Šta je limit od 6, a šta od 8 miliona?

Često postavljano pitanje je šta je limit za paušal, a šta za PDV? Evo na koji način se računaju ti limiti i u kom perioduVaš poreski savetnik,#ft1p Milan Trbojević Transkript:Današnja tema je šta je limit od 6, a šta od 8 milionaJa sam Milan TrbojevićOsnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rsJedna od čestih grešaka …

Šta je limit od 6, a šta od 8 miliona? Saznaj više »

Transkript

Često postavljano pitanje je šta je limit za paušal, a šta za PDV? Evo na koji način se računaju ti limiti i u kom periodu

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

 

Transkript:

Današnja tema je šta je limit od 6, a šta od 8 miliona

Ja sam Milan Trbojević

Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs

Jedna od čestih grešaka i često postavljanih pitanja je za šta gledam 6, a za šta 8 miliona i kako se oni gledaju

6 miliona je limit za paušal i on se gleda kalendarski, od 01.01. do 31.12.

A 8 miliona je limit za PDV i on se gleda u bilo kojih 12 meseci ili 365 dana u nazad

Znači, u odnosu na 6 miliona koji se gledaju kalendarski, ovde gledamo 12 vezanih meseci

To znači, recimo, od jula do jula i tako se gleda

Može biti, meseci iz jedne i iz druge godine, dok kod paušala isključivo u okviru jedne kalendarske godine

Hvala što ste gledali

Vidimo se sledeći put

Podelite ovo nekome kome je korisno

Ćao

13 thoughts on “Šta je limit od 6, a šta od 8 miliona?”

 1. Poštovani,

  Koji datumi se gledaju za paušal i PDV, datum izdavanja fakture, datum dospeća fakture ili datum transakcije na bankovnom računu?

   1. Šta se dešava u situaciji, kad se po transakcijama po bankovnim računima pređe jedan od limita (ili za paušal ili za PDV) i banka obavesti Poresku upravu? Kako dokazati da su stvarni podaci na osnovu datuma prometa na izdatim fakturama drugačiji?

    Dodatno, kako se gleda na konverziju iz EUR ili USD u RSD? Koji datum i iznos su validni, datum prometa na EUR računu, datum konverzije, iznos fakture po srednjem kursu NBS ili iznos konverzije na RSD račun?

    1. Gleda se datum fakture i onda ako banka obavesti poresku na tebi je teret dokazivanje da dokažeš za PDV 365 dana vezanih, a za paušal kalendarska godina da je su praktično tvoje fakutre ispod limita.

 2. Dobar dan, Ako sada otvorim agenciju da li se godisnji limit od 6 miliona deli na broj dana koji je ostao do kraja tekuce godine ili vazi ceo iznos. Hvala.

 3. Imam gradjevinsku radnju i posao od 105000€ u narednih 5 meseci,koliki cu platiti porez s obzirom da fakturisem samo usluge,a do sada sam bio u pausalu?Hvala.

  1. Zavisi šta ste izabrali da li ličnu zaradu ili samooporezivanje pa u skladu sa tim plaćate i doprinose što je minimum oko 10.000 din, 10% je porez na dobit i godišnji porez na dohodak građana zavisno da li pređeš sa dobiti u njega imaš tu 2 stope 10% ili 15%. Okvirno od svih prihoda može ti biti da platiš oko 20%.

Vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top