Koje su to novosti kod porodiljskog bolovanja?

Saznajte koje su to izmene u zakonu vezane za porodiljsko bolovanje. Procedura za ispaltu naknade porodiljama je znatno uprošćena od 01.07.2018.Vaš poreski savetnik,#ft1p Milan Trbojević Transkript:Današnja tema je koje su to novosti kod porodiljskog bolovanjaJa sam Milan TrbojevićOsnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rsNajveća novost je da je u izmeni zakona došlo do toga …

Koje su to novosti kod porodiljskog bolovanja? Saznaj više »

Transkript

Saznajte koje su to izmene u zakonu vezane za porodiljsko bolovanje. Procedura za ispaltu naknade porodiljama je znatno uprošćena od 01.07.2018.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

 

Transkript:

Današnja tema je koje su to novosti kod porodiljskog bolovanja

Ja sam Milan Trbojević

Osnivač sam knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač bloga ft1p.rs

Najveća novost je da je u izmeni zakona došlo do toga da će od 01.07.2018. isplata porodiljama biti direktno iz budžeta

To konkretno znači da poslodavac više neće uplaćivati, pa će mu se refundirati novac nazad, nego kada se preda dokumentacija za porodiljsko biće direktna isplata porodilji bez da će poslodavac imati bilo šta sa time

Više detalja i načine kako će taj postupak ceo izgledati saznaćemo u narednom periodu, tako da pratite ft1p

Čim bude bilo objavljeno, objasnićemo sve detalje

Hvala što pratite ft1p

Podelite ovo nekome kome je korisno

Vidimo se

Ćao

189 thoughts on “Koje su to novosti kod porodiljskog bolovanja?”

 1. Poštovani Milane,
  imam jedno pitanje. Predala sam zahtev za mirovanje radnje zbog trudničkog bolovanja u APRu pre dva dana, ali na njihovom sajtu i dalje stoji „status obveznika : Aktivan“.
  Da li možete da mi pojasnite šta zapravo taj status znači i kakav bi trebao da bude u slučaju da je radnja u mirovanju?

  Srdačan pozdrav,
  Hvala

 2. Postovani, da li postotoji mogucnost da na nekom sajtu proverim kad ce mi biti isplata za trudnicko za mart 2018.?

 3. Postovani Milane,

  Radim u firmi koja (za divno cudo) ispunjava sve svoje obaveze prema zaposlenima na vreme i plan je bio da mi naknadu dok sam na porodiljskom odsusutvu isplacuju oni (firma) istovremeno kada je i njima plata. Medjutim, stupanjem novog zakona na snagu, koliko sam shvatila, naknada ce se isplacivati direktno na moj racun sto mi ne odgovara jer ce kasniti kao i sve sto drzava isplacuje. Da li postoji sansa da dobijam naknadu istovremeno kada i moje kolege koje rade dobiju platu? Hvala unapred

  1. Nažalost mislim da neće moći to da bude tako, ali ne znam kako će u praksi izgledati sprovođenje tog zakona. Mislim po ovome kako je napisano da neće moći tako nego da će morati da ide od države.

   1. Nije mi jasno kako ce na taj nacin drzava da zastiti porodilje kada resenje o porodiljskom(kada I krece isplata naknade) znaju da izdaju I po 4,5 meseci nakon porodjaja.

    1. Mislim da se dešavalo da poslodavci uzmu novac za sebe i ne isplate porodiljama. Bar je tako rekla na TV jedna gospođa koja je bila u radnoj grupi za izradu zakona, čini mi se iz udruženja Roditelj

     1. To se desavalo mozda u pojedinim dno firmama, a sada ce svakoj porodilji kasniti plata po 4-5 meseci. Bas su nas zastitili!

 4. Cao! Interesuje me koliko dugo moram biti u radnom odnosu da bih ostvarila pravo na trudnicko bolovanje? Ranije je bilo vec odmah nakon zaposlenja, ali ne znam kakoje sad…Hvala unapred

 5. a da li po novom zakonu jos uvek visina porodiljskog zavisi od vremena u radnom odnosu pre porodjaja, do sada je bilo do 3 meseci 30%, od 3-6 meseci 60% i sta je sa majkama koje su u periodu izmedju januara i jula dobile resenje na 30 ili 60%?

 6. Mirjana Gajic

  Radim na odredjeno imam skoro dve god rafnog odosa samo sa prekidima u julu cu ns.bolovanju. zanima me kolika primanja cu imati za bolovanje koliko za porodiljsko. Hvala

  1. Nažalost ovako ne bi mogli tačno da Vam izračunamo, ali ovako se gleda 3 meseca pre trudničkog se gleda prosek zarade, a za porodiljsko ide prosek 12 meseci pre porodiljskog prosek plate još uvek je 12 meseci.

