Porez po odbitku – šta je to i da li se plaća?

Šta je to porez po odbitku? Kako se plaća? Da li mora da se plaća porez po odbitku? Koliko se plaća? Šta je potvrda o rezidentnosti? Možete saznati u novom snimku.  Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević Transkript: Ćao svima, ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik, dolazim ispred FT1p.rs, a današnja tema je nešto o […]

Transkript

Šta je to porez po odbitku? Kako se plaća? Da li mora da se plaća porez po odbitku? Koliko se plaća? Šta je potvrda o rezidentnosti? Možete saznati u novom snimku. 

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Ćao svima, ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik, dolazim ispred FT1p.rs, a današnja tema je nešto o čemu bruji pola interneta (ili ceo, ne znam tačno) je šta je to porez po odbitku, kako se on plaća i šta se to dešava 01.03.2016.

Porez po odbitku sa izmenama poreza na dobit je počeo da se plaća na sve usluge koje Vama strano pravno lice pruža (tj. usluge koje strano pravno lice pruža domaćem pravnom licu), a vi te usluge koristite u Srbiji. Porez po odbitku je 20% i plaća se u trenutku kada se vrši ta isplata (na primer: u trenutku plaća fakture, ili plaćanja karticom ukoliko se vrši online). To možda izgleda teško za utvrđivanje, ali u tom trenutku bi trebali da platite porez po odbitku.

Ukoliko se usluge koriste van Republike Srbije(npr: radite oglašavanje za klijenta koji je iz Nemačke; Vi njemu odavde plaćate Fejsbuk oglase, ali se oglašavate u Nemačkoj, a ne na teritoriji Republike Srbije), nemate obavezu plaćanja ovog poreza po odbitku.

Ako zakupljujete servere koji su u inostranstvu i svoje usluge pružate klijentima u inostranstvu, takođe nemate obavezu plaćanja poreza po odbitku.

Ako imate građevinske radove koje izvodi strana firma na teritoriji Republike Srbije ili plaćate razna oglašavanja ili servere stranim firmama, a korisitete ih u Srbiji, plaćate porez po odbitku od 20%.

Ovog poreza se možete osloboditi ukoliko Srbija ima potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja a vi dobijete potvrdu o rezidentnosti. Ta potvrda znači da Gugl to već plaća u Irskoj, pa na osnovu toga Vi ne treba da plaćate to kod nas. Ukoliko oni daju potvrdu na engleskom, tu potvrdu morate prevesti, overiti kod sudskog tumača i to koristiti kao pomoć pri oslobađanju od poreza po odbitku od 20%.

Toliko o tome, verovatno će biti još dosta prašine i nedoumica oko ovoga.  Od 01.03.2016 počinje primena, tako da imamo vremena da se pripremimo. Koliko sam načuo, već se prikupljaju potvrde o rezidentnosti, pa će se verovatno pojaviti na internetu od onih koji se najčešće koriste.

Pratite FT1p.rs i ostale, sigurno će to biti, čujemo se i gledamo.

Ćao.

OBRAZAC POR-2 (POTVRDA O REZIDENTNOSTI) Preuzmi obrazac

 

50 thoughts on “Porez po odbitku – šta je to i da li se plaća?”

 1. Marko

  Da li svako mora da ima original potvrde u dokumentaciji ili će moći da se prikupljaju i dele kako je sugerisano u tekstu?

   1. Ana

    Poštovani,
    Da li imate neku zvaničnu informaciju o upotrebljivosti potvrda od fb i google koje dostavljaju elektronski na zahtev odn.koje su objavili? Takođe, objavljen je i prevod od strane ovlašćenog prevodioca, da li je i to upotrebljivo ili moramo da imamo origanlni prevod?
    Hvala unapred!

    1. Milan Trbojević

     Možete na stranici RNIDS-a naći potvrde od FB i Googla na engleskom možete ih prevesti i to koristiti. Ako ima negde prevod od sudskog tumača odlično po meni to možete koristiti pošto nigde se ne kaže da je tako u skeniraj opciji ili štampano kao kopija nedozvoljeno.

