oporezivanje u oblasti gradjevinskih radova. Jos jednom hvala na konkretnoj pomoci.

     
 • Poštovani Milane,
  želim da otvorim auto-plac za prodaju polovnih vozila uvezenih iz inostranstva. Koji je oblik firme najpogodniji tj. najisplativiji za to, preduzetnik ili d.o.o.?
  Hvala

   
  • Nije pitanje samo delatnosti moraju se predvideti i prihodi i troškovi pa tek se onda odlučiti ukoliko ne želite da za obaveze firme odgovorate ličnom imovinom preporučio bih doo.

    
 • Poštovani Milane,

  imam registrovanu programersku firmu sa širfom delatnosti 6201. Želim da otpočnem sa proizvodnom manjih elektronskih uređaja (detektori, termometri) itd. Interesuje me da li to potpada pod delatnost sa šifrom 2651 i da li je neophodna posebna dozvola / prostor / fiskalna kasa i kako doći do dozvole ako je neophodna.

   
 • Postovani,
  ovim putem Vam se obracam jer zelim da mi pomognete. Naime, firma u kojoj radim se bavi trgovinom na veliko (sifra delatnosti je 4690). Planiramo da obrazujemo ogranak za prodaju goriva, nafte i naftnih derivata NA MALO. Smatram da je adekvatna sifra delatnosti 4730, ali ne mogu biti siguran.
  Ako mozete da mi date savet na tu temu.
  Unapred hvala.

   
 • Pozdrav, zanima me da li servis bele tehnike koji nije paušalno oporezovan, ima kasu, može prodavati rezervne delove bez preregistracije.

   
 • Poštovani, buduća agencija koju bih osnovala bavila bi se sačinjavanjem ugovora i sličnih akata, konsultacijama i pomoći prilikom ostvarivanja prava kod državnih organa, pre svega uknjižbe imovine i eventualno prijemom uplata preko pošte. Pod koju šifru bi ova vrsta poslovanja mogla da se podvede kako bi bila “paušalac”, i da li je status paušalca dosta povoljniji. Unapred zahvaljujem…..

   
 • Postovani Milane,
  Prvo da kazem SVAKA CAST kad vidim na koliko ste pitanja odgovorili i to vrlo iscrpno!!
  Ja bih imala kratko pitanje;registrovala sam radnju-poslasticarnicu sa sifrom 1071 da li u tom slucaju mogu da naravno vrsim usluge prodaje tih proizvoda,ali i eventualno kafa,pica..? Hvala puno unapred! Veliki pozdrav

   
 • Poštovani, da li trgovina na malo koja se bavi prodajom voća može da prodaje robu pravnim licima? Hvala unapred!

   
 • Gospodine Milane,
  molim Vas za savet, naime, dobila sam sredstva za samozaposljavanje, za usluznu izradu aranzmana od voca. Preporucite mi sifru delatnosti, pod kojom bih mogla biti pausalno oporezovana, i da mogu poslovati bez fiskalne kase.

  Unapred zahvalna Biljana

   
  • Ne bih znao da Vam preporučim takvu šifru pošto mislim da nepostoji ono što je jedino moguće je da ukoliko takvu usluga pružate npr naručivanje iste putem interneta i isporuka brzom pošto fiskalna kasa Vam neće trebati.

    
   • Hvala, ali dostava svezeg voca putem brze poste, nije moguce. U APR-u mi daju sifru keteringa, ali ovo nije spremanje i dostava hrane, vec samo usluzno aranziranje voca. Mislila sam, da bi moglo da se podvede, pod neku kreativnu radionicu.

    Pozdrav

     
 • Gos. Milane, moja delatnost je 49,39 – dali pod tom delatnosti mogu obavljati i prevoz nepokretnih lica,ležećih kojima nije neophodna medicinska pratnja ili je neophodna druga klasifikacija? Hvala

   
 • Postovani, hteo bih da osnujem firmu koja bi se bavila prevodjenjem ali bih eventualno aplicirao za tendere stranih organizacija i kompanija za usluge pracenja i azuriranja medjunarodnog ili nacionalnog zakonodavstva u odredjenoj oblasti ili usluge ocene implementacije akcionih planova. Sve tri usluge bi se zapravo odnosile na jednu istu oblast. Koja je za mene najbolja opcija? Hvala unapred.

   
   • Molim Vas samo za odgovor na dodatno potanje.
    Posto bi se frima bavila prevashodno prevodjenjem a eventualno konsaltingom u okviru projekata, da li pretezna delatnost mora da bude Prevodjenje a sporedna konsalting ili je to svejedno? Da li to utice na visinu pausala. Koliko sporedna delatnost tj konsalting uvecava pausal.
    I da li se u prijavu registracije kao poslovno ime moze upisati prevodjenje i konsalting ili mora kako je u Pravilniku definisano (prevodjenje i usluge tumaca) i konsalting u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem. Hvala unapred!

     
 • Postovani, prijavio sam firmu sa sifrom 4520, popravka i odrzavanje motornih vozila, sobzirom da mi je dvojno knjigovodstvo i da imam kasu a nisam u pdv-u, da li nesmetano mogu vrsiti i prodaju delova tj ugradnju istih na automobilima koji se popravljaju u servisu. Srdaca pozdrav!!!

   
 • Poštovani Milane, imam 2 pitanja:
  1.Interesuje me da li sa knjigovodstvenom agencijom mogu da radim ekonomsko finansijska veštačenja, tj. sa čifrom 6920, obzirom da sam imenovan kao sudski veštak od strane ministarstva pravde.
  2.Da li eventualno mogu da preregistrujem firmu na neku drugu šifru, sa kojom bih bio paušalac, obzirom da sa knjigovodstvenom radnjom moram da vodim knjige, i na koji način to mogu uraditi

  Hvala

   
  • Možete koliko je meni poznati samo je značajno da bude licencirani od strane ministarstva. Paušalno može biti 7022 konsultanske aktivnosti, a mislim da sa tom šifrom možete raditi poslove veštačenja.

    
 • Poštovani Milane,
  Htela bih da otvorim d.o.o koja bi se bavila trgovinom opreme (na malo i veliko) za poslastičare, čokoladu i ketering, odnosno preprodajom robe jedne strane firme. Tu robu čine razni sitni proizvodi: kalupi, topilice, plastični predmeti (čaše, tanjiri, stalci) za ketring, boje za slatkiše i sl. Nakon toga planiram da i sama počnem sa pravljenjem čokoladnih proizvoda i njihovom prodajom ali to neće biti baš uskoro.

  Interesuje me koja bi mi šifra delatnosti bila najbolja za početak i da li ću naknadno imati problem sa registrovanjem ove nove delatnosti.

  Takođe, ukoliko imate saznanja, da li se za uvoz ove robe iz EU plaća carina, pošto znam da je pojedina roba oslobođena carine.

  Da li moram kao d.o.o. da imam zaposleno lice? Ja sam zaposlena u državnoj službi i pokušala bih dok ne razvijem ovaj posao da ne dajem otkaz i ne zapošljavam nikoga, da bi smanjila troškove. Zato me zanima da li mogu na svoje ime da osnujem d.o.o. i ne zapošljavam nikoga i kolike su finansijske obaveze u tom slučaju, odnosno da li moram da plaćam platu i doprinose za penz. i inval. osiguranje, s obzirom da već radim i sve to imam plaćeno.

  Hvala vam veliko.
  Srdačan pozdrav

   
  • Preporučujem delatnost 4690 to je najpribližnija delatnost ovom opisu. Ne znam da li se na tu robu plaća carina raspitajte se za te informacije kod špeditera. Možete na svoje ime da osnujete doo osim ukoliko ugovor o radu to nije zabranjeno to pogledajte. Moraćete samo za sebe da plaćate dodatni PIO mesečno to je trošak od oko 6000 din.

    
 • Dragi Milane dobro vece,imam radnju pod sifrom 2562 ,sad bih htela da ovorim frizerski salon na istoj adresi,dali to treba da posebno prijavljujem?
  Unapred zahvaljujem!

   
 • Postovani Milane,
  zelela bih da se bavim proizvodnjom rucno oslikanih predmeta od tekstila, u nedoumici sam za koju sifru da se opredelim, da li da to bude pod sifrom 1330 ili 1392, jer bih podnela i zahtev za izdavanje sertifikata za rucni rad?
  Unapred zahvaljujem!

   
 • Poštovani,

  Planiram da otvorim firmu koja će se baviti trgovinom sa pravnim licima. Pitanje je koju šifru delatnosti bi trebalo da se opredelim? Predpostavljam da ne mogu da budem paušalac a samim tim me interesuju troškovi da li će biti bolje da firmu otvorim na mene koji sam već zaposlen ili na penzionera koji je u starosnoj penziji?

   
  • Što se tiče troškova isti su troškovi i na nekog ko je već zaposlen i na nekog ko je penzioner. Zavisno od vrste robom kojom ćete trgovati zavisi i šifra neka trgovina raznom robom na veliko šifra je 4690.

    
   • Hvala Vam puno na odgovoru. Što se tiče robe kojom bi trgovao nema određeno. Pitao sam Vas to pitanje jer sam gledao šifre i video 4799 kao nešto najbliže onome što bi radio. A što se tiče troškova koji su da li mogu sa tom šifrom delatnosti biti paušalac i ako nisam koji su mi još troškovi koje bi imao?

     
     • Ja se izvinjavam ali imam još jedno pitanje. Kad kažete 10-11.000 na šta mislite konkretno? Koliko sam shvatio ja treba da platim samo doprinose za PIO jer sam već zaposleni ako sam na minimalcu oko 21.000 plaćam doprinos oko 5.600. Pored toga imam porez na dobit na kraju godine koji je 10% kao što ste napisali ili ima još nešto ako sam propustio?

       
     • Da izvinjavam se samo to i plaćate računajte PIO oko 6000 din pošto minimalna osnovica varira ali ne bude preko 6000 i i ide 10%. Ovo što sam ja rekao je da niste zaposleni.

       
 • Poštovani gospodine Milane,

  Zanima me da li sa šifrom radnje 4399 (pretežna delatnost) i paušalnim načinom oporezivanja mogu da obavljam i poslove arhitektonskog projektovanja (što bi bila šifra 7111)?

  Srdačan pozdrav

   
 • Poštovani,
  molim za pomoć. Registrovana mi je TR pod šifrom 4179 kao daroteka .
  Prijavljena sam kao preduzetnik sa samooporezivanjem. Želala bih da ubacim voće i povrće u malim količinama iz proizvodnje poljoprivrednog gazdinstva mog supruga, pa se pitam da li mogu da zadržim ovu šifru ili moram da je menjam. Skroz sam zbunjena.

   
 • Postovani Milane,ja sam pre par dana otvorio firmu koja se bavi distribucijom voca. Pre par meseci mi je jedan knjigovodja rekao da je za mene najbolja sifra delatnosti vezana za prevoz robe u tranzitu (ne znam koja je to tacno sifra),jer mi onda ne treba ni magacin ni fiskalna kasa,zato sto se roba ne zadrzava kod mene. Primer,kupim je u magacinu,odvezem i prodam je nekom kaficu. Koja bi najbolja sifra bila za to a da mi ne treba fiskalna kasa,niti mgacin?
  4690 mozda?
  Pozdrav i hvala

   
  • Što se šifre tiče ako imate šifru 4690 i ne prodajete fizičkim licima nemate obavezu posedovanja fiskalne kase isto je i sa trenutno šifrom koju imate. Naravno niste vi obavezni da imate magacin osim ako vam zaista nije potreban a ni jedna ni druga šifra Vas neće obavezati da morate imati magacin.

