Zamrzavanje preduzetnika

Zamrzavanje preduzetnika – Ukoliko vam je potrebno da zamrznete preduzetničku radnju, tj da privremeno prekinete obavljanje delatnosti, pogledajte video i saznajte kako se to radi. Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević   Transkript: Današnja tema je kako zamrznuti preduzetnika Ja sam Milan Trbojević Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs Zamrzavanje preduzetnika se […]

Transkript

Zamrzavanje preduzetnika – Ukoliko vam je potrebno da zamrznete preduzetničku radnju, tj da privremeno prekinete obavljanje delatnosti, pogledajte video i saznajte kako se to radi.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

 

Transkript:

Današnja tema je kako zamrznuti preduzetnika

Ja sam Milan Trbojević

Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs

Zamrzavanje preduzetnika se radi u Agenciji za privredne registre

Iznos takse je 750 dinara

Samo zamrzavanje je ustvari prekid obavljanja delatnosti kod preduzetnika

On može biti na neodređeno vreme i na određeno vreme i nakon tog datuma će se nastaviti

Zamrzavanje može najduže da traje dve godine po zakonu i tada bi trebali prisilno da vas ugase

Međutim, u praksi se dešava da ljudi ne budu jednostavno ugašeni i da to zamrznuto stanje traje mnogo duže

Za samo zamrzavanje potrebna je jedna prijava koja se podnosi u APR i traje svega par dana dok se ne donese rešenje

Hvala što ste gledali

Podelite ovo nekome kome je korisno i vidimo se sledeći put

Ćao

111 thoughts on “Zamrzavanje preduzetnika”

 1. Nikola

  Cao Milane,

  prijavio sam privremeno prekidanje delatnosti u APR-u pocetkom Januara 2018. Otisao sam u poresku upravu da predam to resenje iz APR i rekli su mi da to moram sada da prijavim elektrosnki poreskoj upravi. Da li imas neke informacije kako se to radi? Da li preko portala ePorezi.

  Hvala puno na odgvoru

  1. Milan Trbojević

   Da preko portala ePorezi sada ima opcija podnošenje PPDG-1R prijava i tu morate uraditi to za to Vam je potreban elektronski potpis možete pogledati naš snimak šta je sve potrebno za e-potpis.

   1. Ivica

    Gospodine Milane!
    Interesuje me konkretno kada je preduzetnicka radnja u stanju mirovanja da li smem da primim uplatu od mojih kupaca, i da je prosledim proizvodjačima na poljoprivredna gazdinstva, pošto se bavim otkupom voća.

   2. Mirjana

    Da li placa eko taksu preduzetnik koji je u mirovanju,u opstini nam traze ja mislim da se ne placa.

  2. Irena

   Zdravo. Ja sam vlasnik pausalne agencije za koju bih zelela da zatvorim. Promet agencije u 2022 je bio oko 4 miliona. Htela bih da otvorim drugu pausalnu agenciju sa drugom delatnoscu i drugom adresom. Da li ce mi se sabirati prometi ove dve agencije za 2022?

 2. Sasa

  Zdravo Milane,

  Zamrzao sam poslovanje preduzetnicke firme 13. februara ove god. ali nisam dostavio poreskoj upravi resenje jer nisam bio u prilici. Da li znas koji je rok za dostavljanje poreskoj upravi i da li mogu naknadno da dostavim taj prekid ukoliko ubrzo nastavim sa poslovanjem?

  Hvala puno na odgovoru!

 3. Sinisa

  Pozdrav,

  Da li postoji neko ograničenje kod zamrzavanja? Naime da li mogu da radim recimo, 2 meseca, pa da “mirujem” 2 meseca i tako u krug? I da li postoji mogućnost da se zamrzne na neodređeno vreme pa da se prekine na recimo mesec dana (odradi se ugovoren posao sa klijentom) pa da se opet zamrzne? Pitam ovo jer me zanima kako na to glrda poreska uprava i šta njima treba dostavljati?

  Hvala unapred

  1. Milan Trbojević

   Možete tako. Postoji opcija na neodređeno zamrzavanje pa posle odmrzavanje i tako rad, a poreskoj se elektronski sada predaje poreska prijava svaki put kada zamrznete ili odrmznete.

