Može li penzioner osnovati firmu?

Još jedno od mnogobrojnih pristiglih pitanja jeste može li penzioner osnovati firmu. Odgovor na ovu i nedoumice poput one da li se i koji doprinosi u slučaju osnivanja firme plaćaju, koja vrsta penzionera može biti osnivač i sličnih, pronaći ćete u video-snimku. Hvala za ovo i ostala postavljena pitanja! Vaš poreski savetnik, Milan Trbojević #FT1P […]

Transkript

Još jedno od mnogobrojnih pristiglih pitanja jeste može li penzioner osnovati firmu.

Odgovor na ovu i nedoumice poput one da li se i koji doprinosi u slučaju osnivanja firme plaćaju, koja vrsta penzionera može biti osnivač i sličnih, pronaći ćete u video-snimku. Hvala za ovo i ostala postavljena pitanja!

Vaš poreski savetnik,

Milan Trbojević #FT1P

Transkript snimka:

Ćao svima! Ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik i dolazim ispred FT1P.

Pre svega, hteo bih da vam se zahvalim na postavljenim pitanjima. To mi je bio i cilj, i stvarno bih želeo da u narednom periodu dobijem što više pitanja na koja ću odgovoriti što u snimcima što putem društvenih mreža ili direktno – putem e-pošte. Slobodno pitajte, potrudiću se da odgovorim na svako pitanje.

Današnje pitanje je sledeće:

Može li penzioner biti osnivač firme?

Hvala i na ovom pitanju.

Uzećemo za primer slučaj dve firme, pa ćemo pod firmom podrazumevati preduzetnika ili d.o.o.

S druge strane, postoje tri vrste penzionera: prva je penzioner koji je otišao u redovnu penziju (ili je napunio godine života ili godine radnog staža), druga vrsta je invalidski penzioner (koji je zbog neke radne nesposobnosti ili trajnog gubitka radne sposobnosti otišao u invalidsku penziju) i treća je porodični penzioner (koji nema druga primanja i penziju je nasledio od nekog svog bližnjeg).

Firmu može osnovati samo prva vrsta penzionera, odnosno oni koji su otišli u redovnu penziju.

Penzioner koji prima porodičnu penziju istu je dobio na osnovu toga što nema nijedan drugi prihod, te on ne može biti osnivač firme. Isto važi i za onog ko je otišao u invalidsku penziju: smatra se da je on izgubio radnu sposobnost, te bi se njegovo osnivanje npr. preduzetničke radnje tumačilo kao da je povratio radnu sposobnost (kako sada može da radi ako nema radnu sposobnost?) i time bi izgubio pravo na penziju.

Penzioner koji je otišao u redovnu penziju, zbog godina starosti ili radnog staža (recimo, muškarac koji ima preko 65 godina i najmanje 15 godina radnog staža), može osnovati preduzetničku radnju ili biti osnivač d.o.o. u kome neće biti zaposlen.

Recimo, ako osnuje preduzetničku radnju, bez obzira na to koji oblik izabere (paušalan ili da vodi knjige) u svakom slučaju će plaćati samo penzijsko, odnosno doprinos za penzijsko osiguranje i porez, čiji iznos će zavisiti od izabranog oblika (paušalnog ili poreza na samostalnu delatnost). Penzioneru je osnivanje firme uvek povoljnija opcija, jer on ne plaća doprinos za zdravstveno osiguranje (i dalje ima zdravstveno od penzije) i doprinos za nezaposlenost, jer prosto ne bi mogao da dobije naknadu za nezaposlenost i kada bi se zatvorila firma.

U ovom poslednjem slučaju, još jedna pozitivna strana je da, nakon zatvaranja firme, penzioner može da traži korekciju penzije ako je uplaćivao doprinose za preduzetničku radnju, odnosno d.o.o. u kome je bio zaposlen.

Hvala još jednom na pitanju. Hvala što ste gledali.

Podelite ovo sa prijateljima, a za više odgovora ili drugih tema posetite www.ft1p.rs.

