Da li vas natpis „lokal u pripremi“ štiti od inspekcije?

Šetajući ulicama često nailazimo na natpis „lokal u pripremi“, šta on znači? Da li uopšte nešto može da pomogne? Koji je razlog što on stoji kao natpis na lokalu? Da li imate pravo da radite neregistovani 8 dana dok je lokal u pripremi? I sve ovo možete saznati u ovom snimku.

Vaš poreski savetnik,

#ft1p Milan Trbojević

Transkript:

Ćao svima, ja sam Milan Trbojević, poreski savetnik. Dolazim ispred sajta FT1P.rs.

Družimo se opet u 2016. godini i novom ambijentu.

Današnja tema, na koju svi imaju mnogo nedoumica, je da li Vas natpis ’’LOKAL U PRIPREMI’’ štiti od inspekcije.

Moj odgovor na ovo pitanje jeste da Vas natpis ’’LOKAL U PRIPREMI’’, zakonski, ne štiti od inspekcije. Ovaj natpis služi da obavestite mušterije da uskoro počinjete sa radom, ali nije potkrepljen zakonom. Ono što je potrebno pre nego što počnete da radite je da imate registrovanu firmu, bio to preduzetnik ili D. O. O,  i ukoliko Vaša delatnost podrazumeva da imate fiskalnu kasu, morate je imati i tek nakon toga možete početi sa radom. Postoje delatnosti za koje fiskalna kasa nije obavezna i na satju FT1P.rs možete preuzeti Uredbu koja sadrži tačan spisak delatnosti koje to ne podrazumevaju. To Vam može poslužiti kao osnova za neko dalje postupanje.

Ako inspektor dodje i vidi natpis ’’LOKAL U PRIPREMI’’, a vi zaista radite, taj natips Vas neće zaštititi ukoliko Vam firma nije registrovana, nemate fiskalnu kasu, a potrebna Vam je, itd…

Od 01.01.2016.doprinosi ne zastarevaju, što, po mom mišljenju, znači da, ukoliko Vas inspektor zatekne da radite neregistrovanu delatnost, imaće pravo da unazad proceni koliko ste radili i da obračuna porez i doprinose u nazad.

Bonus: delatnosti koje su oslobođene fiskalne kase PREUZMI BONUS

 

About author View all posts Author website

Milan Trbojević

Sajber knjigovođa i poreski savetnik, specijalizovan za IT preduzetnike. Osnivač je i vlasnik sajber Knjigovodstva Knjiški moljac i pokretač je ovog bloga. Angažovan je kao poreski savetnik za IT delatnost u ICT hub-u gde pomaže preduzetnicima i prevazilaženju biroktraskih prepreka. Angažovan u IT zajednici i specijalizovan za Startup kompanije i pronalaženja modela poslovanja u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...