Zamrzavanje preduzetnika

Zamrzavanje preduzetnika – Ukoliko vam je potrebno da zamrznete preduzetničku radnju, tj da privremeno prekinete obavljanje delatnosti, pogledajte video i saznajte kako se to radi.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

 

Transkript:

Današnja tema je kako zamrznuti preduzetnika

Ja sam Milan Trbojević

Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs

Zamrzavanje preduzetnika se radi u Agenciji za privredne registre

Iznos takse je 750 dinara

Samo zamrzavanje je ustvari prekid obavljanja delatnosti kod preduzetnika

On može biti na neodređeno vreme i na određeno vreme i nakon tog datuma će se nastaviti

Zamrzavanje može najduže da traje dve godine po zakonu i tada bi trebali prisilno da vas ugase

Međutim, u praksi se dešava da ljudi ne budu jednostavno ugašeni i da to zamrznuto stanje traje mnogo duže

Za samo zamrzavanje potrebna je jedna prijava koja se podnosi u APR i traje svega par dana dok se ne donese rešenje

Hvala što ste gledali

Podelite ovo nekome kome je korisno i vidimo se sledeći put

Ćao

 

About author View all posts Author website

Milan Trbojević

Sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT preduzetnike. Osnivač je i vlasnik sajber Knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač je ovog bloga. Angažovan je kao poreski savetnik za IT delatnost u ICT hub-u gde pomaže preduzetnicima i prevazilaženju biroktraskih prepreka. Angažovan u IT zajednici i specijalizovan za Startup kompanije i pronalaženja modela poslovanja u Srbiji.

36 CommentsLeave a comment

 • Cao Milane,

  prijavio sam privremeno prekidanje delatnosti u APR-u pocetkom Januara 2018. Otisao sam u poresku upravu da predam to resenje iz APR i rekli su mi da to moram sada da prijavim elektrosnki poreskoj upravi. Da li imas neke informacije kako se to radi? Da li preko portala ePorezi.

  Hvala puno na odgvoru

   
 • Zdravo Milane,

  Zamrzao sam poslovanje preduzetnicke firme 13. februara ove god. ali nisam dostavio poreskoj upravi resenje jer nisam bio u prilici. Da li znas koji je rok za dostavljanje poreskoj upravi i da li mogu naknadno da dostavim taj prekid ukoliko ubrzo nastavim sa poslovanjem?

  Hvala puno na odgovoru!

   
 • Pozdrav,

  Da li postoji neko ograničenje kod zamrzavanja? Naime da li mogu da radim recimo, 2 meseca, pa da „mirujem“ 2 meseca i tako u krug? I da li postoji mogućnost da se zamrzne na neodređeno vreme pa da se prekine na recimo mesec dana (odradi se ugovoren posao sa klijentom) pa da se opet zamrzne? Pitam ovo jer me zanima kako na to glrda poreska uprava i šta njima treba dostavljati?

  Hvala unapred

   
 • Preduzetničku radnju sam stavila posle 6 meseci obavljanja delatnosti i redovnog plaćanja svih poreza u mirovanje.To mi je bila dodatna delatnost, jer sam zaposlena. Mada u rešenju piše prekid obavljanja delatnosti, i status preduzetnikau APR-u piše aktivan.Pošto mi je račun za svo to vreme bio nula, nisam imala više sopstvenih sredstava da uplaćujem doprinose, jer sam lično od svoje ušteđevine investirala prethodne doprinose. Jedini posao koji sam radila evo i posle 6 godina od tada ne mogu da naplatim, na osnovu zakljucenog Ugovora i sudskog procesa.. Međutim, nastavila sam da radim , očekujući uplatu iz prethodnog perioda rada od te jedine firme.Šta je trebalo da radim besplatno i ulažem novac koji je nemoguće naplatiti i duže od 6 meseci?. Zato sam prekinula da plaćam poreze i bila u mirovanju da bih povratila prethodno uložen novac. Šta mi je činiti?

   
  • Ono što Vam ja mogu reći kao što sam rekao u video snimku kada ste u mirovanju tj imate prekid delatnosti tada neplaćate poreze i doprinose, a za ovo što Vam se desilo nažalost žao mi je ali taj novac Vam može uplatiti i kada ste u miraovanju ništa niste prekršili.

    
 • Poštovani MIlane,

  otvorio sam preduzetničku radnju sa idejom da datum aktivacije ostavim za kasnije. Nekako se pre slanja zahteva to promenili, ni sam ne znam kako, i otišla je prijava sa aktivacijom na dan dobijanja rešenja. Tako da od danas imam registrovano preduzeće. Želim da zamrznem jer ne očekujem u narednih 6 meseci realizaciju posla. Trebam da podnesem prijavu za privremeni prekid aktivnosti pa me zanima kako se to radi, da li može onine i da li trebam da se zanimam sa porezima i doprinosima. U stalnom sam radnom odnosu. A preduzetnička radnja nema ni račun tako da nije bilo nikakvih aktivnosti. Hvala na pomoći Milane. Pozdrav.

   
 • Postovani Milane, planiram da zamrznem firmu za par meseci, zbog ispunjena odredjenih uslova, pa me zanima, ako se u tom periodu ne placaju porezi i doprinosi, sta se desava sa overom zdravstvene knjizice?

   
 • Postovani Milane,

  Otvorila sam preduzenicku firmu pocetkom marta, ali sam prinudjena da je vec zamrznem. Interesuje me deo sa placanjem obaveza Poreskoj. S obziom da nisam dobila jos resenje od Poreske uprave, kako da znam koji iznos da ostavim na racunu za to? I da li racun u banci sa zamrzavanjem firme prestaje da bude operativan, odnosno da li moze da se vrsi uplata Poreskoj uplati i da li moze da se podize novac sa racuna i nakon zamrzavanja firme?