Gledamo se! Ćao!

86 thoughts on “Može li penzioner osnovati firmu?”

 1. Natasa

  Ako penzioner otvori pausalca – preduzetnik pausalac koji nije u sistemu pdv-a. Da li tada i dalje dobija penziju od drzave, ili mora da se odrekne peznije dok je pausalac?

  Hvala na odgovoru

 2. Svetlana

  Molim Vas mozete li pojasniti da li vlasnik doo koji nije zaposlen u tom doo moze da postane invalidski penzioner zbog zdravstvenog stanja , ali da zadrzi vlasnistvo nad svojom firmom tj doo?

   1. Milanka

    Da li vlasnik firme d.o.o. koji je otišao u penziju,i dalje radi u istoj mora da plaća zdravstveno? I koliki je procenat za zdravstvo,ako mora da plaća. Hvala

  1. Nenad Ružic
   Nenad Ružic

   Otisao sam u redovnu penziju
   Osnovao bih doo ili preduzetnicku radnju, radi veletrgovine.
   Koje obaveze imam
   Sta je bolje otvoriti

 3. Milan

  Možete li mi reći kako je sa vojnim penzionerima? Da li zadržavaju penziju? Jesu li u obavezi da uplaćuju doprinose posle osnivanja DOO?

 4. Milijana

  zelim da prekinem invalidsku penziju,ustvari 50% invalidske koju primam i otvorim firmu,da li mogu da mi traze novac koji sam do sada primala nazad,po sistemu bila si invalid a sada mozes da radis
  Hvala

 5. Suzana

  Da li mogu da otvorim firmu sa radnim vremenom od 4 sata, jer sam vec zaposlena ali sam na bolovanju radi nege deteta.

   1. Nebojša

    Da li porodični penzioner može da bude zakonski zastupnik firme i mora li biti prijavljen na PIo.

    1. Nada

     Penzionerka sam i da li mogu da budem preduzetnik sa prodajom igracakana vasarima i manifestacijama a da nemam tezgu regustrovanu na pijaci nego da mi se adresa firme vodi na adresu moje prijave stanovanja i da ne moram da imam kasu nego da placam porez i penziono.Unapred hvala

     1. Milan Trbojevic
      Milan Trbojevic

      Morate imati kasi i registrovanu firmu i onda možete to raditi.

 6. Darko

  Postovani Milane, Postoji li razlika izmedju osnivaca i vlasnika doo tj. clana doo, u pogledu invalidske penzije, sta invalidskom penzioneru nije dozvoljeno od toga, da bude osnivac ili vlasnik udela ili je to isto? Jasno mi je da je rad nedozvoljen ( zastupnik /direktor itd). Moze li invalidski pezioner da kupi udeo u nekoj firmi ? Puno hvala unapred.

  1. Milan Trbojević

   Vlasnik i osnivač doo ukoliko je član doo je isto, a što se toga tiče trebalo bi da penzioner sa invalidskom penzijom može da bude vlasnik tj osnivač doo pošto on tada ne radi. Svakako Vam predlažem da proverite ovo uvek sa lokalnim PIO fondom pošto u praksim može svašta da se dogodi.

 7. Dejan

  Postovani Milane, vojni penzioner koji je otisao u invalidsku penziju ima pravo da otvori svoju radnju i postane preduzetnik. To lice nije ostvarilo penziju kao nesposobno za rad vec po osnovu nesposobnosti za vrsenje vojne sluzbe. Tako je po zakonu.
  Imam pitanje, da li penzioner moze postati preduzetnik pausalac a da radnja bude prijavljena na cetvorocasovno radno vreme. Svi beze od tog odgovora u opstini a sta kaze zakon nemogu da pronadjem.
  Unapred sam Vam zahvalan na odgovoru.

