Udruženje građana – osnivanje i dokumentacija

U ovom videu objašnjavamo kako osnovati udruženje građana i dajemo Vam svu potrebnu dokumentaciju za osnivanje. Link za preuzimanje sve potrebne dokumentacije za osnivanje udruženja građana ispod: Preuzmi dokumentaciju Nadamo se da  Vam je od značaja i podelite ovo nekome kome je potrebno.   Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević   Transkript: Ćao svima Današnja […]

Transkript

U ovom videu objašnjavamo kako osnovati udruženje građana i dajemo Vam svu potrebnu dokumentaciju za osnivanje.

Link za preuzimanje sve potrebne dokumentacije za osnivanje udruženja građana ispod:

Preuzmi dokumentaciju

Nadamo se da  Vam je od značaja i podelite ovo nekome kome je potrebno.

 

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

 

Transkript:

Ćao svima

Današnja tema je kako se osniva udruženje građana

Ja sam Milan Trbojević

Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs

Udruženje građana po svoj prirodi je neprofitna organizacija

Za osnivanje udruženja potrebno je 5 dana i minimum 3 osnivača

Osnivanje se vrši u Agenciji za privredne registre ili skaraćeno APR

Od dokumentacije potrebno je sledeće:
1. Osnivački akt udruženja
2. Zapisnik sa osnivačke skupštine
3. Overena fotokopija lične karte zakonskig zastupnika
4. Registraciona prijava
5. Statut
6. Takse

Taksa iznosi 4.900 din

I pored takse od troškova imaćete još troškove pečata koji iznose 2.000 din ili nešto manje

Sva potrebna dokumenta možete preuzeti besplatno

Ovde na sledećem sajtu

FT1P.rs

Hvala što ste gledali

Vidimo se sledeći put, podelite ovo nekome kome je korisno.

Ćao

 

30 thoughts on “Udruženje građana – osnivanje i dokumentacija”

 1. Jelica

  Poštovanje, Milane. Možete li mi, molim Vas, pomoći u vezi sa dilemom oko autorskog ugovora. Držala bih nema predavanja (VI i VII stepen stručne spreme) s vremena na vreme kao autor i fizičko lice – drugim fizičkim licima (naručiocima). To bih naplaćivala putem autorskog ugovora. Može li se autorski ugovor zaključiti između dva fizička lica? U Autorskom birou mi kažu da može i da bi oni za neki procenat bili porednici (naručioc uplati njima na račun bruto cenu koja je navedena u ugovoru, oni za mene uplate poreze i doprinose, zadrže proviziju, i isplate mi neto zaradu na tekući račun). U Autorskoj agenciji Srbije (druga firma) mi kažu da nisu imali slučaj da se autorski ugovor sklapa između fizičkih lica, nego samo između fizičkog lica (autora) i pravnog lica i da ne mogu da poreduju u slučaju koji je meni potreban. Inače sam zaposlena u 100% radnom odnosu u državnoj firmi. Prihodi od autorskog ugovora bili bi povremeni npr. maksimalno 10 puta godišnje kad se skupi grupa za predavanje.

  1. Milan Trbojević

   U ovom slučaju koje ste Vi opisali ako Vas firma tj pravno lice isplaćuje Vi sa njima onda potpisujete ugovor, a oni će od fizičkog lica naplatiti uslugu koji Vi uradite. Ako ide ugovor između 2 fizička lica onda Vi sami radite obračun i plaćate doprinose.

   1. Jelica

    Hvala Vam puno na odgovoru. Znači može autorski ugovor i između 2 fizička lica? Ja bih platila doprinose i porez.

 2. slavica

  Molim Vas da mi odgovorite.Da li udruzenje gradjana mora da ima knjigovodju,ako nema prihode i da li placa neke takse opstini.Hvala

  1. Milan Trbojević

   Opštini ne plaća nikakve takse osim eko takse koja je 2,68 din po m2 mesečno. Što ispadne baš mali iznos, knjigovođu niko ne mora da ima samo mora neko da vodi knjige. Bez obzira i ako nemate ništa od prometa morate predati završni račun i poreski bilans.

 3. Dragana

  Postovani, da li udruzenje moze da obavlja delatnost u objektu koji je uknjizen kao stambeni prostor

 4. Nebojša Aleksić
  Nebojša Aleksić

  Poštovani Milane, da li udruženje građana može da se finansira iz prodaje proizvoda svojih članova, odnosno da li postoji mogućnost fakturisanja robe i primanja uplata na račun udruženja? Hvala unapred

 5. Zoran V.

  Poštovani gosp. Milane, molim Vas da mi objasnite da li čl. 4 Zakona o udruženjima, (Upis u registrar udruženja je dobrovoljan), znači da ako ne upišemo udruženje u regstar imamo status neformalnog udruženja? Kakva su nam prava u tom slučaju?

 6. Andrijana

  Osnivac sam jednog malog udruzenja, prosle godine ostvaren je dobitak od 200.000, a ove godine je ostvaren gubitak od 150.000. Knjigovodja tvrdi da udruzenja ne mogu da posluju sa gubitkom, da li je zaista tako? I da li mogu u Odluci o pokricu gubitka da napisem da se on pokriva iz dobitka prethodne godine. Unapred hvala na odgovoru.

 7. Magdalena Stevanovic
  Magdalena Stevanovic

  Postovani Milane,
  Hvala Vam puno na tekstu o udruzenju gradjana. Razmisljam o osnivanju istog i mogucim rizicima ako ne bude funkcionisalo. Za osnivanje je potrebno kao sto ste rekli platiti taksu i troskove izrade pecata ali me zanima sledece. Da li se placa i koliko da bi se udruzenje ugasilo tj prestalo sa radom i brisalo iz registra?
  Unapred hvala!

  1. Milan Trbojević

   Da plaćaju se takse za gašenje oko 5.000-6.000 din je potrebno za gašenje za taksu apr, za takse za dobijanje poreskih uverenje kao i takse za overu kod notara.

   1. Magdalena Stevanovic
    Magdalena Stevanovic

    Hvala na brzom odgovoru! Da li sam dobro razumela da prilikom osnivanja udruzenja nije potrebna nikakva overa kod notara a priliko gasenja jeste? Takodje, da li iznos od 5000-6000din je ukupan za sve takse?
    Jos jednom hvala!

 8. Nenad

  Postovani Milane,

  2010. godine sam osnovao Udruzenje muzicara I registrovao ga kod APR.
  Udruzenje nije funkcionisalo ni po jednom osnovu, dakle bez ijakvog prometa I bilo kojih drugih aktivnosti. Sada dobijam poziv od Privrednog suda u Valjevu. Posle osam godina. Sta moze da bude po sredi I sta mogu da ocekujem?

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top