elektronske fiskalne kase

Transkript

Čuli ste najavu za neke nove kase, elektronske kase. Kada to kreće, šta to uopšte tačno znači?

Ako vas zanima pogledajte video do kraja.

Elektronske fiskalne kase su ustvari najavljene i trebale su da krenu od prvog januara 2022., međutim taj rok je pomeren do kraja aprila, odnosno do 30.4. takođe 2022.

Šta znače uopšte nove elektronske kase?

Znači one prevashodno će funkcionisati preko interneta, neće koristiti GPRS. Osobe, odnosno firme koje nemaju uveden internet, moraće da imaju internet.

Takođe same ove fiskalne kase će se menjati ili će potencijalno biti nadogradnja. Dok snimam
ovaj video nema nijednog trenutno proizvođača koji je izbacio model fiskalne
kase i trenutno je moguće samo da rezervišete.

Moguće kad vi budete gledali ovaj video da će to postojati, pa trebate da kontaktirate svog servisera ili vašeg prodavca fiskalnih kasa da vam ispriča opcije.

Takođe, ono što će još biti dozvoljeno je da ćete moći da imate softver na laptopu, tabletu ili mobilnom i odatle izdajete praktično elektronske fiskalne račune, odnosno koje možete da šaljete na mail, jer nemate potrebu slanja.

Takođe neće biti obavezno da radite dnevne izveštaje, nećete morati da imate redovne
servise koji su sada bili obavezni, nego prosto neophodno je samo da radite, odnosno
da održavate svoju fiskalnu kasu. Takođe, za ovako nešto su najavljene i subvencije.

U svakom slučaju ovaj period kreće od 1. novembra i imate ceo prelazni period od 1. novembra do 30.4. Takođe od prvog januara su maltene skoro sve šifre delatnosti ubačene u sistem fiskalnih kasa, tako da ako radite sa fizičkim licima velika je verovatnoća, odnosno da ne kažem 100% je sigurno da će te morati da imati fiskalnu kasu.

Hvala što ste gledali, vidimo se sledeći put. Ćao.

11 thoughts on “elektronske fiskalne kase”

 1. Pingback: elektronske fiskalne kase - biznis24.rs

 2. Mira

  Pozdrav, šta se dešava sa preduzetničkom frizerskom radnjom koja je u mirovanju zbog bolovanja, da li se svakako podleže efiskalizaciji u ovom roku do 30.04. iako do tada neće početi sa radom?

 3. Marko

  Poštovani, preduzetnik sam pod šifrom 85.59 Ostalo obrazovanje, koja nije izuzeta od fiskalizacije. Medjutim, radim iskuljučivo sa licima u inostranstvu, putem interneta, tj. jedne platforme koja spaja ponudu i potraznju za uslugom obrazovanja. Sve uplate primam od platforme, tj pravnog lica iz inostranstva, te tom istom licu prethodno izdajem fakture. Da li sam u obavezi da sprovedem fiskalizaciju, odnosno nabavim fiskalnu kasu iako je nikad neću koristiti? Puno hvala

 4. Filip

  Pozdrav, da li je potrebana fiskalna kasa za preduzetnike koji imaju deo prihoda od strane Fiverr ili UpWork platfomi? Da li se svaki posao posmatra kao da radimo sa fizickim licima pa se tako izdaju fisklani racuni ili se posmatra kao da radimo sa samom platformom i njima izdajemo fakture. Unapred hvala!

   1. Danijela

    Pozdrav! Da li se do danas dobilo neko obaveštenje vezano ovo pitanje i fiskalizaciju, pošto sam paušalac sa prihodima koji dolaze isključivo sa platformi?

    1. Milan Trbojevic
     Milan Trbojevic

     Da mišljenje je da platforme ako se radi sa fizičkim licima mora fiskalna kasa, nema zvaničnog tumačenja ali je to nezvanični stav.

Vaš komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top