  1. Milan Trbojević

   Više je pravno pitanje moje mišljenje je da je slučaj baš na granici ne znam kako tumače zakon ali mislim da će tumačenje biti ako je invalidski penzioner zavisno koji stepen i šta i kako da je nesposoban za rad i time ne može bilo šta da radi. Najbolje pravac PIO fond i to proveriš sa nekim pravnikom na direktnom slučaju ispračaj mu pošto je slučaj specifičniji i nemojte pitati poresku neće oni to znati.

 8. Jovana Jelic
  Jovana Jelic

  Postovani Milane, pre svega hvala sto pomazete ljudima.

  Zaposlena sam u drzavnoj firmi, ali planiram ujedno da otvorim firmu, pravni oblik preduzetnik, koja ce obavljati funkciju usluznog marketinga na mom sajtu. Koju delatnost mi preporucujete da se registruje? I s obzirom da sam vec zaposlena, i da cu u mojoj firmi biti jedini zaposleni, da li u tom slucaju necu morati da placam poreze i doprinose preko moje firme jer vec radim u drugoj firmi koja mi to sve placa? I da li ce mi jedina obaveza placanja poreza biti 10% od firmine zarade? Ili je mozda bolje da otvorim firmu na majku koja je redovni penzioner, da li cu onda placati manje poreze doprinose i sta tacno? Veoma zahvalna.

  Srdacan pozdrav

  1. Milan Trbojević

   Zavisno koji oblik želite da otvorite možete biti preduzetnik ili doo. U oba slučaja ukoliko Vi ili Vaša majka kao redovni penzioner otvorite plaćate dodatni PIo bez obzira što ga već plaća poslodavac kod koga radite osim ako ne plaća na maksimalnu osnovicu. Kod doo plaćate 15% poreza na dobit, a kod preduzetnika 10%.

 9. Miroslav

  Postovani,

  Zaposlen sam u drzavnom institutu i hteo bih da pored toga radim kao konsultant/programer. Da li je to uopste moguce s obzirom da sam zaposlen u drzavnoj firmi? Ukoliko je moguce da li bi mi bilo bolje otvaranje pausalne firme ili recimo ugovor o delu. Radio bih za inostranstvo.

   1. Miroslav

    Hvala, ali da li mozda znate (iz nekog razloga nije lako naci tu informaciju) da li naucni radnici spadaju u drzavne sluzbenike? Posto po zakonu o drzavnim sluzbenicima, drzavni sluzbenici nemaju pravo na osnivanje bilo kakve firme.

 10. Aleksandar
  Aleksandar

  Postovani,

  Zaposlen sam u drzavnoj firmi, tj. po zanimanju sam policajac. Zanima me da li mi mozemo otvoriti firmu? Koji su uslovi? Koje poreze placamo i sl. ? Hvala unapred na odgovoru.

  Srdacan pozdrav!

  1. Milan Trbojević

   Pogledajte da li kao policajac smete uopšte da imate privatnu firmu, a porezi i doprinosi ako možete da otvorite zavisi šta otvarate da li preduzetnika ili doo.

 11. Novak Nikolic
  Novak Nikolic

  Poštovani milane: osnovao sam firmu kao redovan penzioner 2005 godine, firma nije imala nikakav promet,nije radila.Jesam li ja morao da plaćam svoje penzionerske obaveze (Poreska uprava grada užica traži da platim porez, treba li to da platim i ako firma nije imala promet-nije radila) HVALA

  1. Milan Trbojević

   Zavisno koju vrstu firme ste otvorili PIO ste trebali svakako da platiti, a ako ste bili paušalac trebali ste i porez da platite bez obzira što niste imali promet.

 12. Zalosno

  Ostvarila sam pravo na svoju penziju.Posle smrti muza uzela sam njegovu penziju jer je bila oko tri hiljde dinara veca.Posle toga sam otvorila zanatsku radnju i placala pio,socijalno,doprinose za nezaposlene i sve.Zatvorila sam radnju i trazila da mi povecaju penziju za te 4 godine dok sam imala radnju.Umesto toga oni traze da vratim razliku izmedju moje penzije i porodicne.
  Kako me nisu obavestili da nisam mogla otvoriti zanatsku radnju nego sam cetiri godine sve uplacivala i sad trzae da im vrate razliku.Da li mogu to da mi skinu i da li mogu da ih tuzim zbog njihove greske.Penzija mi je 23000 dinara a hoce da mi je skinu na 14000 din.Sa tim ne mogu da zaivim.