 2. Ivan

  Interesuje me sledeca stavka:

  Ukoliko se usluge koriste van Republike Srbije(npr: radite oglašavanje za klijenta koji je iz Nemačke; Vi njemu odavde plaćate Fejsbuk oglase, ali se oglašavate u Nemačkoj, a ne na teritoriji Republike Srbije), nemate obavezu plaćanja ovog poreza po odbitku.

  Na koji zakonski akt mogu da se pozovem po pitanju oslobadjanja od ovog poreza?

  Hvala

 3. Milan Trbojević

  Po osnovu zakona o porezu dobit pravnih lice čije je deo porez po odbitku. Ono što mene brine je kako će se to u praksi dokazati da se te usluge koriste van Srbije.

 4. Milena

  Postovani,

  Da li hotel koji se oglasava na booking.com i placa proviziju booking.com-u podleze oporezivanju?

  Unapred hvala.

  1. Milan Trbojević

   Moje mišljenje je da podlože pošto usluge strane firme koriste na teritoriji Srbiji, ali ovo je interesantno pitanje i treba videti da li tako smatra i ministarstvo.

 5. Aleksandar
  Aleksandar

  Postovani cuo sam da pausalni porez za auto prevoznike do 3 t ide od 12000 din.do 20000 din.od cega to zavisi? kako su inspektori raspolozeni ili nesto drugo.
  Hvala!

 6. Srdjan

  Pozdrav

  Molim Vas za komentar sledeće situacije.

  Ako preduzeće (doo) iz Srbije dogovori posao i fakturiše svaki mesec USA pravnom licu (npr $10000), a taj posao uradi pravno lice iz EU (rad se vrši u EU) koje fakturiše npr. $9000, pri čemu je marža sprskog preduzeća $1000, da li se ovaj ili neki drugi porez primenjuje u tom slučaju?

  Znači, srpsko preduzeće je posrednik sa 1 zaposlenim i od marže plaća troškove poslovanja i ima neki profit na kraju, ali ne radi ništa drugo sem posredovanja prilikom sklapanja posla, slanja jedne mesečne izlazne fakture US firmi, i isplate EU firmi po ulaznoj fakturi jednom mesečno.

  Da li su potrebne neke potvrde “o rezidentnosti” i sl. i od koga? Hvala

  1. Milan Trbojević

   Poštovani,
   Po pravilo pošto se usluga ne vrši u Srbiji niti koristi na teritoriji Srbije ne bi trebao da ide porez po odbitku kako je ovo jako nejasna oblast i malo ima mišljenja u ovoj situaciju ja bih radi sigurnosti tražio i potvrdu o rezidentnosti tog pravnog lica u EU.

 7. vesna

  Angazujem prevoznike iz zemalja u okruzenju.Placam devizno.Knjigovodja insistira na original Potvrdi o rezidentnosti,cak iako dobije mailom potvrdu sa sve pecatom i potpisom nadlezne ustanove,ona to ne prihvata i izvrsi placanje poreza.Da li je obavezan original ili se priznaje potvrda dobijena mailom?
  Hvala

 8. Bojan

  Postovani Milane,

  Samo da potvrdim da li sam dobro razumeo 🙂

  Firma 1 iz Srbije (doo) nije u sistemu PDV-a i vrsi uslužno reklamiranje Firme 2 iz Srbije na Facebook platformi i dobije potvrdu o rezidentnosti ne mora da placa poreza po odbitku od 20%?

  Primer: Faktura od FB je npr. 100 eur
  Firma 1 placa direktno FB i fakturise Firmi 2 na sledeci nacin: 100 eur + troskovi provizije 10 eur odnosno ukupno 110 eur bez uračunatog PDV-a (naravno izraženo u dinarima).

  Hvala unapred

   1. Bojan

    A da li postoji neko interno obracunavanje poreza na uslugu ili cega god? Ili se to smatra “posredovanjem u pruzanju usluga”?

    Ako moze mala pomoc jer mi nije bas najjasnije 😉

 9. Duda

  Koliko važi potvrda o rezidentnosti, odnosno da li od poslovnih partnera treba tražiti svake godine novu potvrdu, ako na njoj nije naznačeno za koju godinu se izdaje?