 4. Sanja Krstić
  Sanja Krstić

  Preduzetničku radnju sam stavila posle 6 meseci obavljanja delatnosti i redovnog plaćanja svih poreza u mirovanje.To mi je bila dodatna delatnost, jer sam zaposlena. Mada u rešenju piše prekid obavljanja delatnosti, i status preduzetnikau APR-u piše aktivan.Pošto mi je račun za svo to vreme bio nula, nisam imala više sopstvenih sredstava da uplaćujem doprinose, jer sam lično od svoje ušteđevine investirala prethodne doprinose. Jedini posao koji sam radila evo i posle 6 godina od tada ne mogu da naplatim, na osnovu zakljucenog Ugovora i sudskog procesa.. Međutim, nastavila sam da radim , očekujući uplatu iz prethodnog perioda rada od te jedine firme.Šta je trebalo da radim besplatno i ulažem novac koji je nemoguće naplatiti i duže od 6 meseci?. Zato sam prekinula da plaćam poreze i bila u mirovanju da bih povratila prethodno uložen novac. Šta mi je činiti?

  1. Milan Trbojević

   Ono što Vam ja mogu reći kao što sam rekao u video snimku kada ste u mirovanju tj imate prekid delatnosti tada neplaćate poreze i doprinose, a za ovo što Vam se desilo nažalost žao mi je ali taj novac Vam može uplatiti i kada ste u miraovanju ništa niste prekršili.

 5. Joca

  Poštovani MIlane,

  otvorio sam preduzetničku radnju sa idejom da datum aktivacije ostavim za kasnije. Nekako se pre slanja zahteva to promenili, ni sam ne znam kako, i otišla je prijava sa aktivacijom na dan dobijanja rešenja. Tako da od danas imam registrovano preduzeće. Želim da zamrznem jer ne očekujem u narednih 6 meseci realizaciju posla. Trebam da podnesem prijavu za privremeni prekid aktivnosti pa me zanima kako se to radi, da li može onine i da li trebam da se zanimam sa porezima i doprinosima. U stalnom sam radnom odnosu. A preduzetnička radnja nema ni račun tako da nije bilo nikakvih aktivnosti. Hvala na pomoći Milane. Pozdrav.

 6. Bojana

  Postovani Milane, planiram da zamrznem firmu za par meseci, zbog ispunjena odredjenih uslova, pa me zanima, ako se u tom periodu ne placaju porezi i doprinosi, sta se desava sa overom zdravstvene knjizice?

 7. Nina

  Postovani Milane,

  Otvorila sam preduzenicku firmu pocetkom marta, ali sam prinudjena da je vec zamrznem. Interesuje me deo sa placanjem obaveza Poreskoj. S obziom da nisam dobila jos resenje od Poreske uprave, kako da znam koji iznos da ostavim na racunu za to? I da li racun u banci sa zamrzavanjem firme prestaje da bude operativan, odnosno da li moze da se vrsi uplata Poreskoj uplati i da li moze da se podize novac sa racuna i nakon zamrzavanja firme?

  1. Milan Trbojević

   Račun ostaje u normalnom stanju tj neće biti zamrznut i tada možete platiti poreskoj svoje obaveze kao i da podižete novac sa računa. Nikako ne možete znati osim ako Vam poreska ne da rešenje ne možete tačno znati, ali pitajte svog inspektora on će najbiže reći koliko će biti rešenje.

 8. Jasenka

  Postovani Milane,

  stavila sam preduzetnicku radnju u status mirovanja od 1.4.2018-1.4.2019 god zbog porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta. Za to vreme odsustva ce mi socijalno uplacivati poreze i naknadu zarade. Poreskoj sam predala resenja iz APR-a o privremenom prekidu obavljanja delatnosti. Zanima me da li sam obavezna da podnosim elektronski poresku prijavu o utvrdjivanju poreza za vreme prekida obavljanja delatnosti s obyirom da ce mi biti uplacivani porezi i doprinosi?