    
 • Pod kojom sifrom delatnosti treba da se registrujem ako imam sajtove sa reklamama, Google Adsense, i slicno, i da li ta sifra moze pausalno? Koliki su troskovi ako se ne oporezujem pausalno?

  Srdacan pozdrav.

   
  • Može pod web portali i ta šifra može biti paušalno oporezovana. Ako se ne opozuje paušalno minimalni troškovi su 10.00 din doprinosi i 10% poreza na dobit što varira zavisno od dobiti.

    
 • Poštovani,
  možete li mi reći koja je šifra delatnosti za proizvodnju ćumura?

  Našao sam jednu šifru delatnosti: 2414 – Proizvodnja ostalih osnovnih organiskih hemikalija, ali mislim da je to neka stara šifra delatnosti koja možda danas više ne važi.

  Unapred hvala.

   
 • Postovani,
  Imam fast food i registrovan sam kao ugostiteljska radnja,interesuje me,otvorio bih i prodavnicu koja bi vrsila prodaju prozora,vrata,ograda..i montaza..koja bi sifra odgovarala i da li bi to mogao da obavljam pod jednom firmom zajedno?
  Unapred hvala

   
 • Postovani,imao sam szr koja je ugasena po nalogu narodne banke 2013.godine zbog blokade.sada sam registrovao novu firmu i interesuje me zbog privremenog oduzimanja pib-a novoj firmi zbog starog dugovanja,mogu li da mi lezu pare na racun nove firme i moze li mi poreska skinuti novac za stara dugovanja.a u medjuvremenu sam podneo zahtev za reprogram starog duga.unapred hvala

   
  • Skidaju samo ako Vam je račun blokiran od NBS, a ne stignu to odmah da urade kada Vam oduzmu PIB tako da proverite da li je račun blokiran za neki iznos ako jeste onda će Vam skinuti.

    
 • Da li sa sifrom delatnosti 3312 mogu da budem pausalno oporezovan i ako je to moguce da li treba da predam dokaze poreskoj kao sto su kopija licne karte za godine starosti i dokaz o invaliditetu da bi mi osnovica bila niza

   
 • Postovani,

  mozete li mi reci koja je adekvatna sifra delatnosti za registrovanje PC igraonice?

  U igraonici pored upotrebe kompjutera postoji i koriscenje interneta, Soni, a takodje tu je i aparat za pikado. Pored svega toga u igraonici se prodaje bezalkoholno pice i espreso kafa.

   
 • Srdačan pozdrav Milane, imam jednu dilemu, želela bih da se bavim izradom figurica za torte od jestivih matrijala i raznih drugih figurina i skulptura ( keramika, polimerna glina i sl.), kao i izradom primenjenih likovnih rešenja za potrebe neumitničkih delatnosti ( na primer likovna rešenja za potrebe poslatičarstva i sl.). Zanimam me da li bi ovome odgovarala šifra 9003, umetničko stvaralaštvo i da li je za registraciju te delatnosti potrebno pribavljanje neke licence? Takodje me zanima da li možda znate da li je sa pravne strane moguće da figurice od jestivih materijala prodajem sa napomenom na deklaraciji da nisu za jelo, već isključivo za dekoraciju i da na taj načnin izbegnem komplikacije sa sanitarnim dozvolama jer bih delatnost obavljala kod kuće. Pošto bih radila figure za torte i od nejestivih materijala zanima me takodje da li Vam je poznato gde mogu da se informišem o tome da li je moguće u tom slučaju pribaviti potvrdu da figure nisu štetne da budu na torti iako nisu namenjene za jelo?

   
 • Poštovani ,imam salon za negu tela ,želela bih svoju delatnost da proširim i to da otvorim prenoćište ,mogu li i kako,hvala!

   
 • Poštovani g. Trbojeviću,
  Penzioner sam i otvorio bih preduzetničku paušalnu radnju sa šifrom 7112, gde bi eventualne poslove obavljao moj sin koji poseduje odgovarajuće licence inženjerske komore. Da li moram sa njim da napravim određeni ugovor, i ukoliko moram, koja vrsta ugovora je najisplativija sa stanovišta poreza i drugih nameta?
  Srdačan pozdrav

   
 • Imamo restoram 5610, U istom objektu hoćemo da pruzamo usluge smeštaja. Da li je potrebno registrovati dodatnu šifru koja je U istom sektoru sifarnika?
  Nismo registrovani U registru tirizma U APR-u. Sta je potrebno po tom pitanju uraditi ?
  Pročitao sam da savetujete da ugostitelji ne budu pausalci. Zašto?
  Unapred hvala.

   
 • 56.10 je šifra delatnosti pod kojom je registrovan Restoran, sada bi hteli da pružamo usluge smeštaja, da li je potrebno doregistrovati delatnost.
  U nekim od Vaših odgovora ste naveli da ugostiteljima ne preporučujete paušalno oporezivanje, zašto?
  Unapred hvala

   
 • Postovani,
  Planiram da otvorim pausalnu radnju pa me interesuje da li sifra 7022 moze biti pausalno oporezovana po novom zakonu posto je vrlo nejasno definisano i ako moze u koju grupu za poresko umanjnjenje spada tj.koliki je porez?
  Unapred hvala!

   
 • Postovani Milane,zelala bih da otvorim atelje,studio ili radionicu kako bih mogla da radim sa polaznicima koji bi zeleli da pohadjaju casove crtanja i slikanja,vecernji akt kao i strucne casove u vezi sa kostimografijom.Diplomirani sam kostimograf scenskog kostima.VII stepen.Pitanja glase,da li je odgovarajuca sifra 8552 ili preporucujete neku drugu?Da li trebam fiskalnu kasu i da li placam porez drzavi?Kao i da li preporucujete mozda otvaranje kluba ljubitelja umetnosti u kome bi se odvijali isti sadrzaji umesto gore pomenutu delatnost.Oprostite ako neko od pitanja nije umesno ali ova tema mi je apsolutno nepoznata.Hvala i srdacan pozdrav.Sve pohvale za vas rad i za vasu posvecenost ovoj neiscrpnoj temi.

   
  • Svakako Vam preporučujem klub ljubitelja umetnosti ako pod tim podrazumevate udruženje građana i to bi bila najpovoljnija opcija, a ima dosta detalja koje bi tu mogli da prođemo pa me slobodno kontaktirajte ako Vam bude trebala pomoć oko svega toga.

    
 • Pozdrav,interesuje me sta da registrujem najpovoljnjije treba za firmu da sklapam delove obuce.Oni mogu da vrse isplatu samo na registrovane subjekte.Ja bi trebao angazovati sezonsku radnu snagu,koje bi placao gotovinski.Unapred hvala!

   
 • Poštovani Milane,
  Imam trenutno zanatsku radnju registrovanu pod šifrom 4321 i paušalac sam! Doregistrovao bih šifru 1812-ostalo štampanje pa me interesuje da li i dalje mogu biti paušalac!? I da li mi treba fiskalna kasa obzirom da radim samo sa pravnimlicima?

   
 • Postovani savetnice
  Zanima me koja je sifra delatnosti za posrednicke usluge prilikom prodaje nekretnine. Da li je potrebna neka posebna licenca ili dozvola. Tacnije, delatnost vezana za pronalazenje klijenata za investitora. Da li u tom slucaju otvoriti pausalnu radnju ili preduzetnicku sa vodjenjem knjiga.

   
 • Postovani savetnice Bavim se izradom brojanica i nakita od perli,cirkona,metala….Interesuje me da li se mogu registrovati pod sifrom 9003.Radila bih na trgu,saltersku prodaja i ujedno bi tu radila izradu nakita.Da li mi je potreban sertifikat ?Koliko bi mi bio pausalni porez za tu delatnost.Ja sam ne zaposljeno lice i imam 45god.

   
 • Postovani,
  Imam dva pitanja:
  1.Preduzetnik je registrovao firmu, sifra delatnosti 4941, da li moze da vodi prosto knjigovodstvo zbog manjeg obima posla i s obzirom da nije PDV obveznik?
  2.Da li moze biti pausalno oporezovan preduzetnik pod sifrom 8559 i da li postoji mogucnost placanja poreza i doprinosa umanjeno posto delatnost obavlja od 9-13h?
  Hvala!

   
 • Poštovani,

  Nerezident fizičko lice (osnivač ) treba da otvori firmu u Republici Srbiji .Posao te firme bi bio da od kupaca preuzme rezervni deo neke industrijske mašine , pa taj deo šalje u inostranstvo (izvoz) gde će se taj dao doraditi , reperirati i vratiti ( uvoz) kako bi se dostavio kupcu u ispravnom stanju.Drugo moze da se javi i situacija da se kao gotov proizvod
  ( rezervni deo za masinu) uveze i proda kupcima .
  Naime sa tom firmom iz inostranstva bio bi sklopljen ugovor o tehničkoj saradnji .
  Zanima me koja šifra delatnosti treba da se upiše prilikom otvaranja firme , s obzirom da se firma osnivača u inostranstvu bavi proizvodnjom i reparacijom rezervnih delova za industriske mašine ?

   
 • Postovanje!
  Otvorio bih radnju pod sifrom 7112, iz stalnog radnog odnosa.
  Interesuje me da li biste znali da mi kazete da li bih bio pausalaci koliko bi iznosile otprilike moje mesecne obaveze?
  Unapred zahvalan

   
 • Pozdrav. Hvala na svim informacijama.
  U procesu sam otvaranja pet shop-a pod sifrom delatnosti 4776 (trgovina kucnim ljubimcima i hranom za njih) mogu li se baviti proizvodnjom akvarijuma i odgajanjem ptica i akvarijumskih ribica? Hvala unapred!!!

   
 • Odlucila sam da otvorim privatni produzeni boravak za decu skolskog uzrasta. KAko to zapravo ne moze da se registruje kao produzeni boravaka, molila bih da mi kazete koja je najbolja alternativa- decji klub, igraonica…i koja bi sifra delatnosti bila najbolja? ( irada domacih zadataka, rekreativni sport, dodatno ucenje jezika, matematike, kreativne radionice i sl).
  Unapred zahvalna

   
 • Milane, svaka cast na svim odgovorima! Imam kratko pitanje:
  Krenuo sam od skora proizvodnju pvc ambalaze. Preduzetnik Sifra: 2222. U sistemu sam pdv-a. Da li mi je dozvoljeno da od drugog proizvodjaca iste delatnosti kupujem pojedine stvari koje nisam u mogucnosti da proizvedem, pa da ih dalje prodajem preko moje radnje? I da li taj proizvodjac sme da stavi moju deklaraciju na te proizvode?
  Unapred hvala!

   
 • Pozdrav Milane!
  Nakon otkaza koji sam dobio u firmi, nasao sam se u situaciji da kao 50-godisnjak ozbiljno razmisljam o svom prvom sopstvenom “biznisu”. Delatnost kojom se bavim vise od deceniju unazad, i kojom bi nastavio da se bavim jeste graficki dizajn. Da bih imao kompletniju uslugu za klijente, usluzno bih stampao reklamni materijal koji dizajniram, pruzao neku vrstu marketinskog savetovanja, PR, copywriting, izradu sajtova..
  Prvi korak je najtezi i treba ga mudro isplanirati, pa te molim za savet.
  1. Koju sifru pretezne delatnosti da izaberem a da “upadnem” u grupu sa nizom stopom oporezivanja?
  2. Da li je pamtnije da budem preduzetnik pausalac, ili preduzetnik koji vodi knjige? Ili mozda DOO?
  Iznos za pocetno ulaganje nije veliki, krecem od nule, pa mi u ovom trenutku zaista znaci svaki unapred sacuvani dinar. Delatnost bih obavljao u Beogradu, ali postoji mogucnost da sediste registrujem u selu u zapadnoj Srbiji. Da li bi to pomoglo da pocetna obavezna davanja budu manja?