 7. Postovani Milane,
  koliki rok poslodavac ima da uplati prvu ratu naknade za porodiljsko odsustvo,resenje sam dobila pre mesec dana,znam da prvu ratu poslodavac uplacuje iz svog budzeta a iskreno vec me danima zavlaci,kaze bice za dva dana,nedelju dana itd..

  1. Porodiljsko mu se celokupno refundira i prvih 30 dana takođe nema nažalost nekog zakonski propisanog roko, a rok za zastarevanje je mislim 3 godine. Generalno od inspektora možeš čuti da je rok 30 dana ili za ovaj mesec do kraja sledećeg ali to ne važi za porodiljsko.

 8. Uwradnom odnosu sam 8 meseci, da li cu imati pravo na porodiljsko bolovanje, i kako se ono u ovom slucaju obracunava?

   1. A da li se u tih 18 meseci racuna i trudnicko bolovanje ili samo radni staz pre otvaranja trudnickog? Hvala puno na odgovoru

     1. Milane, da li si siguran se u tih 18 meseci koji prethode porodiljskom računa i trudničko, knjigovodja mi juče reče da NE. Hvala

 9. Poštovani Milane,

  prilikom obračuna naknade za porodiljsko, poslodavac je pogrešno obračunao osnovicu i porodilji je uplaćivano više novca nego što je trebalo po rešenju. Samim tim, obračunati su i plaćeni i porezi i doprinosi u većem iznosu nego što će biti refundirani. Da li postoji mogućnost ispravke poreske prijave (porodilja je spremna da vrati više isplaćeni neto iznos) i koja bi bila procedura?
  Hvala unapred na odgovoru.

 10. Uskoro porodilja

  Da li ukoliko pre otvaranja porodiljskog porodilja ima radni staz 7 meseci,I gleda se prosek primanja 18 meseci unazad po novom zakonu, da li postoji neki minumum da npr mesecna nadoknada za porodilje ne sme biti manja od minimalne zarade I kako se racunaju ti meseci koji nedostaju do 18 meseci,kao nula ili kao minimalac kada se racuna prosek? unapred hvala

 11. Postovani, no porodiljskom Sam od 5.9.2017. Do Sada mi Nije kasnila nijedna uplata zahvaljujuci poslodavcu. Nije mi jasno da li sad od 1.jula I mene kaci da mi drzava uplacuje?

 12. Postovani,zatvorila sam preduzetnicku radnju 25og juna i sa biroa imam pravo na naknadu u trajanju od 6meseci.Porodicu se u novembru mesecu a u decembru ce mi prestati isplata naknade.Da li imam pravo na neku vrstu nastavka finansijske pomoci sa biroa tkom porodiljskog perioda?

  1. Imate godinu dana, jer ste za vreme
   porodiljskog primali novcanu naknadu.
   I ja sam tu informaciju dobila sa biroa.
   Mada , po novom zakonu, ako ste u trenutku rodjenja deteta nezaposleni, a u poslednjih 18 meseci imate nesto staza, imacete porodiljsko.Samo da se raspitate kako to sada ide.

 13. Poštovani, da li će po novom zakonu biti neophodno da trudnice/porodilje podnose neke posebne zahteve za isplatu zarade i u kojoj instituciji, pošto poslodavci više nemaju ništa sa isplatom zarade, ili će novac biti isplaćivan direktno trudnici bez ikakvih dodatnih radnji ?

 14. Trudnica preduzetnica

  Postovani ja 16 jula treba da otvorim porodiljsko jer mi se tada zavrsava tridnicko…preduzetnik sam ali radnja i dalje radi sa ovlascenim poslodavcem…da li cu imati pravo na 100% porodiljskog bolovanja jer sada trenutno primam 50%trudnickog jer mi radnja radi nije trenutno ugasena…i da li ce za mog ovlacsenog poslodavca isto vaziti da ne mora uplacivati porodiljsko sobzirom da stupa na snagu od 01.07.2018 a ja otvaram porodiljsko 16.07.2018…hvala…

   1. Trudnica preduzetnica

    Najlepse vam hvala…samo vas nisam najbolje razumela da li i za nas vazi zakon da nam drzava direktno uplacuje porodiljsko..sobzirom da sam preduzetnik i da i dalje radnja posluje i da sam trudnicko placala od dobiti svoje radnje jedva…jos jednom hvala puno….

