Šta je pretežna delatnost i kako da je izaberem

Kada je u pitanju birokratija oko svega se pravi fama i sve je jako komplikovano. Jedna od stvari oko kojih se često čuju različita mišljenja jeste šifra delatnosti, pravilno rečeno pretežna šifra delatnosti.Zašto se zove pretežna odgledate video pa će Vam biti jasno zašto baš tako kao i još neki od sledećih odgovora. Kako je uopšte …

Šta je pretežna delatnost i kako da je izaberem Saznaj više »

Transkript

Kada je u pitanju birokratija oko svega se pravi fama i sve je jako komplikovano. Jedna od stvari oko kojih se često čuju različita mišljenja jeste šifra delatnosti, pravilno rečeno pretežna šifra delatnosti.

Zašto se zove pretežna odgledate video pa će Vam biti jasno zašto baš tako kao i još neki od sledećih odgovora. Kako je uopšte izabrati? Da li je ona zaista toliko bitna? Odgovore odgledajte u sledećem snimku.

Vaš poreski savetnik,

Milan Trbojević #FT1P

Transkript snimka:

Ćao svima! Ja sam Milan Trbojević. Dolazim ispred ft1p.rs i rešavamo misteriju „fali ti jedan papir“, koji nam uvek nedostaje na svakom šalteru. Danas ćemo pričati o tome šta je pretežna šifra delatnosti,  koliko je bitna i kako je odabrati.

Pretežna šifra delatnosti, kao što i sama reč kaže, jeste nešto čime se pretežno bavite. Konretno, ako imate firmu koja se bavi trgovinom na veliko,  i kao procenat prihoda od toga zarađuje 60%, a 20%, recimo, zarađuje od računarskog programiranja, a preostalih 20% od, na primer, šivenja.  Onda ćete registrovati šifru delatnosti kojom se najviše bavite, odnosno trgovina na veliko. Zakon vam dozvoljava da imate jednu šifru delatnosti, a da obavljate sve ostale delatnosti koje ne iziskuju dodatnu dozvolu.

Šifra delatnosti ključna je kod preduzetnika koji su paušalni; prema njoj će preduzetnici biti razvrstani u sedam grupa i to će uticati na visinu paušalnog poreza kasnije. Kod paušala postoje šifre delatnosti koje ne mogu biti paušalno oporezivane, kao što su reklamne agencije, istraživanje tržišta, trgovina na malo. Dobijam dosta pitanja o tome koliko će vas šifra delatnosti ograničiti, da li možete da se bavite uvozom/izvozom ako se registrujete neku domaću trgovinu na malo, da li možete da se bavite veleprodajom. Odgovor je DA. Ali  šta je važno reći: ako ste, na primer, registrovani da se bavite trgovinom voća, ako vam je to pretežna delatnost, ne možete se baviti trgovinom oružja jer ta šifra delatnosti iziskuje neku posebnu dozvolu od nekog nadležnog organa ili ministarstva. U tom smislu vas šifra može ograničiti. Dakle, tu vas zakon ograničava da bavljenje određenim delatnostima mora biti posebno propisano. Još jedan primer je, recimo, registrovanje veterinarske apoteke ili menjačnice. Šifra delatnosti će vam biti jako značajna,  jer samo za šifru delatnosti koja je propisana može se dobiti dozvola ministarstva ili Odeljenja inspektorata, koje je pri Poreskoj upravi; recimo, dobijete dozvolu da budete ovlašćeni menjač.

