Obračun plate bruto i neto – objašnjenje i kalkulator

U ovom snimku pogledajte šta je to obračun plate, šta je bruto plata, a šta neto i preuzmite kalkulator za obračun.

Evo linka za preuzimanje kalkulatora za obračun plate:

 

Preuzmi kalkulator

 

Nadamo se da će Vam biti od značaja

 

 

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

 

Transkript:

Ćao svima

Ja sam Milan Trbojević

Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs

Današnja tema nam je šta je bruto, a šta je neto plata

Bruto plata je u stvari ukupan trošak poslodavca

Što znači da je to neto plata plus sve pripadajuće obaveze prema državi

U tim svim obavezama prema državi je ustvari porez na zarade i sami doprinosi

Postoje tri vrste doprinosa

Za penzijsko

Za zdravstveno

I za slučaj nezaposlenosti

I sama neto plata je ustvari iznos koji će radnik dobiti kao isplatu na kraju meseca, da li na svoj tekući račun ili u gotovini

Te dve kategorije su nam jako bitne

I ono što možete da vidite, idite na sajt FT1P.rs

Možete skinuti excel formulu, u kojoj možete sami da proverite kada ukucate vaš neto iznos, koliko su u stvari sve te obaveze prema državi.

Ili kada ukucate ukupan trošak poslodavca, odnosno bruto iznos, da vidite koliko će u stvari za to biti neto

Hvala što ste gledali

Podelite ovo nekome kome je korisno.

Obavezno idite na sajt FT1P.rs

Skinite ovaj dokument, besplatan je.

Vidimo se sledeći put

Ćaos

 
               

About author View all posts Author website

Milan Trbojević

Sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT preduzetnike. Osnivač je i vlasnik sajber Knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač je ovog bloga. Angažovan je kao poreski savetnik za IT delatnost u ICT hub-u gde pomaže preduzetnicima i prevazilaženju biroktraskih prepreka. Angažovan u IT zajednici i specijalizovan za Startup kompanije i pronalaženja modela poslovanja u Srbiji.

16 CommentsLeave a comment

 • Dobar dan.Zanima me na koju sifru delatnosti mogu otvoriti radnju za prodaju polovne bele tehnike,i kakvo se u tom slucaju vodi knjigovodstvo.

   
  • 47.54 bi bila neka približna šifra, možete ići na tekst šifra delatnosti i skinuti ceo šifarnik. Pošto je trgovina možete biti preduzetnik koji vodi knjige (lična zarada ili samooporezivanje) ili doo.

    
 • Postovani, hvala na odgovoru. Kod mene je neka neobicna cituacija pa cu pokusati da vam objasnim. Kad sam saznala da sam u drugom stanju odlucila sam da nadjem firmu u kojoj se vodi da radim. U toj firmi sam uplacivala doprinose 5 meseci ali za platu od 100% mi je trebalo sest meseci. Ja sam sest meseci imala ukupno sa porodiljskim. I u ovoj firmi sam primala 60% od plate nekih 13000. To vise nije ni bitno. U ovoj firmi porodiljsko mi je isteklo 9 januara ove godine. Medjutim dok mi je prva beba imala 4 meseca ja sam opet ostala u drugom stanju. Pred kraj mog porodiljskog sa prvom bebom firma se zatvara i ja brzo nalazim drugu firmu kako bi mi se staz nastavio da bih opet primala porodiljsko za drugu bebu. E sad.. opet sam ulacivala doprinose u novoj tj drugoj firmi. Od 9 januara do 15 marta ja sam sve izmirila jos odavno. U novoj firmi se vodi da radim od 1 marta a porodiljsko sam otvorila od 15 matra. Jos uvek mi nije legla nijedna plata zbog nemarnosti knjigovodje da zavrsi svoj posao. Posto treba da primim platu od 15 marta do sad, knjigovodja mi je rekla da imam soluciju da uplatim doprinose za pola marta, ceo april, maj i jun. I da su doprinosi za ta tri i po meseca 49000. Sto govori ako se oduzme i sabere da su mi doprinpsi tacno 14000, sto je meni odma bilo cudno. A kad sam uplacivala doprinose od 9 januara do 15 marta ispadalo je da su oko 13000. Knjigovodji da napomenem mesecno dajem 10e za uslugu. I takodje mi nije jasno kako sad primam 21350 din kad su mi trazili prosek plate u proteklih 12 meseci a to je bilo oko 13000 s tim sto se vodilo da primam punu platu od 9 januara do 15 matra. Znaci zadnja dva neka su oko 20000 i prethodnih 10 meseci po 13000 . Kako onda primam 21350? Po toj racunici bi trebalo manje da primam. Meni je stiglo resenje da sad primam 100% i da je neto 213560 din. I knjigovodja mi je rekla da pogledam sama obracune i da izracunam. Posto sam i nju pitala kako sad 49000 za doprinose? To se refundira, kad mi legne plata, to nije sporno. Izvinite na ovom pismu ali nemam koga da pitam jer se sama ne razumem

   
 • Postovani Milane,

  Koliki je minimalni iznos plate koji preduzetnik kao vlasnik (knjigas) mora da uplacuje i koliko na taj iznos mora da plati porez?

  Pozdrav.

   
 • Postovani,

  Imam radnju u kojoj sam i vlasnik i radnik, zbog obima posla trebace mi jos 1 radnik ali ne na puno radno vreme vec na pola radnog vremena (4 sata). Da li ja mogu tako da prijavim radnika i u tom slucaju koliki su minimalni porezi i doprinosi?
  Hvala puno.

   
 • Postovani Milane,
  u excelu za preracun neto u bruto stoji ‘Neto manji od dozvoljenog’. Koji je to max iznos neto?
  Recimo na neto iznos od 300.000 din koliki je bruto 2?
  Ako i postoji neki max neto iznos valjda je 300.000 dovoljno veliko 🙂
  Hvala

   
  • Greškom izlazi ta poruka, a svakako neto od 300.000 din je veći od maksimalnog ono što znam maksimalni bruto 1 je 329.330 din u 2018 pa probajte da ubacite u tabelu to. Svakako nismo napravili obračun za platu preko maksimalne osnovice, a potrudićemo se da to uradimo u narednom periodu hvala na ovom komentaru. 😀

    

Ostavite komentar

Loading...