     1. Trudnica preduzetnica

      Postovani da li bih mogla dobiti jos jednu informaciju od vas…treca mi je trudnoca i imam pravo dve godine porodiljskog odsustva…da li postoji mogucnost da godinu dana porodiljskog koristim ja a drugu godinu moj suprug…ja bih se naravno vratila na posao…

 15. Postovani,

  Radni odnos mi je zasnovan pocetkom marta, i dalje radim, sad otvaram trudnicko, porodiljsko bi mi krenulo tek u septembru pa me zanima posto se racuna po novom zakonu po kojoj osnovi ce se meni obracunati porodiljsko, odnosno da li cu dobijati minimalac ili nesto dosta manje od minimalca s’obzirom da nemam 18 meseci prijavljenog radnog staza? Ljudi mi pominju cifru od 10 000,00.
  Hvala vam unapred odgovor bih mi mnogo znacio
  Pozdrav

  1. Neće obračun mesece koje nemate do 18 meseci se računa 50% od prosečne zarade i ond se vadi prosek tako da neće biti 10.000 din, ali je bitno da pre početka porodiljskog imate 6 meseci rada da bi od tog proseka bila isplata 100%.

 16. Poštovani, ako sam poslednjih 6 meseci primala 30 000, a računa se prosek poslednjih 18 meseci. Dakle, pomnožimo 50% prosečnog primanja sa 12 meseci kada nista nisam primala, plus 6 meseci sa 30 000, koliko sam primala…..i to podelimo sa 18…dolazimo do sume od 20 000, koliko bi trebalo da mi se isplaćuje. Da li tako funkcioniše novi zakon?

   1. Ovo nije tacno. Nigde ne pise da se racuna 50% u mesecima koje ste bili nezaposleni.

    Po zakonu:

    „Pun mesečni iznos naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan podnošenja zahteva, ako je kod nadležnog organa evidentirano najmanje šest najnižih osnovica na koje su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade.

    Pod minimalnom zaradom u smislu stava 8. ovog člana podrazumeva se iznos koji se dobija kada se minimalna cena rada po satu, utvrđena u skladu sa zakonom na dan podnošenja zahteva, pomnoži sa 184 sata i uveća za pripadajuće poreze i doprinose.“

    U prevodu – ako ste poslednjih 6 meseci primali 30k, a pre toga 12 meseci ste bili nezaposleni, dobicete minimalnu mesecnu zaradu (od 20k do 26k mesecn – otprilike).

    Cak i da se prijavite na 6 meseci po 50k, opet necete imati veci prosek od minimalne zarade, tako da je najisplativije da se prijavite na minimalac.

    Ukoliko ovo nije tacno, molim Vas da postavite zakon gde pise da se racuna 50%.

    Hvala.

    Pozdrav

    1. Ovo je tačno što ste napisali tj tako piše ali ono što sam dobio iz prakse je da će to biti isplaćeno prva 3 meseca porodiljsko, a ostalih 9 meseci prosek koji se računa 18 meseci proseka plate. Generalno čekam prvo rešenje da bih video tačno kako se radi i da li je to što su mi usmeno rekli istina.

     1. Hvala na brzom odgovoru.

      Kada ocekujete da cete dobiti prvo resenje?

      Ono sto mene interesuje je – kako je moguce da drzava uradi tako nesto, iako u zakonu nigde ne pise da ce prva 3 meseca biti 100% isplacena, a ostalih 9 meseci prosek od 18 meseci proseka plate.

 17. Uskoro porodilja

  Da li trudnicko mora da legne na racun da bi se racunalo u prosek za porodiljsko,s obzirom da trudnicko nekad zna da kasni pa cesto ne bude uplaceno a porodiljsko vec otpocne?

  1. Da potrebno je dostaviti dokaz da je predato to i dokaz u smislu isplatog listića, ali je moguće predati platu i isplatiti trudničko i naknadno čekati refundaciju od RFZO tog trudničkog.

 18. Prijavljena sam od 1.aprila.Ostala sam trudna i imala sam komplikacije,pa mi je otvoreno bolovanje 1.juna.Kakav je moj status bplovanja i porodiljskog?Hvala unapred.

 19. Ako Sam radila u firmi 8 meseci plus 5 meseci trudnickog bolovanja da li se to racuna kao 13 meseci staza?A ostalih 5 meseci koji nedostaju 50% od zarade I to se sve deli na 18.Da li Sam dobro informisana?I ko ce mi isplacivati porodiljsko drzava ili poslodavac kojem ce drzava vracati novac.

 20. Poštovani, trenutno sam na trudnickom kom je prethodilo porodiljsko i produžena nega deteta. Pitanje je da li će meni u obracun novog porodiljskog ulaziti prethodno porodiljsko, odnosno kako će me obračunavati u ovom slučaju? Hvala