Kako je novi zakon o upravnom postupku ukinuo FT1P?

Pogledajte kako je novi zakon ukinuo ft1p, da li ga je ukinuo, koje su olakšice i da li ih možete očekivati? Vaš poreski savetnik, #ft1p Milan Trbojević Transkript: Od 8.6.2016. počeo je novi zakon o opštem upravnom postupku i on je doneo neke sjajne novine i ukoliko ste pratili sve medije, svuda je brujalo FT1P […]

Transkript

Pogledajte kako je novi zakon ukinuo ft1p, da li ga je ukinuo, koje su olakšice i da li ih možete očekivati?

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Od 8.6.2016. počeo je novi zakon o opštem upravnom postupku i on je doneo neke sjajne novine i ukoliko ste pratili sve medije, svuda je brujalo FT1P se ukida. Ukinuću blog ukoliko jednog dana dođe do toga verovatno, ali bojim se da neće biti potrebe za ovim.

 

U svakom slučaju dobar prvi korak, svaka čast. Ali ono što je jako bitno je to da ovde ne sme da se stane i ovako samo treba nastaviti. Evo konkretnog primera. Novina ovim zakonom  je doneto to da državni organi treba da traže jedni od drugih podatke koji oni međusobno već imaju. To je recimo izvod iz matične knjige rođenih kao konkretan primer. Vi konkretno treba da prijavite dete, preko sebe da osigurate i da dobijete zdravstvenu knjižicu za njega. Pre kada skupite taj izvod iz matične kniige rođenih za koji vam realno treba dan, dva ili tri, vi u roku od jednog dana možete da uzmete knjižicu. Samo odete tamo i dobijete zdravstvenu knjižicu ukoliko je i vaša overena. E sad, vi sad niste dužni više to da podnosite. Odete u zdravstvo i podnesete to bez izvoda iz matične knjige rođenih. Oni kažu ok, dođite za 15 dana. Što za 15 dana? Zato što drugi državni organ ima rok od 15 dana da njima to dostavi kada vi to od njega zahtevate da tako funkcioniše, tj ne dostavite mu vi lično. Tako da, da li ćete dobiti knjižicu za jedan dan ili za 15 dana u suštini vi birate. I baš to je donelo ukidanje FT1P i još jedna zanimljiva stvar za koju nisam imao praktično iskustvo ,a ako je neko imao voleo bih. Recimo, ličnu kartu može drugi državni organ da traži od mup-a. Vi imate rok da prijavite radnika 3 dana, a drugi državni organ ima rok od 15 dana da dostavi tom pio fondu ličnu kartu. Šta ćemo onda? Vi nećete da prijavite radnika 15 dana zbog državnog organa i nAPRavićete prekršaj i bićete kažnjeni zato što niste prijavili radnika u roku od 3 dana. Da li smo ukinuli FT1P ili nismo? Ne znam,a li nije bio loš prvi korak. U svakom slučaju ovo je bio jedan primer iz prakse gde vi vidite u suštini kako je to ukinut FT1P. Meni je drago što pokušava da se ukine i nadam se da će ovo da se još ubrza i još više uspostavi još više sinronizuje. Dovoljno je da bude jedinstvena baza i tu na dva klika vide da li jedan čovek postoji ili ne postoji . Čemu to da traže jedan od drugog kad mogu da imaju sve u istoj bazi.

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top