 10. Srđan

  Poštovani,

  hvala na tekstu, meni treba odgovor na konkretan primer, tj. pomoć. Ako bih ja, kao kompanija, hteo da platim dropbox bussiness uslugu na godišnjem nivou, šta je potrebno i kako da iskomuniciram sa njima kako bih to regulisao na pravi način. Da li je neko imao prilike za ovo?

  1. Milan Trbojević

   Od njih se traži potvrda o rezidentnost tj da tamo plaćaju porez ali npr ako im je sedište u Americi onda ti ništa ne znači pošto sa Amerikom nemam ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanje i to je to ako imaš potvrdu oslobođen si poreza.

 11. Ivana

  Postovani, treba da radimo usluge projektovanja telekom infrastrukture slicno kao arhitektonske usluge za strane kupce, da li smo u obavezi placati porez po odbitku? Nismo u sistemu PDV.

 12. Dejan Antanaskovic
  Dejan Antanaskovic

  Postovani,

  ja sam preduzetnik iz Srbije i klijentu iz BiH pružam usluge na teritoriji BiH tj. oni koriste moj licencirani softver. Na moj mesečni fakturisani iznos klijent plaća porez po odbitku i meni uplaćuje 90% od fakturisanog iznosa. Da li ovo prihvatljivo i ako jeste na koji način tj. na koji zakonski akt mogu da se pozovem po pitanju umanjenja mog poreza u Srbiji?

  Unapred hvala na odgovoru.

  1. Milan Trbojević

   Trošak poreza po odbitku je njegov trošak on Vama treba da uplati celu fakturu ili se vi dogovorite pa faktura bude niža za taj procenat ali ne i da vi izdate fakturu, a on je ne plati u potpunosti.

  2. Duda

   Tražite u poreskoj da Vam izdaju potvrdu o rezidentnosti i pošaljite klijentu u BiH, pa niko nema obavezu pulaćanja poreza po odbitku.

   1. Dejan

    Hvala vam na odgovorima.
    Nasu potvrdu o rezidentnosti smo im vec slali, medjutim oni nas uveravaju da mi u Srbiji mozemo da ostvarimo povracaj poreza tj. tu razliku od 10% koju nam nisu uplatili (sa nekom njihovom potvrdom POD-817 koju su nam poslali, prijava poreza po odbitku na osnovu autorske naknade).
    Hvala jos jednom, ostaje mi da se borim sa njima 🙂

 13. Anđelka

  Kupila sam Microsoft office. U potvrdi porudžbine su mi razložili iznos ovako:
  Međuzbir: 4.082,50 din.
  Porez: 816,50 din.

  Ukupno: 4.899,00 din.

  Da li sam u obavezi da plaćam porez po odbitku ili da tražim potvrdu, s obzirom da je iskazan porez, a nije precizirano koji porez ( po odbitku, ili pdv, da li imamo Micrisoft u Srbiji?…). Ako možete, pomozite.

  Unapred hvala!

  1. Milan Trbojević

   Proverite sa njima šta su tačno obračunali ako je PDV obračunat svakako morate da uradite porez po odbitku tj svakako tražite potvrdu da ne bi morali daobračunavate porez po odbitku.

 14. Katarina

  Ukoliko je usluga od strane nerezidenta pruzena rezidentu u toku 2016. godine, a isplata te usluge nerezidentu vrsi se u toku 2017. godne, da li je to momenat kada se predaje prijava poreza po odbitku I u racunovodstvenoj evidenciji knjizi trosak I obaveza, ili se u racunovodstvenoj evidenciji knjizi trosak I obaveza u toku 2016, a porez po odbitku placa I podnosi poreska prijava u 2017.?

 15. XYZ

  Pozdrav! Ovako…moj suprug je počeo da radi u Austriji, ali je u pitanju firma iz Slovenije. On tamo radi sa bugarskim papirima. Primanja nema ni u Srbiji ni u Bugarskoj. E sad…. Gazda mu trazi potvrdu o rezidentnosti, odavde nasu, a on je tamo kao Bugarin. Da li da mu preda tu potvrdu? Meni je sve to malo čudno, mada iskreno nisam ni upućena u to, ali razmišljam nesto, vi me ispravite ukoliko grešim. Po meni je ta potvrda potrebna da ne bi došlo do dvostrukog oporezivanje poreza na dohodak. Da li je moguće da na osnovu ove potvrde, njemu gazda ne placa porez na dohodak u Sloveniji? Ok mi je ova potvrda ukoliko on vec ima neka primanja ovde, i u tom slucaju postoji dvostruko oporezivanje, ali posto nema, trebalo bi da mu u Sloveniji plaćaju sve. Sve mi se cini da vlasnik firme zeli da izbegne to plaćanje poreza. Molim vas za stručni savet, da se ne bih bavila pretpostavkama i nagadjanjima. Hvala unapred.