Imate preduzetnike koji vode knjige, kod njih šifra delatnosti nije preterano značajna, kao ni kod preduzeća doo.  Vi možete registrovati firmu koja većinu svojih prihoda dobija baveći se računarskim programiranjem, ali ta firma bez problema može obavljati i prodaju nekih svojih igračkica na domaćem tržištu ili u inostranstvu. I možete u okviru toga imati i svoju onlajn-prodavnicu, prodavati neke svoje proizvode. Možete imati i sopstvenu proizvodnju i praviti od svojih materijala majice. Ako je registrovan frizersko-kozmetički salon, vi možete u okviru jedne šifre delatnosti i ako je na istoj adresi registrovati i krojački salon (ako je na drugoj adresi, onda biste morali registrovati i plaćati za izdvojeno mesto); time biste imali 60% prihoda od frizerske delatnosti, a 40% od krojačke delatnosti.  Toliko o tome za danas.

Hvala što ste gledali. Ako mislite da je interesantno, podelite sa prijateljima.

Bonus spisak šifara delatnosti.PREUZMI BONUS

591 thoughts on “Šta je pretežna delatnost i kako da je izaberem”

 1. Pozdrav, jedno pitanje, ja kao preduzetnik sam registrovana kao maloprodaja ukrasa za torte. Da li mogu da se bavim i sopstvenom proizvodnjom sitnih ukrasa za torte? Sta moram da uradim da bi to bilo kao moja dodatna delatnost, da li mogu da otkupljujem proizvode od proizvodjaca koji to rade u kucnoj delatnosti,znaci nemaju firme, … Hvala

  1. Postovani Gospodine Milane,
   Htela bih da registrujem PR. Radim suvenire dekupaz tehnikom; sijem posteljinu, stolnjake, itd. Htela bih sve to da prodajem na pijaci kao i drugu tudju robu. Koju sifru delatnosti da registrujem. Da li ako radim pijacnu prodaju mogu da budem pausalac? Na pijacu bih izlazila povremeno.
   Unapred hvala.
   Pozdrav.

   1. Možete da prodajte na pijaci i možete biti paušalac nešto što se u tom slučaju najčešće registruje je šifra 1629 zbog dekupaža ili se zbog ostalog odlučiti za neku proizvodu tekstilnih proizvoda ili slično.

   2. Postovanje
    Hvala na dobrim i konkretnim savetima. Mene zanima jedna stvar, kada registuejm preteznu delatnost, ovde kazete da mozete ponovo da na istoj adresi registurjem jos drugih delatnosti pod drugim siframa. Kada odem u kancelariju APR meni kazu da po zakonu kad registrujem jednu delatnos mogu da se bavim i drugim delantnostima osim onih za koje je potrebna posebna dozvola..to je meni jasno ali nije mi jasno kako da izvrisim registraciju i drugih delatnosti pod posebnim siframa na istoj adesi a ne kao izdvojeni poslovni prostor. Da li je to uopste moguce?
    Unapred hvala

 2. Poštovani,
  Što se tiče šifre delatnosti možete raditi i to ograničavaju vas sanitarni propisi koje ne bih znao najbolje da Vas uputim sa poreske i administrativne strane nema prepreka. Otkup od pravnih lica je moguć, problem je u tome što ste vi u tom slučaju isplatilac prihoda fizičkom licu pa je na Vama da platite poreze i doprinose za to što je nepovoljna situacija.

 3. Molima vas da mi odgovorite ako sam ja kao preduzetnik i pretezna sifra delatnosti mi je 6831 delatnost posredovanja u nekretninama,da li trzisna inspekcija moze da mi zabrani rad ili moram menjati preteznu sifru delatnosti.

  Hvala vam unapred srdačan pozdrav

 4. Poštovani,
  ja sam registrovana kao građevinski preduzetnik i do sada sam plaćala porez paušalno. Planiram da na istoj adresi otvorim prodavnicu staklene ambalaže na malo i da se bavim uvozom. Šta je potrebno da uradim?

  1. Imate obavezu da obavesite poresku upravu i da od 01.01 vodite knjige u skladu sa tim i predate ili do 15.12 zahtev za licnu zaradu ili do 31.01 samo poresku prijavu da vodite knjige. Maloprodaja ili bilo kakva trgovina nije dozvoljena da bude paušalno oprorezovana.