   
 • Štampanje reklamnog materijala tj prodaja istog nije dozvoljena da bude paušalno ali ono što možete npr je ostala štampa ili specijalizovane grafičke delatnosti ali za sve to ne možete da raditi marketinške usluge i sve ovo što ste naveli ne bi moglo da potpadne pod paušalno oporezivanje. Ukoliko se odlučite za paušal sedište van Beograda će manje koštati.

   
  • Ako se baziram na preteznu delatnost, za graficki dizajn i pripremu za stampu mogu izabrati sifre 7410 i 1813. Mozda imas predlog za neku trecu? Koja od njih je najmanje oporezovana? I da li da budem knjigas ili pausalac?
   Zahvaljujem ti se na odgovorima. Doduse, ne pomazu mi mnogo u ovom trenutku, ali sto neko rece “dobar savet para vredi”.

    
   • Kako paušalac će Vas isto koštati sa obe šifre delatnosti. Zavisi od prihoda i rashoda da li biti knjigaš ili paušalac ako imate prihode mesečno npr preko 1000e često se dešava da je bolje da budete paušalac ali nije uvek pravilo.

     
 • Molim Vas, jedno pitanje.Da li je moguce otvoriti kozmeticki salon pod sifrom 9602 i kao dodatnu delatnost raditi alterativnu medicinu pod sifrom 869010 – uz odobrenje ministarstva zdravlja ili obrnuto ,otvoriti ordinaciju alt. medicine i dodatna delatnost kozmeticki salon.Ili da li eventualno postoji nacin da se usaglase ove dve delatnosti.Hvala unapred.

   
 • Poštovani,
  Molim za odgovor na sledeće pitanje: firma u kojoj radim registrovana je sa šifrom delatnosti 4690. Sada bismo hteli da uvedemo internet prodaju, za šta je predviđena šifra delatnosti 4791-trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta. Moje pitanje je:
  1. da li jedna firma može da bude REGISTROVANA sa više šifara delatnosti u APR-u, od kojih će jedna biti pretežna a druge ne,
  2. da li prilikom uvođenja internet prodaje MORAM da upišem tu delatnost u APR. Znam da moram osnivački akt da promenim i upišem tu novu delatnost u osnivački akt, ali da li mora i u APR-u da se registruje ta nova delatnost pored registrovane pretežne delatnosti.
  Hvala unapred!

   
 • Pozdrav,otvaram PC igraonicu zanima me koja delatnost je najbolja? trentno je firma registrovana kao pekara ali to cu promeniti da li menjati u Kafe igraonica ili u ostale zabave,ako se prebaci kao ostale zabave da li mogu drzati sokove? posto je firma u pdv,sta je i kako najbolje raditi? kako se “skida” vreme sa stanja?
  piste mi na mail.

   
  • Poštovani, čini mi se da sam već odgovorio mailom na ovo pitanje i molim sve pa i Vas da postave pitanje na jedan način ili lično preko kontakt forme za pitanja svakkao ću se potruditi da odgovorim ovako i pored velikog broja pitanja samo mi se gomilaju dupla. Možete ići na delatnost ostale zabavne ožete tada držati sokove. Vreme nemate na stanju to je usluga kuju trenutno pružite i nema stanja.

    
 • Poštovani,

  Treba da otvorim doo preduzeće rent a car šifra delatnosti 7711. Pritom bi se bavili i prodajom vozila. Da li to može pod napred navedenom šifrom da se radi? Hvala unapred

   
 • Zdravo,
  Registrovala bih se kao preduzetnik sa sedištem u unutrašnjosti, a mesto prebivališta mi je u Beogradu. Šifra delatnosti 9511.
  – da li, ako želim da obavljam delatnost na teritoriji Beograda, nužno moram da registrujem i izdvojeno mesto poslovanja u Beogradu
  – ako da, da li to onda mora biti registrovani lokal sa istaknutom firmom
  – da li znate koja je okvirno cena (ako se plaća) registrovanja izdvojenog mesta poslovanja

  Unapred hvala!

   
 • Postovani,
  Zamolila bih Vas za par informacija. Nameravam da registrujem agenciju za prevodjenje, pri cemu bih radila iskljucivo sa pravnim licima. Da li sam u tom slucaju u obavezi posedovanja fiskalne kase? Ukoliko je to obavezno, da li mogu da registrujem preteznu delatnost Obrazovanje (koja, ako se ne varam, ne zahteva kasu) i u okviru toga obavljam prevodilacku delatnost. Drugo pitanje, za koje verujem da muci mnoge, je poresko resenje za pausalno oporezovane obveznike. Obzirom da vec godinama mnogima ne stize, moje pitanje je kako poceti sa placanjem poreza bez prvog resenja (kada ne postoji resenje iz prethodnih godina po kome bi se moglo placati) i izmirivati obaveze? Bez resenja ne mogu da ostvarim pravo na zdravstvenu knjizicu i mnoga druga prava. Zatim, da li je neophodno imati ugovor o zakupu poslovnog prostora ukoliko firmu registrujem na svoju kucnu adresu i da li se placa taksa za isticanje firme sada? Narocito ako je uopste ne istaknem. Hvala najlepse na odgovorima.

   
  • Nije potrebna fiskalna kasa u tom slučaju. Taksa sa isticanje firme je ukinuta i možete imati izjavu ako je na adresi gde stanujete. Što se tiče rešenja počela su polako da stižu ali svakako možete u poreskoj da tražite oni Vam daju odprilike osnovicu i tako uplaćujete.

    
 • Otvorio sam firmu na sifru 1813…da li mogu u sklopu te delatnosti i da radim poducavalje….npr ples ili tako nesto slicno…da li trebam da dodam jos nesto…hvala puno na odgovoru

   
 • Dobar dan,imam jedan upit 🙂 Otvorila bih modni atelje ,bavim se izradom haljina i rucno radjenog nakita (perlice i akrili na kozi).Kako je najpovoljnije da se registrujem ? Hvala unapred !!

   
 • Postovani,
  zainteresovan sam za otvaranje preduzetnicke radnje koja bi se bavila dizajnom i montazom namestaja od plocastih materijala. Secenje na meru, obradu i dostavu materijala na mesto montaze bi usluzno obavljala firma od koje se isti materijal nabavlja.
  Mozete li mi reci pod kojom sifrom mogu da registrujem delatnost (3102, 3109 ili neka druga sifra?) i da li je za ovu vrstu delatnosti potreban poslovni prostor?
  Unapred zahvaljujem na odgovoru.
  Srdacan pozdrav,
  Bojan M.

   
 • Postovani Milane,

  imam par pitanja:
  1. da li je za agenciju za javne nabavke najbolja sifra 7022 ili mozda 8299?
  2. Videla sam u Vasim prethodnim odgovorima, da na ovoj sifri (7022)funkcionise pausal, i ukoliko se radi sa pravnim licima ne treba fiskalna kasa. Da li to moze i sa sifrom 8299?
  3. Takodje, potrebna je Izjava o saglasnosti vlasnika stana vezana za koriscenje poslovnog prostora?
  4. U ovako postavljenoj situaciji nije potrebno voditi knjige?
  5. Da li ima veze na kojoj opstini je adresa? (Novi Beograd, Cukarica, Zvezdara)?

  Unapred zahvalna na odgovorima i posvecenom vremenu.
  Pozdrav.

   
  • Svejedno je zavisno šta je tačno nabavka. Možete i sa 8299 isto tako.Tako je za izjavu potrebno je to za poresku. Samo knjige koje su potrebne za paušal KPO je ta knjiga. Ima veze zbog poreze pogledajte na blogu imaju iznosi za različite opštine dobijeni našom anketom i puno sreće u poslu.

    
 • Postovani, registrovan sam kao pausalac sa sifrom 9511. Mogu li ja da fakturisem izradu web sajta ili portala i slicne usluge a da ne budem u nekom prekrsaju?

   
 • Imam radnju sa sifrom delatnosti 7022 i placam porez pausalno, zelim da otvorim izdvojeno mesto sa sifrom delatnosti 7711, da li je potrebno da prijavim novu delatnost poreskoj upravi, da li cu onda morati da placam dodatni porez na novu delatnost ili dosadasnji pausalni porez pokriva i dodatnu delatnost za koju prema zakonu o turizmu moram da otvorim izdvojeno mesto?

   
   • Registrovao sam izdvojeno mesto, koje je u drugom gradu u odnosu na sediste firme. Kojoj poreskoj treba da se obratim? Da li otvaranje izdvojenog mesta povecava mesecni porez? Gde mogu da proverim da li za pojedine sifre delatnosti mogu da placam porez pausalno ili moram da vodim knjige?

     
 • Pozdrav!
  Interesuje me ukoliko sam zaposlena, a hocu da otvorim na sifri 8299 uluge podrske poslovanju da li je bolje da budem pausalac (u registracionoj prijavi apra da li treba da popunim deo za PIO fond?) Ili da idem na licnu zaradu..mada opet kazem meni se porezi i doprinosi vec placaju u firmi…

   
 • Pozdrav Milane!

  Otvaram PR kao pausalca – sifra 8299. Da li mogu da poslujem i sa inostranstvom, izdajem fakture i vodim ih u knjizi KPO, i naplatu vrsim na devizni racun, i sa sredstvima na deviznom racunu raspolazem najnormalnije kao i sa dinarskim racunom?

  Hvala puno!
  Marija

   
   • Hvala Milane na odgovoru!
    Jos jedno pitanjce: Na koj nacin mogu da prebacim novac sa deviznog na dinarski? Mislim, da li postoji neki propis, pravilo, ogranicenje za to?
    Hvala jos jednom 🙂
    Marija

     
     • Pozdrav Milane i hvala na pomoci i savetima, mnogo nam znaci 🙂

      Da ne otvaram novo pitanje/temu, postavicu ovde:
      Prema Pravilniku Poreske, KPO knjiga treba da se overi u Poreskoj:
      “Poslovne knjige iz člana 3. st. 1. i 3. ovog pravilnika overavaju se kod nadležnog poreskog organa pre početka knjiženja.”
      Ali, zbunjuje me sledece: Ako KPO koji sam preuzela sa internet-a overim fizicki u Poreskoj, nakon toga nastavljam da popunjavam rukom/hemijskom KPO, ali prostor u “kvadraticima” je jako mali da ne mogu da stanu datum i opisi faktura u KPO…
      A ako popunim KPO sa opisima faktura i datumima na racunaru pa odstampam da bi overila, to znaci da sam overila nakon knjizenja, sto nije po Pravilniku.
      Zbunjena sam 🙂
      Sta je pravilno i kako raditi?
      Hvala VELIKO jos jednom,
      Marija

       
     • Milane, posle nekog vremena imam jos dva pitanja. Uspesno sam startovala kao pausalac – sifra 8299. Mnogo su mi pomogli tvoji komentari i hvala na nesebicnoj pomoci! 🙂
      1. Da li mogu kao dopunsku/delatnost da kod kuce pravim ukrasne teglice sa porukama i prodajem pouzecem/post ekspres? Teglice kupujem i ukrsavam, poruke stampam i tako imam gotov proizvod. Da li je za to potrebna fiskalna kasa?
      2. Imam povremeno prihode iz inostranstva po osnovu svoje pretezne delatnosti. Da li moram da vodim dvojni KPO, tj. posebno za dinare, posebno za eur? ili mogu u jednu KPO knjigu da “mesam” stavke izdate fakture u dinarima i eur.

