Ima li paušalac platu?

Evo i odgovora na često postavljano pitanje paušalaca. Da li paušalac ima platu i na koji način se ona isplaćuje saznajte u videu.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

 

Transkript:

Današnja tema je ima li paušalac platu

Ja sam Milan Trbojević

Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs

Najčešće pitanje i ovo pitanje zaista puno puta dobijam, ima li paušalac platu

Odgovor je jednostavan, nema

Pod šifrom 241 paušalci najčešće prebacuju takozvanu platu koju su dobili po rešenju, odnosno, to je ustvari osnovica za doprinose i to nije plata, ali banke to često priznaju

Da li ćete prebaciti pod šifrom 241, 266, 289 ili 290 novac sa svog računa firme na svoj privatni račun, svejedno je

Za vas važi ograničenje od 150.000 dinara dnevno

A sa 241, u dogovoru sa bankom, vi ćete isplatiti takozvanu platu i banka će vam to priznati i to zavisi od same banke

Hvala što ste gledali

Vidimo se sledeći put

Podelite ovo nekome kome je korisno

Ćao

 

About author View all posts Author website

Milan Trbojević

Sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT preduzetnike. Osnivač je i vlasnik sajber Knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač je ovog bloga. Angažovan je kao poreski savetnik za IT delatnost u ICT hub-u gde pomaže preduzetnicima i prevazilaženju biroktraskih prepreka. Angažovan u IT zajednici i specijalizovan za Startup kompanije i pronalaženja modela poslovanja u Srbiji.

21 CommentsLeave a comment

 • Poštovani Milane,

  1. Da li plaćam neki porez kao fizičko lice ako uplatim neki novac na svoj račun?
  2. Ako mi neko drugo fizičko lice uplati?
  Ako je odgovor da, koliki je procenat?

   
 • Milane, da li je u planu malo ozbiljniji kurs “Preduzetnik od A do S”, kao sto vodite za pausal.
  Izuzetno je naporno i tesko naci prave informacije ali i osnove za preduzetnike a pri tom imati i dovoljno vremena baviti se i delatnoscu.
  Racunovodja ipak nema vremena da nekoga uci o pravima i obavezama, kao i o nacinu poslovanja i dobroj praksi. A dosta toga i ne spada u domen racunovodje.
  Mozemo li ocekivati napredan kurs za preduzetnike pocetnike koji imaju nekog iskustva, ili koji su bivsi pausalci sada u tranziciji ka samooporezivanju.

  Pozdrav,

   
 • Hvala puno Milane,

  Lutam već nedeljama pokušavajući da uplatim sebi platu kao paušalac. Ti si konkretno rekao šta može a šta ne. Sada Intesu hvatam za gušu pa ko preživi neka priča! 🙂

   
 • Postovani Milane,

  Interesuje me da li pausalac placa godisnji porez na dohodak gradjana? I ako placa, sta ulazi u dozvoljeni limit tj. da li samo osnovica ili ukupan promet?

  Hvala mnogo 🙂

   
 • Pozdrav Milane… Kazi mi, da li znas odprilike, ako pausalac placa doprinose oko 25000 po resenju.. kolika je onda osnovica?

   
 • Milane,
  Pre svega hvala Vam što delite svoje znanje i iskustvo na ovaj način. Ja sam skoro uplovio u preduzetničke vode i mnogo mi znači.

  Knjigovođa mi je rekao da “ograničenje” od 150.000 dinara dnevno važi isključivo ako se podiže gotovina pod šifrom 166 i da ne važi za prenos na lični račun ili e-banking.

  Da li je to tačno?

  Hvala,
  Nikola.

   
 • Postovani Milane,

  da li to u vezi iznosa od 150.000 dinara za podizanje i prenos novca pise negde konkretno (u nekom zakonu/uredbi/pravilniku) ili je to u sustini prica iz prakse?

  Stalno cujem za tih 150.000 ali ih ja licno nisam uspela naci na nekim “zvanicnim” uredbama/pravilnicima Poreske uprave.
  Desilo se par puta da je prebaceno malo vise od tog iznosa pa me interesuje da li se neko moze pozvati na nesto odredjeno vezano za prekoracenje “granice”.

  Hvala unapred

   

Ostavite komentar

Loading...