Kako i na koji nacin prodavati digitalni proizvod?

Kako prodavati digitalni proizvod? Šta je potrebno za to?  Da li to mogu legalno raditi? Kako se može naplatiti? Šta me sve čeka? Poglajte u novom video snimku. Vaš poreski savetnik, Milan Trbojević #FT1P Transkrip: Pozdrav svima. Ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik, i govorim u ime ft1p.rs. Danas ću odgovoriti na pitanje koje ste […]

Transkript

Kako prodavati digitalni proizvod? Šta je potrebno za to?  Da li to mogu legalno raditi? Kako se može naplatiti?

Šta me sve čeka? Poglajte u novom video snimku.

Vaš poreski savetnik,

Milan Trbojević #FT1P

Transkrip:

Pozdrav svima. Ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik, i govorim u ime ft1p.rs. Danas ću odgovoriti na pitanje koje ste mi postavili, a to je kako i na koji način prodavati digitalni proizvod. Pre svega ćemo definisati šta je to digitalni proizvod.

Digitalni proizvod može biti knjiga u digitalnom obliku, tzv. e-knjige, neki softver, odnosno program, neka skica, logo, dizajn… Da biste prodavali proizvod, potrebna vam je firma. Sada se postavlja pitanje koja je prava šifra delatnosti. Kao što sam spomenuo u jednom od prethodnih snimaka, kao preduzetnik vi imate jednu šifru delatnosti, a bavite se svim ostalim šiframa delatnosti. Dakle, jedna šifra delatnosti je pretežna.

Prilikom prodavanja digitalnih proizvoda nije potrebna posebna dozvola, jedino o čemu se mora voditi računa jeste daje  ta šifra delatnosti, ukoliko ste izabrali da budete preduzetnik paušalac, paušalno oporezovana. Evo, recimo, računarsko programiranje može da pokrije sve ove stvari koje smo nabrojali, možete biti paušalno oporezovani i bez problema raditi na taj način. Možete birati kako ćete plaćati porez: da li ćete biti d.o.o., da li ćete biti paušalno oporezovani, da li ćete plaćati porez prema dohotku, da li ćete voditi knjige, da li ćete biti udruženje građana…

Postoji prepreka prilikom prodavanja digitalnih proizvoda. U našoj zemlji prodaja se obavlja putem tekućeg računa ili plathih kartica (sada, nažalost, samo dve banke posluju na ovaj način). To se i dalje svodi na uplatnicu ili elektronsko bankarstvo. Kod plaćanja iz inostranstva možete koristiti neki od inostranih servisa, kao što je „PayPal“. Kod nas možete naplaćivati putem „PayPal“-a. Ono što je bitno jeste da „PayPal“ ne možete koristiti kao način naplaćivanja u našoj zemlji jer naplata u devizama nije dozvoljena između fizičkih i pravnih lica, ali jeste dozvoljena za uplate iz inostranstva. A možete novac primati i starim putem, tj. preko deviznog računa gde vam novac uplaćuju direktno na tekući račun.

Najavljujem da počinjemo sa serijom snimaka o odnosu preduzetnik – d.o.o., glavnim razlikama, takođe ćemo preduzetnike svrstati u nekoliko kategorija i objasniti razlike, kao i posebno svaku vrstu.

Želim da vam se izvinim za malu pauzu, ali od sada ćemo redovno postavljati snimke. Obećavam da ću kupiti bubicu i da neću više koristiti ove slušalice.

Hvala što ste gledali i hvala što ste postavljali pitanja. Vidimo se!

18 thoughts on “Kako i na koji nacin prodavati digitalni proizvod?”

 1. Milos

  Milane, hvala puno na ovome, jako korisne informacije.

  Zamolio bih te i za jednu temu na pitanju naplacivanja B2B usluga na nasim prostorima uz pomoc payment processora. Da li se npr. moze iskoristiti 2Checkout i time naplatiti digitalni proizvod domacoj firmi? Ako da, da li se ovde moze ukljuciti i opcija za fizicka lica?

 2. Milan Trbojević

  Hvala na komentaru. Što se tiče 2checkout kao i Pay Pall nije dozvoljeno prodavati domaćim fizičkim i pravnim licima iz razloga što mora ići u dinarima naplata. U narednom periodu biće studija slučaja na jednom primeru za sve procesore plaćanja ili makar većinu poznatih pa slobodno prati. Ako te razumem da li je dozvoljena naplata fizičkol lica ili nešto drugo?

  1. Daniel

   Postovani,

   da li je dozvoljeno koristiti 2checkout kao i ostali payment processori za prodaju digitalnih proizvoda stranim fizičkim i pravnim licima?

   Hvala unapred.

   S postovanjem,
   Daniel

 3. Vlada

  Milane, molim te za pojasnjenje sledece situacije:
  Registrujem se kao preduzetnik, opredelim za licnu zaradu, prodajem digitalne proizvode strancima. Sem obaveza za tu licnu zaradu svakog meseca i onog godisnjeg poreza na dobit da li cu imati jos neke obaveze prema drzavi? Strancima se ne obracunava PDV pa tu obavezu necu imati ili ipak hocu?