      Hvala jos jednom, Marija

       
     • Drago mi je 😀
      1. Možeš ako prodaješ putem interneta i isporučuješ brzom pošto ne treba.
      2. KPO se vodi jedan i uvek se upisuju dinari i to ako su npr EUR onda se upusije po srednjem kursu NBS-a na dan fakturisanja.

       
 • Molim za pomoc,
  Frizersko-kozmeticki salon sa sifrom 9602 je trenutno pausalac ali bi da predje na knjige…Kako to najlakse da uradi i sta je potrebno od knjiga da vodi?? Znam da u tom slucaju treba fiskalna kasa
  Hvala

   
 • Dragi Milane, pomoć ?
  Sifra del.maloprodaja knjizara i prodaja kancelarijskog materijala – fiskalna kasa…Da li moze imati deo robe u Veleprodaji i prodavati pravnim licima bez kucanja na kasi? Takodje, jel se negde mora prijaviti VP magacin ili doneti neka odluka ili prijaviti APR ili poreskoj to? Hvala najlepše

   
 • Postovani Milane,
  imam firmu kojoj je oduzet pib po otvaranju,zbog duga za doprinose prethodne firme,i mi jos nije vracen,pa me zanima da li meni teku dazbine za penzijsko i socijalno posto mi pib jos nije vracen.
  Unapred hvala!pozdrav

   
 • Poštovani Milane,
  Završio sam srednju školu,opredelio sam se da otvorim firmu za delatnost prevoz vozila (Šlep Služba).Interesuje me dali bi bilo bolje da sam u sistemu pdv-a?
  Koja kategorija bi mi najviše odgovarala:
  4941 Drumski prevoz tereta
  -prevoz automobila
  4520 Održavanje i popravka motornih vozila.

  Unapred hvala.

   
 • Postovani, uskoro otvaram lokal u okviru svoje porodicne kuce. Za otvaranje lokala je dobijena dozvola od opstinskog organa. Dozvola se odnosi na otvaranje vrata sa ulice kuce. Kasnije bih taj prostor morao da prevedem u poslovni. Planram da otvorim krojacko-snajdersku radnju koja bi se bavila tim poslovima ali i pruzanjem usluga u smislu obuke za krojaca-snajdera, naravno bez formalnog sertifikata o obuci, vec u formi potrvrde radnje o obuci… Pored toga posto pored sopstvenih krojackih masina imam i neke masine za obradu metala pre svega izradu kljuceva pitam Vas da li mogu da radnju registrujem tako da mi osnovna delatnost budu snajderso-krojacke usluge a sporedne obuka za snajdera i izrada kljuceva posto cu svaki dan najverovatnije najvise zaradjivati od krojenja a ponekad obiciti nekog kandidata ili napraviti kljuc. Pored toga interesuje me da li bih morao saciniti ugovor o obuci sa fizickim licima kao neko jemstvo za placanje usluge i da li bih bio pausalac ili obveznik PDV-a? Izvinite bio sam opsiran. Unapred hvala.

   
  • Samo da dodam. Posto je sve na istoj adresi ne bih morao da izdvajam te delatnosti u smislu prijeve vec bi u resenju APR-a sve tri bile na istoj adresi uz naravno isti pecat. Posto bih usluge pruzao fizickim licima pretpostavljam da bih morao imati fiskalnu kasu i kroz nju evidentirati ulige iz sve tri delatnosti.

    
  • Registrujete samo jednu delatnost i možete se baviti i tom sporednom delantosti koju ste rekli. Možete sačiniti ugovor bez problema, možete biti paušalac ne morate odmah ići u PDV ako ne želite.

    
 • Postovani Milane
  Interesuju me da li,ako zatvorim firmu privremeno,stavim je u mirovanje,mogu da se prijavim na biro za to vreme dok ona miruje
  unapred zahvalan
  pozdrav!

   
 • Poštovani Milane,

  Potrebna mi je informacija, da li ja mogu osnovati Preduzetnicku radnju (krojacku radnju) i da porez placam pausalno? Takodje, svoje proizvode bi i prodavao sto putem interneta sto fizickim i pravnim licima. Da li bi mi bila potrebna i fiskalna kasa? I pod kojom sifrom delatnosti ja bi mogao da radim?

  Hvala unapred na odgovoru i sve pohvala za blog!

   
 • Postovani Milane, interesuje me da li ja kao vozac autobusa u gspu mogu da otvorim taxi firmu kao dodatnu delatnost. Unapred zahvalan

   
 • Postovani Milane,
  Zaposlen sam u jednoj firmi (i nemam ogranicenje u ugovoru). Hteo bih pored postojeceg posla da pocnem sa online prodajom (sajt sa webshopom) tabli za pisanje, kako za fizicka tako i za pravna lica. Zbog gabarita koristio bih i kurirske sluzbe ali bih i isporucivao na adrese ako su u blizini. Koju sifru delatnosti koristiti i koliko bi mesecni troskovi pausalnog oporezivanja bili (Beograd)?
  Pozdrav

   
 • Gospodine Milane, registrovana sam pod sifrom del. 9529. Da li mogu, osim ovom delatnoscu,da se bavim i popravkom gornjeg dela obuce, a da pritom nemam problem sa poreskom inspekcijom? Ili bih morala da se doregistrujem?

   
 • Postovani, privatni sam preduzetnik od 2012god.Firma je registrovana kao agencija za konsalting pod sifrom 7022.Izvrsena je dopuna sa izdvojenim objektom pod sifrom 4724 I sad je naziv agencija za konsalting i trgovinska radnja i vodim knjige i placam porez na ostvarenu dobit.
  Pitanje : da li mogu da se bavim i rusenjem objekata uz dozvolu Mup-a na adresi sedista firme i da li za to moram da trazim dopunu ili preregistraciju u APR-u i da li nesto moram da dostavljam i poreskoj upravi?
  Unapred hvala na odgovoru.

   
 • Poštovani,
  Želim da otvorim preduzetničku radnju koja će se baviti čišćenjem i održavanjem zgrada i poslovnih prostora. Pod kojom šifrom da se registrujem da bih porez mogao da plaćam paušalno i da taj iznos poreza bude što manji?

   
 • Poštovani, želim da otvorim stovarište gradjevinskog materijala ( to bi bila pretežna delatnost ) ali postoji mogućnost da bih trgovao i veštačkim đubrivom i delovima za traktore. Takodje, možda bih od gore navedenog radio uvoz i izvoz. Da li postoji šifra delatnosti koja bi mogla da obuhvati sve navedeno, a ako ne, koja bi mi najviše odgovarla u ovom slučaju ?

  Unapred hvala na odgovoru.

   
  • Ne postoji šifra koja bi obuhvatila sve ovo ali svakako sve to možete raditi pod jednom šifrom meni šifra koja izgleda kao najpribližnija bi bila 4690 ili možete skinuti dokument sa šiframa pa možda sami nađete nešto približnije.

    
 • Postovani Milane

  Poceo bih sa proizvodnjom cnc masina za secenje stiropora, morao bih neke delove uvoziti iz inostranstva a masine bih prodavao firmama na domacem i stranom trzistu, fizickim i pravnim licima. Da li postoji neka sifra delatnostnosti koja bi obuhvatila to a da je pausalna?

  Unapred hvala na odgovoru

   
 • Postovanje,
  Interesuje me par stvari o sifri delatnosti 4511… Zadnjih 4-5 godina bavim se privatno uvozom polovnih automobila iz zemalja EU pa bih hteo da otvorim agenciju/kancelariju za obradu papira u svrhu carinjenja, prodaje, uopste da zatvorim krug.
  Da li je tu pausalni porez, kakav kadar je potreban, da li radni prostor moze biti rentiran i koja je procedura za dobijanje dozvole za rad?
  Nadam se da nije mnogo konfuzno napisano. Hvala unapred.

   
 • Postovani Milane,

  zanima me da li je i dalje ista sifra delatnosti 4711-Trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama pretezno hranom, picima i duvanom, ili je tu doslo do nekih promena ove godine?

  Unapred hvala!

   
 • Poštovani Milane,
  procitala sam Vaše tekstove i hvala puno na korisnim informacijama.
  Intresuje me par stvari o domaćoj radinosti. Pravila bih i prodavala tasne, lutke , i razne predmete od raznih vrsta tkanina pa me zanima najbolji izbor šifre delatnosti u ovom slučaju.
  Hvala unapred.

   
 • Postovani,
  Htela bih da otvorim pausalnu firmu za graficki dizajn. Imam informaciju da je ta sifra visoko oporezovana, pa me zanima pod kojom bi jos sifrom mogla da se obavlja ta delatnost i da li postoji grad ili opstina gde bi mogla da se vodi firma a da su mesecni troskovi manji? Godisnji prihod bi bio oko 500.000 din ukoliko je bitna ta informacija.
  Unapred hvala!

   
  • Najpribližnija je specijalizovana dizajnerska delatnost i ona je najmanje oporezovana na samom blogu imate pregled iznosa po gradovima tj opština i šiframa delatnost ali svakako možete registrovati na neku drugu opštinu bitno je da je prosečna plata niska pošto to utiče na visinu poreza.

    
 • Postovani,
  Ako bih registrovala pausalnu PR firmu – sifra delatnosti 1629 (ili 3299) – izrada ukrasnih predmeta dekupaz tehnikom, da li bih mogla da prodajem na pijaci pored svojih proizvoda i proizvode drugih proizvodjaca (npr. ves i carape) i da ostanem pausalac. Koja je sifra povoljnija sto se tice poreza. Da li ove sifre 1629 (ili 3299) spadaju u domacu radinost i da li je za njih potreban poslovni prostor. Koliki je otprilike pausal za opstinu Zemun.
  Unapred hvala. Pozdrav.

   
  • Mogli bi da prodajete svoje proizvode kao i druge proizvode koji nisu direktno vaših. Što se tiče paušlanog poreza na blogu imate istraživanje pa se tu možete okvirno informisati koliki je iznos.

    
 • Dobro vece!
  Imam par pitanja. Otvaram kafic sa delom za decu-tacnije kafic+igraonicu u jednom prostoru. Ne znam na koju sifru delatnosti mi je najbolje da se registrujem? Da li da budem pausalac, vodim knjige ili . ..? Da li su mi potrebne dve fiskalne kase(posebno za kafic i posebno za igraonicu)?
  Hvala na odgovorima.

   
  • Ne bih savetovao paušal za to nego da vodite knjige dovoljna je jedna fiskalna kasa za sve to, a možete ići ili na delatnost kafića što je posluživanje i priprema pića ili na delatnost ostale zabavne i sportske aktivnosti što je bliže igraonici ali ništa Vam šifra neće uticati na poreze ili na sam rad.

    
 • Imam preduzetničku radnju sa šifrom 7112 Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje.. Interesuje me da li mogu da fakturišem neke administrativne poslove koji nemaju veze sa inženjerskim poslom?
  Takođe, Interesuje me da li je potrebno imati ugovor sa licem koje je odgovorni projektant na nekom od projekata ili dela projekata? I da li postoji neka minimalna cena usluge koja bi stajala u eventualnom ugovoru?

   
  • Možete fakturisati administrativne poslove samo da to ne budu poslovi računovodstva i revizije pošto je to isključeno iz paušala. Ugovor nije potreban za svrhe knjigovodstvo ali zbog lične sigurnosti ga možete imati takođe nemate minimalnu cenu nigde definisanu sami je definišete.