   1. Da li moram prošriti delatnost u APR-u obzirom da sam samo registrovana na izvođenje građevinskih radova i koje su šifre za trgovinu na malo staklene ambalaže i uvoz istih.

 5. Čedomir Jovanović

  Društvo je osnovano kao trgovinsko preduzeće motornim vozilima šifra 4519 kao pretežna delatnost a obavlja i trgovinu automobilima i lakim motornim vozilima šifra 4511 i bavi se održavanjem i popravkom motornih vozila. U toku godine uvezlo je polovne kamione tegljače i poluprikolice.
  Konkretno pitanje je:
  1. kako je polovna vozila kupio za dalju prodaju kao oštećena i neispravna, potrebno je da.. se poprave, farbaju i drugo DA LI JE ISPRAVNO DA SE ZAPRIMANJE OVIH VOZILA VRŠI NA KONTU 135 Roba u obradi, doradi i manipulaciji ili kao 131- Roba u magacinu.
  2. da li uvoz ovakvih vozila ima tretman novog ili polovnog vozila s obzirom da nisu bila registrovana u zemlji
  3. prilikom uvoza carina je utvrdila veću vrednost nego što je u inofakturi : plaćeno 7.500 evra a carina je procenila na 12.000 evra i na tu osnovicu utvrdila PDV. Kako ovo proknjižiti
  Kako utvrditi PDV ako je u članu 17 Zakona o PDV rečeno da se PDV obračunava na naknadu koju obveznik plaća za izvršeni promet. Na osnovu carinskog obračuna plaćen je PDV mnogo više nego što se traži članom 17. Zakona o PDV. KAKO KNJIŽITI RAZLIKU KOJA SE POJAVLJUJE IZMEĐU PDV UTVRĐEN KALKULACIJOM (na osnovu fakture ino dobavljača i zavisnih troškova) i PDV PLAĆENOG CARINSKIM OBRAČUNOM. Na koji način i čime obrazložiti inspektorima PU prilikom kontrole ovu razliku između obračuna carine u JCI i obračuna u kalkulaciji na osnovu fakture inodobavljača?

 6. Možete voditi na 135 i vrednost možete dodati na taj konto što se tiče farbanja i sređivanja što se tiče tretmana ne znam kako se tretirati i mislim da to nije značajno pošto carina procenju vrednost po osnovu kataloga. Zbog toga imate razliku i to možete knjižiti samo kao dodatak tj obavezu za porez.

 7. Čedomir Jovanović

  Poštovani gospodine Milane Trbojeviću,
  na ovako složeno pitanje sa konkretnim činjenicama niste mi ništa odgovorili a slušajući vaša objašnjenja u video zapisima poverovao sam da ćete se maksimalno zauzeti da proučite ovaj problem kao problem jer je omasovljen kod uvoza automobila i procene po katalogu koji primenjuje carina. Pomislio sam da je profesionalno izazov. U svakom slučaju hvala što ste mi i ovoliko odgovorili a mogli ste i da ne odgovorite da prećutite pitanje. Pozdravljam vas i zahvaljujem se.

  1. Čedomir Jovanović

   Samo ovo ima kao odgovor, a pitanje je iz više delova i traže objašnjenja

   Možete voditi na 135 i vrednost možete dodati na taj konto što se tiče farbanja i sređivanja što se tiče tretmana ne znam kako se tretirati i mislim da to nije značajno pošto carina procenju vrednost po osnovu kataloga. Zbog toga imate razliku i to možete knjižiti samo kao dodatak tj obavezu za porez.
   Reply

 8. Prvi odgovora može na 135, drugi ne znam tačno mada mislim da nije bitno kako se smatra u smislu poreza i treći deo da se ta razlika knjiži na teret PDV koji će zaista biti plaćen i ono što nisam odgovorio je da objašnjavate poreskoj tako što imate carinsko rešenje.