  Hvala i pozdrav

   1. Marina

    Postovani Milane
    Danas sam bila u apr da podnesem zahtev za mirovanje, cekam resenje. To sam morala jer sam htela ga gasim firmu medjutim knjigovodja mi je napravio ogroman problem sa prijavama za doprinose, naime rekao mi je da placam sa upita stanja preko portala svaki mesec jer ce me tako izaci jeftinije nego da on podnese prijavu, ja sta cu radila kako mi kaze i sad imam ogroman problem fali 10 prijava tj od januara do oktobra i ja dugujem za svaki mesec po 27.000. A uredno sam preko upita stanja svaki mesec placala 12.000 na polju u kom pise objedinjena naplata poreza i doprinosa po odbitku za obavezno socijalno osiguranje. I ja sam naravno mislila da sam sve regulisala i danas saznajem da mi je covek samo pakao napravio, mene interesuje sta je tih 12.000 sto sam placala ako nisu doprinosi niko ne zna da mi kaze a stigne svaki mesec. I glavno pitanje je dok sam u mirovanju da li nesmetano sa tim dugovanjem prema poreskoj mogu da se zaposlim i budem prijavljena i imam zdravstvenu knjizicu i za sebe i za decu. Da li firma u kojoj bi se zaposlila ne bi imala problema sa tim sto ja imam dugovanje prema poreskoj. Izvinite na duzem tekstu. Unapred hvala

    1. Milan Trbojevic
     Milan Trbojevic

     Da, možete nesmetana da se zamrznete i zaposlite negde i možete tražiti da dug plaćate na rate.

     1. Marina

      Dobijam pitanje poslodavca, kako da te prijavim kad se vodis kao prijavljena negde drugde, kako da te prijavim na zdravstveno? Gde gresim

     2. Milan Trbojevic
      Milan Trbojevic

      Oni ne znaju da elektronski mogu da te prijave i da se sa tom mesta gde si sada prijavljana odjaviš po automatizmu.

 9. Ognjen

  Postovani Milane, pausalna agenicija mi je zamrznuta sredinom marta, medjutim nisam obavestio poresku (nisam znao da je to potrebno), a aktivnost nastavljam pocetkom maja. Interesuje me sta je s doprinosima za tih mesec ipo dana neaktivnosti? Kako se mogu opravdati i da li je to uopste neophodno? Veliko hvala na vremenu!

 10. Beki

  Ukoliko vlasnik zamrzne firmu da li ima pravo da se prijavi na biro za zaposljavanje i da koristi pravo na naknadu za slucaj nezaposlenosti?

 11. Jelena

  Postovani Milane,

  Da li je potrebno za zamrzavanje firme, da prethodni porezi i doprinosi budu u celosti izmireni?

  Hvala unapred,
  Pozdrav

   1. Ljiljana

    Poštovani Milane,
    Razumela sam da se tokom mirovanja firme ne plaćaju porezi i doprinosi.
    Interesuje me da li se plaća doprinos osnivača firme u periodu kada je zamrznuta?
    Hvala,
    Ljilja

    1. Milan Trbojevic
     Milan Trbojevic

     Kada kažete osnivač pretpostavka moja je da mislite na DOO, DOO nema opciju zamrzavanje i ovo ne važi za njega. Preduzentik kada se zamrzne za njega preduzetnika se ništa ne plaća.

 12. Vojislav

  Postovani Milane,

  Vlasnik sam pausalne agencije, koja je svoju delatnost otpocela sa radom 01.03.2018. godine. Zamrzao bih agenciju na period do godinu dana, zbog zdravstvenih razloga.
  Stvar se zakomplikovala jer se i dalje ceka poresko resenje, koji bi po zakonu za pausal trebalo da bude fiksno, u zavisnosti od opstine Beograda na koju je registrovano.
  Ono sto mene interesuje jeste da li je potrebno da odem do poreske da ih ubrzam za resenje ili je moguce zamrznuti agenciju samo preko APR-a?
  Cak i da ih ubrzam u procesu donosenja konkretnog iznosa poreza, da li je potrebno isplatiti citav iznos, ukljucujuci i doprinose za penziono i socijalno koje samostalno treba da uplacujem sebi.
  Ukoliko nije, isplatio bih iznos poreza koji dugujem prema drzavi. Radni staz i doprinosi, koje treba da uplatim sebi, mi nisi bitni u ovom trenutku.