 13. Darko

  Postovani Milane, da li starosni penzioner kada registruje poljoprivredno gazdinstvo u pdv-u, treba da placa pio..dazbine?
  Jasno je da doprinos za zdravstvo ne treba da placa jer je penzioner, ali pio dazbine nisu bas jasne? Radi se o mom ocu koji je ujedno i vlasnik doo bez ugovora o radu, i placa pio dazbine na minimalac.
  Veliko hvala na odgovoru!

 14. Omega

  Postovani Milane,
  zeleo bih da se informisem oko otvaranja casovnicarske radnje,sta mi je potrebno i koja varaijanta placanja poreza drzavi je bolja ? Inace sam vojno lice i ovo pitam radi otvaranja radnje nakon odlaska u penziju…
  Hvala.

 15. Goran

  Pozdrav
  Od 01.06.2016.godine otisao sam u vojnu invalidsku penziju. radnju sam otvorio kao dodatnu delatnost jos 2013.godine.
  Kao vojni peznzioner iaoko sam otisao u invalidku penziju imam pravno da i dalje radim jer sam nesposoban za PVS ali ne i za neku drugu delatnost to je nesporno
  Pitanje
  – da li cu imati pravo da nakon odredjenog perioda trazim uvecanje penzije za doprinose koje placam nakon odlaska u invalidsku penziju i
  – postoji li mogucnost da se neplaća PIO posto sam vec u penziji ako nezelim uvecanje penzije nakon nekog perioda.
  Hvala na odgovoru

 16. stojan

  kao redovni penzioner imam radnju 17 godina sada bi prosirio delatnos sa firm0m potrcko za usluge gradjania,zaposlio bi redovnog penzionera, sta placam drzavi i pio fondu,dali firma moze da posluje i dalje kao pausal,ili moram da vodim knjige,il je dovoljana knjiga pausala za tu drugu usluznu firmu.

 17. Milojko Injac
  Milojko Injac

  Postovani Milane
  Ostvario sam starosnu penziju. Zelim da budem osnivac firme d.o.o i ujedno njen direktor. Bicu jedini zaposleni. Da li cu u tom slucaju i dalje dobijati penziju u punom iznosu. Koje doprinose bih placao u tom slucaju. MOLIM VAS DA OBAVEZNO NAVEDETE KOJI ZAKON I KOJI CLAN TOG ZAKONA REGULISE TU PROBLEMATIKU.
  Unapred hvala

  1. Milan Trbojević

   Dobijaćete penziju u punom izsnosu i plaćate samo doprinos za PIO. Regulisano je to zakon o doprinosima za socijalno osiguranje kao i zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

 18. Ana

  Postovani, na koji iznos se placa PIO za lice koje je iz svog doo otislo u starosnu penziju,
  a i dalje se vodi kod Apr-a kao direktor i osnivac tog doo-a. Da li moze da se koristi ugovor o dopunskom radu , npr za celu godinu iznos od 12.000,00 neto? I da li se placa porez na zarade?

 19. sreten

  Dali udruženje ima pravo da kupi preduzetničku radnju, koju je vlasnik odjavio zbog penzije. Koja je procedura ili samo ugovor o kupoprodaji.

   1. sreten

    Posebni kolektivni ugovori između poslodavca i izvođača muzičkog programa.
    Udruženje muzičara ima šifru po kojoj ima pravo da kao agencija sklopi ugovor sa poslodavcem o posredovanju i sklapa ugovore sa izvođačima muzičkog programa, za koje je ugovarač poslodavac dužan da po zakonu uplati 1200 dinara(zakonski naj niži honorar) i na honorar obračuna porez i uplati sve preko posrednika naše agencije.
    Ako je izvođač zaposlen i radi kao dopunska delatnost koliki se procenat primenjuje pri obračunu na na njegov honorar a koliki je obračun na izvođača kome je to jedina delatnost. Poslodavac uplati nama a mi obradimo i vršimo uplatu poreza i honorara. Hvala!

