Kako paušalac plaća godišnji porez na dohodak građana?

Evo i odgovora za paušalce u kom slučaju plaćaju godišnji porez na dohodak građana.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

 

Transkript:

Današnja tema je kako paušalac plaća godišnji porez na dohodak građana

Ja sam Milan Trbojević

Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs

Često pitanje koje paušalci postavljaju da li plaćaju godišnji porez na dohodak građana

Kratak odgovor je ne, ukoliko imaju samo paušalni prihod, odnosno prihod preko svoje paušalne firme

Nije bitno da li oni imaju milion, dva, tri, četiri prihoda preko svoje paušalne firme. To ne ulazi u osnovicu za godišnji porez

Njima u osnovicu ulazi samo iznos koji su dobili po rešenju

Ali ukoliko pored prihoda preko paušalne firme imaju, recimo, prihod od nepokretnosti, izdaju neku nepokretnost ili, recimo, imaju nekih prihoda po osnovu nekih ugovor u toj godini i sve to pređe 2,2 miliona, što je bila cifra prethodnih godina, imaju obavezu da obračunaju i plate godišnji porez na dohodak građana

Hvala što ste gledali

Vidimo se sledeći put

Podelite ovo nekome kome je korisno

Ćao

 

 

About author View all posts Author website

Milan Trbojević

Sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT preduzetnike. Osnivač je i vlasnik sajber Knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač je ovog bloga. Angažovan je kao poreski savetnik za IT delatnost u ICT hub-u gde pomaže preduzetnicima i prevazilaženju biroktraskih prepreka. Angažovan u IT zajednici i specijalizovan za Startup kompanije i pronalaženja modela poslovanja u Srbiji.

20 CommentsLeave a comment

 • Milane hvala na korisnim informacijama. Spomenuli ste ugovore. Da li na primer ugovor o poslovno-tehnickoj saradnji sa drugom agencijom spada u ovu kategoriju. Ako je tako, da li onda dohodak podrazumeva iznos koji se navodi u ugovoru bez obzira na onaj koji je zaista fakturisan.

   
 • Poštovani Milane,
  interesuje me kada imate paušalnu firmu iz radnog odnosa, kako se onda obračunava godišnji neto prihod? Da li se sabira neto prihod iz matične firme i prihod od paušala?
  Srdačan pozdrav,
  Ljiljana

   
 • Pozdrav Milane,

  Da li znate kako bi pausalac pravilno trebalo da isplacuje novac sa racuna firme na privatni racun, po kojom sifrom ili siframa ?

  Da li je dozvoljeno da se isplati eca cifra od cifre koja je odredjena kao osnovica u poreskom resenjeu ? Da li uopste poresko resenje i poreska ima veze sa tim kako mi isplacujemo novac sebi sa firminog na privatni racun ?

  Da li je u tom slucaju moguce sa racuna firme isplacivati novac pod siframa 241 na racuna u dve banke, jer banke uglavnom gledaju uplate pod sifrom 240/241 za kreditnu sposobnost eventualno za kredi.

  Pozdrav
  Milos

   
 • Ja sam ove godine imao prihode iz radnog odnosa i prihode kao preduzetnik pausalac i to sve zajedno prelazi neoporezivi iznos za ovu godinu u smislu GPDG. U smislu popunjavanja prijave PPDG-2R, u 3.1.1 i 3.1.2 idu bruto prihod iz radnog odnosa i porezi/doprinosi na teret zaposlenog. Dalje, u stavci 3.3.1 ide zbir osnovica iz resenja o pausalnom oporezivanju. Dovde je jasno. Sta ide u 3.3.2 i 3.3.3? U koju od te 2 stavke, ako uopste, ide zbir poreza i doprinosa koje placam na osnovicu iz pausalnog resenja? Tj. da li se placeni porezi i doprinosi iz resenja o pausalnom oporezivanju oduzimaju od oporezivog prihoda koji je ako sam dobro shvatio zapravo zbir osnovica iz pausalnog resenja?

   
  • Oduzimaju se svi porezi i doprinose koje ste platili u 2017, ugrubo čim imate neke prihode npr paušalni prihod u 2017 sve što ste platili ( poreze i doprinose po tom osnovu ) ulaze kao odbitak za tu godinu.

    
 • Pausalac sam, promet u poslednjih 365 dana (mesto prometa Srbija) ne prelazi 6 miliona. Medjutim, priliv za usluge pruzene stranim licima(mesto prometa inostranstvo,)(sto po Zakonu o PDV-u ne ulazi u UKUPAN PROMET) zajedno sa prometom iz Srbije na bankovom racunu prelazi 8 miliona. Da li mogu ostati pausalno oporezovani preduzetnik po Zakonu o porezu na dohodak gradjana, koji navodi da ukupan promet cini zbir svih izdatih faktura u poslednjih 365 dana? Zakon o porezu na dohodak gradjana ne definise (za razliku od Zakona o PDV-u) sta je UKUPAN promet, pa vas molim za tumacenje!

   

Ostavite komentar

Loading...