  Pozdrav i hvala unapred

  1. Milan Trbojević

   Zamrzavanje se radi preko APR i nije uslov da sve isplatite niti da dobijete rešenje da bi zamrzli. Iznos je potrebno isplatiti ceo za 15 dana od rešenje ali je moguće tražiti odlaganje duga i plaćanje na rate pa to samo tražiti i odobri će Vam plaćanje na rate.

 13. Damjan

  Poštovani Milane,

  zamrzao sam preduzenika pre par meseci, ali nije mi rečeno da moram iću u poresku upravu. Nakon toga mi je stigao obračun za paušal i za period neaktivnosti.

  Koliko sam naknadno saznao, rok je 30 dana da prijavim zamrzavanje preduzetnika poreskoj upravi. Šta sada mogu da učinim obzirom da je taj rok istekao?

   1. Zorica

    Ako je firma zamrznuta 15 godina .a bila osnovana kao dodatna delatnost da li se nakon prekida radnog odnosa ponovo mogu prijaviti na biro rada

 14. Atila Arpaš
  Atila Arpaš

  Poštovani Milane!
  Paušalac sam, obavljam poslove mogu reći sezonskog karaktera. Upravo čitam mogućnosti zamrzavanje firme. Interesuje me, da li to mogu uraditi periodično. Konkretno 3 meseca rada, 3 meseca prekida, i tako redom. Hvala Vam unapred.

 15. Milica

  Zdravo Milane
  Vlasnica sam preduzetnicke radnje,i na trudnickom bolovanju sam,za taj period sam imala imenovanog poslovodju radnje.Zbog smanjenja obima posla bih htela da stavim tadnju u mirovanje,koja je dalja procedura oko placanja doprinosa tokom porodiljskog odsustava i koliko ostavrujem pravo naknade za taj period.Inace sam u 7 mesecu trudnoce,i kako bi islo placanje doprinosa i zarade za preostale mesece trudnoce?
  Hvala unapred

 16. Jelena

  Ćao Milane,

  Zanima me da li zamrzavanje utiče na neki način na račune u banci? Imam kredit podignut kao pravno lice, da li onda i sa tim mogu da zamrznem?

 17. Vand

  Postovani,

  Zanima me da li se, u slucaju preduzetnika pausalca, porezi i doprinosi placaju cak i kada agencija nema prihode?
  Ili se u tom slucaju mogu samo uplacivati doprinosi, ali ne i porezi na prihod (posto prihoda nema)?
  I da li je, u slucaju visemesecnog neprihodovanja, neophodno ili preporucljivo da se agencija ipak zamrzne (ili i zatvori)?

  Nadam se da je pitanje jasno formulisano..

  Hvala vam!

 18. Milan

  Postovani otvorio sam audio video produkciju krajem 2017 god , resenje jos uvek nije stiglo kako kazu “najskuplja sifra delatnosti “ 5911 novi beograd
  Kad stigne resenje da li postoji mogucnost za placanje na rate posto je mesecna obaveza 32000 rsd
  Hvala

 19. Jelena

  Dobar dan Milane,

  Pošto želim da zamrznem svoju firmu, da li znate koja je procedura za odjavu sa zdravstvenog u ovom slučaju?

   1. Jelena

    U mom slučaju se zapošljavam kod drugog poslodavca, ali će biti potrebno da im dostavim potvrdu da sam odjavljena, pa me zanima gde mogu nju da izvadim? Hvala!

 20. Nevena

  Postovani, radim kao freeleancer i registrovana sam kao pausalac. Placam sve obaveze koje imam. Sad treba da stupim u stalni radni odnos. Sta treba da uradim kao pausalac da bi poslodavac mogao da me prijavi? Da li samo da zamrznem firmu ili treba da je ugasim?
  Hvala unapred!

 21. Goran

  Poštovani, mogu li Vas zamoliti za pojašnjenje situacije ukoliko se obavljenje delatnosti preduzetička firme zamrzne u 10-om danu nekog meseca, npr.10. Jula. Da li se u tom slučajuza taj mesec plaća porez u visini približno trećine iznosa koji bi bio primenjen ukoliko bi firma radila ceo mesec?