    
 • Poštovani,
  Imam preduzetničku radnju pod šifrom delatnosti 9329-ostale zabavne i rekreativne delatnosti, kao pretežna delatnost.
  Ako bih menjao pretežnu delatnost, tako da polazna osnovica bude u 3 grupi (75% ,a ne 140% gde sada pripadam) da li samo predajem u APR obrazac OBAVEZNI PODACI uz DODATAK br. 1, ili moram menjati i pečat, deponovane potpise, i sl.
  Imam li neke obaveze prema Poreskoj upravi ili oni po difoltu dobijaju podatke od APR i na osnovu njih razrezuju nove obaveze i porez?
  Pozdrav

   
 • Postovani,

  Registrovali smo firmu sa preteznom sifrom delatnosti Delatnost fitnes klubova, a dodatna delatnost kafic. Registrovan je kao izdvojeno mesto ali na istoj adresi na kojoj je i primarna sifra delatnosti. Sada bi trebalo da podnesemo poresku prijavu pa me zanima da li mozemo da podnesemo ppdg 1r i prijavimo se kao pausalci a za izdvojeno mesto odnosno dodatnu delatnost da vodimo knjige. Da li je to moguce?
  Hvala unapred

   
 • Postovani Milane, da li postoji neka mogucnost da ukoliko se pausalna firma “zamrzne” na neko vreme, da se ne stopira i zdravstveno osiguranje, vec da ostane aktivno?
  Unapred hvala.

   
 • Poštovani Milane, zelim da otvorim firmu za proizvodnju sveća, briketa za tamjan i drugih verskih artikala! Proizvode bih plasirao Srpskoj Crkvi.
  Da li sifra 3299 podrzava tu delatnost kao pausalno oporezivanje?

   
 • Postovani Milane, hteo bih da otvorim firmu cija bi pretezna delatnost bila monter i serviser gradjevinskih kranova i ostalih gradjevinskih masina kao sto su mesalice, dizalice, vibro igle. Problem mi je sto nisam siguran koja je to sifra delatnosti i koja bi tu bila osnovica za oporezivanje. Hteo bih da budem pausalac, da li to moze? Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

   
  • Šifra npr može biti 33.12 to je popravka mašina ili neka slična slobdono videte u dokumentu koji je na kraju teksta gde su sve delatnosti. Takava šifra možete biti paušalna ali nažalost zbog kašnjenja sa rešenjima za paušalce ne bih znao koliko bi iznosila osnovica.

    
 • Postovani,

  Imam SZR firmu,sifra del 45450. Da li mogu da uvozim displeje iz Kine i da prodajem dalje u Srbiji?
  Koliko znam Szr moze da uvozi i izvozi. Jel moram da dodam jos neku sifru delatnosti?

  Unapred zahvalan.

   
 • Poštovani,

  Da li biste mogli da mi date informaciju ili posavetujete me koja bi šifra/šifre bila najprikladnija/e za agenciju/firmu koja bi se bavila stručnom obradom teksta, ali i prevodilačkim poslovima? I koja od navedenih delatnosti bi bila poželjna kao pretežna, a da se ostane u paušalu, ako je to isplativije? Hvala unapred.

   
 • Paušalac sam, ali sam nedavno izdao fakturu za delatnost koja ne može biti paušalno oporezivana (marketing). Gledaću da ubuduće takvu grešku ne ponovim, ali me zanima, sa formalne strane, kakva posledica ovog može biti?

  Unapred hvala na odgovoru.

   
 • Postovani,

  Konkurisao sam kod NZS za subvenciju za zaposljavanje. U planu mi je da otvorim Kreativni centar za decu( boravak dece, rodjendani, kreativne radionice, izrada domacih zadataka, engleski jezik itd). Da li biste mogli da me posavetujete pod kojom sifrom delatnosti da se registrujem i da li ce mi biti potrebna fiskalna kasa?
  Hvala unapred
  Vladimir

   
 • Postovnje Milane…Interesuje me sledece…Napravio sam svoj sajt(portal) za reklamiranje raznih ugostiteljskih objekata..Posto vecini klijenata odgovara placanje usluga reklamiranja preko racuna, prinudjen sam da otvorim firmu…E sada u nacrtu zakona citam da marketinske agencije ne mogu biti pausalno oporozevane…Medjutim u istom zakonu odmah ispod stoji da “pruzanje usluga reklame i propagande” mogu biti pausalno oporezovane…Stoga mozete li mi reci da li bih mogao otvoriti firmu kao pausalac ili ne,i pod kojim sifrom,s obzirom na navedenu delatnost kojom bih se bavio? Ne bih se bavio stampanjem reklamnog materijala za druge, vec reklamom iskljucivo na sajtu, ali bih stampao u velikim kolicinama reklamni materijal za promociju mog sajta…Zahvaljujem na odgovoru

   
  • Delatnost reklamnih agencija i bilo šta što je propaganda i reklama ne može biti paušalno oporezovani, a ono što može je npr delatnost veb portala i ako Vam to što nudite bude kao članarina onda ćete moći da budete paušalno oporezovani.

    
 • Postovanje Milane! Zainteresovan sam da otvorim autoprevoznicku firmu. Ministarstvo saobracaja mi trazi licencu za vozaca koja jos ne postoi da bi dobio licencu za vrsenje prevoza tereta. Pa me zanima koja bi mi mogla biti sifra delatnosti i koja delatnost bi mi mogla biti glavna a transport da bude dodatna delatnost? Unapred hvala

   
  • Pogledajte detaljnije šifre delantostu na dnu teksta, a ono što ja znam da postoji šifra drumski prevoz tereta ono što ne znam koju šifru će Vam tačno tražiti za dobijanje licence to možete videti sa njima.

    
 • Pozdrav,

  Da li je moguce obavljati delatnost pod sifrom 6201 u delu stambenog prostora i da li taj deo stambenog prostora mora biti fizicki odvojen od stambenog (zasebna soba ili moze biti deo stambenog gde se nalazi radni sto)? Ako se to koriscenje regulise u saglasnosti o koriscenju dela stambenog prostora u poslovne svrhe (dobijena od strane stanodavca) da li je potrebno staviti i povrsinu na kojoj se obavlja delatnost (ako nije fizicki odvojena)?

  Hvala

   
   • Firmu sam vec registrovao i nisu mi trazili saglasnost, ali u svakom slucaju planiram da je nabavim cim se vlasnik stana vrati u zemlju. Da li se u saglasnost mora staviti koja je kvadratura namenjena za poslovne delatnosti ili je dovoljno napisati da se koristi deo stambenog prostora?

    Hvala

     
 • Postovanje, šifra delatnosti je 8299, a zapravo se bavi isticanjem reklame osiguravajućih društava, da li je paušalno oporezivanje dozvoljeno, isto pitanje i za šifru delatnosti 7022. Hvala unapred!

   
   • Hvala na odgovoru, iskreno, tako sam i shvatila iz videa, ali kako je onda moguće da ja imam već otvorenu agenciju sa šifrom delatnosti 8299, moj kolega je šifra 7022, a oboje se isključivo bavimo reklamiranjem, knjigovođe su nam preporučile paušal, u Upravi prihoda je odgovor bio da može…i obe firme posluju kao paušalci. Kakve posledice mogu da imam? Napominjem da kolega već devet godina posluje na taj način, a ja sam nova, od februara ove godine. Šta preporučujete? Izvinjavam se na opširnosti, ali plašim se posledica ako ne učinim neku promenu sada. Hvala puno unapred!

     
    • u 2016 godini ministarstvo finanasija je donelo mišljenje gde su izričito rekli da ako i jedna faktura bude reklamiranje mora da se prijavi na vođenje knjige i to je obaveza same firme i tu možete biit u prekršaju.

      
 • Postovani,

  Da li za 6201 postoji minimalna kvadratura koju je potrbno naglasiti u saglasnosti za koriscnjenje dela stambenog prostora u svrhe obavljanja poslovne delatnosti.

  Hvala

   
 • Poštovani gospodine Trbojeviću,

  sve čestitke za jezgrovite i direktne odgovore na prethodna pitanja. Otvorila bih agenciju, PR pod sifrom delatnosti 5911 – proizvodnja kinematografksih dela, audio-vizuelnih proizvoda, ciji bi plasman bio iskljucivo na drustvenim mrezama na internetu a prihodi ostvareni od oglasavanja. Uz ovu delatnost, 50:50, radim i racunarsko programiranje 6201, ali zbog osnovice za pauselno oporezivanje, radije bih odabrala 5911. 1) Da li tu moze biti nekih problema i 2) u koju od sedam kategorija za pausalno oporezivanje ulazi sifra 5911?

  Najlepse hvala!

   
 • Postovani,
  Ljubazno molimo za strucnu i profesionalnu pomoc i savet.
  Naime,imamo firmu preduzetnici smo pausalci registrovanu pod sifrom delatnosti 4332 za ugradnju pvc stolarije. Kupili smo kombi koji je registrovan na jednog od clanova porodice kao fizicko lice ali bi ga koristili za prevoz prozora i hteli bismo sa njime da vrsimo uslugu transporta robe trecim licima.
  U APR u su nas posavetovali da ne moramo registrovati dopunsku delatnost transporta, vec da imamo vec registrovanu preteznu delatnost (ugradnja stolarije) a da ostalo mozemo obavljati bez posebne registracije i ako zakonom nije zabranjeno.
  Imamo 3 pitanja
  1. U koju grupu za odredjivanje pausalnog poreza (od 7 grupa ako se ne varam, od 25 % ,50%,75%….140%..) spada preduzetnik sa sifrom delatnosti 4332?
  2. Da li ukoliko nam je pretezna delatnost 4332 dolazi do promene u obracunu pausalnog poreza sa cinjenicom da pocinjemo obavljati transport trecim licima?
  3. Ako je vlasnik kombija fizicko lice (cl.porodice ) na koji nacin se moze regulisati (npr ugovorom o tehnicko poslovnoj saradnji ) da fizicko lice vlasnik kombija ustupa na koriscenje preduzetnickoj radnji kombi? I koje su onda ovaveze pausalca a koje fizickog lica vlasnika kombija ?

  Nadamo se da nismo bili preopsirni. Puno vam hvala unapred!

   
  • Za 4332 spada u grupu od 140%, neće imati to uticaja na paušalni porez, može fizičko lice ustupi bez naknade ili sa naknadom kombi za korišće firmi ako se odredi iznos plaća se 20% poreza na zakup.

    
 • Postovani,
  registrovala bih firmu za pravljenje ukrasa za tortre , ne jestivi. Da li mogu raditi od kuce i koja je to sifra delatnosti, nisam je pronasla u siframa? Каko je najbolje da je registrujem placam porez? Hvala

   
 • Poštovani gospodine Trbojeviću, hteo bih da otvorim kreativni centar za decu predškolskog uzrasta sa boravkom gde bi se realizovale tematske radionice, učili strani jezici. U boravku bi mogli da budu stalno na mesečnom nivou ili povremeno u zavisosti od roditeljskih potreba pa me zanima kako je najbolje da registrujem ovu delatnost i koje savete biste mi dali? Inače sam po struci pedagog.
  Najlepše vam hvala

   
 • Poštovani gospodine Trbojeviću,

  da li preduzetnička radnja registrovana pod šifrom 7022- konsultanske aktivnosti može obavljati i poslove arhitektonskog projektovanja-šifra 7111 tacnije izradu idejnih projekata koji ne bi bili overavani ?

  Pozdrav

   
 • Poštovani,
  Hteo bi da otvorim piljaru ali ne bi svu robu kupovao već bi napravio sopstvene plastenike i prodavao svoje voće. Da li da otvorim kao poljoprivredno gazdinstvo ili.. i koja sifra delatnosti bi bila najbolja u ovom slučaju? Hteo bi da naglasim preko šifre da imam i proizvodnju a ne samo trgovinu ( piljaru) zbog mogućnosti konkurisanja za što veći broj kredita i subvenvicija koji se dobijaju za proizvodju.

