Šta je limit od 6, a šta od 8 miliona?

Često postavljano pitanje je šta je limit za paušal, a šta za PDV? Evo na koji način se računaju ti limiti i u kom periodu

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

 

Transkript:

Današnja tema je šta je limit od 6, a šta od 8 miliona

Ja sam Milan Trbojević

Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs

Jedna od čestih grešaka i često postavljanih pitanja je za šta gledam 6, a za šta 8 miliona i kako se oni gledaju

6 miliona je limit za paušal i on se gleda kalendarski, od 01.01. do 31.12.

A 8 miliona je limit za PDV i on se gleda u bilo kojih 12 meseci ili 365 dana u nazad

Znači, u odnosu na 6 miliona koji se gledaju kalendarski, ovde gledamo 12 vezanih meseci

To znači, recimo, od jula do jula i tako se gleda

Može biti, meseci iz jedne i iz druge godine, dok kod paušala isključivo u okviru jedne kalendarske godine

Hvala što ste gledali

Vidimo se sledeći put

Podelite ovo nekome kome je korisno

Ćao

 

About author View all posts Author website

Milan Trbojević

Sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT preduzetnike. Osnivač je i vlasnik sajber Knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač je ovog bloga. Angažovan je kao poreski savetnik za IT delatnost u ICT hub-u gde pomaže preduzetnicima i prevazilaženju biroktraskih prepreka. Angažovan u IT zajednici i specijalizovan za Startup kompanije i pronalaženja modela poslovanja u Srbiji.

10 CommentsLeave a comment

 • Poštovani,

  Koji datumi se gledaju za paušal i PDV, datum izdavanja fakture, datum dospeća fakture ili datum transakcije na bankovnom računu?

   
   • Šta se dešava u situaciji, kad se po transakcijama po bankovnim računima pređe jedan od limita (ili za paušal ili za PDV) i banka obavesti Poresku upravu? Kako dokazati da su stvarni podaci na osnovu datuma prometa na izdatim fakturama drugačiji?

    Dodatno, kako se gleda na konverziju iz EUR ili USD u RSD? Koji datum i iznos su validni, datum prometa na EUR računu, datum konverzije, iznos fakture po srednjem kursu NBS ili iznos konverzije na RSD račun?

     
 • Imam gradjevinsku radnju i posao od 105000€ u narednih 5 meseci,koliki cu platiti porez s obzirom da fakturisem samo usluge,a do sada sam bio u pausalu?Hvala.

   
  • Zavisi šta ste izabrali da li ličnu zaradu ili samooporezivanje pa u skladu sa tim plaćate i doprinose što je minimum oko 10.000 din, 10% je porez na dobit i godišnji porez na dohodak građana zavisno da li pređeš sa dobiti u njega imaš tu 2 stope 10% ili 15%. Okvirno od svih prihoda može ti biti da platiš oko 20%.

    

Ostavite komentar

Loading...