   
  • Račun ostaje u normalnom stanju tj neće biti zamrznut i tada možete platiti poreskoj svoje obaveze kao i da podižete novac sa računa. Nikako ne možete znati osim ako Vam poreska ne da rešenje ne možete tačno znati, ali pitajte svog inspektora on će najbiže reći koliko će biti rešenje.

    
 • Postovani Milane,

  stavila sam preduzetnicku radnju u status mirovanja od 1.4.2018-1.4.2019 god zbog porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta. Za to vreme odsustva ce mi socijalno uplacivati poreze i naknadu zarade. Poreskoj sam predala resenja iz APR-a o privremenom prekidu obavljanja delatnosti. Zanima me da li sam obavezna da podnosim elektronski poresku prijavu o utvrdjivanju poreza za vreme prekida obavljanja delatnosti s obyirom da ce mi biti uplacivani porezi i doprinosi?

  Hvala i pozdrav

   
 • Postovani Milane, pausalna agenicija mi je zamrznuta sredinom marta, medjutim nisam obavestio poresku (nisam znao da je to potrebno), a aktivnost nastavljam pocetkom maja. Interesuje me sta je s doprinosima za tih mesec ipo dana neaktivnosti? Kako se mogu opravdati i da li je to uopste neophodno? Veliko hvala na vremenu!

   
 • Ukoliko vlasnik zamrzne firmu da li ima pravo da se prijavi na biro za zaposljavanje i da koristi pravo na naknadu za slucaj nezaposlenosti?

   
 • Postovani Milane,

  Da li je potrebno za zamrzavanje firme, da prethodni porezi i doprinosi budu u celosti izmireni?

  Hvala unapred,
  Pozdrav

   
 • Postovani Milane,

  Vlasnik sam pausalne agencije, koja je svoju delatnost otpocela sa radom 01.03.2018. godine. Zamrzao bih agenciju na period do godinu dana, zbog zdravstvenih razloga.
  Stvar se zakomplikovala jer se i dalje ceka poresko resenje, koji bi po zakonu za pausal trebalo da bude fiksno, u zavisnosti od opstine Beograda na koju je registrovano.
  Ono sto mene interesuje jeste da li je potrebno da odem do poreske da ih ubrzam za resenje ili je moguce zamrznuti agenciju samo preko APR-a?
  Cak i da ih ubrzam u procesu donosenja konkretnog iznosa poreza, da li je potrebno isplatiti citav iznos, ukljucujuci i doprinose za penziono i socijalno koje samostalno treba da uplacujem sebi.
  Ukoliko nije, isplatio bih iznos poreza koji dugujem prema drzavi. Radni staz i doprinosi, koje treba da uplatim sebi, mi nisi bitni u ovom trenutku.

  Pozdrav i hvala unapred

   
  • Zamrzavanje se radi preko APR i nije uslov da sve isplatite niti da dobijete rešenje da bi zamrzli. Iznos je potrebno isplatiti ceo za 15 dana od rešenje ali je moguće tražiti odlaganje duga i plaćanje na rate pa to samo tražiti i odobri će Vam plaćanje na rate.

    
 • Poštovani Milane,

  zamrzao sam preduzenika pre par meseci, ali nije mi rečeno da moram iću u poresku upravu. Nakon toga mi je stigao obračun za paušal i za period neaktivnosti.

  Koliko sam naknadno saznao, rok je 30 dana da prijavim zamrzavanje preduzetnika poreskoj upravi. Šta sada mogu da učinim obzirom da je taj rok istekao?

   
 • Poštovani Milane!
  Paušalac sam, obavljam poslove mogu reći sezonskog karaktera. Upravo čitam mogućnosti zamrzavanje firme. Interesuje me, da li to mogu uraditi periodično. Konkretno 3 meseca rada, 3 meseca prekida, i tako redom. Hvala Vam unapred.

   
 • Zdravo Milane
  Vlasnica sam preduzetnicke radnje,i na trudnickom bolovanju sam,za taj period sam imala imenovanog poslovodju radnje.Zbog smanjenja obima posla bih htela da stavim tadnju u mirovanje,koja je dalja procedura oko placanja doprinosa tokom porodiljskog odsustava i koliko ostavrujem pravo naknade za taj period.Inace sam u 7 mesecu trudnoce,i kako bi islo placanje doprinosa i zarade za preostale mesece trudnoce?
  Hvala unapred

   
 • Ćao Milane,

  Zanima me da li zamrzavanje utiče na neki način na račune u banci? Imam kredit podignut kao pravno lice, da li onda i sa tim mogu da zamrznem?

   
 • Postovani,

  Zanima me da li se, u slucaju preduzetnika pausalca, porezi i doprinosi placaju cak i kada agencija nema prihode?
  Ili se u tom slucaju mogu samo uplacivati doprinosi, ali ne i porezi na prihod (posto prihoda nema)?
  I da li je, u slucaju visemesecnog neprihodovanja, neophodno ili preporucljivo da se agencija ipak zamrzne (ili i zatvori)?

  Nadam se da je pitanje jasno formulisano..

  Hvala vam!

   
 • Postovani otvorio sam audio video produkciju krajem 2017 god , resenje jos uvek nije stiglo kako kazu “najskuplja sifra delatnosti “ 5911 novi beograd
  Kad stigne resenje da li postoji mogucnost za placanje na rate posto je mesecna obaveza 32000 rsd
  Hvala

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...