frilenser porez za 2023. godinu – može li se izbeći?

Od 2023. godine frilenseri u Republici Srbiji će se susresti sa brojnim promenama vezanim za porez na frilensere. Ako spadate u ovu grupu znajte da je novina mnogo.Radna grupa koja se bavi predlozima za rešavanje obračuna i plaćanja poreza na frilensere u Srbiji je objavila nova dva modela oporezivanja, koji bi, ukoliko bude usvojeni, trebalo …

frilenser porez za 2023. godinu – može li se izbeći? Saznaj više »

Transkript

Od 2023. godine frilenseri u Republici Srbiji će se susresti sa brojnim promenama vezanim za porez na frilensere. Ako spadate u ovu grupu znajte da je novina mnogo.

Radna grupa koja se bavi predlozima za rešavanje obračuna i plaćanja poreza na frilensere u Srbiji je objavila nova dva modela oporezivanja, koji bi, ukoliko bude usvojeni, trebalo da stupe na snagu 1. januara 2023. godine.

Za početak je bitno da znate da prema novom načinu oporezivanja frilensera prema ovom predlogu, u 2023. godini, radnici na internetu će se umesto na godišnjem nivou oporezivati kvartalno. Rok za prijavu prihoda, tj. predaju PP-OPO poreske prijave dužni ste da podnesete Poreskoj upravi za svaki kvartal. Rok za predaju prijave je 30 dana od njegovog završetka.

Primer:

Za period od 1. januara do 31. marta 2023.godine treba podneti poresku prijavu do 30. aprila.

Porez se plaća najkasnije do isteka roka za prijavu za određeni kvartal, a u ovom primeru  to znači do kraja aprila.

frilener porez za 2023 godinu Kako se obračunava?

Prema predlogu Ministarstva finansija i Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) frilenseri koji posluju preko interneta će moći da biraju između dva modela oporezivanja u skladu sa prihodom koji ostvaruju: 

MODEL A:

 • Neoporezivi mesečni prihod je 19.300 dinara, kvartalno je to 57.900 dinara.
 • Normirani troškovi iznose 34%.

Šta su normirani troškovi, da se podsetimo:

Normirani troškovi su oni troškovi poslovanja koji se priznaju bez ikakvog dokaza da su napravljeni, a uz pomoć njih se dolazi do osnovice za plaćanje poreza i doprinosa.

Evo primera:

Ako su normirani troškovi 20%, a primili ste uplatu od klijenta u iznosu od 1.000 evra, oduzmite tih 20%, pa ćete dobiti osnovicu na koju se računaju porezi i doprinosi. U ovom primeru to je 800 evra.

Prema modelu A osnovica za porez i doprinose dobija se tako što se od ukupnog kvartalnog prihoda oduzmu normirani troškovi i trostruka vrednost neoporezivog mesečnog prihoda.

Kada ste dobili osnovicu potrebno je izračunati pojedinačne poreze i dorinose.

Na osnovicu se obračunavaju:

 • Porez po stopi od 10%
 • Doprinosi za zdravstveno osiguranje po stopi od 10,3%.
 • PIO po stopi od 25%.

Ukoliko vam je oporezivi prihod ostvaren u kvartalu viši od trostrukog iznosa najniže mesečne odnovice doprinosa, osnovica za obračun doprinosa je oporezivi prihod. 

Takođe je važno da znate da  minimalni mesečni iznos za uplatu za PIO je trenutno 7.720 dinara kako bi se obezbedilo upisivanje punog staža za ceo mesec, tj. 23.160 dinara kvartalno.

Napomena: Ovaj model je povoljnija za frilensere sa većim prihodima i onima koji obezbeđuju redovniji izvor prihoda od rada preko interneta.

MODEL B

 • Neoporezivi mesečni iznos je 32.000 dinara, kvartalno je to 96.000 dinara.
 • Nema normiranih troškova.

Prema modelu B osnovica za porez i doprinose dobija se tako što se od ukupnog kvartalnog prihoda oduzme trostruka vrednost neoporezivog mesečnog prihoda.

Na osnovicu se obračunavaju:

 • Porez po stopi od 20%
 • Doprinosi za zdravstveno osiguranje po stopi od 10,3%.
 • PIO po stopi od 25%.

Ako u kvartalu ostvarite do 96.000 dinara, tj mesečno 32.000 dinara  i izaberete da se oporezujete po ovom modelu nećete imati obavezu plaćanja poreza i doprinosa. 

Napomena: Ovaj model je povoljni za frilensere koji ostvaruju male i neredovne prihode.

Po modelu A porezi i doprinosi se sa povećanjem zarade smanjuju, dok se po modelu B povećavaju.

Poresku prijavu možete podneti vi kao frilenser ili knjigovodstvena agencija koju ste angažovali za to. Kao frilenser dužni ste da nakon obračuna i podnošenja poreske prijave, platite predviđeni frilenser porez.

frilenser porez Još važnih napomena za 2023. godinu

Postoje i druge važne promene za frilensere koji rade preko interneta poput programiranja, profesora jezika, internet marketera, virtuelnih asistenata, grafičkih dizajnera i drugih. 

