Kako paušalac plaća godišnji porez na dohodak građana?

Evo i odgovora za paušalce u kom slučaju plaćaju godišnji porez na dohodak građana. Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević   Transkript: Današnja tema je kako paušalac plaća godišnji porez na dohodak građana Ja sam Milan Trbojević Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs Često pitanje koje paušalci postavljaju da li plaćaju godišnji […]

Transkript

Evo i odgovora za paušalce u kom slučaju plaćaju godišnji porez na dohodak građana.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

 

Transkript:

Današnja tema je kako paušalac plaća godišnji porez na dohodak građana

Ja sam Milan Trbojević

Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs

Često pitanje koje paušalci postavljaju da li plaćaju godišnji porez na dohodak građana

Kratak odgovor je ne, ukoliko imaju samo paušalni prihod, odnosno prihod preko svoje paušalne firme

Nije bitno da li oni imaju milion, dva, tri, četiri prihoda preko svoje paušalne firme. To ne ulazi u osnovicu za godišnji porez

Njima u osnovicu ulazi samo iznos koji su dobili po rešenju

Ali ukoliko pored prihoda preko paušalne firme imaju, recimo, prihod od nepokretnosti, izdaju neku nepokretnost ili, recimo, imaju nekih prihoda po osnovu nekih ugovor u toj godini i sve to pređe 2,2 miliona, što je bila cifra prethodnih godina, imaju obavezu da obračunaju i plate godišnji porez na dohodak građana

Hvala što ste gledali

Vidimo se sledeći put

Podelite ovo nekome kome je korisno

Ćao

 

22 thoughts on “Kako paušalac plaća godišnji porez na dohodak građana?”

 1. Rastko

  Milane hvala na korisnim informacijama. Spomenuli ste ugovore. Da li na primer ugovor o poslovno-tehnickoj saradnji sa drugom agencijom spada u ovu kategoriju. Ako je tako, da li onda dohodak podrazumeva iznos koji se navodi u ugovoru bez obzira na onaj koji je zaista fakturisan.

   1. Nemanja

    U testvu ste naveli:
    “Nije bitno da li oni imaju milion, dva, tri, četiri prihoda preko svoje paušalne firme. To ne ulazi u osnovicu za godišnji porez.
    Njima u osnovicu ulazi samo iznos koji su dobili po rešenju”

    Sve vrste usluga moraju biti fakturisane. Ako je bitan iznos koji je fakturisan kako onda u osnovicu ulazi samo iznos po rešenju?

 2. Ljiljana

  Poštovani Milane,
  interesuje me kada imate paušalnu firmu iz radnog odnosa, kako se onda obračunava godišnji neto prihod? Da li se sabira neto prihod iz matične firme i prihod od paušala?
  Srdačan pozdrav,
  Ljiljana

   1. Velja

    Ako se kombinuje iznos po resenju kod pauslaca i plata iz radnog odnosa, da li ta plata podrazumeva neto ili bruto iznos kod poslodavca?

     1. Velja

      Hvala puno Milane! Takodje – ako je preduzetnicka radnja u mirovanju da li se i tada sabira iznos po resenju kod pausalca sa platom gde se radi? Pretpostavljam da ne ali da hajde da proverim sa Vama za svaki slucaj.

 3. Milos

  Pozdrav Milane,

  Da li znate kako bi pausalac pravilno trebalo da isplacuje novac sa racuna firme na privatni racun, po kojom sifrom ili siframa ?

  Da li je dozvoljeno da se isplati eca cifra od cifre koja je odredjena kao osnovica u poreskom resenjeu ? Da li uopste poresko resenje i poreska ima veze sa tim kako mi isplacujemo novac sebi sa firminog na privatni racun ?

  Da li je u tom slucaju moguce sa racuna firme isplacivati novac pod siframa 241 na racuna u dve banke, jer banke uglavnom gledaju uplate pod sifrom 240/241 za kreditnu sposobnost eventualno za kredi.

  Pozdrav
  Milos

 4. Brana

  Ja sam ove godine imao prihode iz radnog odnosa i prihode kao preduzetnik pausalac i to sve zajedno prelazi neoporezivi iznos za ovu godinu u smislu GPDG. U smislu popunjavanja prijave PPDG-2R, u 3.1.1 i 3.1.2 idu bruto prihod iz radnog odnosa i porezi/doprinosi na teret zaposlenog. Dalje, u stavci 3.3.1 ide zbir osnovica iz resenja o pausalnom oporezivanju. Dovde je jasno. Sta ide u 3.3.2 i 3.3.3? U koju od te 2 stavke, ako uopste, ide zbir poreza i doprinosa koje placam na osnovicu iz pausalnog resenja? Tj. da li se placeni porezi i doprinosi iz resenja o pausalnom oporezivanju oduzimaju od oporezivog prihoda koji je ako sam dobro shvatio zapravo zbir osnovica iz pausalnog resenja?

  1. Milan Trbojević

   Oduzimaju se svi porezi i doprinose koje ste platili u 2017, ugrubo čim imate neke prihode npr paušalni prihod u 2017 sve što ste platili ( poreze i doprinose po tom osnovu ) ulaze kao odbitak za tu godinu.

 5. Milena

  Pausalac sam, promet u poslednjih 365 dana (mesto prometa Srbija) ne prelazi 6 miliona. Medjutim, priliv za usluge pruzene stranim licima(mesto prometa inostranstvo,)(sto po Zakonu o PDV-u ne ulazi u UKUPAN PROMET) zajedno sa prometom iz Srbije na bankovom racunu prelazi 8 miliona. Da li mogu ostati pausalno oporezovani preduzetnik po Zakonu o porezu na dohodak gradjana, koji navodi da ukupan promet cini zbir svih izdatih faktura u poslednjih 365 dana? Zakon o porezu na dohodak gradjana ne definise (za razliku od Zakona o PDV-u) sta je UKUPAN promet, pa vas molim za tumacenje!

  1. Milan Trbojević

   Možete ostatiti pošto se gleda samo da li ste prešli 8 miliona domaćeg prometa zato što ne možete biti i paušalac i u PDV-u. U ovom Vašem slučaju možete ostatiti paušalac.

 6. Boban

  Postovani, ukoliko mi je pausalna radnja “iz radnog odnosa”, da li se onda na neki nacin to obracunava za godisnji porez na dohodak, ako ga vec placam (dakle neto plata na osnosvnom radnom mestu ptelazi 3mill)?
  Hvala unapred

  1. Milan Trbojević
   Milan Trbojević

   Kao što kažem u video snimku u limit za godišnji porez na dohodak od paušalca ulazi samo osnovice i u tom slučaju i plata.

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top