  1. Milan Trbojević

   Imaš doprinose za ličnu zaradu, porez na dobit od 10% i godišnji porez na dohodak građana i to zavisno od iznosa koji imaš za ličnu zaradu i dobit da li ulaziš u godišnji porez.

 4. Dragan

  Milane, najpre hvala zbog svih detaljnih informacija koje nam daješ i vremena koje trošiš zbog toga.

  Ja bih otvorio preduzetničku firmu sa paušalnim plaćanjem poreza. Bavim se programiranjem, prevođenjem i prodajom “digitalnih proizvoda” isključivo strancima. Uplate bih primao isključivo na neki od e-walleta (Skrill, Neteller, WebMoney), pa bih posle toga praktično sam sebi prebacivao sredstva sa e-walleta na devizni račun firme u banci.

  Sa klijentima ne zaključujem bilo kakve ugovore, nema izdavanja faktura sa moje strane, bez priznanica i uplatnica. Interesuje me, što se tiče papirologije, da li sam u obavezi da posedujem bilo šta od ovih papira. Koliko sam zaključio, poreska uprava zahteva popunjavanje KPO knjige, ali da li mi je potrebno još nešto od dokumentacije koja će pratiti podatke koji u KPO knjizi stoje. Interesuje me takođe i da li bi mi banka tražila bilo kakve dodatne papire vezane za uplate koje primam preko nje.

  1. Milan Trbojević

   Banka ti neće tražiti osim kada imaš devizni uplatu pa mogu tražiti ugovor ili fakturu na osnovu čega je to naplaćeno. Poreski si dužan da imaš i fakture koje prete KPO i one mogu biti u elektronskom obliku.

 5. Tatjana

  Postovani,
  Interesuje me da li je ikako moguce baviti se prodajom digitalnih izdanja prirucnika (ja sam autor) online strancima bez registrovanja kao preduzetnik, te samostalno uplacivati poreze i doprinose kao fizicko lice? Izbegla bih registraciju jer nisam sigurna da li bi posao bio uopste uspesan a ne bih da registrujem firmu, da posao ne ide, a da jamoram da placam poreze i doprinose od nepostojece zarade. Hvals unapred!

  1. Milan Trbojević

   Nažalost to bi bilo obavljanje ne prijavljenje delatnosti što je i krivično delo, ali ako se registrujete kao preduzetnik imate opciju da zamrznete firmu ako ne ide. To se radi za 1 dan i taksu od 750 din i to znači da od tog trenutka kada zamrznete firmu ne morate plaćati poreze i doprinose.

 6. Lidija

  Milane postovanje,zovem se Lodija i pos truci sam strukovni fizioterapeut.Planiram.otvaranje Ambulante za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju za dva do 3 meseca.Nista nije sporno sem toga da zakonski nemam prava ako se registrujem kao Ambulanta da imam konsultativne preglede fizijatra .U prevodu fizijatar moze mene da registruje a ja njega ne mogu.Mozete li me posavetovati postoji li sansa da ja radim svoj posao a da pritom imam prava na dolazak lekara specijaliste kao konsultanta i u tom slucaju kako je najbolje da se registrujem?Veliki.pozdrav.

 7. Zuza

  Milane,hvala na svim informacijama,puno su mi pomogle.Ja prodajem digitalne proizvode a uz njih i postere i nalepnice.Zelim da se registrujem kao preduzetnik, pa me zanima da li mogu kao pausalac s obzirom da prodajem i fizicke proizvode uz digitalne.Unapred zahvalna.
  Zorica

  1. Milan Trbojević

   Možete biti paušalac ukoliko su ti proizvodi proizvedeni od Vas npr imate mašinu i uradite nalepnicu od materijala koje ste kupili i nju prodate, ako neko drugi to pravi, a vi samo kupite i prodate onda nije moguće biti paušalac.

 8. Vlada

  Hvala za informacije, ovo je korisno. Nešto mi i dalje nije jasno, naime, ukoliko ste paušalac koji radi online, da li se prihodi sa PayPal-a (povlačenje na devizni račun banke ovde) nekako trebaju evidentirati i uvek imati faktura? Na primer, neko ima bend i bavi se prodajom digitalnog sadržaja strancima (dakle u pitanju su zvučni zapisi) a to radi preko “third party” firme (tipa iTunes), gde svaki fajl košta neku sitnu cifru (npr. 2-5e). Sa Paypal-a se na kraju meseca povuče odredjena suma (npr.100-200e) koja je naravno zbir različitih sitnih prihoda sa različitih strana. Kako se za to zapravo izdaje faktura, dakle kako se to pravda?

  I još nešto, da li je moguće prodavati i fizička izdanja benda koja izrađuje i štampa bend?

  Hvala unapred

   1. Vlada

    Da li se onda ta “zbirna” faktura pise na datum povlacenja sume sa PP?

    I generalno, da li fakture moraju da se pisu na datum prispeca sume na PP ili moze datum povlacenja da stoji? Hvala

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top