Od 1. januara 2023. godine stopa za PIO doprinose bi trebalo da bude smanjena na 24 %.

Frilenseri će moći da biraju model oporezivanja za svaki kvartal, tj. jednom odabran model oporezivanja nije stalan, već može da se menja za svaki kvartal drugačije.

Takođe, frilenseri zbog neredovnosti prihoda preko ova dva modela mogu da ostanu u statusu frilensera, jer nemaju mogućnost da postanu preduzetnik.

Za frilenserski rad ne postoji test samostalnosti.

Podsetnik: Do kraja 2022.godine nema samooporezivanja, tj. samoprijavljivanja prihoda, već će Poreska uprava slati rešenja samo frilenserima koji zarađuju više od 768.000 dinara godišnje.

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa obračunom i predajom poreske prijave za frilensere ili želite da angažujete knjigovodstvenu agenciju koja će vam pružiti sve potrebne usluge u vezi toga, javite nam se.

14 thoughts on “frilenser porez za 2023. godinu – može li se izbeći?”

  1. Milan Trbojevic

   Za sada nemamo to pojašnjenje, ali mislim da će ulaziti ovaj prihod u limit pa ako se probije neoporezivi iznos ali to je moje mišljenje videćemo kada se tek uredi.

 1. Meni jos uvek nije jasno da li oni koji ostvaruju mesecno do 32.000 izuzeti od placanja poreza ili bilo cega? Ja povremeno imam prihode koji mesecno uglavnom ne prelaze 200e.. Sta se desava ako npr. jedan mesec zaradim 200e, a tek za 3 ili 4 meseca jos 200? Da li i sta treba da platim u tom slucaju?

  1. Za sada verovatno neće ali još uvek nema predloga zakona o doprinosima pa je moguće da će se plaćati minimalno zdravstveno to se još uvek pregovara.

 2. Pozdrav! Malo mi je nejasno sledece: ja dobijam uplate od inostranog poslodavca sa nekih mesec i po dana zakasnjenja, tj, ono sto sam zaradio u septembru, isplacuje mi se sredinom novembra, ono sto sam zaradio u oktobru, isplatice mi se sredinom decembra, itd… Zanima me, posto ce mi zarade za novembar i decembar 2022. biti isplacene januara i februara, a januarska u martu 2023, da li to znaci da za prvi kvartal naredne godine placam porez na novembarsku, decembarsku i januarsku zaradu, ili pak prvi kvartal obuhvata januarsku, februarsku i martovsku zaradu? Doznake o zaradi, odnosno fakture od poslodavca dobijam ranije, 2-3 nedelje nakon isteka meseca, da li se one mogu koristiti kao dokaz o zaradi, pre nego sto novac zaista i bude uplacen na moj racun? Hvala unapred!

  1. To ćemo nažalost videti tek u praksi da li će se gledati uplate ili će se gledati kada je stvarno to rađeno, moje mišljenje da će se gledati uplate na račun pošto poreska to tada može da vidi inače do tada ne zna za to i lakše je za praćenje.

 3. Znači povoljniji sistem za one sa većim zaradama izlazi na oko 30% ako sam ja ovo dobro shvatio – 34% su normirani troškovi, na onih 66% što ostaje ide oko 45% poreza, pa tako izlazi na 30%. Plus verovatno porez na ekstraprofit ako prebaciš oko 3M godišnje. I dalje mi deluje da je DOO najbolje za prihode preko 2500.

  1. Ima smisla da bude DOO, ako se prolazi test samostalnosti onda može biti i lična zarada ili paušal možda zavisi od slučaju do slučaja i uvek treba uraditi računicu.

 4. Molim vas za inforamciju ako mesečno zarađujem 19.300 RSD, što je u okviru ovog “Neoporezivi mesečni prihod je 19.300 dinara”, da li sam u obavezi da podnosim poresku prijavu i plaćam frilenserski porez?

  1. Milan Trbojevic

   Videćemo konačni predlog pošto još nije rešeno do kraja zdravstveno osiguranje možda ćete morati da platiti minimalno zdravstveno i tako ostvarite pravo, a možda nećete to za sada pošto još nije usvojeno nije definisano do kraja.

 5. Da li samo uplate od inostranog klijenta racunaju kao frilensing? Sta ako imamo i inostrane i uplate od klijenta iz Srbije? Da li isto vazi oporezivanje za frilensere, model A i B?

 6. Pitanje jedno, nigde ne pise.. Ako u januaru na primer zaradim 80 hiljada, a februar i mart ne zaradim nista, nisam presao neoporezivi kvartalni iznos od 96,000 znaci da ne placam nista osim zdravstvenog od 4,200 din, ili mesecno ne sme nikako da se predje 32,000 ?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top