  1. Milan Trbojević

   Iskreno ne znam kako to funkcioniše u Sloveniji, potvrda služi za to da ako u jednoj zemlji plaćate porez da to ne plaćate u drugoj. Ako on u Srbiji ništa ne plaća neće ni moći da dobije tu potvrdu.

   1. XYZ

    Tako sam i pretpostavljala. Sve mi to sa tim tamo vlasnikom malo sumnjivo. Hvala na brzom odgovoru.

 16. Đorđe Pavlović
  Đorđe Pavlović

  Poštovani,
  Mi smo firma koja se bavi proizvodnjom i uvozimo komponente iz Hong Konga. Često nam ino dobavljači na fakturama iskazuju troškove prevoza robe (npr. DHL cost….) pored cene komponenti i mi tu fakturu plaćamo u celosti. Da li je za taj iznos prevoza (što je u stvari usluga transporta) potrebno obračunati porez?
  Hvala unapred.

  1. Milan Trbojević

   Pri uvozu carina radi obračun i ona obračunava i na cenu proizvoda i svih zavisnih troškova (prevoza, utovara, istovara i sličnih usluge) obračunva i carinu ako je ima i PDV. Ako to ne radi carina to morate sami uraditi tako da treba obračunati.

 17. Milos

  Pozdrav Milane , jedno pitanje , sta ako sam zaposlen u inostranstvu a u dogovoru sa poslodavcem novac mi se isplacuje u srbiji . Da li sam u obavezi da platim bilo kakav porez?
  Hvala unapred

 18. Vuk

  Postovani,
  Nakon zatvaranja udruzenja gradjana dostavili smo vanredni fin.izvestaj, koji je i prihvacen. Zanima me da li je neophodno ipak sl.godine dostaviti fin.izvestaj za ovu godinu iako je udruznje zatvoreno i nakon toga dostavljen vanredni fin.izvestaj?
  Hvala unapred na odgovoru.

 19. BILJA

  NA TENDERU SMO DOBILI POSAO POPRAVKU EL. UREĐAJA ZA FIRMU IZ BIH .
  POŠTO FIRMA U BIH PLAĆA CARINSKE I ŠPEDITERSKE USLUGE PRILIKOM VRAĆANJA EL.UREĐAJA I SVE PRIPADAJUĆE INDIREKTNE POREZE….. , , A U UGOVORU STOJI DA ĆE SVI TROŠKOVI BITI PREFAKTURISANI IZVRŠIOCU USLUGA ISPOSTAVLJANJEM FAKTURE. DA LI SMO OBAVEZNI PRILIKOM PLAĆANJA KAKTURE PLATITI POREZ PO ODBITKU I DA LI SMO OBAVEZNI PRIBAVITI POTVRDU O REZIDENTNOSTI ?

 20. Mario

  U kom roku se može tražiti povrat poreza po obitku? Npr. u slučaju isplate kamata u punom procentu odbitka jer nema potvrde o rezidentnosti, pa se naknadno obezbedi ova potvrda.

 21. Sava

  Samo da dodam, da je ovo sto se tice mesta pruzanja usluga ukinuto, i zamenjeno ‘listom’ usluga koju uredjuje ministar. Bar sam tako procitao u clanu 40 poreza na dobit pravnih lica. Takodje nisam siguran da li se ovaj zakon uopste odnosi na preduzetnike.

 22. Maja

  Poštovani,

  Ako je u 2020. ukalkulisan porez po odbitku na uslugu iz inostranstva po stopi od 10%, jer je za 2020 postojala potvrda o rezidentnosti, a u 2021 je usluga plaćena , ali u momentu plaćanja nije postojala potvrda o rezidentnosti za 2021, da li se porez prilikom plaćanja računa po stopi 20% ili 10% ?

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top