 22. Nevena

  Postovani Milane,
  Moj suprug ima firmu koja je trenutno zamrznuta, ali je on do sada placao da mu drugi to urade, jer nije znao kako. Posto smatram da nije previse komplikovano, zelela bih ja malo time da se pozabavim. Koji je postupak odmrzavanja firme? Da li se placa naknda i poreskoj upravi kada se vrsi prijava i odjava ili samo u APR-u? Sta od svega ovoga moze elektronski da se odradi? Imamo citac kartice, tako da bi mi to najvise odgovaralo.
  Hvala Vam unapred, lepo od Vas sto pomazete i edukujete druge!

  1. Milan Trbojević

   U snimku Vam je sve objašnjeno sve se radi kod APR samo se podnosi poreskoj upravi prijava i ništa se ne plaća poreskoj. Samo se poreska radi elektornski, a APR mora u papiri još uvek.

   1. Nevena

    Hvala puno! Samo jos jedno pitanjce, jel znate kako se zove taj obrazac u poreskoj upravi, kad se odmrzava firma?

 23. ljiljana

  Imam preduzetnički radnju koju sam u nekom periodu ove a i prošle godine stavila u mirovanje (kad ima posla otvorim, kad nema zatvorim – šta ću). Da li postoji mogućnost da za period kad mi je preduzetnička radnja u mirovanju uplaćujem samo penziono – ne i zdravstveno, socijalno i dr. da bi mi ipak išao staž? Da li je moguće da za period kad mi je radnja bila u mirovanju, retroaktivno uplatim samo penziono osiguranje?

 24. Filip Rankic
  Filip Rankic

  Lalo se zove obrazac koji podnosim poreskoj u slucaju zamrzavanja firme? Imam e potpis samo ne znam kako se zove taj obrazac? Hvala

 25. Mirjana

  Preduzetnik sam pausalac od 06.06.2018. Trenutno mi je radnja u mirovanju . Treba mi potvrda o mom statusu (zaposlen, nezaposlen) radi obavljanja jednog posla po ugovoru o delu koji ce trajati mesec dana. Da li sam ja zaposlena i ako mi radnja miruje i kako mogu da dodjem do potvrde? Hvala unapred.

 26. Drasko

  Postovani,
  Pre 4 godine sam registrovao preduzetnicku trgovinsku radnju preko ovlastenog zastupnika. Od posla sam iz nekih razloga odustao u startu medjutim nije mi bilo poznato da STR treba da uvedem u stanje mirovanja. Predoceno mi je od strane zastupnika da obaveze za socijalno i zdravstveno pocinju kada podnesem prijavu u RFZO (socijalno) sto nikad nisam uradio jer sam odustao od posla. Danas u poreskoj upravi smatraju da im dugujem doprinose za ovaj dugacki vremenski period iako STR zapravo nikad nije bio aktivan niti imao jednog dinara prometa preko racuna. Da li mozete da mi date neki savet?

 27. Biljana

  Poštovani,
  Prijavu zamrzavanja sam završila u APR-u, sad me interesuje koji obrazac treba da se popuni i pošalje u ePorezima?
  p.s. Nisam paušalac

 28. Nikola

  Poštovani Milane,
  Zamrzli smo preduzetničku agenciju na par meseci i ponovo je otvorili. Od prijatelja koji su u junu ove godine tek otvorili agenciju sa čuo da onda, kada tek otvorite agenciju, ili kada zamrznete na par meseci, ne možete da imate promet do 6 miliona dinara, već da to morate da umanjite za broj meseci koji niste radili, ili kada niste još imali agenciju. Da li je to tako?
  Hvala!

  1. Milan Trbojević

   Nije tako promet se gleda kalendarski bez obzira koliko meseci radite tokom godine tako da u vašem slučaju za npr 3 meseca koliko ćete biti odrmznuti imate 6 miliona limit za paušal.

 29. Ana

  Postovani, planiram da zamrznem firmu na neodredjeno vreme. Nisam se raspitala samo sta se desava onda samnom da li se vracam na biro i kako mogu zdravstveno osiguranje da placam za sebe i dete… odnosno hocemo li imati dete i ja zdravstvene knjizice…? Hvala unapred

  1. Milan Trbojević

   Dok imate overenu zdravstvenu knjižicu imate zdravstveno, a posle toga bi morali sve doprinose da uplaćujete da bi imali zdravstveno. Na biro možete ići samo ako je firma ugašena.