  Hvala unapred..

   
  • Poljoprivredno gazdinstvo može prodavati svoje proizvode i to svakako možete. Što se tiče otvaranja preduzetničke radnje možete otvoriti prodavnicu u šifarnik koji možete da skinete u tekstu imate šifre delatnosti. Neka najbliža bi bila nešto poput maloprodaje voće i povrća.

    
 • I jos jedno pitanje,
  Pri registraciji ugostiteljskog objekta sa sifrom 5630 molim Vas za savet da li mi je bolje da se prijavim za PDV evidentiranje ili za prijavu licne zarade? Ja bih pre PDV evidentiranje ali bih zamolio za savet.
  I koliko ja znam, sa tom sifrom delatnosti kada sam u sistemu PDV mogu se baviti i drugim delantostima za koje ne treba posebna dozvola,
  Jos jednom hvala

   
  • PDV i lična zarada su porezi koji mogu ići zajedno. Zavisi šta Vam je cilj za preduzetnika koji je ugostitelj svakako bih savetovao da budete na ličnoj zaradi, što se PDV tiče zavisi od mnogih stvari.

    
 • Poštovani Milane,
  Po struci sam grafički dizajner i radim u prosveti. Supruga mi ima krojačku radnju šifra 1413. Ja bih želeo da deo svojih poslova naplatim preko šifre 1813 priprema za štampu. Išao sam u Apr i tamo su mi dali Dodatak 11 registracija novog poslovnog mesta. Zbunjen sam, i nije mi jasno kako bi se računao porez s obzirom da se nigde ne navodi vreme, obim ili procenat dodatne delatnosti. Da li paušalni porez bio duplo, tj. Koliko bi bilo povećanje obaveza? I da li ima neko drugo rešenje?

   
 • Postovani otvorila bih zanatsku radionicu koja bi se pretezno bavila laserskim graviranjem.pravila bih priveske za kljuceve,graviranje na razlicitim materjalima drvo eva pena pleksi glas koza….pravila bi priveske za kljuceve ramove za slike ukrasne satove kutijice za nskite podmetace za case to bih pravila kod kuce …zanima me sifra delatnosti pod kojom da se prijavim i da li bi kad bih stavila neku tezgicu za prodaju da li bi mi trebala fiskalna kasa naravno pausalno bi bilo oporezivanje

   
  • Ostala štampa je našto što je meni najbliže za ovo što ste opisali. AKo bude prodavali na tezgi ili negde užimo morate imati fiskalnu kasu. Za prodaju putem interneta i ako proizvode isporučite brzom poštom za to nije potrebna fiskalna kasa.

    
 • Poštovani Milane,
  Bavim se ručnom izradom tašni, uheklavanjem recikliranih otvaraca limenki i sitnih otpadaka koze. Hoću da postanem preduzetnik i da vršim prodaju preko interneta. Da li možete da me posavetujete koja šifra pretežne delatnosti bi za mene bila najbolja, a da nemam obavezu poslovnog prostora?

  Srdačan pozdrav
  Ana

   
 • Postovani,
  Radim kao virtualni asistent (freelancer) i bavim se uglavnom administrativnim poslovima. Pod kojom sifrom bi bilo najbolje i najpovoljnije da se registrujem kao pausalac?
  Unapred hvala na odgovoru.

   
 • Postovani,krenula sam sa rucnom izradom bodića za bebe.Planiram samo online prodaju,inace sam iz Kraljeva.Molim vas recite mi da li znate jer od svih dobijam drugacije odgovore kako se mogu najjeftinine registrovati?pod kojom sifrom i da li znate okvirno mesecnu cifru.Hvala vam puno unapred i sve pohvale za vas rad!

   
  • Možda je najjeftinije da se registrujete kao preduzetnik i to na samooporezivanju. Može to biti trenutno nejjefitnije ako uspete da imate jako nisku dobit ispod 100.000 din godišnje, a preporuka je da bude paušalac samo se raspitajte koliko je paušal u Kraljevu. Šifra delatnost možete skinuti ovde ali postoji šifra proizvodnja o tkanina i drugih tekstilnih materijila slično se tako zove to je preporuka za šifru. Srećno 😀

    
   • Postovani,

    Da li je moguce registrovati Krojacko-trgovinsku radnju pod sifrom delatnosti 4771?
    Naime, ja bih da sijem garderobu za decu u krojackoj radnji i da tu garderobu
    prodajem u butiku koji bih htela da otvorim. Pored moje garderobe uzimala bih i robu
    od drugih proizvodjaca. Kako bih mogla da to sve registrujem i pod kojom sifrom
    delatnosti?
    Hvala!

     
 • Postovani,
  Planiram da se bavim izradom torti i kolaca i jos nekih sitnih slatkih djakonija pogodnih za poklone. To bi sve bilo po porudzbini, bez izlozbenog prostora. Interesuje me koja bi to bila sifra, i kako je najisplativije da registrujem? Da li uopste to moze kao pausal? Takodje me zanima moze li se registrovati na kucnu adresu ili moram da ispunjavam neke specijalne uslove? Da napomenem da sam zaposlena na odredjeno, ne znam da li tako mogu nesto bolje da prodjem.
  Hvala u napred na odgovorima

   
 • Hvala puno na brzom odgovoru. A jel ne postoji mogucnost da me u tom slucaju nesto kazni sanitarna ili neka druga inspekcija, posto bih to onda radila u mojoj kuhinji?

   
 • I oprostite,jos jedno pitanje, na toj istoj adresi je prijavljena jos jedna firma ne znam koja sifra. Imamo razlicita prezimena i razlicita delatnost, jel to problem? Hvala i oprostite sto ja ovako

   
 • Postovanje,
  Zanima me kako da registrujem radnju krojacku a u kojoj bih mogla i da prodajem te stvari koje sama sasijem.
  Koja je to sifra delatnosti?
  Hvala na odgovoru
  Pozdrav Ivana

   
 • Postovani,

  Imam registrovanu pausalnu firmu pod sifrom delatnosti 6201, racunarsko programiranje. Zanima me posto se bavim i prodajom neke elektronske opreme da li je moguce da kupcima izdajem profakture, predracune i sl. za prodaju robe iako sam prijavljen pod ovom delatnoscu koja se bavi pre svega pruzanjem usluga?

   
 • Pozdrav

  Registrovani smo pod sifrom 3299 a sa idejom da radimo gravirane oklagije sa prodajom online.Aplicirali smo za pausal,ali smo odbijeni jer je naslov sadrzao trgovinu.Mozemo li se onda kada je to kalendarski u redu za narednu godinu prijaviti opet na pausal ili je bolja druga sifra delatnosti?

   
 • Postovani,

  Zanima me pod kojom sifrom delatnosti se moze registrovati pravljenje i prodaja edukativnog materijala za decu sa posebnim potrebama (azbuke i radne sveske) u cilju prodaje skolama i organizacijama? Da li moze biti pausalac, a ako ne da li mora imati kasu?

   
 • Postovani, prijateljica hoce da zapocne posao pravljenja poklon korpi. To bi izgledalo kao buket od cokoladnog voca ili buket od mini kolaca. Ne zna kako, koja sifra, pausalno ili ne? Meni ste vec odgovarali na pitanja pa da probam i njoj da pomognem… Hvala

   
 • Postovani Milane, radim na umetnickom projektu u kucnim uslovima, u radinici, a u pitanju su prenosive zidne dekoracije. Imam priliku da iste prodajem u inostranstvu preko prijatelja koji tamo zivi. Mozete li mi reci da li ovakvom poslu odgovara sifra 90.03? Da li mogu biti pausalac i koju pravnu formu za osnivanje mi predlazete? Unapred hvala

   
 • 1071? Fiskalna kasa joj treba ili ne? Ona je mislila da ima neka sifra vezano za pravljenje poklona pa da moxe u sklopu toga, preko interneta da prodaje. Hvala u svakom slucaju. Pozdrav

   
 • Postovani,

  Zanima me pod kojom sifrom delatnosti se moze registrovati pravljenje i prodaja edukativnog materijala za decu sa posebnim potrebama (azbuke i radne sveske) u cilju prodaje skolama i organizacijama? Da li moze biti pausalac, a ako ne da li mora imati kasu?

   
 • Postovani,
  koja je sifra delatnosti za mene? Bavim se pravljenjem stvari od hladnog porcelana i planiram preko interneta prodaju i ovako fizickim licima od kuce,da li mi je potrebna fiskalna kasa i sta je procedura za rad od kuce,jer jedna soba mi je samo za rad i materijal.
  Kako ide ili pausal ili sama zarada ili kako vec ide?
  Takodje da li mogu umesto fiskalne kase da koristim onaj plavi blok za fiskalne racune ?

  Hvala unapred

   
  • Slobodno skinite šifarnik postoji šifra proizvodanja od porcela ili od predmeta od keramike pa samo pogledajte koja je tačno šifra. Možete biti paušalac ukoliko samo prodaje putem ineterneta i isporučujete brzom poštom možete da nemate fiskalnu kasu i da izdajete samo potvrdu o plaćanju ili priznanicu.

    
 • Postovani, da je moguce pausalno oporezivanje kod sifre 74.10, unutrasnje dekorisanje zidova prenosivim gipsanim reljefima koji bi se kao radili u okviru kucne radionice a prodavali za kupce iz inostranstva? Hvala unapred

   
 • Poštovanje,

  Registrovao sam se kao preduzetnik koji paušalno plaća porez.
  Treba da uplatim neku početnu sumu novca na poslovni račun sa kojim ću platiti dobavljaču.
  Moje pitanje je,sa kojom sifrom plaćanja i svrhom plaćanja uplatiti samom sebi novac(da li i u polje za uplatioca i polje za primaoca upisujem svoju firmu)?
  Moje drugo pitanje je,da li veb portal može da naplaćuje reklamiranje na njemu i da plaća porez paušalno?
  Unapred se zahvaljujem na odgovorima.

   
 • Postovani, trenutno radim u jednoj tekstilnoj firmi a pre par dana sam kupila masine i nameravam da otvorim preduzetnicku radnju i pocnem da se bavim usluznim sivenjem za tu i za jos neke firme. Ono sto me zanima je da li mogu da budem pausalac, da li postoji neka bolja sifra za tu delatnost od 1413 jer bih radila kao kooperant za te firme i pruzala im samo uslugu ne bih zapravo proizvodila i da li mi je potrebna fisklna kasa? I da li mogu da se registrujem kao preduzetnik iz radnog odnosa ili to mora da mi bude primarna delatnost kao i koji je priblizan iznos poreza i doprinosa u oba slucaja? Nadam se da nisam postavila previse pitanja, hvala Vam unapred.

   
 • Poštovani gospodine Trbojeviću,
  ukoliko možete da otklonite nekoliko nedoumica bi bih Vam veoma zahvalan:
  1) da li je moguće da kao paušalac preduzetnik šifre del. 7430 (uluge prevođenja i tumača)
  zaposlimo licenciranog elektro inženjera i da fakturišemo usluge projektovanja?
  2)ukoliko zaposleni vec ima radni odnos u d.o.o. da li može kod nas biti zaposlen na 1/10
  radnog vremena?
  Unapred Vam hvala i svaka čast na ovako informativnom portalu

   
  • 1. možete to da uradite pošto i te usluge su paušalno oporezovane.
   2. Može biti zaposlen na određeni deo vremena, ali tamo gde je zaposlen mora biti prijavljen za taj deo manje na koliko će vremena biti prijavljen kod vas.

