Ima li paušalac platu?

Evo i odgovora na često postavljano pitanje paušalaca. Da li paušalac ima platu i na koji način se ona isplaćuje saznajte u videu. Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević   Transkript: Današnja tema je ima li paušalac platu Ja sam Milan Trbojević Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs Najčešće pitanje i ovo […]

Transkript

Evo i odgovora na često postavljano pitanje paušalaca. Da li paušalac ima platu i na koji način se ona isplaćuje saznajte u videu.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

 

Transkript:

Današnja tema je ima li paušalac platu

Ja sam Milan Trbojević

Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs

Najčešće pitanje i ovo pitanje zaista puno puta dobijam, ima li paušalac platu

Odgovor je jednostavan, nema

Pod šifrom 241 paušalci najčešće prebacuju takozvanu platu koju su dobili po rešenju, odnosno, to je ustvari osnovica za doprinose i to nije plata, ali banke to često priznaju

Da li ćete prebaciti pod šifrom 241, 266, 289 ili 290 novac sa svog računa firme na svoj privatni račun, svejedno je

Za vas važi ograničenje od 150.000 dinara dnevno

A sa 241, u dogovoru sa bankom, vi ćete isplatiti takozvanu platu i banka će vam to priznati i to zavisi od same banke

Hvala što ste gledali

Vidimo se sledeći put

Podelite ovo nekome kome je korisno

Ćao

35 thoughts on “Ima li paušalac platu?”

 1. Bratislav

  Poštovani Milane,

  1. Da li plaćam neki porez kao fizičko lice ako uplatim neki novac na svoj račun?
  2. Ako mi neko drugo fizičko lice uplati?
  Ako je odgovor da, koliki je procenat?

   1. Dragana

    Milane da li može pomoć posto je specificna situacija .Kako pausalac izracunava(dobija) prosek plate tj.primanja?Trebalo bi da nam taj prosek bude sto veći ali do sada nisam sebi isplaćivao lični dohodak .Hvala unapred

    1. Milan Trbojević
     Milan Trbojević

     Paušalac nema platu kao što sam naveo u snimku, a najčešće uzimaju kao “platu” osnovicu iz rešenje što nije plata ali od banke do banke neki uzimaju drugi ne.

    2. Miki

     Da li paušalac može vršiti plaćanja u državi svojom karticom (naravno do 150.000 dinara dnevno)? Bez prebacivanja na lični račun? Npr u prodavnicama, i sl.

     1. Milan Trbojevic
      Milan Trbojevic

      Državi ne može osim ako to neka banka ne omoći, ako pod državom podrazumevate poreze i doprinose.

 2. doni

  Milane, da li je u planu malo ozbiljniji kurs “Preduzetnik od A do S”, kao sto vodite za pausal.
  Izuzetno je naporno i tesko naci prave informacije ali i osnove za preduzetnike a pri tom imati i dovoljno vremena baviti se i delatnoscu.
  Racunovodja ipak nema vremena da nekoga uci o pravima i obavezama, kao i o nacinu poslovanja i dobroj praksi. A dosta toga i ne spada u domen racunovodje.
  Mozemo li ocekivati napredan kurs za preduzetnike pocetnike koji imaju nekog iskustva, ili koji su bivsi pausalci sada u tranziciji ka samooporezivanju.

  Pozdrav,

 3. Petar

  Hvala puno Milane,

  Lutam već nedeljama pokušavajući da uplatim sebi platu kao paušalac. Ti si konkretno rekao šta može a šta ne. Sada Intesu hvatam za gušu pa ko preživi neka priča! 🙂

 4. Darko

  Postovani Milane,

  Interesuje me da li pausalac placa godisnji porez na dohodak gradjana? I ako placa, sta ulazi u dozvoljeni limit tj. da li samo osnovica ili ukupan promet?

  Hvala mnogo 🙂

 5. Davor

  Pozdrav Milane… Kazi mi, da li znas odprilike, ako pausalac placa doprinose oko 25000 po resenju.. kolika je onda osnovica?

