Šta je limit od 6, a šta od 8 miliona?

Često postavljano pitanje je šta je limit za paušal, a šta za PDV? Evo na koji način se računaju ti limiti i u kom periodu Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević   Transkript: Današnja tema je šta je limit od 6, a šta od 8 miliona Ja sam Milan Trbojević Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac […]

Transkript

Često postavljano pitanje je šta je limit za paušal, a šta za PDV? Evo na koji način se računaju ti limiti i u kom periodu

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

 

Transkript:

Današnja tema je šta je limit od 6, a šta od 8 miliona

Ja sam Milan Trbojević

Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs

Jedna od čestih grešaka i često postavljanih pitanja je za šta gledam 6, a za šta 8 miliona i kako se oni gledaju

6 miliona je limit za paušal i on se gleda kalendarski, od 01.01. do 31.12.

A 8 miliona je limit za PDV i on se gleda u bilo kojih 12 meseci ili 365 dana u nazad

Znači, u odnosu na 6 miliona koji se gledaju kalendarski, ovde gledamo 12 vezanih meseci

To znači, recimo, od jula do jula i tako se gleda

Može biti, meseci iz jedne i iz druge godine, dok kod paušala isključivo u okviru jedne kalendarske godine

Hvala što ste gledali

Vidimo se sledeći put

Podelite ovo nekome kome je korisno

Ćao

18 thoughts on “Šta je limit od 6, a šta od 8 miliona?”

 1. Paušal

  Poštovani,

  Koji datumi se gledaju za paušal i PDV, datum izdavanja fakture, datum dospeća fakture ili datum transakcije na bankovnom računu?

   1. Paušal

    Šta se dešava u situaciji, kad se po transakcijama po bankovnim računima pređe jedan od limita (ili za paušal ili za PDV) i banka obavesti Poresku upravu? Kako dokazati da su stvarni podaci na osnovu datuma prometa na izdatim fakturama drugačiji?

    Dodatno, kako se gleda na konverziju iz EUR ili USD u RSD? Koji datum i iznos su validni, datum prometa na EUR računu, datum konverzije, iznos fakture po srednjem kursu NBS ili iznos konverzije na RSD račun?

    1. Milan Trbojević

     Gleda se datum fakture i onda ako banka obavesti poresku na tebi je teret dokazivanje da dokažeš za PDV 365 dana vezanih, a za paušal kalendarska godina da je su praktično tvoje fakutre ispod limita.

 2. Milenko

  Dobar dan, Ako sada otvorim agenciju da li se godisnji limit od 6 miliona deli na broj dana koji je ostao do kraja tekuce godine ili vazi ceo iznos. Hvala.

 3. Stevan

  Imam gradjevinsku radnju i posao od 105000€ u narednih 5 meseci,koliki cu platiti porez s obzirom da fakturisem samo usluge,a do sada sam bio u pausalu?Hvala.

  1. Milan Trbojević

   Zavisi šta ste izabrali da li ličnu zaradu ili samooporezivanje pa u skladu sa tim plaćate i doprinose što je minimum oko 10.000 din, 10% je porez na dobit i godišnji porez na dohodak građana zavisno da li pređeš sa dobiti u njega imaš tu 2 stope 10% ili 15%. Okvirno od svih prihoda može ti biti da platiš oko 20%.

 4. Nemanja

  da li se posmatra prihod ili promet.
  Promet je zbir priliva(prihoda) i rashoda. Tacnije da li se gleda zbir uplata i isplata ili samo uplata?

 5. Dušan

  Pozdrav Milane,

  Recimo da sam zaposlen u kompaniji A gde primam platu kao fizičko lice, a istovremeno kao paušalac radim za kompaniju B.

  Da li je limit od 6 miliona vezan samo za primanja koja imam kao paušalac od kompanije B ili plata od kompanije A + prihod agencije od kompanije B ukupno ne smeju da pređu limit?

  P.S. Sve pohvale za sajt i YouTube kanal.

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Limit imate samo veza sa onim što se prima na paušalca, da li van toga imate platu ne ulazi u limit.

 6. Milivoj Stanič

  Da li smem kao predseNik Sportskog udruženja osoba sa invaliditetom odlukom skupštine da prebacujemo sredstva iz donacije na lični račun,a u svrhu isplata hranarine sportistima? Unapred hvala.

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Nije moguće da isplati sebi na lični račun, osim ako on nije osoba kojoj se to isplaćuje, a moguće je da podigne u gotovini i onda isplati sportistima tu gotovinu.

 7. Rade Radumilo
  Rade Radumilo

  Pozdrav Milane,,
  Registrovao sam agenciju i rešenje o osnivanju je stupilo na snagu 1.11.2022. Samo želim da proverim da li sam dobro razumeo:
  – U periodu 1.1.2023 do 31.12.2023. mogu da ostvarim prihod do 6 miliona RSD a da nemam obavezu da vodim knjige.
  – Takođe u periodu 1.11.2022. do 31.10.2023. mogu da ostvarim prihod do 8 miliona RSD a da ne moram da pređem u sistem PDV.

  Pozdrav
  Rade

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   6 miliona možete ostvari do 31.12.2022 od datum osnivanja pa novih 6 miliona u celoj 2023, a 8 miliona se gleda vezano godina dana u svakom trenutku.

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top