    
 • Postovani gospodine ,imam pitanje u vezi prodaje voca i povrca na pijaci da li je potrebno registrovati s.t.r. ili ne ? I da li bih u tom slucaju robu morao da nabavljam od veleprodaja ili bih mogao i na kvantasu ?

   
  • Potrebno je registrovati str kao preduzetnika ili doo to je na Vama da odlučite svakako je potrebno nešto registrovati. Možete robu nabavljati od veleprodavca, sa kvantaša ili odakle god samo je bitno da od njih može dobiti fakturu i ulaz za tu robu.

    
   • Želim da otvorim kreativno psihološku radionicu, kao oblik učenja novih veština. Radila bih psihološko savetovanje, pomoć deci sa teškoćama u učenju, učenje u oblasti umetničkog stvaralaštva i izradom unikata(tkanje, pletenje, vez). Za sve oblasti imam ostručenja i obe fakultetske diplome (psihologija, dizajn tekstila).
    Volela bih da budem paušalac i radim bez fiskalne kase. Ukoliko imam uslova za prodaju unikata radila bih putem pošte ili interneta.
    Koliki bi mi bili mesečni doprinosi?
    Da li odgovara šifra delatnosti 8559 ostalo obrazovanje (kao osnovno) i 9003 umetničko stvaralaštvo (kao dodatno).
    Mogu li imati nekog kao saradnika bez da ga prijavljujem?
    Hvala unapred, Jasmina

     
 • Poštovani Milane,

  Želim da otvorim firmu (doo) koja će se baviti uvozom novih luksuznih automobila, prodajom i iznajmljivanjem. Moje pitanje je koja bi najbolje šifra delatnosti odgovarala u ovom slučaju?

  Razmišljao sam da ta šifra delatnosti bude 45.11, ali sam utvrdio da ta šifra delatnosti ne može da bude i za iznajmljivanje vozila, već da za rent -a-car prema zakonu mora da bude 77.11

  Moje pitanje je da li postoji jedna šifra delatnosti koja sve to može da objedini? Ili za doo moram da registrujem 45.11, a za ogranak 77.11?

  Da li možda mogu da stavim šifru delatnosti 46.19. za ovo što mi treba i onda bez problema da vršim uvoz vozila i prodaju?

  Pozdrav,

  Marko

   
  • Poštovani,
   Možete naravno staviti i šifru 46.19 pošto se registruje jedna šifra delatnosti i obavljaju sve druge za koje ne treba posebna dozvola. U vašem slučaju za delatnost rent a car potrebna je dozvola tako da se prema tome vodite šta i kako morate.

    
 • Poštovani Milane,
  započela sam proces otvaranja szr u pitanju je mala radionica za izradu kolača.
  Pronašla sam širu delatnosti koja najviše odgovara mojim potrebama (šifra 1071) i nije mi jasna jedna stvar, a to je ja bih te kolače prodavala isključivo trgovinama pa je moje pitanje jesam li u obavezi da imam fiskalnu kasu. Hvala.

   
 • Pozdrav Milane,
  hvala na detaljnim objasnjenima ne samo na ovom videu nego uopste. Ja planiram da postanem preduzetnik, pretezno bih se bacio racunarskim programiranjem 6201. E sad, raspitao sam se u Poreskoj upravi Vozdovac i dobio informaciju da me to kosta 35000 dinara (porezi i doprinosi). To su jako visoki izdaci pa sam mislio da li je moguce otvoriti neku drugu delatnost tipa 6209 koja je oko 20000 dinara. 6209 je Ostale informacione usluge i pise da ne obuhvata racunarsko programiranje.
  Moze li neki savet i hvala!

   
 • Poštovani Milane,
  Kao prvo sve pohvale za portal i Vašu stručnost i ažurnost. Kao drugo, planiram da osnujem firmu koja bi se bavila unutrašnjim dekorisanjem, tačnije zavesama, tapetama i mebl štofovima. Materijali se nabavljaju od dobavljača, šalju se na uslužno šivenje i zatim montiraju u prostorijama kupca koji su uglavnom fizička lica. U nedoumici sam da li ova vrsta delatnosti potpada pod trgovinu na malom, te samim tim ne može biti u sistemu paušalnog oporezivanja, ili postoji mogućnost registracije pod šifrom koja bi omogućila paušal? Unapred hvala.

   
 • Pozdrav. Radim kao freelance writer vec neko vreme i imam par poslova. Zbog obima posla i priliva novca otvorio bih pausalnu agenciju. Da li moze pod 9003 da se otvori?

   
 • Poštovani Srđane,

  prema Vašim odgovorima vidim da ste veoma upućeni u problematiku i nadam se da ćete i meni uspeti da date odgovor.

  Naime, moja porodica se bavi proizvodnjom voća (maline, višnje, aronija, šljive, ribizla itd.). Imamo registrovano poljoprivredno gazdinstvo na mog oca. Želeli bismo da proširimo delatnost i da započnemo da se bavimo proizvodnjom i prodajom likera od sopstvenog voća i sopstvenog alkohola.

  1. Da li možemo da registrujemo proširenje delatnosti ili moramo da otvorimo firmu (paušalac ili doo)?

  2. Ako je potrebno da se otvori firma, da li je bolje (jetinije) da se firma vodi na mene (već sam zaposlena u jednoj firmi) ili na moju mamu koja je domaćica tj. nezaposleno lice? Ja sam fakultetski obrazovana, a ona ima osnovno obrazovanje.

  Unapred hvala na odgovorima.

  Pozdrav,

  Slavica

   
  • Možete otvoriti ili paušalca što je preduzetnik ili doo da bi se bavili time. Jeftinije je da se vodi na Vas pošto ste već zaposleni plaćaće se manji doprinosi tj osobođeni ste zdravstveno i nezaposlenosti, a plaćate samo PIO i porez.

    
   • MIlane, hvala na brzom odgovoru. Izvinjavam se što sam u gornjem komentaru slučajno napisala pogrešno ime.

    Molim Vas samo da mi odgovorite preciznije na pitanje o otvaranju firme. Da li ja mogu ili MORAM da otvorim firmu, tačnije da li može moj otac da proširi delatnost na proizvodnju likera kao registrovano poljoprivredno domaćinstvo?

    Pozdrav i hvala unapred.

     
 • Da li mogu da se registrujem kao pausalac i da prodajem robu na pijaci i posto sam vec zaposlen u javnom preduzecu da li placam penziono i socijalno i sl.

   
 • Da li se registrovanje preduzetničke delatnosti 6202 utiče na povećanje poreza na imovinu ili bilo koje druge troškove na adresi na kojoj je preduzetnik prijavio firmu?
  Takodje da li je potreban ugovor o zakupu u slučaju da preduzetnik nije vlasnik ili prijavljen na adresi na kojoj registruje preduzetničku radnju?

   
 • Poštovani Srdjane,

  Imam registrovanu programersku firmu sa šifrom delatnosti 6201. Hteo bih da proširim delatnosti na sledeći način:
  1. Hteo bih da počnem sa proizvodnjom i ONLINE prodajom maski za mobilne telefone (nabavka materijala iz inostranstva).
  1.1. Da li to potpada pod šifru delatnosti 3299 – Proizvodnja ostalih predmeta
  1.2. Da li mi je potrebna fiskalna kasa
  1.3. Da li sam u obavezi da izdajem fiskalne račune za privatna lica ako šaljem poštom
  1.4. Da li ostajem pod paušalnim oporezivanjem
  2. Takodje bih uključio i nabavka i prodaja igračaka online
  2.1. Da li to potpada pod šifru delatnosti 4791 – Trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta
  2.3. Da li sam u obavezi da izdajem bilo kakve račune za privatna lica
  2.4. Da li ostajem pod paušalnim oporezivanjem

  Ovako sam uredio pitanja da bi bilo lakse i Vama da odgovarite a ostalim čitaocima jasnije o čemu se radi.

  Unapred hvala

   
  • 1.1 može
   1.2 za online prodaju nije potrebna fiskalna kasa
   1.3 ne treba ali se mora slati brzom poštom
   1.4 ako je proizvodnja može ići pod paušalni, trgovina ne može pod paušalnim
   2.1 potpada, ali ne može paušal
   2.2 niste
   2.3 samo račune morate nije propisan oblik može bilo kakav račun ili potvrda o plaćanju
   2.4 ako i to radite ne možete biti paušalno oporezovani

    
 • Postovani Milane,

  Radim freelance inzinjering i dizajn za jednu holandsku firmu i uplate primam u EUR na privatni devizni racun.
  Sada bih hteo da otvorim PR.
  Radnja bi fakturisala holandsku firmu u EUR.
  Kako se oporezuje devizni priliv i da li moze pausalno?
  U koje sve sifre delatnosti moze to da se registruje i koja je najpovoljnija?

  Hvala Unapred,
  Aleksandar Kaludjerovic

   
 • Postovani,

  zanima me otvaranje elektro servisa za popravku bele tehnike,bio bih ovlasceni servis nekog brenda. Da li moram da otvorim doo ili mogu pausalno? koliki su porezi na jedno,a koliki na drugo. koja bi bila sifra? Da li mogu uz to da se bavim i drugim poravkama tipa industriskih masina na tu istu sifru?
  Hvala!

   
  • Možete i paušalno, možete se baviti i drugim popravakama. Zavisi od mesta predlažem da na ovom blogu nađete tekst iznos paušalnog poreza kao i webinar koji možete naći u delu upoznaj milana gde su detaljno objašnjeni svi oblici firmi i koliko koštaju mesečno.

    
 • Postovani Milane,
  registrovan sam kao 74.10 (graficko dizajniranje), pausalac, ali sam podneo zahtev da od 2018. radim obracun zarade. Planiram da pokrenem online prodavnicu kao sporednu delatnost, preko koje bih prodavao majice sa svojim dizajnom. Da li bi mogli da mi odgovorite na sledece:

  1. Da li je potrebno da kupcima (fizickim licima) saljem fakturu, s obzirom da online prodavnice ne izdaju fiskalne racune?
  2. Prilikom isporuke majica putem kurirske sluzbe, da li kupci uplacuju novac meni licno (putem kurira), ili je potrebno da se izvrsi uplata na racun firme?
  3. Da li moram imati odgovarajucu dokumentaciju sa firmom koja ce mi raditi usluge sivenja majica i koja bi to dokumentacija bila (ugovor, fakture…)?
  3.1. Da li bi se ovakva majica u ocima poreske smatrala mojim proizvodom ako od jedne firme kupim materijal, druga firma odradi sivenje, a treca stampu?

  Hvala unapred, pozdrav.

   
 • Postovani Milane molim za odgovor, firma je registrovana pod sifrom 7022, da li pod tom sifrom mozemo da prosirimo delatnost na izvodjenje radova u gradjevinarstvu i ako moze sta je potrebno. Hvala unapred

   
 • Postovani, puno hvala za ovaj clanak. Redovno vas pratim, tekstovi su odlični i korisni. Imam jedno pitanje, da li pausalac sa šifrom delatnosti 9602 moze da obavlja dodatnu delatnost proizvodnja i veleprodaja odece 1419. Pretpostavljam da je dozvoljeno, samo je pitanje dodatnog oporezivanja i vodjenja knjga. Unapred se zahvaljujem na odgovoru. Srdačan pozdrav

   
 • Postovanje,moj sin bi da otvori agenciju jer se bavi izvodjenjem umetnickih programa.Do sada su mu uplate stizale preko druge agencije koja je za to uzimala 10 % a sada bi on da otvori istu takvu agenciju i da jednostavno ne daje drugima procenat.Koja je to sifra?