    1. Milan Trbojević

     Okvirno iz radnog odnosa kada je dopunska delantost oko 55% od neto iznosa su porezi i doprinosi, a kada nigde nije zaposlen i to je jedina delatnost oko 80% je procentar od neto iznosa.

 20. petar

  Poštovani Milane , da li penzioner iz prve grupe , koji osnuje DOO ima obavezu uplaćivanja penzionog osiguranja iako nije zaposlen u tom DOO …..NEGO JE SAMO VLASNIK , ODNOSNO OSNIVAČ TJ ČLAN ?

 21. Rajko

  Postovani,
  da li sme drzavni sluzbenik biti radno angazovan u firmi svog oca (redovni penzioner) koji je samo vlasnik firme a ne i zaposleni i koje bi doprinoste morala da placa takva firma. U tom slucaju ja kao radno angazovan bih imao ovlascenje od oca da upravljam firmom. Ovo vas pitam u cilju izbegavanja otvaranja firme na svoje ime zbog rada u drzavnoj ustanovi.

  1. Milan Trbojević

   Zavisi morate proveriti sa svojom pravnom službom da li smete imati bilo kakvo zaposlenje ako ste državni službenik. Ako možete u tom slučaju zavisno kako budete angažovati plaća se samo PIO i porez na Vašu platu.

   1. Jelena

    Dobar dan.ja sam vlasnik predizetnicke radnje i za godinu dana sticem pravo na redovnu penziju.pitanje. da li mogu da predam za penziju a da pritom nebzstvaram radnju niti prenosim na drugoga i nastavim redovno da placam sve poreske obaveze.hvala!

 22. Marija

  Starosni Sam penzioner .ako otvorim radnju kao pausalac da li mogu nekog da zaposlim od clanova porodice.

 23. Sanja

  Pozdrav Milane, otac penzioner (redovna penzija) je registrovao preduzetnicku radnju pre 3 dana.Izradio je pečat i plan je da sutra overi OP obrazac i otvori tekuci račun u banci.Koje su njegove obaveze i rokovi vezano za poresku upravu (zeli da bude pausalac) ,pio fond i rfzo.Hvala

  1. Milan Trbojević

   Prema državi on samo ima da plaća PIO i porez i bitno je da poreskoj dostavite rešenje o penziji da bi rešenje napravili i ukinuli doprinosa za zdravstveno i nezaposlenost.

 24. natalija

  Poštovani Milane,ja sam kao penzioner registrovala lekarsku ordinaciju i opredila sam se za paušalno oporezivanje, interesuje me ako uvedem četvoročasovno radno vreme da li će mi porez i doprinosi biti manji.

 25. milan

  postovani ,dali moze invalidski penzioner da otvori pausalno firmicu (pecenjaru za prasice) i dali se ukida penzija.

 26. Tihana

  Postovani G. Trbojevic,
  Penziju sam ostvarila u Hrvatskoj ali također imam i srpsko državljanstvo i htjela bih osnovati firmu u Srbiji za destilaciju eteričnog ula, konkretno destilaciju ružine Vodice. Molim Vas posavjetujte me koji oblik osnivanja mi preporucujete i koju poresku obavezu to zahtjeva. Radi se isključivo o sezonskom poslu u trajanju od par mjeseci godišnje.
  Unaprijed zahvalna Tihana Paunovic

 27. Natalija

  Jedno pitanje,rekli ste da ako je redovni penzioner da otvori pausalnu firmu da ce i dalje imati penziji,nako toga se pominje da ukoliko je invalidski penzioner i otvori pausalnu firmu gubi penziju.Malo mi nije jasno to?
  Tacnije me interesuje ukoliko je neko u invalidskoj penziji da li nesto gubi od prava i penzije ukoliko otvori pausalnu firmu?