   1. Nikola

    Milane, da li ovo znaci da ne bi trebalo da se uplacuje iznos koji je veci od osnovice pod sifrom 241 ?

    Hvala unapred

     1. Djordje

      Kakve su posledice ako uplacujemo vise od 150 000 na privatni racun po transakciji?

     2. Milan Trbojević

      Direktno ih nema, ali može indirektno da budete pod proverom za koju ne morate da znate tj niko nije obavezan da Vas obavesti npr provera poreske ako nešto sumnja ili uprave za sprečavanje pranja novca. Mada i ni iz toga ne mora ništa da se dogodi u smislu neke kontrole ili inspekcije.

   2. Jelena

    Poštovanje Milane. Da li možete da mi kažete da li preduzetnik tzv “knjigaš” koji se opredelio za isplatu zarade, može ostatak dobiti da isplaćuje sebi mesečno nakon plaćanja poreza 10%? Odmah prvog meseca početka rada?
    Hvala

 6. Roža Husak
  Roža Husak

  Preduzetnik pausalac da li predaje obrazac M-4, ako jeste kako se popunjava podaci o zaradi?

 7. Nikola

  Milane,
  Pre svega hvala Vam što delite svoje znanje i iskustvo na ovaj način. Ja sam skoro uplovio u preduzetničke vode i mnogo mi znači.

  Knjigovođa mi je rekao da “ograničenje” od 150.000 dinara dnevno važi isključivo ako se podiže gotovina pod šifrom 166 i da ne važi za prenos na lični račun ili e-banking.

  Da li je to tačno?

  Hvala,
  Nikola.

 8. Jovana

  Postovani Milane,

  da li to u vezi iznosa od 150.000 dinara za podizanje i prenos novca pise negde konkretno (u nekom zakonu/uredbi/pravilniku) ili je to u sustini prica iz prakse?

  Stalno cujem za tih 150.000 ali ih ja licno nisam uspela naci na nekim “zvanicnim” uredbama/pravilnicima Poreske uprave.
  Desilo se par puta da je prebaceno malo vise od tog iznosa pa me interesuje da li se neko moze pozvati na nesto odredjeno vezano za prekoracenje “granice”.

  Hvala unapred

  1. Milan Trbojević

   Ne mogu sada da nađem taj iznos gde se nalazi, čim budem imao poslaću mislim da postoji u pravilniku nije iznos iz prakse. I ako ste prebacili preko toga nije nedozvoljeno tako da bez brige.

 9. Nikola

  Odličan sajt i video tutorijali koje izbacujete.

  Jedno pitanje: Da li ste uspeli da pronađete prema kojoj Uredbi je ograničenje za dnevno prebacivanje sa računa paušalca na privatni račun?

  Hvala.

  1. Aleksandar
   Aleksandar

   Pozdrav. Zanima me d ali je dozvoljeno prebacivanje novca sa mog poslovnog racuna na neki drugi racun(fizicko lice)? Pausalac sam, pa neko kaze da moze a neko da ne moze.

 10. Lana

  Da li sa svog tekućeg računa radnje kao preduzetnik-paušalac, mogu da uplaćujem sredstva na svoj lični tekući račun kao fizičkog lica? I da li u tom slučaju imam nekakve troškove u smislu da moram da platim još neki porez (pored paušalnog poreza koji plaćam svakog meseca)? Hvala.

 11. Andjelko

  Postovani Milane,

  Interesuje me da li kao pausalac mogu da koristim svoju biznis karticu u privatne svrhe (na primer placanje u prodavnici) ili moram da imam i privatni racun pa prvo na njega da prebacim novac?

  Unapred hvala.

 12. Valentina

  Poštovani Milane,

  da li paušalac može pod šifrom 241 da prebacuje novac sa poslovnog računa na račun supružnika. knjigovođa je rekao da može i tako se i radi. da li to može biti problem?

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Nije dozvoljeno bez plaćanja doprinosa kao da mu maltene platu isplaćujete, tako da to radite tako što isplatite sebi na privatni račun pa sa privatnog računa možete slobodno da mu prebacite.

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top