 30. Spale

  Da li kada je firma zamrznuta ne placamo samo porez ili ne placamo nista (pio zdravstveno porez nezaposlenst)
  Izvinite ako mi je ovo promaklo negde u komentarima

 31. snezana

  suprug je u penziji, ali nije igasio SZR, placa doprinose sem zdravstvenog…razboleo se i privremeno bi zatvorili radnju, moze li ici na bolovanje i da drzava placa doprinose, jer je teza bolest ili samo da zatvorimo privremeno, sta po vasem savetu je dobro, normalno da bi posle 42 godine staza i o dana bolovanja bilo lepo da nam se nesto i plati…unapred mnogo hvala…

 32. jovana

  Postovani, stavila sam agenciju u mirovanje 2017. Sada sam u privrednim registrima ukucala PIB i stoji da je status agencije AKTIVAN. Kako je to moguce i sta mi je ciniti?

 33. Micika

  Postovani,

  zelim da zamrznem radnju na 5 meseci.Kako ostajem bez osiguranja,da li u tom periodu mogu da sklopim ugovor sa Pio fondom o dobrovoljnoj uplati Penzijskog osiguranja kako ne bi bilo prekida u stazu, a zdravstveno da prijavim preko supruga?
  Hvala na odgovoru.

 34. Dragan

  Poštovani gosp. Trbojeviću,

  Da li se i posle kog perioda privremenog zatvaranja preduzetnik automatski briše iz APR-a. Nekada je to bilo nakon 2 godine. Da li još uvek važi isto ili ne?

  Unapred zahvalan,
  Dragan

 35. Ana

  Zdravo Milane,
  isplatila sam sve poreze i doprinose i hocu da stavim u mirovanje preduzetnicku radnju. Medjutim, ocekujem neke uplate do kraja godine. Kako, na koji nacin ukoliko stavim firmu u mirovanje taj novac mogu da podignem? Da li je potrebno da ponovo aktiviram firmu da bih mogla da podignem novac (ako racun u poslovnoj banci ostaje aktivan i posle stavljanja u mirovanje)? Hvala

 36. Ivana

  Poštovani,
  Moj suprug je zamrznuo preduzetničku firmu i plaća na rate dugovanja za poreze i doprinose. Interesuje me da li moze da ugasi firmu i nastavi da plaća dugovanja na rate ili mora prvo sve da isplati pa tek onda moze da ugasi firmu?
  Hvala

 37. Marko

  Postovani Milane,

  Imam preduzetnicku radnju koja je u mirovanju i od nedavno u blokadi.
  Na koji nacin mogu da uplatim novac da bi racun bio odblokiran?

  Hvala

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Uplatite direktno novac na račun preduzetnika kao “pozajmicu osnivača” tj kod preduzetnika se to zove ulaganje lične imovine

 38. Josip

  Poštovani Milane,
  Vlasnik sam reklamne agencije ,preduzetnik,knjigaš,i bavim se isključivo produkcijom dokumentarnih filmova i finansiram se isključivo medijskim projektima, da li u periodu kada dobijem finansije za realizaciju projekta mogu da zamrznem firmu i na kraju tekuće godine bio je aktivirao da pravdam finansije ,jer nema drugo finansiranje firma sada.

 39. Aleksandra

  Pozdrav Marko,
  Ukoliko sam zamrzla radnju i otisla na “porodiljsko”, koji je moj status sada da li se vodim kao nezaposlena ili? Potrebno mi je neku dokumentaciju da izvadim kao recimo m obrazac i prosek poslednje tri plate, ali nije mi jasno ni gde sta ni kako?

  Hvala unapre

 40. Ivan

  Postovani Milane,

  Pausalna preduzetnicka radnja mi je vise od dve godine u statusu mirovanja.
  Ovog meseca planiram da je aktiviram i sticajem okolnosti 2 fakture sam vec naplatio pocetkom meseca.
  Sada saznajam da ne mogu retroaktivno da aktiviram radnju, tj. na datum pre naplate faktura.
  Da li sam ucinio privredni prestup i koje korake sada da napravim da bih to popravio?

  Hvala unapred,
  Ivan

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Jeste ako ste izdali fakturu, a tada firma nije bila aktivna to je prestup. Možete samo od dana podnošenje aktivirati tj odmrznuti preduzetnika i izdati fakture sa tim datumom.