 28. radovan

  Pitanje. Da li moze penzioner sa telesnim ostecenjem 100% da otvori firmu. Da li placa porez i ostalo kao osoba sa 100 % telesnim ostecenjem,Hvala

 29. Olivera

  Poštovanje Milane,
  Htela bih na mamu da otvorim preduzetnicku radnju, ona je redovan penzioner, ali otac je nedavno umro i ima prava na njegovu penziju iz Hrvatske. Zanima me da li ima prava da otvori preduzetničku radnju, ako ima , da li bi to uticalo na penziju iz Hrvatske kao i na njenu redovnu penziju?

  Hvala unapred.

 30. TATJANA

  Poštovani,
  da li možete da mi kažete koliki su doprinosi ( PIO i porez) kada redoni penzioner otvori preduzetničku radnju.

 31. Miroslav

  Dobar dan,postoj ZACKOLJICA…posto penzioner kada otvori firmu,placa uglavnom minimalni PIO doprinos,pa kada zatvori firmu,cuo sam da PIO NECE DA UNAPRED KAZE DA LI CE SE ZBIRANJEM NOVOG STAZA SMANJITI PENZIJA ILI NE…Dakle,velika je verovatnoca da HOCE,jer ako imas 40 godina staza ili 65 godina zivota i imas penziju 30.000 dinara i imas 5 dodatnih godina staza a placao si (SAMO) 7.000 minimalne doprinose,(26%) …ako se to sve zbroji,PENZIJA CE TI SE UMANJITI…Bolje je NE PRIJAVITI TAJ STAZ POSLE…ili je drugacije ?
  Pozdrav

 32. Dekiboka

  Postovanje, da li moze penzioner koji je otisao u prevremenu penziju da otvori preduzetnicku radnju?Da li je prevremena penzija isto sto i redovna penzija?

  1. Milan Trbojević
   Milan Trbojević

   Prevremena se isto gledao kao starosna penzija i možete otvoriti preduzetničku radnju.

 33. Kristina

  Postovani, majka mi je otišla u redovnu penziju, skoro mi je tata preminuo i ona je uzela njegovu penziju. Da li je ona i dalje može da postane preduzetnik? Radnja je trenutno na moje ime, ja sam joj cerka, i htela bih da prebacim na njeno ime. Zbunjuje me to oko nesledjene penzije. Hvala unapred

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Ako je ta nasledna porodična penzija onda će se prebacivanjem firme na nju ugroziti penzija tj izgubiće pravo na penziju.

 34. Rade

  1. Ima li pravo porodicna penzionerka, koja je porodicnu penziju stekla od pok. muza , koji je bio vojno lice, da osnuje firmu?
  Moze li legalno osnovana zaduzbina da se bavi trgovinom, ukoliko je to predvidjeno njenim statutom?

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Kao što je navedeno u video ima pravo, ali je verovatno da će izgubiti porodičnu penziju.

 35. Rade

  Da li mogu legalno osnovane zaduzbine i fondacije da osnuju proizvodno – trgovinsku firmu cija bi dobit pripadala zaduzbini, odnosno fondaciji?

 36. ana

  Da li penzioner koji ima paušalnu radnju podleže godišnjem porezu na dohodak građana ukoliko prihod u paušalnoj radnji premaši zakonom propisanu petostruku zaradu?

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Da osnovica po paušalnom rešenju ulazi u godišnji porez na dohodak građana, ako imate samo to nećete preći neoporezivi iznos.

 37. Nina

  Redovan sam penzioner i zaposlena u jednoj firmi…
  Da li mogu pored toga i da otvorim preduzetničku radnj?

  1. Milan Trbojevic
   Milan Trbojevic

   Možete proverite samo i da li u ugovoru o radu imate zabranu da to radite ili ne jedino je to ograničenje potencijalno.

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top