   
 • Pozdrav druze, otvorio bih firmu ali ne znam koju delatnost mi preporucujes za usluzno sklapanje namestaja od iverice. Da li je potrebna kasa i koliko bi bili mesecni troskovi. Namestaj kuhinje, komode, regali, police, kancelarijski i drugi

   
  • 1623 je nešto što najčešće stolarske radnje to registruju možeš videti u dokumentu šta ima još od šifara pa možda nađeš nešto još približnije. Ako radiš sa fizičkim licima potrebna ti je i kasa, ako ne onda ne mora. MEsečni troškovi zavisi od vrste firme kako bi je registrovao. Možeš pogledati webinare koje sam snimao imaš u odeljku upoznaj Milana linkove ka tim snimicima i tu ima više detalja o tome koliko koji oblik košta. Srećno sa poslom.

    
 • Pozdrav Milane,

  imam jednu dilemu, možda možete pomoći..
  Pošto zakon ne dozvoljava da imaš registrovane 2 PR pa imam dilemu oko sledeceg. Poslujem sa sifrom delantosti 7022 ali bih radio i poslove cuvanja dece i starijih , mislim da je to sifra 9609. Šta mislite, da li bih mogao tu drugu delatnost u okviru postojece 7022 ili ipak ne. I ukoliko ne, da li bi Agencija za posredovanje onda bila nabolja opcija koja bi pokrivala obe poslovne ideje ?
  Hvala !
  Veliki pozdrav !

   
 • Zdravo Milane,

  Trebalo bi da otvorim agenciju za graficko dizajniranje pod sifrom 7410 ili 1813 i odaberem pausalno oporezivanje.
  1. Koju sifru od ove dve mi preporucujes za poslove grafickog dizajniranja (dizajn kataloga, brosura, vizitki itd.) ?
  2. Posto planiram da radim samo 2 ili 3 meseca, jer imam unapred dogovoren projekat sa jednom domacom firmom u vrednosti od 4000 evra, interesuje me da li ce mi poreska praviti neke probleme ako zatvorim agenciju posle 2-3 meseca. Da li moram da pravim neki ugovor ili je samo dovoljno da im posaljem jednu fakturu? Ne znam da li je sumnjivo imati firmu tako kratko, jer mogu da pomisle da samo izvlacim novac za tudji interes.

  Hvala.

   
 • Poštovani,
  Imam registrovanu radnju za popravku mašina sa šifrom pretežne delatnosti 3312,
  da li mogu pored popravke mašina da se bavim i proizvodnjom mašina u nekom manjem obimu poslovanja, i drugo pitanje pošto je radnja osnovana i radnog odnosa da li će to po odlasku u penziju imati uticaja na visinu penzije?

   
 • Hvala pozdrav, može li onda pod šifrom 28.93 Proizvodnja mašina za industriju hrane, pića i duvana i pod šifrom 26.12 Proizvodnja štampanih elektronskih ploča, to bi bio obim proizvodnje možda 20-30% od ukupnog prometa. Na koji nacin se dodaju ove šifre delatnosti?

   
 • Postovani,suprug mi je autoprevoznik preduzetnik i obveznik je PDV-a.Do sada se bavio prevozom robe u drumskom saobracaju ,tj.usluznim prevozom trupaca i ogrevnog drveta. Hteo bi da se bavi i trgovinom,tj.otkupom trupaca i prodajom pa me zanima da li je potrebno prosirenje delatnosti i ako treba koja delatnost je glavna? I sta je potrebno od dokumentacije za prosirenje delatnosti ? Hvala unapred.Srdacan pozdrav.

   
 • Poštovan, htela bih da otvorim lokal u kome bih prodavala razne ručno radjene predmete (od heklanih i štrikanih, preko dekupaža i cvetnih aranžmana) i prodavala hobi materijal i pribor. Pošto bih htela da konkurišem za subvenciju za samozapošljavanje koja ne podržava otvaranje trgovinske radnje, da li bih mogla da registrujem firmu kao domaću radinost ili zanatsko – trgovinsku radnju?
  Hvala unapread!

   
 • Postovani, vec osam godina radim sa sifrom 4711, Sada bih htela da ubacim nesto od onoga sto bih sama izradjivala, tipa vezenih slika, i sl. pa me zanima da li je potrebno da menjam sifru. Ove stvari su sitnih vrednosti, pogodnih za poklon, a u okviru programa koji prodajem. Posto je trgovina radim dvojno knjigovodstvo, ali jos mi nije jasno kako bi radila kalkulacije za takve slike, i odredjivanje mpc, koje idu normalno u fk. Hvala i pozdrav.

   
 • Poštovanje Milane,

  Treba da počnem da radim za jednu firmu koja ne bi želelala da direktno zapošljava već su mi predložili da otvorim preduzetničku radnju sa paušalnim oporezivanjem.
  Posao je administrativnog karaktera, document controler – kako to zovu na zapadu.
  Pretražujući šifre delatnosti došao sam do šifre 82.1 i preciznije 82.11.
  Da li je ovo najbolji izbor za mene, i da li je najpovoljniji?
  Koliki bi bili troškovi na mesečnom nivou?
  Hvala unapred,

  Saša

   
  • Šifra je odgovarajući ne bih znao tačno koliko košta možete pogledati na sajtu anketu kucajte samo iznos paušalnog poreza i možete videti članak sa tabelemom, šiframa i opštinama koliko gde košta.

    
 • Postovani,
  Heklam i od raznih recikliran ih materijala pravim nakit, radim dekupaz i slikam na teglicama. Vidim da spominjete sifru 9003,da li je mogu i ja koristiti?
  Imam profesionalni mlin za kafu, narucivala bih przenu a ja samo mlela i pakovala.
  Kako bi mogla obe ideje da spojim u jednom lokalu?
  Koja bi mi najpovoljnija varijanta bila?
  Hvala

   
 • Pozdrav. Planiram da otvorim skolicu matematike za osnovce pa sam “izguglala” da je sifra 8559-ostalo obrazovanje sasvim ok za ono cime zelim da se bavim. Zanima me da li je sifra delatnosti 8559 pausalno oporeziva? Da li postoji spisak delatnosti koje su pausalno oporezive i gde ga mogu naci ukoliko postoji?
  Unapred hvala 🙂

   
 • Dragi Milane,
  osnovao bih preduzeće kao nastavnik stranih jezika paušalac pod šifrom 8559 što bi bila pretežna delatnost. Interesuje me da li bih mogao prodavati svoje sopstvene nastavne materijale (dakle, radne listove i ostalo) u elektronskoj formi preko interneta i pri tome ostati paušalno oporezovan. Da li bi se ta prodaja računala kao trgovina jer prodajem u principu svoju intelektualnu tvorevinu?
  Veliki pozdrav i čestitke na sjajnom sajtu,
  Dejan

   
 • Postovani Milane,
  Imam ideju da zapocnem posao kao preteznu delatnost pod sifrom 9003 umetnicko stvaralastvo pa da kasnije prosirim delatnost sa sifrom 9609 tetoviranje i pirsing. Posto drzava ne subvencionise sifru 9609 a zeleo bih da konkurisem. Pokusavao sam da pronadjem na internetu pod koju grupu pausalnih spadaju obe i nisam uspeo nigde da pronadjem pa vas iskreno molim da mi pomognete.
  1. U koju grupu spadaju obe
  2. Ako mogu da zapocnem sa sifrom 9003 da li je ona u razlicitoj grupi od 9609 (a ona ce mi sigurno donositi vise primanja) i da li ce mi poreska praviti problem sto sam se odlucio za preteznu delatnost pod sifrom 9003.
  Hvala unapred na odgovoru.

   
 • Gospodine Trbojeviću, želeo bih odgovore na sledeća pitanja:
  1. Imam firmu doo i pretežna delatnost je trgovina na veliko /uvoz. Imam mogućnost da sa inostranom kompanijom zaključim ugovor o prodaji novih vozila na našem tržištu, da li je potrebna neka posebna dozvola.
  2. Kako su u pitanju putnička vozila, prilikom uvoza plaća se pdv a pri prodaji se isto tako zaračunava, da li je i u tom slučaju pdv odbitna stavka( putnička vozila ), ako se uvoze sa carinskom prijavom “za dalju prodaju” ( znam da u slučaju ako se uvozi za sopstvene potrebe pdv nije odbitna stavka za putnička vozila).
  3. ako su kupci fizička lica da li se mora izdati i fiskalni isečak.
  Unapred hvala

   
 • Da li fizičko lice koje vlasnik nepokretnosti može preko svoje preduzetničke radnje koja je registrovana za delatnost 2223, izdavati nepokretnost u zakup drugom pravnom licu. Preduzetnička radnja je u sistemu PDV-a. Nepokretnost nije na adresi preduzetničke radnje.

   
 • Imam ugostiteljsku radnju i u dvoristu sam (ista ulica i broj) u drugoj zgradi ubacio pranje auta i tepiha. Uzeo bih od agencije za razvoj kredit za neke masine za pranje, ali oni traze sifru delatnosti koja se poklapa sa masinama koje hocu da kupim, da bi odobrili kredit. Da li da samo prebacim sifru iz 5610 u sifru auto perionice u APR-u ili da otvorim izdvojeno mesto koje ce da ima sifru 5610 za kafanu, a preteznu sifru stavim auto perionicu na trenutno resenje? Da li bi mi inspekcija prvavila problem posto mi je kafana na ulici, a perionica u dvoristu ili sifra nije toliko bitna u celoj prici za inspekciju ako nisi neka specijalna delatnost? Hvala unapred.

   
 • Postovani Milane,
  Otvorila bih Agenciju za racunarsko programiranje(dizajn sajtova i sl.).
  Kazite mi molim Vas, koja bi to sifra bila i takodje me zanima, da li znate na kojoj opstini u Beogradu bi se placao najmanji pausalni porez za ovu oblast.(bar po podacima za proslu godinu).
  Inace sam stalno zaposlena, pa znam da bih placala samo Pio i Porez kao pausalac.
  I jOs jedno pitanje da li se zaista isplati prijaviti se za pausalni porez ili je bolje unajmiti knjigovodju koja bi vodila standardno knjige ?
  Hvala

   
  • 6201 je šifra, najniži su porezi na rubnim opštinama Beograd pogledaj tekst iznos paušalnog poreza tu ima velika tabela sa svim tim podacima. Zavisi od prometa ali uglavnom se desi da je paušal ok opcija za početak.

    
 • Postovani Milane,
  Molila bih za savet sta je bolje da otvorim DOO ili SZR za otkup voca.Nebih imala u poslu izvoz u uvoz,samo u Srbiji.Drzava nalaze da se mora zaposliti devet radnika od kojih bih ja imala dva u stalnom radnom odnosu i sedam sezonskih radnika.
  Unapred hvala.Pozdrav

   
 • Poštovani kao pejzažni arhitekta dvoumim se između dve šifre poslovanja 7111 arhitektonske delatnosti/uređenje krajolika ili 8130 uređenje i održavanje okoline i parkova. Zanima me da li postoji razlika u paušalnom oporezivanju između ove dve šifre delatnosti tj da je jedna više od druge. Da li je potrebno u bilo kom slučaju da nekom nadležnom dostavljam svoju diplomu da sam kvalifikovana da se bavim ovim poslom. Hvala unapred!

   
  • Nije potrebno da dostavite svoju diplomu šifra za arhitekte ide u 5 grupu, a za ovu drugu šifru ne znam da li bi išla u petaku ili možda u neku drugu mislim da bi i ona išla po logici stvari u petu grupu što znači da ne bi trebalo da bude razlike u porezima i doprinossima.